Wikipédia-vita:Add a link

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt B.Zsolt 2 évvel ezelőtt a(z) Link a Wikipédia:Hivatkozásokra témában

Észlelt hibák, furcsaságok, javaslatok[szerkesztés]

@Tgr: Előre bocsátom, hogy nekem alapvetően tetszik az eszköz célja, funkciója és működése is. Néhány napja kezdtem használni. Pár észrevétel, illetve javítási javaslat:

  • Az eszköz kicsit nehézkesen indítható el: előbb a személyes lapra kell menni, majd a kezdőlapra és csak onnan indítható. Mivel vizuális szerkesztési módról van szó, lehetne a felső eszközsávban egy gomb, amivel be-ki lehetne kapcsolni.
  • A kezelőablak mérete asztali nézetben kicsi (mobilnézetre lett tervezve?). Legyen ez a mostani a minimális méret, amit lehessen növelni (akár húzással, akár kattintással, fokozatonként).
  • A kis méret azért problémás, mert az ajánlott szócikk bevezető 1 (vagy fél) mondata nem mindig ad elegendő támpontot. Sokszor a szócikk neve sem fér el, csonkolva íródik ki. (tudom, hogy külön fülön megnyitható az ajánlott szócikk, de ez nem kell, ha eleve több lenne olvasható a kis ablakban).
  • Fölösleges infó, hogy "van 200 szócikk" (kis zöld ikon a bal alsó sarokban).
  • A kis ablakban a jobb oldalon van valami ikon, ami egy stilizál robot(?), antenna(?), távol-keleti írásjel(?). Alatta van egy számjegy is, de nem mindig. Ennek a funkciójára nem tudtam rájönni, úgyhogy szerintem nem kell, az eszköz enélkül is működik, több hely maradna a hasznos infóknak.
  • A látogatók száma max 4-jegyű szám, ezért ezt egybe kell írni!
  • Az eszköz 8-10 szócikk után elegánsan kilép, vagyis abbahagyja működését. Elvileg automatikusan lapoz (egy darabig) a szócikkek között, betölti az oldalt vizuális szerkesztési nézetben, majd akcióba lép. Kilépéskor nincs hibaüzenet, ablak vagy hasonló, ami kiírná, hogy mi okozta a kilépést. Máskor a továbblépéskor a vizuális szerkesztő sem indul el.
  • Az algoritmus nagyon lazán értelmezi a kiválasztott témakört. Például ez lett kiválasztva (és csak ez): "Dél-Amerika". Erre ajánlott egy ókori japán tudóst: Abe no Szeimei. Megnéztem a szócikkét, semmi közöst nem láttam Dél-Amerikával. Még csak nem is földrajztudós volt, sem utazó, inkább amolyan legendaféle. Olyan is volt, hogy "Afrika" volt kiválasztva, és egy európai város szócikkét dobta fel. Persze minden összefügg mindennel, meg "globális világ", de így a téma kiválasztásának nem sok értelme van.
  • Jó lenne a témán belül is szűrni! Például kiválasztom ezt: "Európa", de nem akarok ezekkel foglalkozni: "autók", "focisták" - ezeket lehessen kihagyni az ajánlatokból.
  • Általános kifejezésekre, ha szerepel benne névelő ("a szomszédos államok", vagy "az akció"), akkor előszeretettel ajánl filmeket vagy tévésorozatokat, ami téves találat. Ezek gyakran előfordulnak.
  • Az eszköz hibásan hozzáadja a szerkesztett szócikket a Figyelőlistához, pedig a személyes beállításaimnál nincs kipipálva, hogy "Az általam szerkesztett lapok és fájlok felvétele a figyelőlistámra". Ezt nem veszi figyelembe.

misibacsi*üzenet 2021. augusztus 18., 09:25 (CEST)Válasz

  • Mi a teendő, ha nem indul?

Ma délelőtt ezért nem folytattam a használatát. Most indítanám ismét, de csak annyi történik, hogy a felajánlott cikkre kattintva megnyílik annak oldala, betölt a Vizuális editor, és ennyi. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 18., 13:42 (CEST)Válasz

  • A fejlesztés során vitatkoztunk róla, hogy legyen-e az eszközsávon egy gombja a linkjavaslatoknak, ahelyett, hogy teljesen elrejtené az eszközsávot. Két probléma van vele: egyrészt műszaki okokból nehéz a javaslatokat a normál szerkesztéssel kombinálni (most az van, hogy átválthatsz VE módba, és akkor kapsz egy figyelmeztetést, hogy az eddigi változtatásaid elvesznek, illetve visszaváltáskor szintén; eszközsáv-gombbal ez elég érthetetlen lenne). Másrészt nem minden szócikkhez tudunk javaslatokat generálni (azért se, mert néha egyszerűen nem tud mit javasolni a szoftver, meg azért se, mert a javaslatok generálása lassú, ezért előre kell csinálni, és nincs kapacitás az összes szócikkre elvégezni, csak egy pártízezer szócikkből álló "készletet" tartunk fenn), így nem lenne túl érthető, mikor van/nincs jelen a gomb.
  • A személyre szabható mérettel (mint általában a személyre szabhatósággal) az a nehézség, hogy onnantól a nem alapértelmezett módban is kéne tesztelni, a kód minden módosításánál oda kell figyelni, hogy más méretben is működik-e, ha valaki hibát jelez, ki kell deríteni, hogy átméretezte-e stb. szóval ez egy folyamatos költség, miközben valószínűleg nem annyira hasznos, mint egyéb dolgok, amiket ugyanakkora költséggel el lehetne érni. De ez csak az én véleményem programozóként, az ilyen döntéseket a dizájner és/vagy a termékfelelős hozza meg, szóval érdemes lehet a projekt angol oldalán is felvetned.
  • A feladatszámláló a "robot" feladatoknál kevésbé hasznos, mert azokból annyit generálunk, amennyit akarunk (ez így azért nem teljesen igaz, de valószínűtlen, hogy ne lenne elég). A többi feladattípus viszont a problémasablonokon alapszik (pl. a "Szócikkek frissítése" olyan szócikkeket ajánl, amiken {{elavult tartalom}}(?) sablon van), ezeknél simán előfordulthat, hogy egy adott témában kevés vagy semennyi nincs belőlük.
  • Az antennás dolognál nem vagyok benne biztos, melyik ablakra gondolsz. Tudnál róla képernyőképet csinálni? Általában az Alt+PrintScreen az aktuális ablak képe, a https://phabricator.wikimedia.org/file/upload/ címen tudod egyszerűen drag&droppal feltölteni és utána az URL-t megosztani (a kép publikus lesz). Meg van egy csomó külső fájlmegosztó is persze, imgurl stb.
  • A négyjegyű számok különírásának/egybeírásának szabályozására sajnos sose találtunk jó módot. A látogatószám lehet ötjegyű (nagy wikiken simán nagyobb is), ezért valamilyen lokalizációra szükség van, arról nem beszélve, hogy egyes nyelveken nem is biztos, hogy arab számjegyeket használnak. A szoftvernek nem lehet azt mondani, hogy magyarul írja egybe a négyjegyű számokat, mert táblázatban viszont külön kell írni őket. Azt meg nem tudja kitalálni, hogy mikor van táblázatban. (Itt volt róla szó régebben: T184351)
  • A kilépés illetve el nem indulás (valószínűleg ugyanaz az oka mindkettőnek) szoftverhibának tűnik. Látsz valamilyen hibaüzenetet? Tudsz egy-két olyan szócikket mondani, ahol megtörtént?
  • A téma-szűrő nagy vonalakban úgy működik, hogy megkeresi azokat a cikkeket, ahol van angol interwiki és az angol szócikk vitalapján vannak műhelysablonok (pl. a en:Talk:Abe no Seimei lapon életrajz, Japán, történelem, mitológia), így a szócikkek egy részhalmazához tud témákat rendelni (a műhelyek kézzel össze lettek párosítva a témákkal), megnézi, hogy milyen szavak fordulnak elő az egyes témákhoz tartozó szócikkekben, és ezt összehasonlítja a többi szócikk szókincsével. (Kevésbé nagy vonalakban ez a en:word embedding nevű eljárás, ami egy elég standard módszer a gépi tanulásban.) Szóval közel sem tévedhetetlen, és hosszú távon biztos okosabb lesz. Rövid távon szerintem nem sokat tudunk kezdeni vele, részben szervezeti okokból (a Wikimédia Alapítvány éppen újragondol-újraépít egy sor, a gépi tanulással kapcsolatos funkciót). Ha tudnál gyűjteni példákat látványosan rosszul kategorizált szócikkekre, az később még jól fog jönni. (Az Abe no Szeimei jó példa, teljesen rosszak a becsült témák.)
  • A névelő javítható problémának hangzik. Ha belefutsz még példákba, ki tudnád gyűjteni őket?
  • A figyelőlistára adásnál szándékosan figyelmen kívül hagyja a beállításokat az eszköz, mert az új felhasználóknál ez az opció alapból ki van kapcsolva, és ezen a ponton még fogalmuk sincs, mi az a figyelőlista, és próbáljuk a szerkesztéshez leginkább fontos információkra fókuszálni a figyelmüket, abból is van épp elég. De utólag belegondolva ez nem tűnik egy jó megoldásnak... Tgrvita 2021. augusztus 18., 22:14 (CEST)Válasz
    @Misibacsi^ Tgrvita 2021. augusztus 18., 22:15 (CEST)Válasz
    A figyelőlistára adást nem lehetne úgy megoldani, hogy új szerkesztőknél alapból be van kapcsolva ez a beállítás, nem csak erre az eszközre vonatkozóan? Esetleg nem csak az új szerkesztőknél, hanem mindenkinél, akinek kevesebb mint N szerkesztése van beállítás pillanatában – több tízezer szerkesztéssel a hátam mögött megőrülnék, ha minden szócikk felkerülne a figyelőlistámra a Wikipédián vagy a Wikidatán, amit szerkesztek, de ahol kevesebbet szerkesztek, ott (különösen az e-mailes értesítésekkel párosítva) kifejezetten hasznos, hogy értesülök a szerkesztéseim utóéletéről. – Tacsipacsi vita 2021. augusztus 19., 00:05 (CEST)Válasz
    @Tacsipacsi lehetne. A T38316-ban volt róla szó egyszer régen; az alapértelmezést módosítani az ott leírt okból nem igazán kivitelezhető, de az új felhasználóknak való automatikus beállítás nem tudom, miért nem valósult meg. Tgrvita 2021. augusztus 19., 04:26 (CEST)Válasz
    @Tgr:: gyűjteni fogom, amiket kértél.
    Pár gyors visszajelzés:
    • Az "Add a link" csak VE módban működik, tehát ezt nem értem: nehéz a javaslatokat a normál szerkesztéssel kombinálni. Mivel "forrás szerkesztés" módban nem működik az eszköz, el sem indul.
    • Ablak "személyre szabható mérete": ezzel nem látok gondot. A szoftvert a jelenlegi alap mérettel kell tesztelni. Ha egy felhasználó nagyobbra állítja az ablakot, és azt veszi észre, hogy valamelyik szöveg vagy grafika elmozdult erre-arra és úgy nem jó, az majd jelezni fogja. Sokkal nagyobb probléma a jelenlegi túl kicsi ablak mérete (ami elég érthetetlen, hogy miért ekkora). Sokszor maga a szócikk címe sem fér ki, és a szócikk szövegének is csak töredéke látszik. Hozzáteszem, hogy a böngésző által mutatott nagyítás nálam 150%-ra van állítva, hogy jól olvasható legyen a szöveg.
    • Az "antenna / kínai írásjel" zöld színű, erre gondoltam. Néha oszlopdiagram is látszik a közelében. Funkciója ismeretlen, értékes helyet foglal.
    • Figyelőlista: rendben, hogy automatikusan kapcsolódjon be, de legyen kikapcsolható és azt jegyezze meg.
    • "négyjegyű számok", "lokalizációra szükség van": ha ezekkel az igényekkel tisztában vagy és mások is, miért nem történik meg? A huwikin való megjelenítéshez be kell állítani, hogy "négyjegyű számok egybeírandók", mások meg azt csinálnak, amit akarnak a többi 250 nyelven. Feltételezem, hogy nyelvfüggő kiírásra fel van készítve a rendszer. (?) táblázatban viszont külön kell írni őket - Ez téves infó, táblázatban is egybe kell írni 4 jegyig. Egyébként miért valami globális kiírásról beszélsz? Ezt nyelvenként kell beállítani.
    • "kilépés / el nem indulás": szerintem is szoftverhiba, de ezzel nem vagyunk előrébb. Jogos, hogy kellene hibaüzenet vagy legalább valami hibakód, de semmi ilyesmi nem látható (ha lett volna, ezt odaírtam volna, ennyire azért nem vagyok laikus). A mentés után a szoftver tovább ugrik a következő szócikkre, megjelenik a szócikk és semmi egyéb nem történik. Két eset szokott lenni: vagy átvált VE-módban való szerkesztésre, vagy még az sem, és csak sima olvasás módban jelenik meg a cikk. Tudsz egy-két olyan szócikket mondani - Nem. Bármelyik. Az eddigi összes "téma" kiválasztásánál előfordult a kilépés, nagyjából 8-10 mentés után. Egyszerűbb lenne, ha a szoftver maga figyelné, hogy milyen szócikket választott ki, és utána mi történik. Utána ezt a feljegyzést egy szoftverrel meg lehetne nézni, és látni lehetne, hogy melyik lépésnél akadt el a folyamat. Ha sikeres a folyamat, ezeket a lépéseket törölni lehet. Csak kíváncsiságból kérdezem, mert mellékvágány, hogy a szócikk nevét kellene felírnom? Minden egyes "következő ajánlott szócikk" nevét meg kellene jegyeznem fejben, majd ha nem sikerül az eszköz indulása, akkor felírni, hogy melyik szócikk következett volna? Egy ilyen művelet a szoftver saját feladata lenne. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 19., 08:28 (CEST)Válasz
    @Tgr:
    Tessék nem indul el-re egy példa: Keleti szőnyeg. Az eszköz által kiválasztott szócikk "Ázsia" témakörben. Rákattintok, ráugrik, elindítja a VE-t, és semmi. Nagy kék kérdőjel ott van a jobb alsó sarokban. Tök mindegy, mire kattintok, az eszköz nem indul. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 19., 14:12 (CEST)Válasz
    Nem indul más szócikkekkel sem. Megjelenik egy szövegdoboz "Javasolt szerkes..." szöveggel, de az nem csinál semmit.
    Xindi sima olvasási módban jelenik meg. Hány ilyet írjak ide, 5000-et? Az eszköz nem indítható.
    Ami bosszantó, hogy újbóli 2-3 próbálkozás után valamikor (amikor olyan kedve van) elindul. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 19., 14:21 (CEST)Válasz
    Nem indul: Dzsalál ad-Dín Rúmí.
    Majd Kilikia szócikknél elindul. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 19., 14:25 (CEST)Válasz
    @Tgr:
    hibásan kiválasztott szócikkek nevei
    Sok magyar település: Fegyvernek, Hatvan, ...
    Az összes testrész: orr, fül, áll, szárny, talp, fej, váll, könyök, ujj, térd, farok, ...
    "nagysebességű" - a "nagysebességű vasút"-ra irányít (lásd: Ford GT40)
    "vészhelyzet" - ezt javasolja: Vészhelyzet ami egy tévésorozat volt
    "korán" - ezt javasolja: Korán
    Ezek javításához azt tudom javasolni, hogy a javasolt szócikk első 1-2 mondatába bele kell nézni, így kiderül, hogy nem azonos a témakör. A magyar wikin az elnevezéseket rendbe kellene tenni (filmes szócikknél pl. + film, évszám), de erre kevés esélyt látok a logikus gondolkodást elutasító szerkesztők miatt.
    Kilépés: "Voith Schneider Propeller" - javasolt cikk, rákattintva megjelenik a cikk, majd semmi. Sima szerkesztési módban maradt.
    névelővel rendelkező kifejezések, ahol a javaslat hibás:
    "a hátsó ablak" (Ford Scorpio szócikk) - javaslat: Hátsó ablak
    Magánvélemény: a "Hátsó ablak" mint egy film szócikkének neve formailag hibás, helyesen ez "Hátsó ablak (film, 1954)" lenne.
    "az első törvény" (Villamos gép szócikk) - javaslat: Az Első Törvény - helyesen talán: Az Első Törvény (robotika), mivel ez robotikai törvény.
    "az első ember" (Repülőgép szócikk) - javaslat: Az első ember ez egy film, gondolom nem tűnik fel a címe alapján, mivel így kellene írni: Az első ember (film, 2018).
    "a fülke" (Markológép szócikk) - javaslat: A fülke - normális esetben a szócikk neve: A fülke (film, 2003)
    A szárny szócikket átneveztem, mert legalább 50x előfordult repülőgépes cikkekben, ami eredetileg e biológiai szárnyra vonatkozott, csak ezt elfelejtették odaírni. Az átnevezés után 1 szócikkben jónak tűnt a hivatkozás, bár zöld színű volt, de a szócikk szövege repülőgépre utalt. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 19., 13:58 (CEST)Válasz
    @Tgr:
    "a mostoha" (Kopár sziget szócikkben) - javaslat: A mostoha
    "a denevér" (Shadow a sündisznó) - javaslat: A denevér operett
    "A vádlottak padján" (Tokiói per szócikk) - javaslat: A vádlottak padján film
    Megállt:
    Ayşe Hümaşah szultána
    Nem indul el:
    Alekszandrov-kórus misibacsi*üzenet 2021. augusztus 19., 15:32 (CEST)Válasz

@Misibacsi: köszi szépen, különösen a példákat! Csak pár dologra válaszolok most, a többire még később visszatérek.

  • Nem indul el / megáll: kipróbáltam, nekem ugyanazok a cikkek működnek, úgyhogy vagy véletlenszerű a dolog, vagy csak nálad fordul elő. Azt meg tudod próbálni, hogy nem úgy nyitod meg a feladatokat, hogy rákattintasz a kis kártyára (amiket a kezdőlapon lapozni lehet), hanem jobb gombbal kattintasz rá, a "link címének másolása" opciót választod, nyitsz egy új ablakot, bemásolod a címsorába, és a végéhez hozzáírod, hogy &safemode=1? Ha így már nem fordulnak elő hibák, akkor valamilyen segédeszköz vagy egyéni szkript lesz a ludas.
  • A szoftver egyébként nyomon követi, hogy mit csinálsz, csak adatvédelmi okokból ehhez elég körülményes hozzáférni.
  • Négyjegyű számok: az AkH szerint "Ha öt vagy több számjegyű számokkal együtt négyjegyűeket is írunk egyazon oszlopba, ezeket is közzel tagoljuk". Azt irreális lenne nyomon követni, hogy éppen táblázatban vagyunk vagy sem (a lokalizációs rendszer több mint háromszáz nyelvet kezel, a programozók nem lennének képesek mindnek az ennyire marginális sajátságait követni); vagy mindig külön fogjuk írni magyarul a négyjegyű számokat, vagy mindig egybe. Most az előbbit csináljuk, de könnyű rajta változtatni; ha gondolod, vessük fel a helyesírási kocsmafalon, és ha ott támogatják, át tudjuk állítani.
  • Az "antenna" igazából csak azt akarja mutatni, hogy éppen dolgozik a kereső vagy sem. Ha megváltoztatod a szűrőbeállításokat, eltart egy másodpercig, mire frissíteni tudja az elérhető feladatok számát.

--Tgrvita 2021. augusztus 20., 04:13 (CEST)Válasz

A "&safemode=1" címsorhoz adását megpróbálom alkalmazni, bár elég macerásnak tűnik minden alkalommal beszúrni.
Szerintem extra bővítményt nem használok a Firefox-ban. Egyéni szkriptem nincs szerintem, inkább csak paraméterek a Wikimédia szoftveren belül, a személyes beállításoknál. Ezek kozmetikai módosítások, pl. "Vector" felület (ami alapértelmezett) és hasonlók.
Nyomkövetés: itt semmi személyes dolog nincsen: 1. kattintott-e a delikvens, hogy meg lehet nyitni a javasolt szócikket? (igen/nem), 2. megnyílt a kiválasztott oldal? (igen/nem), 3. VE elindult? (igen/nem), 4. "Add a link" eszköz betöltődött? (igen/nem)
Én ilyenekre gondoltam. A 4. pontot további lépésekre kellene bontani, itt valószínűleg több fázis van a működésében. Bizonyára a 4. pontnál, illetve azon belül van valami gond, ami miatt végső soron nem indul el az eszköz. Esetleg az indító programrészt is érdemes lenne megvizsgálni. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 20., 07:57 (CEST)Válasz
A huwiki téves felfogású ("majd utólag kijavítja valaki") szócikk-névadásai miatt:
  • Címsor után írni: &safemode=1
Úgy néz ki, ez bevált! Több esetben nem indult el az eszköz, ekkor felmentem a címsorba, beillesztettem a sor végére a fentit, az oldal újratöltődött, és az eszköz is elindult. Azt lehet mondani, hogy eddig minden esetben bevált. Az oldal kinézete megváltozott tőle: a betűk nagyobbak lettek, a szöveget mintha középre pozicionálta volna.
Jó az eszköz által adott cikk javaslat, de ha a huwiki szócikk elhibázottan van megfogalmazva, vagy a cikk címe pontatlan, ezeket az eseteket ez az eszköz nyilván nem tudja felismerni, mert nem ez a feladata.
Pl. "Természetvédelmi terület". A cikk a Mo-i helyzetről ír, ami teljesen hibás felfogás, hiszen a "természetvédelmi terület" mint fogalom nem valami magyar specialitás, mint mondjuk a Kilenclyukú híd, amiből állítólag csak itt van 1 db.
A szócikken van is egy figyelmeztető sablon: "Ez a szócikk vagy szakasz elsősorban magyarországi nézőpontból tárgyalja a témát, és nem nyújt kellő nemzetközi kitekintést." De ez a sablon 2019 óta rajta van a cikken. Senkinek nem jutott eszébe átnevezni a cikket, mondjuk erre? Természetvédelmi terület Magyarországon, vagy: Magyarországi természetvédelmi területek, vagy: Természetvédelem Magyarországon, illetve az eredeti szócikket kibővíteni, hogy ne csak a Mo-i helyzetről szóljon, hanem a címéről? A szócikk 2005-ben lett létrehozva.
Az a baj, hogy rengeteg ilyen cikk elnevezési probléma van, amikbe ez az eszköz is beleütközik. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 20., 10:39 (CEST)Válasz

@Misibacsi:

Az "Add a link" csak VE módban működik, tehát ezt nem értem: nehéz a javaslatokat a normál szerkesztéssel kombinálni. Mivel "forrás szerkesztés" módban nem működik az eszköz, el sem indul.

VisualEditorrel is lehet normál szerkesztéseket végezni. (Jó, itt pont a végén átváltottam a wikiszöveges módra, de csak azért, hogy betegyek egy sortörést egy sablon elé és megigazítsak egy képméretet. 99%-ban VE-rel készült a szerkesztés.) – Tacsipacsi vita 2021. augusztus 20., 04:16 (CEST)Válasz

Nem a VE volt a kérdés, hanem végig az "Add a link" eszköz működése. Ez nem működik VE nélkül. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 20., 07:41 (CEST)Válasz
Igen, ott arra gondoltam, hogy nem olyan egyszerű a normál VE szerkesztéseket és a link-javaslatokat keverni (nem is lehetetlen, de több munka, mint amennyi haszon). Tgrvita 2021. augusztus 20., 21:04 (CEST)Válasz

„Van 200 szócikk”: azt jelenti, hogy 200 olyan szócikk van, amiből választhat. Azaz nem, mert a legnagyobb kiírható szócikkmennyiség épp 200, vagyis elvileg lehetne több szócikk is, de mivel 200 a maximum, ezért hiába van például 894, az adott feladatra váró cikk, abból 694-et figyelmen kívül hagy (legalábbis az összeszámláláskor). Azaz nemcsak fölös, hanem csak akkor pontos, ha tényleg 200, az adott feladatra váró szócikk van. Igen, én is tudok róla, egyszer a forráshivatkozások behelyezését teszteltem a Szórásdiagram szócikkben, ami működött. Alfa-ketosav vita 2021. augusztus 20., 13:47 (CEST)Válasz

Amúgy ha valakit érdekel, a Speciális:NewcomerTasksInfo oldalon meg lehet nézni a tényleges számot. Tgrvita 2021. augusztus 20., 21:06 (CEST)Válasz
Igen, ott témákra lebontva is megtekinthető, hogy mely javaslatból mennyi van. Alfa-ketosav vita 2021. augusztus 26., 09:38 (CEST)Válasz
Ha minden igaz, holnaptól már az alap felületen is a tényleges szám jelenik meg, nem kétszáz. Tgrvita 2021. augusztus 26., 10:07 (CEST)Válasz

2021-08-20: @Tgr:

Ma délelőtt jól működött, majd 12-től 18 óráig nekem nem indult el az eszköz, a "safemode" beszúrásával sem (csak a VE töltődött be).

Néhány mai téves találat:

  • "korán" (sok szócikkben) - javaslat: "Korán", vallási mű
  • "hófehér" (Ászana szócikkben) - javaslat: "Hófehér" magyar rajzfilm

Ezt a kettőt talán ki lehetne szűrni azzal, hogy jelzőre ne javasoljon linket! (jelzőről nem írunk cikket).

A "Korán"-t pedig azzal a speciális szűrővel, hogy nagybetűs írásmód esetén mégis ajánlja fel. Elég sok cikkben említik, hogy pl. korán reggel ..., vagy hasonlót.

Hibás javaslatok!

  • Valószínűleg több cikkben elronthattam, mert csak most vettem észre.

Minta: "i.e. 11. század" - a hibás linkjavaslat: "i.e. 11." (tehát a szoftver nem veszi bele a "század" szót a linkbe).

A linkjavaslat egy kicsit szétszedi és beletakar a szövegbe, emiatt el lehet téveszteni, ha az ember nem olvassa hozzá, hogy mi van előtte és mögötte írva.

misibacsi*üzenet 2021. augusztus 20., 19:06 (CEST)Válasz

A császárság kincse - szócikken nem akar elindulni az eszköz, pedig felajánlja. Sem magától, sem a "safemode" címsorba illesztésével nem indul. A VE elindul, ha a "szerkesztés" linkre kattintok. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 20., 19:22 (CEST)Válasz
@Misibacsi azon a szócikken én egy ilyen hibaüzenetet kapok: [1] - ez neked nem jelenik meg? Tgrvita 2021. augusztus 20., 21:12 (CEST)Válasz
Ennél nem volt üzenet, sőt, nem is ment át szerkesztés módba.
Más szócikkeknél láttam többször is, de nem gondoltam hibának, hanem azt, hogy más valaki már végigment a linkeken és nincs több megjelölni való. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 20., 21:18 (CEST)Válasz
Amúgy lehet, hogy a safemode az esetedben csak annyiban hasznos, hogy újratölti az oldalt. Ha az URL átszerkesztése helyett egyszerűen megnyomod az újratöltés gombot (a legtöbb böngészőn F5), az segít (néha)? Tgrvita 2021. augusztus 20., 21:14 (CEST)Válasz
Holnap tesztelem az F5-ös frissítést, eddig nem próbáltam, csak a sima frissítést, de az nem vált be.
Kisbetű / nagybetű figyelése megoldható? Sok olyan cégnév vagy terméknév van, ami közszó, és az különbözteti meg, hogy nagybetűvel van írva.
Pl. Windows, vagy Apple, hogy csak kettőt mondjak, de sok cégnévben benne van az "Energy", a "Sun", a "Star" stb. szó. Kisbetűvel írva a szöveg része, nagybetűvel termék (vagy cég). misibacsi*üzenet 2021. augusztus 20., 21:33 (CEST)Válasz
Nem hiszem, hogy érdemben különbözne a sima frissítéstől.
A Wikipédia nem különbözteti meg a kis és nagy kezdőbetűt szócikkcímben, úgyhogy nem tűnik könnyen megoldhatónak. A Wikidata-címkét lehetne használni a szócikkcím helyett, de az meg nem tudom, a szócikkek mekkora részénél van kitöltve. Tgrvita 2021. augusztus 20., 23:16 (CEST)Válasz
Kitöltve ki van 99,99%-nál: MatSuBot minden hétfőn végigmegy azokon az elemeken, amiknek nincs címkéjük olyan nyelven, amilyen nyelven nemrég oldalhivatkozást adtak hozzá, és hozzáadja a hiányzó címkéket – természetesen nagy kezdőbetűvel. – Tacsipacsi vita 2021. augusztus 20., 23:21 (CEST)Válasz
A jelzőket illetően, próbáljuk olyan módszerekre korlátozni a javaslattevő algoritmust, amik a Wikipédia összes nyelvén működnek, ha POS címkézést használna, akkor csak a nagyobb nyelveken lenne használható. Tgrvita 2021. augusztus 20., 21:19 (CEST)Válasz
1. Nem vagyok nyelvész, de szerintem vagy minden nyelvben vannak jelzők és határozószók, vagy a legtöbb nyelvben vannak. (a "a nagyobb nyelvek" alatt mit értesz? Kínai, arab?)
2. Nem vagyok profi programozó, de egy ilyen programnál bizonyára van valami logikai rész, ami emberi nyelvektől függetlenül működik, és kell lennie nyelvfüggő programrésznek is, ami az adott nyelv sajátosságait kezeli, kiírja a szöveget, számokat, dátumot formáz ...
3. Tettél rá egy utalást, hogy "táblázatban a számok kiírását 3-as tagolással végezzük". Ez igaz, de hogy jön ide ez a szabály? Nem táblázat kitöltéséről van szó. Van egy a kis ablak, ahol kiíródik a látogatók száma, azaz 1 db számjegy. Nem nagy ördöngösség megállapítani, hogy 4 vagy 5-jegyű számról van-e szó. Ha 4-jegyű, akkor a magyar helyesírás szerint egybe kell írni, ha 5-jegyű, akkor hármas tagolással, szóközzel elválasztva, jobbról kezdve (szóköz helyett megengedett a pont használata). Nincs olyan feladata ennek a szoftvernek, hogy táblázatot állítson elő, tehát az a szabály itt nem játszik.
2021-08-21, délelőtti tapasztalatok:
  • F5, mint oldalfrissítés - úgy néz ki, ez bevált, több esetben elindult vele az eszköz (de nem mindig).
  • "Nem indul, nem indítható": (az eszköz által kiválasztott szócikkek):
  • Jelena Ruszlanovna Iljinih
  • Thaiföld - 2x-3x próbálva F5-tel.
Majd egyszer csak megjavul, és elindul (más szócikkel).
"Európa" téma kiválasztva:
"Dien Bien Phu-i csata" ??? Ez Vietnámban volt, ami nagyon erős túlzással "Európa". Esetleg a francia csapatok miatt?? Ez a témakiválasztás erős átdolgozásra szorul, újra kellene gondolni a működését. Saccra 60-70%-ban megfelel a kiválasztott, amúgy is túl széles témának, a többi 30-40% szócikknek nem látom a kapcsolódását a témához, vagy az nagyon laza.
Kipróbáltam (volna) a nehezebb fokozatokban való használatot is, de azoknál az eszköz semmiféle segítséget nem ad (a súgószövegen kívül, ami továbbra is magától görget, ami idegesítő, és olvashatatlan tőle a szöveg).
Remélem ez szándékosan van így, és később itt is lesz valami tényleges segítség (például a szoftver javasolhatná, ha valamelyik szakasz hiányzik, és mondjuk az enwikiből le lehetne fordítani).
Vagy elindulna egy netes kereső a háttérben és szakmai forrásokat javasolna (megadható várakozási idővel), amik közül "igen / nem" módszerrel választani lehetne. A szoftver a kiválasztott forrást formázva tenné bele a cikkbe, tehát a gépies, időigényes részt átvállalhatná (keresés, formázás). misibacsi*üzenet 2021. augusztus 21., 10:29 (CEST)Válasz
2021-08-21, 20:50
Kiválasztottam az összes témakört, de már csak kb. 10 szócikk között lépked körbe. Vagy nem jó a véletlen kiválasztás, vagy elfogytak a linkesítendő szócikkek. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 21., 20:51 (CEST)Válasz
  • Minden nyelvben vannak jelzők stb, de a beazonosításukhoz szükség van az adott nyelv szótárára, és az nem sok nyelven érhető el. Az NLTK, amit jelenleg használunk minimálisan nyelvfüggő dolgokra, mint a szóhatárok megállapítása, például hét nyelvhez tartalmaz ilyen szótárat. Szóval ez nem egy könnyen járható út, ha a kis wikiket is támogatni szeretnénk (és ugye nekik van a legnagyobb szükségük új szerkesztőkre).
  • A számok formázásánál nem tudja kitalálni a szoftver, hogy éppen táblázatban van vagy sem, úgyhogy vagy mindig egybeírjuk a négyjegyű számokat, és akkor táblázatban hibás lesz (legalábbis ha vannak az adott oszlopban négynél többjegyű számok is), vagy sose írjuk egybe, és akkor meg táblázaton kívül lesz hibás.
  • A Dien Bien Phu-i csatánál valószínűleg a franciák zavarják meg, igen. (Ezeket a címkéket jósolja amúgy: Geography.Regions.Asia.Asia*, Geography.Regions.Asia.Southeast Asia, Geography.Regions.Europe.Europe*, Geography.Regions.Europe.Western Europe, History and Society.Military and warfare. A témákat a szógyakoriságból tippeli meg, úgyhogy megvannak a maga korlátai - ha összességében értelmes cikkeket ad, nem nagy baj, ha időnként becsúszik egy irreleváns. Alapvetően az itt a cél, hogy találjon a felhasználó az érdeklődési körének megfelelő cikkeket, nem az, hogy az összes mutatott cikk megfeleljen neki.
  • Nem indulás ügyben várjunk egy hetet, most javítunk egy hibát, ami a magyar Wikipédiát is érinti (T289274), hátha az segít (csütörtökön élesedik).
  • A nehezebb fokozatok (illetve általában a robotfej nélküliek) sablonokon alapszanak, nem javaslatokon, azokat a szócikkeket mutatja, amiken teszem azt {{nincs forrás}}(?) sablon van. Ez nyilván kevésbé könnyen használható, de sokkal egyszerűbb lefejleszteni (értsd: nem tart feladattípusonként fél évig). A jövőben lesz majd több gépesített feladat is, most épp a képek ajánlásán dolgozunk.
  • Az automatikusan léptető súgó engem is idegesít, de ha nem lépteted, akkor meg nem mindenki jön rá, hogy lehet lapozni. Ha föléhúzod az egeret, vagy kézzel választod ki az egyik fület, akkor nem léptet.
  • A feladatok nem fogytak el, talán valami gyorsítótár nem ürül időben. Ezzel a linkkel ki tudod üríteni kézzel, ha tényleg az a probléma. Tgrvita 2021. augusztus 22., 02:42 (CEST)Válasz
    • Nyelvek támogatása: OK
    • Számok formázása: két malomban őrlünk. Én arról beszélek, hogy ennek az eszköznek hogyan kellene formáznia azt az 1 db számot, amit kiír a huwikin, ami a látogatók számát mutatja.
    • francia + vietnámi téma: rendben, egyelőre nem kritikus a dolog.
    • Nem indulás: akartam is kérdezni, hogy a fejlesztési ciklus most éppen hol tart. Nem akarlak elárasztani hibajelentésekkel.
    • A mellékelt első linken hol látom, hogy "a szócikkek nem fogytak el"?
    • Tesztelem a cache ürítést. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 22., 07:06 (CEST)Válasz
      Ha ez tényleg cache függő, akkor az mikroméretű lehet, mert kb. 5 perc kattingatás után előjön ugyanaz az 5-10 szócikk, és csak azokat dobja fel.
      Azt gondoltam, hogy a 39 db kiválasztott témakör miatt, ezért most csak 1 db-ot választottam ki, de ezzel is ugyanaz a jelenség. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 22., 07:51 (CEST)Válasz
      Bocs, ez a jó link. (De igazából a Special:NewcomerTasksInfo-t lett volna értelmesebb megadni.) Megpróbáltam azt is szimulálni, hogy neked személyesen milyen találatokat ad a rendszer, és abból is sok volt. (De csak körülményesen lehet, lehet hogy elrontottam valamit.) Azt lehetne még megpróbálni, hogy amikor csak pár eredményt kapsz, megnyitod a böngészőkonzolt, kiválasztod a Network fület, megnyitod a szűrés menüt a kis tölcsér ikonnal a jobb felső sarok környékén, a megjelenő szövegmezőbe beírod, hogy api.php growthtasks, a böngészőkonzol fő mezőjében jobb gombbal rákattintasz az utolsó sorra, és a Copy > Copy link address opciót választod. (Ezek Chrome-os instrukciók, más böngészőkben valószínűleg kicsit máshogy kell.) Az eredményt küldd el levélben (elvileg nincs benne semmilyen privát infó, de ha más Copy opciókat választasz, akkor igen, jobb az óvatosság), és akkor meg tudom nézni, hogy pontosan milyen eredményeket kapsz.
      Amúgy ha egy témát se választasz ki, annak ugyanaz az eredménye, mintha mindet választanád, csak gyorsabb. Tgrvita 2021. augusztus 22., 09:24 (CEST)Válasz
      Firefox-nál nem látok "Network" fület a böngészőkonzolon belül.
      Az a hiba rendszeresen és elég hamar előjön, hogy "kevés szócikk mutatása", ez most pont 10 db. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 22., 13:37 (CEST)Válasz
      Firefoxban nem a Böngészőkonzol (Browser Console, Ctrl+Shift+J) kell, hanem a Webfejlesztői eszközök (Web Developer Tools, Ctrl+Shift+I vagy F12). Ha itt nem látsz Hálózat (Network) fület, akkor az eszköz jobb felső sarkában lévő három pöttyös menüben található beállításokban kapcsolhatod be (ez a legeslegelső beállítás). Ha ez megvan, akkor a szűrő nem a jobb felső, hanem a bal felső sarokban van. A másolás már ugyanúgy megy, mint Chrome-ban. – Tacsipacsi vita 2021. augusztus 22., 14:08 (CEST)Válasz
      Megtaláltam a "Webfejlesztői eszközök"-nél, van "Hálózat" fül.
      Két keresőmező van: "URL-ek szűrése" és "Kimenet szűrése".
      Az alsó, a "Kimenet szűrése", eleve üres (szűrés nélkül is)
      Beírtam az "URL"-hez: "api.php", de nincs találat. Ha nincs szűrés, akkor az URL-eknél vannak sorok. Már "ap" vagy "gr" beírásakor kiürül a lista. Közben lépegetek a szócikkek között a "Szerkessz egy másik javaslatot" gomb nyomogatásával. Most is 10 db szócikk van a csoportban. Ha az egyiket kiválasztom szerkesztésre, akkor a csoport "felbomlik", és újabb szócikkek jelennek meg. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 22., 16:24 (CEST)Válasz
      Az „URL-ek szűrése” kell. Azt az előbb elfelejtettem leírni, hogy ez az eszköz csak akkor gyűjti az URL-eket, ha nyitva van, úgyhogy a megnyitás után újra kell töltened az oldalt (vagy az oldal megnyitása előtt nyisd meg az eszközt). – Tacsipacsi vita 2021. augusztus 22., 16:53 (CEST)Válasz
      Bocsánat, lassan esett csak le, hogy @Misibacsi a szerkesztés elmentése után megjelenő felugró ablakról beszél, nem a Speciális:Új szerkesztők honlapja-ról. Ott tényleg csak 10 feladatot mutatunk, gondolom azért, mert az a felület kevésbé alkalmas a nagyobb mennyiségű feladat közötti böngészésre. De elvileg nem mindig ugyanaz a 10, egy újabb szerkesztés után újra kiválaszt találomra tizet (egy nagyobb csoportból, talán 250-ből?). Tgrvita 2021. augusztus 22., 21:32 (CEST)Válasz
      Számokra van egy nyelvi sajátságokat kezelő rendszer, annak a bemente egy szám és a használt nyelv, a kimenete a formázott szám. Ezt használja a kezdőlaptól a {{formatnum:}}-on keresztül a Special:NewcomerTasksInfo-ban lévő tábálazatokig nagyjából minden. Ez mindig ugyanúgy fog működni, akár táblázatban van az adott szám, akár nem. Tgrvita 2021. augusztus 22., 09:28 (CEST)Válasz
      Új hiba:
      Kheirón szócikkben a "mitológiájában" szónál a -ra akar linkelni. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 22., 11:16 (CEST)Válasz
      Én továbbra is úgy gondolom, ahogy két és fél évvel ezelőtt: jóval több szám jelenik meg táblázaton kívül (vagy olyan táblázatban, amiben nincs négynél több jegyű szám), mint öt- vagy több jegyű számokat is tartalmazó táblázatban, úgyhogy inkább táblázatban legyen hibás a megjelenés. (Ráadásul, bár a szabályzat nem tesz ilyen megkötést, szerintem a tagolásnak csak akkor van értelme, ha a négy- és több jegyű számok jobbra vannak igazítva, hiszen balra igazított számoknál amúgy is összevissza vannak a közök.) – Tacsipacsi vita 2021. augusztus 22., 14:16 (CEST)Válasz
      Laikus kérdés:
      A számot ki lehetne íratni a "szám" sablonnal? Vagy ugyanazzal a logikával?
      {{szám | 1234 }}
      Ez jelenik meg: 1234
      {{szám | 123456 }}
      Ez jelenik meg: 123 456
      Mindkettő szabályos, magyar helyesírásnak megfelelő.
      (csak azért írtam példákat, hogy ugyanarról beszéljünk).
      Lehetne kérni példákat, ahol a rendszerszoftver táblázatban számokat ír ki? misibacsi*üzenet 2021. augusztus 22., 15:48 (CEST)Válasz
      Pl. Speciális:Központi azonosítás/Tacsipacsi: a szerkesztésszám oszlopban vannak egy-, két-, három-, négy- és ötjegyű számok is. Nekem a Speciális:Új szerkesztők honlapja „Hatásod” dobozában is vannak négy- és több jegyű számok is (pl. Joe Biden 7925 megtekintés, Augusztus 20-i nemzeti ünnep 102 344). Ugyanaz a logika lehetséges a szoftverben is, mint a {{szám}}-é (legalábbis ezen a szinten, mert pl. mértékegységeket a szoftver nem kezel – de erre nincs is szükség). A probléma az, hogy ha így működne, akkor táblázatban hibás eredményt produkálna, ugyanúgy, ahogy a {{szám}} is hibás eredményt produkál – mert táblázatba a {{számt}}(?) való. Arra viszont nem képes a rendszer, hogy kitalálja, hogy hol kell a {{szám}} logikája, és hol a {{számt}}-é. – Tacsipacsi vita 2021. augusztus 22., 16:18 (CEST)Válasz
      Maradjunk csak és kizárólag a témánknál, amiben az alkalmazott számformátum nem fog elrontani valahol teljesen máshol kiírt számokat. Persze kérdéses, hogy ez a szoftver milyen mértékben hozzáférhető például Tgr számára. Ezek szerint erősen korlátozottan.
      Ebben a kis ablakban csak és kizárólag a "szám" formátumot kellene alkalmazni.
      Vagy azt próbáljátok magyarázni, hogy az ebben a kis ablakban megjelenő számjegy formátumának befolyásolására nincs mód?
      De valahol mégiscsak be van állítva, hogy: 1. hármas tagolásban írja ki a számokat, és 2. ne tegyen vesszőt közéjük.
      Ha teljesen default (=angol) formátumot alkalmazna, akkor vessző lenne benne (2,345). misibacsi*üzenet 2021. augusztus 22., 16:43 (CEST)Válasz
      Számokra van egy nyelvi sajátságokat kezelő rendszer, annak a bemente egy szám és a használt nyelv, a kimenete a formázott szám. Ezt használja a kezdőlaptól a {{formatnum:}}-on keresztül a Special:NewcomerTasksInfo-ban lévő tábálazatokig nagyjából minden. (Tgr, 09:28) Csak ennek a számnak a külön befolyásolására nincs mód, a MediaWiki által formázott összes szám formátumát együtt lehet megadni. – Tacsipacsi vita 2021. augusztus 22., 16:59 (CEST)Válasz
      Ha létezik a "szám", meg a "számt" sablon is, akkor mégiscsak van lehetőség külön kezelni a számok formátumát attól függően, hogy táblázatban vagy simán akarjuk-e a kiírni. Ez a mostani nem a táblázatos eset, ezt mi tudjuk, tehát a szoftvernek nem kell kitalálnia, csak használnia a programozó által beállított formátumot. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 22., 19:58 (CEST)Válasz
      Az nem reális elvárás, hogy minden programozó, aki valahol ki akar írni egy számot, fejben tartsa, hogy meg kell adni egy extra paraméterként, hogy táblázatban van-e vagy sem, mert a támogatott 3-400 nyelv egyikében van valami marginális jelentősége. Tgrvita 2021. augusztus 22., 21:26 (CEST)Válasz

2021-08-23

Új hiba:

  • Az eszköz olyan szócikkeket dob fel, amiket 1-2 perccel korábban már felajánlott és szerkesztettem is. "A javaslatok már nem állnak rendelkezésre ehhez a szócikkhez." Ez a tájékoztatás olyankor lenne szükséges, ha valaki más közben szerkesztette volna ugyanazt a cikket. Azt nem jegyzi meg, hogy "ez a cikk pár perce lett szerkesztve, tehát ne ajánljuk megint"?

misibacsi*üzenet 2021. augusztus 23., 07:01 (CEST)Válasz

+1: Ez az eszköz is szeret felesleges nowiki tageket belepakolni a szócikkekbe: TGV POS – B.Zsolt vita 2021. augusztus 23., 13:51 (CEST)Válasz

Szerencsére ritkán rak be "nowiki"-t.
Új hiba:
Valami elromlott "b79c3a8f-2d3d-4d8e-aa05-26f22700cfbe" "Caught exception of type UnexpectedValueException" (a cikk mentésekor írta ki). misibacsi*üzenet 2021. augusztus 23., 14:36 (CEST)Válasz
A nowikis hiba a T283985. A "Valami elromlott" a T287103, ennek a javítása elvileg a hét végére lesz elérhető (ez egyébként egy ügyetlenül kezelt szerkesztési ütközés).
@Misibacsi elvileg nem szabadna olyan cikket ajánlania, amire nincs már javaslat (akár te szerkesztetted, akár más). Emlékszel, melyik szócikknél történt ez? Tgrvita 2021. augusztus 23., 18:37 (CEST)Válasz
Kizárt. Arra emlékszem, hogy legalább 5-10 alkalommal volt ilyen az utóbbi 3-4 napban.
Ha találkozom ilyennel, ideírom a szócikk nevét, ha ez segít valamit. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 23., 18:48 (CEST)Válasz
A javaslatok már nem állnak rendelkezésre ehhez a szócikkhez.
Lego_Tini_szuperhősök_–_Gonosz_gimi - 2-3 perccel ezelőtt. Nehezítés, hogy a szócikk nevét a címsorból kell kimásolni, mert az egész oldal szürkítve van. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 23., 18:53 (CEST)Válasz
Red_Ninja:_End_of_Honour misibacsi*üzenet 2021. augusztus 23., 18:57 (CEST)Válasz
Thug_Life:_Volume_1 - Nemrég én magam szerkesztettem. Gondolom ennyi eset már elég? misibacsi*üzenet 2021. augusztus 23., 19:03 (CEST)Válasz
Critical_Mass - Nemrég szerkesztettem. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 23., 19:04 (CEST)Válasz
Isszédok misibacsi*üzenet 2021. augusztus 23., 19:04 (CEST)Válasz
Mexikói_hikoridió. ........ Lehet, hogy ez a hiba összefügg azzal, amit említettem, hogy ugyanazokat a szócikkeket ajánlja fel linkelésre. Azért kérdeztem, hogy elfogytak-e a szócikkek, mert 200 nem túl sok. Most mintha több lenne 10-nél, de max 20-25 db szócikkről lehet szó, amiket ajánlgat. Amíg ezeket nem szerkesztem, addig nem ad újat, és ez unalmassá teszi a dolgot. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 23., 19:08 (CEST)Válasz
@Tgr:
Megvárom a hétvégi szoftverfrissítést, addig nem használom, mert nem akarok újabb hibákat észlelni, a meglévőket meg csak ismételni tudnám.
Valahol nem volna érdemes egy táblázatba felírni, hogy milyen hibajelenségek voltak eddig? Nem is tudom, hányat soroltam fel, abból nyilván most egyszerre nem lesz mindegyik javítva, csak a valamilyen szoftveres szempontból fontosabbak (vagy amiket könnyebb javítani).
"Észlelés dátuma, javítás dátuma, készen van-e, rövid leírás, esetleg szoftververzió" - Ilyenekre gondoltam. Különben hiába írtam le, ha innen nem kerül át a fejlesztők elé és csak elfelejtődik. Ezekből a litániákból, amiket írtam, amúgy sem könnyű kihámozni a lényeget. Nem nagyon értek a táblázatokhoz, úgyhogy nem vállalom, hogy el is készítsem. De ha lenne értelme és más nem csinálja meg, akkor szóljatok. misibacsi*üzenet 2021. augusztus 23., 21:28 (CEST)Válasz
@Misibacsiköszi a példákat! A hiányzó javaslatoknak utána fogok nézni. A javaslatokat generáló szoftvert pár havonta futtatjuk újra, ezeken majd gondolkodunk, hogy lehet-e rajtuk javítani: tévéműsorok nevei (T289546), tulajdonnevek részei (T279521), forrás és egyéb standard szakaszok (T279519); meg a figyelőlistás dolgon is (T289547).
Én amúgy kigyűjtöm magamnak, hogy miket említeszt, de a kanonikus "táblázat" mindenféle fejlesztéssel kapcsolatos témában a Phabricator. Tgrvita 2021. augusztus 25., 09:45 (CEST)Válasz
@Tgr:
Itt csak kettőt látok azok közül, amiket én jeleztem hibának, ezért készítettem a fentiekből egy puszta felsorolást.
Eddig ezek lettek jelezve hibának:
  • kezelőablak mérete legyen módosítható, túl kicsi
  • látogatók száma max 4-jegyű szám, ezért egybeírandó
  • 8-10 szócikk után kilép (F5-tel újraindítható)
  • lazán értelmezi a kiválasztott témakört (pl. Európa, Ázsia, Afrika)
  • Jó lenne: a témán belül is szűrni vagy kategóriák alapján
  • előszeretettel ajánl filmeket (ez huwiki névadási problémából is adódhat, pl. A szakasz, vagy korán)
  • hozzáadja a szerkesztett szócikket a Figyelőlistához, pedig nem kellene
  • "i.e. x. század" - a hibás linkjavaslat: "i.e. x." (tehát a szoftver nem veszi bele a "század" szót a linkbe) - ugyanez az "ezred" szóval is, azt is lehagyja
  • a linkjavaslat szétszedi és beletakar a szövegbe
  • a "mitológia" szónál a -ra javasolta a linket
  • egy idő után (pár perc) csak 10 szócikk között lépked körbe, azokat ajánlja fel
  • olyan szócikkeket dob fel, amiket 1-2 perccel korábban már felajánlott és szerkesztettem is
  • néha felesleges "nowiki" tageket rak a link után
A Phabricator-on olvastam, hogy a speciális szakaszokban le akarják tiltani a linkelést, szerintem ez hibás "megoldás", mivel sokszor hasznos, hogy a szerzők neveit linkelni lehet. Az eszköz használóit ki kell oktatni, hogy hogyan szabad linkelni, ez megoldható házon belüli felvilágosítással. Ha nagyon muszáj és valakiknek sok ideje van fölöslegesen kódolni, akkor figyelje a szoftver, hogy melyik szakaszban vagyunk és írja ki: "A(z) x. szakaszban szerkesztesz" (ha valaki szerint ez tényleg komoly probléma, de szerintem nem az).
Előbb a fenti (tényleges) problémák megoldásával kellene foglalkoznia a fejlesztőknek.
Fogsz majd szólni, ha már lehet újból tesztelni? misibacsi*üzenet 2021. augusztus 25., 10:27 (CEST)Válasz
Köszi, a lista megvan nekem is, csak egy részükkel vagy nincs kapacitás foglalkozni, vagy nem tűnik hasznos/lehetséges dolognak.
A fenti négy dologra próbálunk majd időt találni (de mint mondtam, a linkjavaslatok minőségével kapcsolatos változásoknak hónapokban mérhető az átfutási ideje); a számok írásmódjáról már mindent elmondtam, amit el tudok mondani; a nowiki/szóközepi linkelést (T283985), a "8-10 szócikk után kilép" és a "csak 10 szócikk között lépked körbe" problémákat még majd megnézem, hogy tudom-e valahogy reprodukálni vagy másnál is előfordul-e, mert anélkül nehéz velük mit kezdeni. (A kilépés dolgot talán majd javítottuk, ez majd pénteken kiderül.) A többivel nem hiszem, hogy tudnánk foglalkozni, előbb-utóbb minden szoftverkomponens eljut arra a pontra, amikor a további javítgatás már kevésbé hasznos, mint csinálni valami újat. Tgrvita 2021. augusztus 25., 20:34 (CEST)Válasz

Link a Wikipédia:Hivatkozásokra[szerkesztés]

Beraktam egy linket a Wikipédia:Hivatkozások oldalra. Bár némileg sötétben tapogatóztam, úgy látom, hogy ez egyrészt a Speciális:Új szerkesztők honlapja lapon jelenik meg, ha az ember a „Szócikkek közötti hivatkozások hozzáadása” mögötti i betű fölé viszi az egeret, másrészt a feladatot megnyitva megjelenő háromoldalas bevezető második oldalán is. Gondolkoztam, hogy mit tegyek be, de arra jutottam, hogy ez a Wikipédia:Add a link oldal inkább egy technikai útmutató tapasztalt szerkesztőknek, a kezdők nem sok hasznát veszik, az itteni Wikipédia:Hivatkozások#Milyen szavakhoz helyezz hivatkozást, milyenekhez ne? szakaszlink meg egyrészt nem biztos, hogy működik (nem wikiszintaxist vár a szoftver, és nem tudom, hogy hogy viseli a # karaktert a lapcímben), másrészt nem is baj az, ha a kezdő a Wikipédia:Hivatkozások bevezetőjét is elolvassa, hogy legyen fogalma arról, hogy mire is jók a belső linkek. (Gondoltam, jelzem itt is a módosítást, mert ha valaki nem tudja, hogyan kell konfigurálni ezt a rendszert, valószínűleg elképzelése sincs, hogy honnan lett ott egy extra link.) – Tacsipacsi vita 2021. augusztus 29., 15:07 (CEST)Válasz

Köszönjük! :) Annyi megjegyzésem lenne még, hogy ha valaki ezt az eszközt használja, az megjelenik mások figyelőlistáján is. Én ezért gondoltam, hogy a szerk. összefoglalóban is kellene valami iránymutató, hogy mégis mi a fene ez az eszköz. – B.Zsolt vita 2021. augusztus 29., 22:55 (CEST)Válasz