Wikipédia:Wikidata-segítségkérés/Archív03

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Székhely

székhely (P159)fővárosa/székhelye (P36)

A P159 tulajdonságot csak szervezetekre használják, közigazgatási egységekhez a P36-ot kell használni. --JulesWinnfield-hu vita 2015. március 16., 23:41 (CET)

Hasznos információ. -Rakás vita 2015. március 18., 08:00 (CET)

Sablon:Olasz település infobox

A {{Olasz település infobox}}(?)ban a P131 tulajdonság (közigazgatási egység) az a régió vagy a megye? Példa rá: Nettuno, ahol a P131 tulajdonsághoz a megye van megadva, de az infoboxban még nem jelenik meg semmi. --B.Zsolt vita 2015. március 25., 00:05 (CET)

Hiányzott egy „|” ahhoz, hogy paraméter nélkül lehessen hívni. Oliv0 vita 2015. március 25., 07:00 (CET)

Sztálin gyermekei és a Wikidata

Sziasztok! Sztálin cikkében csak egy gyereke van feltüntetve, amit először nem értettem, aztán rájöttem – ha jól értem a helyzetet – hogy a Wikidatából a sablon (jelen esetben a Sablon:vezető infobox) csak azokat az elemeket emeli át, amelyeknek van magyar cikke. Jól értem? Nem lehetne ezt megváltoztatni? Például nem lehetne-e megoldani azt, hogy azok az elemek, amelyeknek nincs cikke, link nélkül jelenjenek meg? (Tudom, akkor felvetődik majd, hogy milyen nyelven jelenjen meg, de első körben, okulva az előző felvetésem kudarcából, megelégszem azzal, ha valaki aki meg tudja csinálni ezt a változtatást, visszaír. :-) ) A mostani állapot kifejezetten félrevezető. Piraeus vita 2015. március 25., 20:45 (CET)

Nem csak az jelenik meg, amihez tartozik cikk. Az látszik (egyelőre – nemsokára jön ez a többnyelvűség, ami pl. Sztálin gyerekeinél angol átírást mutat :-(), aminek van magyar cikke és/vagy címkéje. Ha egy tétel mellett azt látod (magyar felülettel), hogy angol, akkor annak nincs magyar címkéje, ekkor rákattintva a lap tetején megadhatsz címkét (demonstrálnám is, de nem próbálkozom oroszból átírással…), ilyenkor épp az történik, hogy link nélkül jelenik meg az adat. --Tacsipacsi vita 2015. március 25., 21:34 (CET)

Nagyon köszönöm! Megtanultam, alkalmazom. Piraeus vita 2015. március 25., 21:59 (CET)

Quickstatements

Sziasztok! Most este kötözgettem össze a cikkeket a Wikidatán, majd néhány elemet nem volt hajlandó megcsinálni és egy ilyen csúnya hibaüzenetet írt ki a kérdéses elemnél:

Processing Q17039 (Q17039 Shuwiki "A270-es autópálya (Németország)")
ERROR (set_sitelink) : Bad API response [setLabel]:

stdClass::__set_state(array(
   'servedby' => 'mw1147',
   'error' => 
  stdClass::__set_state(array(
     'code' => 'mwoauth-invalid-authorization',
     'info' => 'The authorization headers in your request are not valid: Nonce already used: 901b4311553b5468ceb27a350ab7292d',
     '*' => 'See https://www.wikidata.org/w/api.php for API usage',
  )),
))

Processing Q17040 (Q17040 Shuwiki "A280-as autópálya (Németország)")

Kézzel természetesen sikerült a művelet, de mégis mi a fene ez? --B.Zsolt vita 2015. március 25., 23:17 (CET)

Gyengélkedik az OAuth, nem érzékeli (jól), hogy be vagy jelentkezve. A miértről fogalmam sincs. --Tacsipacsi vita 2015. március 25., 23:27 (CET)

Lehet a mobilnetemet nem szereti... Pedig épp egy 5000+ elemes kis listát töltök fel. --B.Zsolt vita 2015. március 25., 23:41 (CET)

Átnevezés és a Wikidata

„A segítségeteket kérem, mert nem tudok mit kezdeni egy üzenettel: Szerkesztővita:Vitorla#Wikidata. Az angol mondat megértése sem könnyű, de az még hagyján! A szakszöveget nem értem! Azt nem értem, rákattintva a mfb által megadott linkre, hogy mi történt, hogy került a nevem a Wikidata-oldal laptörténetébe! Mit kér tőlem? Ha lehetséges, akkor helyettem is megoldhatjátok, előre is köszönöm! - vitorlavita 2015. március 25., 22:08 (CET)

Amikor átnevezel egy lapot, akkor wikidatában automatikusan átírod az interwikit is, így került a neved a wikidata laptörténetébe. És arra kérnek, hogy ne irányítsd át az interwikiket az aktuális lapról egy archívra. Alighanem az lenne a megoldás, ha nem a lap átnevezésével archiválnál, hanem a tartalom átmásolásával. --Puskás Zoli vita 2015. március 25., 22:19 (CET)

Sajnos ez már évek óta így van, és működik. Arra kéne valami megoldás, hogy ne frissítse a linket automatikusan; ez már nem ide való téma. --Tacsipacsi vita 2015. március 25., 22:33 (CET)

Köszönöm a válaszokat, de nem értem.
A Tudakozó napi archiválásának menetét nem én találtam ki. Megmutatták nekem, s én elvállaltam, hogy ezt az eljárást minden éjfélkor megteszem, nekem ez nem gond, lévén én „bagolytermészetű”. Hogy e működésem közben milyen háttér-műveletek zajlanak le, arról én nem tudok. Így az interwikik átirányításáról sem.
Átirányítás?! Hiszen én átnevezek egy web-oldalt, a mai Tudakozót! Aminek a címe változik meg! A tartalma, a benne lévő linkek miért változnak?
Ez már nem ide való téma?! Úgy emlékszem, hogy Karmela és Csigabi tanított be a Tudakozó napi archiválására (sok éve volt) - tőlük kérdezzem meg, hogyan változtassak a folyamaton? Nem admin-téma? Ők akkor nem adminként tanítottak erre?
vitorlavita 2015. március 26., 00:37 (CET)
@vitorla, a Wikidata és annak következményei újabb keletű mint a Tudakozó, és lehet, hogy szükségessé tett változtatásokat a Tudakozó archiválási folyamatában is, ennek még utána kell gondolni, kapásból nem tudom a választ. A megbeszélést ugyan a Wikipédia:Wikidata-segítségkérés helyen lett volna érdemes elindítani, hiszen ez valóban nem olyasmi, aminek megoldásához adminbit szükséges, át is teszem oda hamarosan.
@Puskás Zoli, a Tudakozó archiválásánál az átnevezéses eljárás a célszerű, ugyanis ez biztosítja, hogy a napi ütemben készülő archív lapok továbbra is rajta legyenek azok figyelőlistáján, akiknek a hozzászólása szerepel rajta. Nem a kocsmafalaknál megszokott befagyasztásos archiválás történik. A Tudakozóban a közelmúlt „archív” lapjainak kérdései továbbra is láthatóak és megválaszolhatóak, sőt esetleg később is kerülnek beléjük kiegészítések.
--Karmela posta 2015. március 26., 12:16 (CET)”

– Áthozva az adminüzenőből. A téma a Wikidata adminüzenőjében is aktuális.

  • Tehát azt kellene elérni, hogy a Tudakozó napi átnevezése dacára a más nyelvű Tudakozók (a Wikidata d:Q3907025 lapján szereplő lapok) továbbra is az újjászülető Wikipédia:Tudakozó lappal legyenek összekötve, ne váltsanak át az archív lapra.
Megoldás lenne-e a friss Wikipédia:Tudakozó lapon eleve elhelyezett interwiki-lista, a Tudakozó törlése a Wikidatából, és a más nyelvű Tudakozókon elhelyezett interwiki a magyar változatra?
--Karmela posta 2015. március 26., 12:28 (CET)
Megoldásnak megoldás, csak nem feltétlenül a legjobb (pl. lehet, hogy már nem nagyon működnek interwiki-karbantartó botok). Láttam már olyat, hogy véletlenül nem változott a Wikidata átnevezéskor (Tudakozó volt akkor is). Az lenne a jó, ha (pl. API segítségével) meg lehetne oldani, hogy ez direkt így történjen. --Tacsipacsi vita 2015. március 26., 17:31 (CET)

@Tacsipacsi, Csigabi, Puskás Zoli: Jó lenne erre megoldást találni, mert a Wikidata adminjai görbe szemmel néznek: Wikidata:Administrators' noticeboard#Wikipedia:Auskunft (Q3907025) Javasolták Tgr megkérdezését is. --Karmela posta 2015. március 27., 23:01 (CET)

A WD-n felmerült a Tudakozó (d:Q3907025) teljes levédése. Bár Vitorla nem tud róla, a Tudakozó minden egyes átnevezéssel történő archiválása a WD-bejegyzés esetében azt eredményezi, hogy az átnevezéskor a WP:Tudakozó helyett mindig az éppen aktuálisan átnevezett oldal kerül a Q3907025-be (ráadásul ez Vitorla nevén kerül a laptörténetbe), ezt Liuxinyu970226 minden esetben visszaállítja. Lehetséges megoldás lenne, ha Vitorla a WD-ben az átnevezés után maga visszaírná a Tudakozót az archív oldal helyett. Mielőtt a WD-n megkérdezem, hogy ez ott elfogadható lenne-e, van-e olyan alternatív archiválási módszer, ami megőrzi a Tudakozó laptörténetét? Ugyanis a másolással történő archiválás megoldaná a WD-problémát, de a laptörténetet eltüntetné. Csigabiitt a házam 2015. március 28., 11:48 (CET)

A legnagyobb probléma nem is a laptörténet, hanem hogy az archivált lapok továbbra is rákerüljenek a tudakozós wikipédisták figyelőlistájára. Erre a másolásos archiválás alkalmatlan.
Megoldás-e, ha a Wikidatán a d:Q3907025 helyen nem a „Wikipédia:Tudakozó” lapot szerepeltetjük, hanem egy átirányítást rá, a Wikipédia:Tudakozó/Átirányítás lapot? Lehetséges egy átirányító lapot bejegyezni és állandóan fenntartani a Wikidatán? Mindenesetre kipróbálom, átírtam rá. --Karmela posta 2015. március 28., 12:41 (CET)
:-( Nem megy, automatikusan a céllap íródik be helyette. Talán el lehet látni valami olyan jelöléssel, ami meghagyja átirányításként, tudtok ilyesmiről? --Karmela posta 2015. március 28., 12:46 (CET)

Megoldást jelentene-e, ha az archiválás nem naponta, hanem hosszabb időszakonként (hetente, havonta) történne? Csigabiitt a házam 2015. március 28., 13:20 (CET)

@Csigabi, ekkor is szükség lenne a figyelőlistázást biztosító átnevezéses archiválásra, mert a kérdésekhez később is érkeznek válaszok és kiegészítések. A Tudakozó esetében nincs szó valódi, befagyasztásos archiválásról. Bár lehet, hogy hetes ütemben kevésbé lenne irritáló a Wikidatán. Így is, úgy is arra fut ki a dolog, hogy Vitorlának megmutatom majd, hogyan egészítse ki a Wikidatás módosítással az archiválást, azt annyi.
Jobb lenne persze az átirányításos javaslatomat megvalósítani. Nincs olyan flag valahol, amivel ki lehet kapcsolni azt a „szolgáltatást”, hogy ahelyett amit írok, valami mást, az átirányítás céllapját tárolja el a szoftver?
--Karmela posta 2015. március 28., 15:08 (CET)
Én két megoldást látok az átirányítás automatikus javításának kikapcsolásán kívül (ilyenről nem tudok): átírni a /Átirányítás lapot valami másra, hozzákapcsolni a Wikidatához, majd visszaírni, vagy bottal csinálni az archiválást és a botot blokkoltatni a Wikidatán (így gondolom nem tudja módosítani); utóbbi kicsit szebb, mert akkor a nyelvközi hivatkozások működnek tovább. Esetleg regisztrálni egy botot, majd valóban bottal archiválni. Ha valaki megírja a programot. Szerintem @Ato 01 szívesen futtatja a Toolserveren, ha kap egy kódot. --Tacsipacsi vita 2015. március 28., 16:23 (CET)
@Tacsipacsi: Továbbvittem az ötletedet, és soft redirectet készítettem a Wikipédia:Tudakozó/Átirányítás lapból, és ezt jegyeztem be a Wikidatán. Lássuk, hogy ez beválik-e. --Karmela posta 2015. március 28., 16:59 (CET)

Úgy tűnik, hogy ez a megoldás működőképes, és így arra sincs szükség, hogy Vitorla bármit is változtasson az eddigi archiválási meneten. --Karmela posta 2015. március 30., 11:27 (CEST)

PORT.hu-személyazonosító

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata Wikidatában új Property létrehozásával? Logikusnak tűnik, hogy ha van Port.hu-filmazonosító, akkor a Port.hu-személyazonosító tulajdonságot is bevezessük; létezik egy Sablon:PORT.hu-person, amivel most jellemzően a hivatkozásoknál linkeljük, hogy a személy megtalálható a port.hu-n, de értelmes lenne a Wikidatából szedve, a Személy infoboxokból is hivatkozni, ha van értéke a tulajdonságnak. Néztem Wikidatán az új Property proposalt, de elég bonyolultnak tűnik az eljárás, tudna segíteni valaki? Köszi, SyP 2015. március 28., 09:22 (CET)

Ha kész van, majd szóljatok, hogy a magyar wikiben meglévő azonosítókat be is másolhassam a Wikidatába. --B.Zsolt vita 2015. március 30., 22:35 (CEST)

Ami azt illeti, a Port.hu-filmazonosítókat is be lehetne importálni az infoboxokból... :) SyP 2015. április 2., 20:21 (CEST)

Már átmásoltam őket! --B.Zsolt vita 2015. április 2., 22:19 (CEST)

Összevonás

Ez és ez megegyezik, össze kellene vonni őket teljesen. Köszönöm! DVTK KIADÓ vita 2015. április 2., 08:06 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) Kész. Van egy segédeszköz is, meg van a d:Special:MergeItems is. --JulesWinnfield-hu vita 2015. április 2., 09:05 (CEST)

Köszönöm! A linket elmentettem. DVTK KIADÓ vita 2015. április 9., 19:06 (CEST)

Szócikk a Wikidatáról

Szerintem kéne egy lap ide is: d:Q2013. --JulesWinnfield-hu vita 2015. április 25., 04:22 (CEST)

Wikimedia Commons - Wikipédia

Kedves @Fauvirt, @Szenti Tamás, @Rakás, @Einstein2,

Mi lett a követkető megbeszélés eredménye, mi a helyes mód? Mit hová kell tenni? Le lett-e ez írva valahova?

--Gbarta vita 2015. április 27., 07:56 (CEST)

Szia! Sajnos nem lett. Én föladtam, hogy letegyem a voksom valamelyik megoldás mellé... nem hiszem, hogy vala lesz megoldás, uis túlságosan elharapózott mindkét megoldás követöinek a meggyőződése... uhogy ez is egy lesz azon wikis dolgok között, amik ide-oda hullámoznak (ki beírja, ki át, ki pedig kitörli, egyenként, vagy csoportosan/szisztematikusan, mint a lukas vödörrel hordott víz) a szerint, hogy épp valakinek ez-e a vesszőparipája... :o( Sajnálom, hogy fölkavartam és remélem, hogy senkit nem bántottam meg... Fauvirt vita 2015. április 27., 10:23 (CEST)

Felmerült az első linkelt hivatkozás végén, hogy felülírja-e a „manuálisan“ (nem igazán jó megfogalmazás, tudom) beírt interwiki a Wikidatát. Akkor azt írtad „Az egyéb-est biztos”. Nekem ez volt vele a történetem: Commons:Commons:Kocsmafal#kategóriák interwikijei--Szenti Tamás vita 2015. április 27., 14:58 (CEST)

Manapság én úgy csinálom, ahogy javasolták nekem --Rakás vita 2015. április 27., 13:41 (CEST) Legalábbis azóta emiatt nem kaptam letolást. Szerintem ez egy nem teljesen kiforrott dolog. De ebben bizonytalan vagyok. Vagy mégse? Vigyor --Rakás vita 2015. április 27., 13:55 (CEST)

Ha egy Commons lapot (kategóriát, galériát) akarok összekötni a vonatkozó nyelvi szócikkel, akkor azt a Commons oldalán teszem meg. Ha nincs interwiki link(ek) feltüntetve pl. Commons:Category:Ménfőcsanak, akkor a bal oldalon látható add link paranccsal elindítható az igen egyszerű folyamat. Ilyenkor a Wikidata egyéb csatolt oldalak részébe helyeződik a Commonsos változat. Ha van egy galéria is, meg egy kategória is a Commonson ugyanazzal a névvel, akkor nem foglalkozom az automatikus Wikidatába irányítással. Ilyenkor nem is engedi a program (legalábbis ha van galéria, akkor a kategóriát nem). A másik változattal még nem volt dolgom (észrevételem szerint kb. 20 magyar vonatkozású életrajzi, épület stb. szócikknek van Commonsgallery-je a több ezer Categoryval szemben, gondolom nem véletlenül). Tehát ha van egy kategóriám, akkor egy galéria elkészültével felülírja-e az új oldal a régit?

Én ezért általában a Wikidata lapoknál mindkét lehetőséget kitöltve Commonscategoryval (Beállításoknál, Egyéb lapoknál) távozom az oldalról. Inkább legyen kétszer feltüntetve. Ha létrehozok egy új kategóriát, akkor annak működnie kell (jelenjen meg az infoboxban, legyenek interwikijei).--Szenti Tamás vita 2015. április 27., 14:40 (CEST)

Sablonok rendbetétele

Sziasztok!

A spanyol települések létrehozása előtt az összes navigációs sablont összemásoltam egy helyre: Kategóriavita:Közigazgatási navigációs sablonok (Spanyolország) Így nagyon jól lehetett látni, hol vannak piros vagy épp zöld linkek, mi az, ami hiányzik még.

Arra gondoltam, hogy az összes település infoboxot is összerakom így egy kupacba, mert eléggé rendszertelenül lettek átalakítva. Legutóbb a Horvát település infoboxnál döbbentem meg. Néhány helyen rossz a szín, nincs automatikus weboldal vagy épp hiányzik a commons sablon. De a tesztem csak akkor működik, ha össze is kapcsoljuk a Wikidatával. De vajon szabad ilyet? Melyik településhez kapcsolhatom? Vagy működik, ha csak vitalapra teszem? Esetleg hozzak létre neki egy saját Wikidata adatlapot egy nemlétező városról? --B.Zsolt vita 2015. május 24., 01:14 (CEST)

Települések népessége

Sziasztok! Aki jártas a francia wikin és/vagy a wikidatán, az megkérhetne egy illetékest, hogy a francia tlepülések népességét töltse fel a Wikidatára. Az külön jó lenne, ha minimum 3 különböző évet is feltöltenének! :) Az infoboxokból ki tudom nyerni, de azok nem épp frissek, persze ha nem lesz rá jelentkező, akkor beérem azokkal. --B.Zsolt vita 2015. május 28., 01:37 (CEST)

A francia wikin a francia települések Demográfia szakasza a fr:Template:Section démographie d'article de commune de France, vagyis az adatok alsablonokban találhatók, mint itt is volt sokáig. Az alsablonok utolsó évi frissítéseivel fr:User:Roland45 botja foglalkozott, és tipikusan a 2012-es adatok az utolsó, 2015 január 1-én kiadott hivatalos forrásból valók. Oliv0 vita 2015. május 28., 07:29 (CEST)
Akkor a frissességgel nincs gond szerencsére! De feltöltést vállal-e valaki? Az a baj, hogy én csak a konkrét számadatot tudom bottal felvinni, se az évet, se a forrást nem, az meg úgy eléggé félmunka lenne. --B.Zsolt vita 2015. május 28., 09:10 (CEST)
Roland45 azt mondja, van egy francia WP-projekt erre de megakadt, részben a szükséges új tulajdonságok miatt (pl. kiadás dátuma és közigazgatási határok dátuma: ezek 2014 és 2013 a 2011-es adatok esetében), részben a licenc miatt (az INSEE francia statisztikai hivatal adatain a licenc nagyjából CC-BY, a WD-n pedig CC0, vagyis elvileg nem lehet kötelező jelezni a WD adat mellett, hogy az INSEE a szerző, pedig ők azt kérik). De ha valaki WD-ben jártas bottulajdonos segít neki a WD-adatfeltöltés módjával, ő szerintem hajlandó lesz megcsinálni. Oliv0 vita 2015. május 28., 15:10 (CEST)

Megduplázódott olasz települések

Sziasztok! Valami nagy hiba történt az utolsó 300 db olasz településsel, ugyanis miután besubstoltam a megyék neveit, a teljes tartalom duplán került bele! Mit lehet most tenni? Visszavonni 300 szerkesztést vagy újra létrehozni mindet? Egyáltalán hogy történhetett ez meg, hogy a teljes cikk megkettőződött? --B.Zsolt vita 2015. május 30., 16:26 (CEST)

Kézzel visszavontam őket! Tanulság: substolni többet nem fogok!

Több évben megadott népességadat az egyik szócikkben rosszul jelenik meg

Ennél: Villa del Campo (Spanyolország) valamiért felsorolja az összes év népességadatát a szövegben (és az infódobozban is), nem csak a diagramban. Mitől lehet ez? Zerind üzenőlap 2015. június 1., 11:23 (CEST)

A megjelenítendőnek a rankjét preferredre kell állítani. --JulesWinnfield-hu vita 2015. június 1., 11:48 (CEST)

Köszi, nem is ismertem, hogy létezik ilyen rang. Mindig tanulok újat. Zerind üzenőlap 2015. június 1., 14:58 (CEST)

Ugyanez a hiba az összes cseh településnél is! Erre kellene valami bot. --B.Zsolt vita 2015. június 1., 14:21 (CEST)

A cseheknek szóltam, azt mondta, javítja. --JulesWinnfield-hu vita 2015. június 1., 14:54 (CEST)

A németeknek is szólni kellene, a hiba ugyanaz! Lásd: Ingolstadt --B.Zsolt vita 2015. június 9., 12:33 (CEST)

Köszönöm Ingolstadt javítását, de ezzel csupán a probléma 0,1 %-a lett megoldva! :) Szólni kellene az ottani botgazdáknak, hogy ne feledkezzenek meg a preffered érték beállításáról is a német települések, járások és tartományok esetében. Ahhoz képest, hogy a Wikidata német ötlet, pont ők a legtrehányabbak benne. --B.Zsolt vita 2015. június 10., 22:45 (CEST)

Pozíciós térkép

Új tulajdonságok: pozíciós térkép (P1943), domborzati pozíciós térkép (P1944). --JulesWinnfield-hu vita 2015. június 14., 15:26 (CEST)

Másik lap adatai

Bugzilla:47930 --81.182.250.189 (vita) 2013. november 11., 17:59 (CET)

@JulesWinnfield-hu: Ez még nem működik? A {{property}}(?) sablon nem ezen alapszik? Vagy ez a bug csak a {{#property:-re vonatkozik? --Tacsipacsi vita 2014. október 4., 09:34 (CEST)
Nem. Csak a magyar címkét és a magyar szócikk címét lehet lekérdezni. Ezeket mindig is lehetett. Dolgoznak rajta. --JulesWinnfield-hu vita 2014. október 4., 10:36 (CEST)

Példák Arbitrary Accessre:

--JulesWinnfield-hu vita 2015. június 4., 17:02 (CEST)

És a vitalapon nem lehet lekérdezni a tartalmi lap adatait? Pl. a {{cikktörténet/kiemelt más nyelven}} esetén használnám (a kiemeltség ellenőrzésére elvileg már rájöttem). --Tacsipacsi vita 2015. június 4., 17:35 (CEST)

Úgy tudom, hogy nem. --JulesWinnfield-hu vita 2015. június 4., 22:54 (CEST)

Eljött a nagy nap! --JulesWinnfield-hu vita 2015. június 15., 16:39 (CEST)

Német települések

Sziasztok! Lassan elkészülnek a spanyol települések és ezért nekikezdtem a német települések előkészítésének is. Kezdetnek átalakítottam a {{Német település infobox}}(?)ot, de egy aprócska hiba becsúszott. Eredetileg értelmezte a honlap és a weboldal paramétert is, most már jó neki a wikidata is, ám kitöltött honlap paraméter esetében a wikidatás érték is megjelenik (Pl.: Passau).

Kérdés az, hogy kell-e egyáltalán honlap paraméter, vagy irtsuk ki az összes cikkből? Lehet nincs is sok helyen használva, csak ottragadt feleslegesen. Ennek kellene valakinek utánajárni. Sajnos nekem nincs most friss dumpom, így nem tudom ezt ellenőrizni.

A másik javaslatom már igencsak idetartozik! A tesztlapom Absberg település. Az adatok szépen megjelennek, de szeretnék bele valami pluszt még. Van egy P131 tulajdonsága a wikidatán (Közigazgatási egység), mely úgy tűnik jól jönne az alsó navigációs sablonhoz ({{sablon:{{Wikidata|p131}} települései}}. Rákattintva a közigazgatási egység elemére (Weißenburg-Gunzenhausen), bejönnek szépen az alárendelt egységek is. Ebből meg lehetne csinálni az összes navigációs sablont teljesen automatikusan! Technikailag mindenképp működik, de vajon nem lesz ez sok a technika ellenes közösségnek? --B.Zsolt vita 2015. május 16., 20:15 (CEST)

Mégsem olyan egyszerű, kell majd segítség bőven! Kellene egy olyan sablon vagy modul, mely elemeket jelenít meg sorban, linkelve, de nem vesszővel elválasztva, hanem ezzel: •, továbbá egy olyan eszköz, ami egy sablonba egy megadott elem egyik tulajdonságait jeleníti meg. Valami hasonló kell majd, mint a {{népességdiagram}}(?) --B.Zsolt vita 2015. május 16., 20:22 (CEST)

Amit tudtam, a weboldal részhez hozzátettem. A sablonból a duplikátumot kivettem, a honlap paramétereket a német település-cikkekből weboldalra javítottam, a dewikiből a weblapokat a wikidatába importáltam. -- ato vita 2015. május 16., 22:33 (CEST)
Az utolsót hol, mivel? --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 16., 22:46 (CEST)
AWB-s modullal, utána QuickStatementssel, aztán a duplikátumok irtását kézzel. :-) -- ato vita 2015. május 16., 22:53 (CEST)
Köszönöm az eddigieket! :) Én az alábbi eszközt javaslom a későbbiekhez (ne ijedj meg, úgy látszik még nem frissült): tools.wmflabs --B.Zsolt vita 2015. május 17., 01:26 (CEST)
Milyen álnéven? Nem találom. --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 17., 01:06 (CEST)
Neked egyszerűbb lenne Pywikibottal. Van erre szkript. --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 17., 01:12 (CEST)
Már látom. Előre megcsináltad. --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 17., 01:27 (CEST)

Technikailag lehetséges lenne akkor, hogy Absberg település alsó navigációs sablonjában Weißenburg-Gunzenhausen P150 (alárendelt egység) elemei jelenjenek meg automatikusan? --B.Zsolt vita 2015. május 18., 15:18 (CEST)

Még nem, de hamarosan (egy-két hónap). --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 18., 16:49 (CEST)
Már máskor is ígértél nekem olyat, hogy már csak egy-két nap..., aztán eltelt több hónap és még mindig semmi! :) Akkor ezt így nem-nek veszem, és a bajor településeket alsó navigációs sablon nélkül hozom majd létre elméletileg ma este, a sablonokat meg majd utólag hozzáadjuk. --B.Zsolt vita 2015. május 18., 18:20 (CEST)
Nyugi, már két hete elérhető a holland Wikipédián és a francia Wikiforrásban. --Tacsipacsi vita 2015. május 18., 19:18 (CEST)
Akkor tényleg érdemes várni! :) És mit fognak hozzá szólni a többiek? Nem lesz ez már túlságosan technikai megvalósítás? Vagy esetleg lehetséges lesz az adatokat a Wikidatából besubstolni? --B.Zsolt vita 2015. május 18., 19:45 (CEST)
Nem tudom. Előállítani már most is lehet, de mindegy, hogy Wikidatából, dewikiből vagy enwikiből, nem? --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 18., 20:17 (CEST)
Lehetni természetesen lehet, csak akkor mi értelme? Már most is minden bizonnyal ki lehetne nyerni a Wikidatából az adatokat és meg lehetne csinálni a navboxot, csak éppen a legnagyobb előny, a karbantartottság szűnik meg vele. --Tacsipacsi vita 2015. május 18., 22:02 (CEST)
Nekem jó az automatikus módszer, azért is kérdeztem. De a reakciókra azért nem árt felkészülni! :) Akkor, ha már most is lehetséges, várom az ötleteket, hogy merre is induljak el! :) --B.Zsolt vita 2015. május 18., 22:08 (CEST)
A Sablon:Weißenburg-Gunzenhausen települései iw-i közül a legtöbb jó. Eddig hogy csináltad? De az Exceledből is elő tudod állítani. A lényeg, hogy a címek jók legyenek a magyar Wikinek megfelelően. --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 19., 00:11 (CEST)

Azt hiszem, nem érted, hogy mit is szeretnék. A cikkeket létre tudom hozni, sőt ki tudom találni, hogy melyik cikkhez melyik alsó navigációs sablont szúrjam be automatikusan. Ezt a példámban láthatod is. De szeretném, ha a navigációs sablonban az elemek is maguktól jelennének meg. Most {{Weißenburg-Gunzenhausen települései}} sablon üres, pedig Weißenburg-Gunzenhausen wikidata lapján fel van sorolva az összes alárendelt egység. Na azoknak kellene a sablonban megjelenniük automatikusan. Ha ez is működne, sokkal kevésbé lenne pepecselős a cikkgyártás, miközben a minőség is jó lenne. --B.Zsolt vita 2015. május 19., 00:33 (CEST)

Na most nézd meg Weißenburg-Gunzenhausen járást! Ilyet akarok, csak ettől sokkal profibban, mert ez minden szabállyal ellentétes most! És a településekkel nem működik, csak a járásokkal. --B.Zsolt vita 2015. május 19., 00:38 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) Értem én, kitörölheted. Miért jobb az automatikus, mint a sablonok legyártása? A sablonokat nem nehéz legyártani, csak át kell venni, ahogy eddig is. --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 19., 00:49 (CEST)

Csak Bajorországban 70 járás van. Van vagy 10 tartomány, ami már túl sok lesz. Ráadásul akkor a botot csak járásonként tudom futtatni, nem egybe tartományonként. Ezekkel a spanyolokkal így is megszenvedtem, mire minden sablon elkészült. Sablont ráadásul nem is tudok bottal írni, csak kézzel. Sablon névtérben nem megy az AWB. Nekem könnyebb lenne az automatikus módszer. --B.Zsolt vita 2015. május 19., 00:58 (CEST)

Értem. Végül is nem nagy bűn az automatikus sem, lehet, hogy az a jövő, de arra még várni kell. Már nem sokat. Az is lehet, hogy nem kell 700 sablon, elég egy. :-) --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 19., 01:08 (CEST)

Szerintem is elég egy! Már kitaláltam, hogy hogy működhetne, csak megvalósítani nem tudom. Mit szólnál hozzá, ha holnap elkészíteném a bajor településeket navigációs sablon nélkül, de beleraknám a {{települések a járásban}} sablont, melynek tartalma egyenlőre üres lenne? Ha megszületik a megoldás, csak a sablont írjuk át, és mindenhol megjelenik a szép nav sablon is. --B.Zsolt vita 2015. május 19., 01:16 (CEST)

Jó, csak valami olyan név kéne, hogy Németországi járás települései. --JulesWinnfield-hu vita 2015. május 19., 01:40 (CEST)

Akkor ma délután lefuttatom. Még előtte áll a sorban a népességdiagram és a képek commonsba másolása! :) --B.Zsolt vita 2015. május 19., 10:16 (CEST)

Úgy néz ki, működik! --JulesWinnfield-hu vita 2015. június 15., 17:04 (CEST)

Valóban működik! Gratulálok! :) Viszont van még egy pici esztétikai hiba benne. Nekem HD felbontású a monitorom, és ha a járásban kevés település van, akkor a kinyit-becsuk fül nem a sablon sarkában van, hanem olyan 3/4-énél a sablonnak. Ott, ahol az utolsó település neve áll. Kellene egy center a településeknek és egy igazítás a kinyit-becsuk gombnak. Ami még fura, hogy hiányoznak a M, S, V gombok a másik oldalról, bár hogy mire lennének jók, azt nem tudom :) --B.Zsolt vita 2015. június 15., 18:35 (CEST)

Most jó kéne legyen. Mvsz nem kell. --JulesWinnfield-hu vita 2015. június 15., 18:57 (CEST)

Tökéletes! A francia településeket meg majd megcsinálom a hagyományos módon, de az USA-hoz még lehet kelleni fog. És még hátra van a többi német tartomány is. --B.Zsolt vita 2015. június 15., 19:39 (CEST)

Németországi járások

A Németország járásainak listája és a de:Liste der Landkreise in Deutschland szócikkek nem párok? Mindkettőnek van sok-sok interwikije, de még sincs köztük egy nyelven se kapcsolat. --B.Zsolt vita 2015. június 18., 22:28 (CEST)

Történelmi ország infobox Wikidatásítása

Sziasztok! Tudna-e valaki egy picit reszelgetni a {{Történelmi ország infobox}}(?) sablonon, hogy néhány kézenfekvő adatot átvegyen a Wikidatából? Ilyenekre gondolok, mint:

  1. alapítás/keletkezés ideje -> megalakulás éve
  2. feloszlatás ideje -> megszűnés éve
  3. főváros vagy székhely -> főváros
  4. helyjelölő térkép -> térkép
  5. zászló -> zászló
  6. címer -> címer
  7. vallás -> vallás

Persze az is jó, ha megtudom hogyan kell és megcsinálom, csak adjon egy mintát, aki tud, vagy mondja el aki tudja hogy kell. :-) (A kérdést a sablonműhelynek is feltettem, de a válasz bárhol nagyon jó.) Piraeus vita 2015. július 3., 23:57 (CEST)

Képhez ikon

Sziasztok. Jó lenne, ha a WD-lapokon a "kép" tulajdonság mellett megjelenne a kép ikonja is. Hol lehet ilyen javaslatot megtenni? Akela vita 2015. július 12., 22:41 (CEST)

Egyrészt a d:WD:RfC a központi megbeszélések helye, másrészt a CommonsMedia nevű (elvileg alapértelmezett) segédeszköz tud ilyet. --Tacsipacsi vita 2015. július 13., 00:59 (CEST)
Köszönöm. (A CommonsMedia valóban be van ikszelve nálam, de hatását nem látom. Akela vita 2015. július 13., 08:45 (CEST))
Elvileg egy olyan ikon jelenik meg a fájlnév alatt, mint a bélyegképeknél a képaláírás mellett, arra kattintva jelenik meg egy ablakocskában a kép maga. --Tacsipacsi vita 2015. július 13., 11:17 (CEST)

Mit látsz Budapest Wikidata bejegyzésénél (Q1781) a kép (P18) tulajdonság melletti „Volt Királyi palota (138. számú műemlék) 36.jpg” alatt? Nálam két icipici négyzetet ábrázoló ikon van, ha erre kattintok, megjelenik az előkép. Csigabiitt a házam 2015. július 13., 11:25 (CEST)

Kiemelt és jó cikkek

Olyan lekérdezést lehet készíteni, hogy egy adott kategóriában (és alkategóriáiban) melyek a más wikik kiemelt és jó cikkei? (Ezt szeretném frissíteni.) --Hkoala 2015. július 15., 10:23 (CEST)

kis- vagy nagybetű?

Sziasztok! A Wikidatán a fogalom megnevezése(i) a "címke" és a "más megnevezések" rubrikában magyarul kis- vagy nagybetűsek, ha folyószövegben (nem mondatkezdetként) kicsivel írnánk? Fauvirt vita 2015. július 1., 17:27 (CEST)

Nyugodtan lehet kisbetűvel is írni. A cikk címének és a wikidata címkének nem kell azonosnak lennie, bizonyos esetekben nem is lenne szerencsés, ha az lenne. Olyanokra gondolok például, hogyha mondjuk a wikidatából jön valakinek a születési vagy halálozási helye, akkor nem lenne jó, ha a településnevének az egyértelműsítő címkéje is megjelenne. Ilyenkor az egyértelműsítést a megjegyzésbe tesszük. (például Csicsóka (település) esetén). --Rakás vita 2015. július 1., 17:54 (CEST)

Ha nem olyan, hogy nagybetűvel kell írni, akkor az a szabály, hogy kisbetűvel írjuk. --JulesWinnfield-hu vita 2015. július 2., 00:37 (CEST)

Köszönöm a válaszaitokat! Ès bocs, hogy csak most reagálok! Huh... Akkor ezek szerint sokmindent kéne/kell/lenne jó majd átírni?... Fauvirt vita 2015. július 3., 02:22 (CEST)

P553 és P554 (közösségimédia paraméterek) használata

Sziasztok! Nem tudjátok véletlenül, hogyan kell ezeket: közösségimédia-fiók helye (P553) és közösségimédia-cím (P554) fölvezetni a Wikidatában? Melyik az állítás és utána mit/hogyan/hova tovább..? Pl. egy hivatalos face-oldalt... Köszi előre is! Fauvirt vita 2015. július 9., 19:33 (CEST)

A Q181-et nézd meg, annak mintájára lehet hozzáadni más WD-szócikkekhez. Csigabiitt a házam 2015. július 9., 19:48 (CEST)

Köszönöm! Fauvirt vita 2015. július 18., 15:20 (CEST)

Tanár-e aki tanít

Szeretném megkérdezni, hogy Tambo nem régi wikidatás szerkesztése helytálló-e: azaz ha valaki tanít, akár még iskolája is van, a wikidatán rögzítendő-e tanárként? Tényleg nem tudom, azért kérdezem, előre is köszönöm a válasz(oka)t, Fauvirt vita 2015. július 18., 15:24 (CEST)

Ha unatkoznátok

Sziasztok! Ha unatkoznátok, itt láthatjátok, hol és mit kell még javítani a sablonokon. Jó munkát mindenkinek! :) --B.Zsolt vita 2015. július 19., 00:46 (CEST)

Worldcat

Ha van egy alkotónak (Gábori György) adatlapja a Worldcaten, hogy tudom a nemzetközi katalógusokban megjelentetni? A wikidatában nem találtam erre vonatkozóan semmit. Előre is köszönöm a segítséget!Halász János üzenet 2015. június 23., 15:33 (CEST)

Az LCAuth-azonosító (P244) tulajdonságon alapul (a Kongresszusi Könyvtár azonosítóit használja). --Tacsipacsi vita 2015. június 23., 16:14 (CEST)
Még várjunk, hátha ez d:Q19303409 tulajdonság akart lenni. --JulesWinnfield-hu vita 2015. június 23., 16:32 (CEST)
Ezzel kapcsolatban tudunk előrelépni? Nem sürgetek semmit, megmondom őszintén nem tudom miről van szó, azaz hogy mi miatt kell várni, csak a kiemeltre jelölés miatt jutott eszembe hogy rákérdezzek. Halász János üzenet 2015. július 21., 15:56 (CEST)

Labdarúgó infobox szül-hal sorok

Infobox nem hozza át WD-ból se a születési, se a halálozási helyet (várost, országot), kézzel kell beírni (pl. Stephan Beckenbauer, Puskás Ferenc). Akela vita 2015. augusztus 2., 00:59 (CEST)

Mert külön halálozási várost és országot nem lehet egyszerűen áthozni, ezért (másfél éve, amikor még nehezen sem lehetett) egyáltalán nem rakott be WD-t az átalakító. Szerintem az egyszerűbb megoldás, hogy elhagyjuk a külön országot (természetesen a Sportműhely beleegyezésével). --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 2., 08:56 (CEST)

Módosítottam, hogy hozza át. --JulesWinnfield-hu vita 2015. augusztus 2., 14:13 (CEST)

Krasznahorkai László

Krasznahorkai László minta lett, d:Wikidata:Showcase items#Current Showcase. --JulesWinnfield-hu vita 2015. augusztus 2., 22:48 (CEST)

Francia megyék Wikidatából

Ha megoldható, meg szeretném jeleníteni a megyéket a francia településekben automatikusan. A gond az, hogy a p131 tulajdonságnál (közigazgatási egység) a megyén kívül több érték is van. Mi ilyenkor a teendő? --B.Zsolt vita 2015. május 31., 12:18 (CEST)

Majd megoldható lesz, hogy ellenőrizzük, hogy az értékre ez egy = francia megye (ha – nemsokára – nem csak az adott elem adatait lehet majd lekérdezni). --Tacsipacsi vita 2015. május 31., 12:22 (CEST)
Ez phab:T100776, a tervezett dátum jún. 15. Oliv0 vita 2015. május 31., 13:23 (CEST)

Értem! Ez jó hír nagyon! Akkor elkezdem a franciákat már ma, az infoboxot meg majd hozzáigazítjuk a végén! :) --B.Zsolt vita 2015. május 31., 21:27 (CEST)

Ez a funkció működik már? Még mindig rengeteg francia település van hátra, továbbá ugyanez a hiba a svájci vasútállomásoknál is. --B.Zsolt vita 2015. július 2., 00:42 (CEST)

Ha általánosan akarjuk megoldani, előbb ki kell dolgozni lekérdező nyelvet, csak utána jöhet szóba. Ez nem egy egyszerű dolog, és könnyen elmehet rossz irányba. Alternatívaként egy francia településeknek dedikált modullal lehetne megoldani. Van már példa ilyenre is, és a sablonoknál is gyártottunk sablonokat országonként. --JulesWinnfield-hu vita 2015. július 2., 01:49 (CEST)

A magyar Wikipédián szerintem csak egy ember van, aki ezt meg is tudja valósítani, így én rá bízom a legjobb megoldás megtalálását. Én még két napig leszek, azután megyek nyaralni. Lehet fel fogok nézni, talán válaszolok is néha, de botot futtatni már biztosan nem fogok. Jövő hónapban akkor befejezem a francia településeket vagy így, vagy úgy, meg az amerikai megyéket. --B.Zsolt vita 2015. július 2., 11:46 (CEST)

Tettem egy kísérletet. Szerintem jó lesz, de majd kiderül. – JulesWinnfield-hu vita 2015. augusztus 12., 18:58 (CEST)

Köszönöm! Az infobox már jól működik, de szeretnék még pár apróságot, ha megoldható. A példa-cikkem az Allauch. Meg szeretném jeleníteni a kategóriát is és a navigációs sablont is a cikk alján a Wikidata segítségével. Egyelőre azonban ez még nem lehetséges. @Oliv0:: A francia népességadatok feltölthetőek már a Wikidatára is? --B.Zsolt vita 2015. augusztus 13., 02:00 (CEST)

@B.Zsolt: valószínűleg semmi nem változott azóta, hogy májusban fr:User:Roland45 válaszolt nekem: vigyázni kell a szerző megjelölésére és főleg a népességszámok, a kiadási év és a községi határok/összevonások eltérő dátumaira. Oliv0 vita 2015. augusztus 13., 08:00 (CEST)

A példa-cikkem szuperül működik! Most már csak a tartalmát kellene bemásolni minden pirosan világító link helyére itt: Kategóriavita:Közigazgatási navigációs sablonok (Franciaország), továbbá a hiányzó navigációs sablonokat kellene létrehozni. De népesség nélkül ez nagyon karcsú, nincs valakinek valami ötlete erre a népesség dologra?

Elég sok cikkről lenne szó, vajon a közösség mit szólna hozzá, ha egy-két nap alatt a hiányzó cikkek is létrejönnének? @OsvátA:, @Csigabi:, @Malatinszky:, @Gyurika: mit szóltok hozzá? --B.Zsolt vita 2015. augusztus 13., 12:29 (CEST)

Én támogatom. Csigabiitt a házam 2015. augusztus 13., 12:37 (CEST)

Őőőőőő, itt mosat nem egészen arról a pár francia megyéről van szó, hanem a megyékben lévő, 8-10 ezer hiányzó település-cikkről. Arról van szó itt feljebb, hogy eddig csak megyénként tudtam a szócikkeket létrehozni 200-500 db-os csomagokban, most viszont már akár egy lépésben is az összeset. Tekintettel a korábbi vitákra, kicsit aggódom a reakciók miatt. --B.Zsolt vita 2015. augusztus 13., 22:37 (CEST)

Segítene a döntésben, ha belinkelnéd a szuperül működő példacikket. – Hkoala 2015. augusztus 14., 08:41 (CEST)

A példacikk a Allauch. Annyi az eltérés a korábbiaktól, hogy a kategóriát és a navigációs sablont is a Wikidatáról veszi. Így a cikk tartalmát egy másik megyében lévő településnél is használhatjuk, nem kell a megyét kézzel beírni több helyre is. Egy későbbi lépés során (miután a Wikidata kapcsolat létrejött), a lap alján lévő kusza kódot be is lehet substolni. Az újítás lényege, hogy a botot nem kell minden egyes megyénél újrakonfigurálni és újraindítani. --B.Zsolt vita 2015. augusztus 15., 14:22 (CEST)

Adatok feltöltése

Sziasztok! Vasútállomásokhoz tartozó városneveket és vasútvonalakat szeretnék feltölteni a Wikidatára. A QS azonban csak a qxxxxxx formájú azonosítókat fogadja el. Eléggé nyakatekert módon át tudom váltani a szöveget a hozzá kapcsolódó q kódokra, de biztosan van erre valamilyen egyszerű módszer. Ti hogyan oldanátok ezt meg? --B.Zsolt vita 2015. augusztus 15., 14:43 (CEST)

Linked items https://tools.wmflabs.org/wikidata-todo/linked_items.php

A Wikitext mezőbe wikilinkeket kell beilleszteni ([[Cím]] formában), és kiegészíti az azonosítóval. Azt is lehet, hogy a linkeket elmented egy lapra, és a page mezőben adod meg, hogy hol vannak. – JulesWinnfield-hu vita 2015. augusztus 15., 21:34 (CEST)

Köszönöm, mindjárt ki is próbálom! :) – B.Zsolt vita 2015. augusztus 18., 16:03 (CEST)

Valami gond van vele, mert ha több sort viszek be, a végeredményt összekavarva adja vissza... :S – B.Zsolt vita 2015. augusztus 18., 20:47 (CEST)

Magyar Életrajzi Lexikon a Wikidatán

Sziasztok,

nem tudom, ki látta, de a Wikidatához írt Mix'n'match [1] alkalmazásban már elérhető a Magyar Életrajzi Lexikon, így az egyes bejegyzések ID-jét a megfelelő Wikidata számhoz lehet rendelni. De amúgy is hasznos játszani az oldalon, elég sok fontos adatbázist lehet így a Wikidatához kapcsolni.

Üdv, Ádám --Adam Harangozó vita 2015. augusztus 21., 18:09 (CEST)

Tud segíteni valaki, hogyan kell ezt az összerendelést megvalósítani? Előre is köszönöm. – Dodi123 vita 2015. augusztus 22., 09:04 (CEST)

@Adam Harangozó: tudsz ebben segíteni? OrsolyaVirágHardCandy 2015. augusztus 23., 12:24 (CEST)

Egyből kettőt

Ketté kellene szedni a Nagyenyedi vártemplomhoz tartozó wikidata-bejegyzést, mert a rowiki cikke a nagyenyedi várról szól, nem a vártemplomról. – Hkoala 2015. augusztus 30., 20:33 (CEST)

Kész. Szolgálunk és félünk. Csigabiitt a házam 2015. augusztus 30., 20:38 (CEST)

Köszönöm! – Hkoala 2015. augusztus 30., 22:27 (CEST)

Barcelonai metróállomások

Sziasztok! Elkészültek a barcelonai metró állomásai, de egy furcsa hiba került elő. Pl.: Trinitat Nova (Barcelonai metró) szócikkben alul, a navigációs sablonoknál is látható a dolog. Gondolom automatikusan nem fog megjavulni, így itt kézzel kell beírni a dolgokat. Ez nem is nagy gond, de vajon ki lehet ezeket a hibás cikkeket automatikusan is gyűjteni? --B.Zsolt vita 2015. augusztus 31., 01:57 (CEST)

Én most beraktam egy valamilyen szintű javítást, de ezzel csak az első jelenik meg. Egyébként ha a hibásan megjelenő szövegre rákeresel a wiki keresőjében, akkor kigyűjthetők. --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 31., 08:58 (CEST)

Rákeresve a {{ Barcelonai stringre se a google, se a wiki keresője nem ad értékelhető találatot... :( Marad az egyesével való átnézés? --B.Zsolt vita 2015. augusztus 31., 12:02 (CEST)

Heikki Paasonen

Sziasztok! Írtam egy cikket: Heikki Paasonen. Hozzáadtam a WD-n az en: "Heikki Paasonen" szócikkhez. Utána vettem észre, hogy az egy másik személy. Az "én" szócikkemet onnan ki kellene venni, és helyette hozzáadni pl. a fi: "Heikki Paasonen" szócikkhez és társaihoz. Köszönöm a segítséget. – Vadaro vita 2015. szeptember 6., 11:03 (CEST)

Egyszerűen visszavontam a szerkesztésedet, majd hozzáadtam a cikket a jó elemhez. --Tacsipacsi vita 2015. szeptember 6., 11:32 (CEST)
Én a WD-ban még ilyen egyszerű dolgokat sem merek csinálni. Köszönöm a segítséged. – Vadaro vita 2015. szeptember 6., 11:42 (CEST)

Francia sablonok

Egyszer már össze lett kapcsolva a Kategória:Közigazgatási navigációs sablonok (Franciaország) a en:Category:France commune (country subdivision) templates kategóriával, de valaki megint szétbontotta két részre! Miért nem jók ezek együtt? --B.Zsolt vita 2015. szeptember 22., 15:55 (CEST)

Bocs, rátettem a link-jeleket a bejegyzésedbe a két kategóriára. A magyar d:Q15952860, az angol d:Q8470939. Amennyire meg tudom ítélni, hasonló tartalmúak, és az interwikikben sem látok duplázést (mindegyik nyelv csak az egyikben vagy csak a másikban szerepel). Össze lehetne fésülni a kettőt, nem tudom, miért van külön. Akela vita 2015. szeptember 22., 17:19 (CEST)

Megcsináltam a merge.js segédeszközzel de látom, előzőleg valóban visszavonta ugyanazt d:User:Cycn, szólok neki. Oliv0 vita 2015. szeptember 22., 17:34 (CEST)
Visszavonta és megmagyarázta: a Kategória:Közigazgatási navigációs sablonok (Franciaország) WD-eleme szélesebb a en:Category:France commune (country subdivision) templates WD-eleménél, mert a 2.-ban csak a községekből álló navigációs sablonok találhatók. Az 1.-nek megfelelő kategóriában lehetne pl. fr:Modèle:Palette Découpage administratif du Languedoc-Roussillon, ami nem listázza a községeket, hanem a régió megyéit, megyeszékhelyeit, mindegyik megyében a községek/városok számát stb. Oliv0 vita 2015. szeptember 23., 11:54 (CEST)

Képaláírás

  • 1. Infoboxban WD-ből jövő kép (p18) jelenik meg. Aláírok egy képaláírást.
  • 2. WD-n valaki cseréli a képfájlt. Itteni, elavult képaláírás marad.

Lehet-e hozzárendelni WD-képhez WD-képaláírást (nyelvenként különbözőt), amely eltűnik, ha a fájlt cserélik? Akela vita 2015. augusztus 27., 22:12 (CEST)

én sajnos nem tudok róla... már volt hogy felhívtam rá a figyelmet, mégis vannak, akik szeretik kiszedegetni az infoboxból a képeket.. mégsem tudok jobb megoldást, át kell másolni a fájlnevet, ha írsz képaláírást (és reménykedni, hogy meghagyják). Fauvirt vita 2015. augusztus 27., 22:41 (CEST)
Én is pontosan ezt teszem. Akela vita 2015. augusztus 27., 22:55 (CEST)
Én például szeretem az infoboxból kiszedegetni a képeket (a Wikidatán szerintem jobban karbantartják törlés, jobb változat stb. esetén), de képaláírással rendelkezővel sohase csinálok ilyet (kivéve ha teljesen semmitmondó a képaláírás, pl. Kiss Béla infoboxában csak annyi szerepel, hogy „Kiss Béla” – ha már az van, hogy „Kiss Béla 2000-ben”, akkor nem szedek ki/wikidatásítok). --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 27., 23:14 (CEST)
Nincs rendszer-szerű megoldás? Képaláírás-paraméter...? Akela vita 2015. augusztus 27., 23:20 (CEST)
Nem tudom, hogy működhetne-e egyáltalán. Mi van akkor, ha egy képet több cikkbe is beillesztünk, de eltérő képaláírást szeretnénk? Ez eléggé egy "alattomos" és nehezen kereshető hiba lenne. De majd elválik, hogy lesz-e ilyen lehetőség. --B.Zsolt vita 2015. augusztus 30., 22:22 (CEST)
Nemrég felmerült a kérdés a francia wikin és ez a tulajdonság-kérelem lett az eredmény, lehet szavazni róla (nem értem, miért ezen az oldalon található, de ez más kérdés). Oliv0 vita 2015. augusztus 31., 07:26 (CEST)

Ez már bennem is felmerült, amikor tucatnyi képet töltöttem fel a Commonsra és tettem be (vagy cseréltem ki) a WD-ban. A WD-képaláírás jó megoldás lenne, de csak úgy, ahogy Akela írta, hogy legyen a képhez hozzárendelve, és ha a kép változik, akkor tűnjön el az infoboxból. --Rlevente üzenet 2015. augusztus 31., 08:24 (CEST)

Most kaptam az értesítést, hogy a WD-ban létrejött a P2096 számú Képaláírás tulajdonság. Itt az első próbálkozás vele: Q103198 Ebből az látszik, hogy egy kép tulajdonság (P18) alatt lehet (kell) használni, és mindig meg kell adni a nyelvet is. A kérdés, hogy ezt hogyan lehet beilleszteni egy infoboxba. – Rlevente üzenet 2015. szeptember 23., 16:12 (CEST)

Csináltam egy magyar mintát is, hogy lehessen tesztelni: Gyurta Dániel (Q144313) – Rlevente üzenet 2015. szeptember 23., 16:15 (CEST)

Félig jó. Ha kicserélem a képet (bocs, teszt célból megtettem), a WD-képaláírás nem törlődik! [2]. Jó lenne, ha a kép törlésekor vagy cseréjekor, eltűnne, és új képhez új képaláírást kellene írni. Akela vita 2015. szeptember 23., 17:18 (CEST)

A teszt-célból cserélt képet a WD-n közben visszacserélték, azt hitték, vicc. Lényeg: ha a képfájlt kicserélik, a képaláírás attól még ott marad, jó lenne, ha hozzá lenne kötve a WD-képfájlhoz, és ha azt kitörlik vagy cserélik a WD-n, akkor a hozzákötött aláírásnak automatikusan törlődnie kellene (szerintem). Akela vita 2015. szeptember 23., 22:58 (CEST)

Ha kitörlik az állítást (kép), akkor a hozzá kötődő adat (képaláírás) is törlődik. Ha valaki csak módosítja, cseréli a képet, akkor az ő dolga a képaláírás törlése is, mivel lehet, hogy csak ugyanannak a képnek a jobb felbontású változata kerül a régi helyére, ilyenkor nem kell eltávolítani a leírást. --Tacsipacsi vita 2015. szeptember 23., 23:20 (CEST)
Logikusabbnak tartanám (vagy tartottam volna), ha a képaláírás a fájlhoz lett volna kötve, nem az állításhoz. Egy kényszerpálya lett volna, hogy a fájlt cserélő szerkesztő legalább hagyja jóvá még egyszer a képaláírást is. Akela vita 2015. szeptember 24., 00:00 (CEST)

Kísérletképpen megjelenítettem Gyurta Dánielnél. Körül kell még járni, és megjelenhetnek hibák. – JulesWinnfield-hu vita 2015. szeptember 24., 17:02 (CEST)

Ott meg akartam próbálni linkkel, de kivágja nekem jóval a mostani szöveg hossza előtt, valami baj a felülettel talán (régi gépen, az igaz). Oliv0 vita 2015. szeptember 24., 18:03 (CEST)

Népességdiagram

A Étriché szócikkben nem jelenik meg a diagram! Cache hiba vagy türelmetlenség? Vagy rosszul adtam hozzá az adatokat? --B.Zsolt vita 2015. szeptember 26., 00:08 (CEST)

Nálam megjelenik, de a franciához képest nem látszik világosan rajta, hogy egyelőre csak 1800 és 2010 körül vannak Wikidata-adatok. Oliv0 vita 2015. szeptember 26., 07:34 (CEST)

Most már nálam is jó! Csak türelmetlen voltam. Próbaképp felvittem néhány adatot a Wikidatára kíváncsiságból és néztem, hogy jó lett-e. Az jutott még eszembe, hogy az infoboxokban van egy INSEE kód mindig megadva, azt nem lehetne linkelni a megfelelő INSEE lapra? Mert az a kód ott önmagában eléggé semmitmondó.

Ha pedig kész lett az összes francia település, legalább 2-3 év népességét is fel fogom tölteni. B.Zsolt vita 2015. szeptember 26., 11:57 (CEST)

Mértékegységek

Az első példa mértékegységes adatra: Gyimesbükk tengerszint feletti magasság. Van még rajta csiszolni való, de kezdetnek nem rossz. – JulesWinnfield-hu vita 2015. szeptember 27., 18:52 (CEST)

Van már hosszúság és szélesség is! :) Lesz munkánk bőven! --B.Zsolt vita 2015. szeptember 27., 22:25 (CEST)

Alsóschönborn

Sziasztok!

Az Alsóschönborn cikk Wikidata adatai hibásak, a Schönborn-családról szóló lapokra mutatnak az idegennyelvű linkek, pl. House of Schönborn -nagytibiüzen 2015. január 14., 10:34 (CET)

Javítottam. --Hkoala 2015. január 14., 12:52 (CET)

Köszönöm! -nagytibiüzen 2015. január 15., 13:25 (CET)

osztálytársaimról Madách Imre gimiben 1960-64 jártunk:

--Kossikpeter-zv vita 2015. február 24., 09:15 (CET)Szeretném tudni jó barátom volt a PARÁDY GYURI ,NEDELKÓ PÉTER BULO EZ BECE NEVE VOLT,NÉMETH ANGÉLA,REGŐS LACI MALAC EZ IS BECE NÉV KORCSMÁROS PETI KOMJÁTHY PISTI ,SZALAI ANNA MÁRIA, GRO RUDI,STB ÉN CSAK 2-ÉVET JÁRTAM DE SZERETNÉK VELÜK KAPCSOLATBA LÉPNI ELÉRHETŐ VAGYOK EMAIL CÍMEM:apa0413@gmail.com mobil:08-20 4220093 de a városi pedig :233-0487 gyerek aki él az hívjon mert tudom szerettetek gombfoci,liget,minden Prága oszt kirándulás emlék hátha mi van veletek 51-éve emlékeztek a pédakép monden évben a diri az Albert Flórit emelte ki !! Nos én Kossik Péter voltam vagyok és még élek várom a jelentkézéseteket Újpesten lakunk 7 unoka betegség humor zene család feleség kicsi a világ a szívemben benne éltek feltörnek éjjel a szép emlékek ki tudja hátha kerestek várom ÜDÖZLÖK MINDENKIT SOK SZERETETTEL:NEMES KUSSÁNY AKKOR MÉG CSAK KOSSIK PÉTER PÁL

P31 alapján botos leírásozás a wikidatán

Valaki! Az rendben van, hogy BotNinja a wikidatán a d:Property:P31, azaz az "ez egy" állítás alapján tölti ki az angol nyelvű leírás részt?!... Fauvirt vita 2015. október 10., 15:39 (CEST)

Annyit még hozzátennék, hogy személyeknél zavar, ahol az angol leírásba ez alapján az kerül be, hogy "ember". Fauvirt vita 2015. október 10., 15:42 (CEST)

Wikidata weekly summary #179

Foglalkozás hibás megadása

A Karl von Bülow német tábornagy foglalkozása az ibox szerint hivatalnok. Megnéztem a wikidatán az angol megfelelőjét, ott helyesen szerepel officerként. Az első világháború német tábornokai és tengernagyai sablonban felsorolt tiszteknél szintén ez a probléma. – Tulipanos vita 2015. október 12., 21:35 (CEST)

Jó a katonatiszt? Oliv0 vita 2015. október 12., 21:57 (CEST)
Nem inkább csak tiszt? (nem tudom, hogy rendőrtisztek és tűzoltóparancsnokok beletartoznak-e). – Hkoala 2015. október 13., 06:37 (CEST)

Félrefordítás. Az angol officer szó – többek közt – hivatalnokot is jelent. Egy német katonatiszt esetében ez inkább humoros, de erre „jó” a wikidata. --SepulturaP's.box 2015. október 13., 00:08 (CEST)

Ha csak officer lenne, de itt a WD-n a leírások pontosítják a jelentést: „member of an armed force or uniformed service who holds a position of authority”, „figura della gerarchia militare, tipicamente addetta alla funzione di comando in seno ad una forza armata”, „katonai vagy egyéb rendfokozatot viselő személy”. Oliv0 vita 2015. október 13., 06:17 (CEST)
@Hkoala: Hogy csak „tiszt”-e (rendőr, tűzoltó is): az a baj sokszor a wikidatával, hogy a fogalom nincs pontosan meghatározva vagy egymással ellentétesek a leírások, itt pl. angolul és magyarul „or uniformed service”, „vagy egyéb” de olaszul, spanyolul, franciául, németül csak „figura della gerarchia militare”, „miembro de la jerarquía militar”, „grade militaire”, „Soldat”.
De talán az elsődleges a felsorolt wikicikkek (en:Officer (armed forces) stb.), ahol nekem úgy tűnik, legtöbbször beleértik a rendőrtisztet és tűzoltóparancsnokot is. Akkor jól van, kiveszem azt, hogy katona-. Oliv0 vita 2015. október 13., 10:26 (CEST)

Régi/új településnevek

Van-e mód arra (ha jelenleg nincs, akkor lehet-e fejlesztést kérni rá) akár a WD-ban, akár a huwikin, hogy egy infobox egyik mezőjében, aminek értékét a WD-ból veszi, más szöveget jelenítsen meg, mint ahova a link mutat?

Konkrétan, ha valakinek pl. a születési helye Leningrád, akkor a WD-ban beteszik oda Szentpétervárat, és ez fog megjelenni az infoboxban is, ahelyett, hogy Leningrád kerülne oda. Részletesen ld.: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Wikidata adatok az infoboxban és az anakronizmus – Rlevente üzenet 2015. október 10., 21:07 (CEST)

Ott van d:Q656#P1448-nál a hivatalos név különböző nyelveken pontos dátumokkal kezdet és befejezés idejével, ez használható lenne az itteni modulokban de egyelőre csak kevés esetben van jelen. Oliv0 vita 2015. október 10., 21:19 (CEST)

Az ügy ott tart, hogy Szvjatlana Aljakszandravna Alekszievics lapján a
{{Wikidata|P19|{{{születési hely|}}}|chrProperty=P1448|chrDate=P569|format=with_country}} azt írja ki, hogy Sztanyiszlav, Ukrajna, ha Ivano-Frankivszk lapján ki van töltve a hivatalos név (P1448), ami félig már jó, az alapproblémára teljesen, hozzátéve, hogy eléggé macerás. – JulesWinnfield-hu vita 2015. október 16., 03:08 (CEST)

Én most kitöltöttem Szentpétervárat, de Konsztantyin Mihajlovics Szimonov infoboxában (a paraméterek kiszedése után) Szentpétervár, Oroszország jelenik meg születési helyként. --Tacsipacsi vita 2015. október 16., 14:51 (CEST)
Javítottam. – JulesWinnfield-hu vita 2015. október 16., 16:15 (CEST)

Wikidata weekly summary #180

Francia népességek

Sziasztok, kicsit leveleztünk most és régebben B.Zsolt (vita | szerk.)-tal erről és most hosszú választ kaptam attól a francia szerkesztőtől (fr:User:Roland45), akinek a botja feltölti rendszeresen az INSEE francia statisztikai hivatal adatait a francia wikin használt népesség-alsablonokba. Lefordítom:

Én nem tudom, hogy kell feltölteni az adatokat a WD-re, de szívesen adok Excel-táblázatot INSEE-községkód szerint rendezve, amiben található egy bizonyos fajta adat (pl. 2012-es népességek), a község neve, a cikk neve a francia wikin, az adathoz való qualifier (igazi érték, megbecsült érték, vagy „felmérés”, amit talán létre kell hozni, mert jelenleg csak d:Q39825 „népszámlálás” létezik; erről a háromról többet tudnék magyarázni), és főleg persze a forrás (jelenleg WD-n sokszor „importálva innen: holland WP”, pedig tényszerű adatokra kell forrás). Más adat is lehet benne: kantonok 2015 előtt és után megfelelő forrásokkal, községtársulások, stb.
A francia népesség-alsablonokban levő össze többi adat (sokszor webhelyekről kapott adatok feldolgozása) nehezebb lenne, nem lehetetlen, de hosszú.
Látom, az utolsó, 2012-es népességek csak egyes községekben vannak jelen, ezzel kéne tehát kezdeni. Az Excel-táblazataim, mint az INSEE adatok, az INSEE-kód szerint vannak elrendezve, de ha megadjátok a WD elemek listáját (pl. d:Q1166751 = Cernoy-en-Berry népességadat nélkül), akkor aszerint tudnám elrendezni, gondolom, megkönnyíti majd a feldolgozást, és egyben a 2014-es, 2015-ben érvényes reform szerinti kantont adnám meg (pl. Cernoy-en-Berry esetén már nem Châtillon-sur-Loire a kanton, hanem Gien).
A szerzői jogról: igazából nincs. Nyilvánosak az adatok és Opendatával közlik; jelenleg csak a 2010-es olyan (ld. itt), mert egyes részletes adatokra kell névtelenítő feldolgozás, ne lehessen kis területeken azonosítani a személyeket, de az általános adatainkkal nincs probléma.
Mással vagyok jelenleg elfoglalva, de pár nap múlva fel tudom függeszteni. Szóljatok, ha megfelel és ha használni tudja valaki a WD-re az Excel-táblázatot, ami egyébként lehet szokásos szöveges alakban is (.txt és elválasztó karakterek), csak szólni kell, hogy mi a jó.

fr:User:Roland45 szerkesztőlap szerint ő közepes, en-2 szinten tud angolul, biztos fordítás nélkül is lehet kommunikálni vele arról, hogy a magyar wikinek mire lenne szüksége a wikidatán. Oliv0 vita 2015. október 8., 16:27 (CEST)

Roland45 megpróbálta nagyon részletesen leírni a fenti helyzetet d:Wikidata:Bot requests#French communities' population-ban, talán le tudná fordítani valaki Wikidata-szaknyelvre… Oliv0 vita 2015. október 22., 09:55 (CEST)

Wikidata próbalapon

Próbalapot valahogy össze lehet kötni egy Wikidata-elemmel, hogy megjelenjenek az adatok róla az infoboxban? nyuszika7h vita 2015. október 24., 10:41 (CEST)

 megjegyzés Konkrétan a {{Színész infobox}}(?)-ra gondolok. nyuszika7h vita 2015. október 24., 10:47 (CEST)
Alapból nem, de gondoltam már arra, hogy az infoboxot (és a Wikidata modult) át lehetne alakítani úgy, hogy meg lehessen adni az infobox egy paraméterének a Wikidata-azonosítót. --Tacsipacsi vita 2015. október 24., 10:57 (CEST)

Wikidata weekly summary #181

Wikidatás navboxok

Miért nem jelenik meg navbox a Cambs cikkben ugyanúgy, mint mondjuk a Planegg cikkben? --B.Zsolt vita 2015. október 26., 15:53 (CET)

A Wikidata miatt. – JulesWinnfield-hu vita 2015. október 26., 15:57 (CET)

Úgy érted, hogy cache hiba? Mert próbaképp felvittem két elemet is (egyet kézzel, egyet a QS-sel), de semmi nyoma nincs a cikkben. --B.Zsolt vita 2015. október 26., 17:55 (CET)

Nincs közigazgatási egység. – JulesWinnfield-hu vita 2015. október 26., 18:02 (CET)

Most már van, de még mindig nem jó! :S --B.Zsolt vita 2015. október 26., 18:45 (CET)

Javítottam. Jó nagy katyvasz van a Wikidatában. – JulesWinnfield-hu vita 2015. október 26., 19:38 (CET)

Keresztnevek azonossága

Össze akartam vonni Eugénia (d:Q20477574), en:Eugenia (given name) (d:Q962602), fr:Eugénie (d:Q2540500) WD-lapokat, de egyből visszautasították, az angolban meg van duplázva, és külön neveknek tekintik. Eszemben sincs vitát kezdeni, de ha valóban így van, akkor itt, a huwikiben szisztematikusan helyre kell állítani a WD miatt törölt manuális interwikiket, normális logika és azonosság alapján. Jelenleg a magyar Eugénia interwikijei a WD-ben három csoportra vannak szétosztva, ami nem ésszerű. Valószínűleg más keresztneveknél is beleütközhetünk ebbe. Akela vita 2015. október 28., 17:49 (CET)

Wikidata weekly summary #182