Ventona-Trans Kft.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ventona-Trans Kft.
Hivatalos névVentona-Trans Kft.
Jelmondat“ Fő célunk a minőségi szolgáltatás, rugalmasság, a megrendelő maximális kiszolgálása. „
Típusbus company
JogelődVentona Kft.
Alapítva1996. december 1.
Székhely2330, Dunaharaszti, Fő út 266
IparágKözlekedési vállalat

A Ventona-Trans Kft. weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ventona-Trans Kft. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Ventona-Trans Kft. egy 1996-ban alapított, autóbuszos személyszállítással foglalkozó vállalat. 2013 óta Dunaharaszti város helyijáratos közlekedését látja el.

Története[szerkesztés]

1991. február 25-én megalakult Dunaharaszti helyi közlekedését ellátó családi vállalkozás a Nexus Kft. Az akkor még egy vonalból álló hálózatot idővel bővíteni kezdték, 1996. december 1-jétől egy újabb, majd 2003. január elsejétől még két új helyi autóbusz-járat indult. A 2003-as hálózati bővítés során a HÉV állomás–Knézich utca vonalon a járatsűrűség 20 perc lett, az autóbusz-járatokat számjelzéssel látták el.

A Ventona Kft. 2007-ben nevet változtatott Ventona-Trans Kft-re, ezután a szerződéses- és különjáratokat is indítanak.

A Ventona-Trans Kft. a Dunaharaszti tömegközlekedésének ellátása mellett szerződéses és különjárati személyszállítással foglalkozik. Járművek között megtalálhatóak alacsonypadlós, illetve különjárati autóbuszok egyaránt.

Egy Dunaharaszti helyi Ikarus 280-as 1996-ban.

Dunaharaszti közlekedése[szerkesztés]

1991. februárjában a Dunaharaszti önkormányzat pályázatot írt ki a helyi tömegközlekedés ellátására amelynek határideje 1991. február 25.-e volt. 1991. február 25-től a Dunaharaszti helyi autóbusz-járatokat Pest megyében harmadikként magánvállalat működtette. Ekkortól jelennek meg a kékre festett Ikarus buszok, amely a későbbi Ventona-Trans Kft. flottaszíne lesz. Ekkortól elindul az Alsónémedibe és Dabasra közlekedő helyközi járat.

2013-ban Dunaharaszti önkormányzatának kérésére a városi helyi járatos autóbuszainak és útvonalainak üzemeltetője lett, de más településeken a vállalat foglalkozik TESCO- és nemzetközi, valamint szerződéses járatok üzemeltetésével is.

Dunaharaszti helyi járatos busz

2023. november 13. óta új, Euro6-os besorolású motoros Iveco-Feniksbus FBI83 típusú midibuszokat állítottak forgalomba Dunaharasztiban.

TESCO-járatok[szerkesztés]

2008-ban ingyenes TESCO vásárlói járatok indulnak az ország több pontján, több kisebb településen helyijárat funkciót is ellátva. A TESCO által finanszírozott vásárlói autóbusz-járatok célja az volt, hogy az emberek ingyenesen utazhassanak el az áruházakba.

Autóbusz-járatok[szerkesztés]

Ventona-Trans telep, 2019-ben.

1, 1Y, 2, 3, 4 Dunaharaszti helyijárat

Megszűnt TESCO-járatok[szerkesztés]

A Ventona-Trans Kft. 2017-ig sok TESCO áruházhoz üzemeltetett menetrendszerinti vásárlói autóbusz-járatot az ország minden pontján.

Ventonás TESCO busz Budaörsön, 2017-ben.
A Ventona-Trans Kft régi logója.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]