Theia (bolygó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Theia keletkezése és pusztulása animáción

A Theia feltételezett kőzetbolygó volt, mely a Naprendszer keletkezése után a Földével megegyező sugarú pályán, valószínűleg a Nap–Föld rendszer L4 vagy L5 Lagrange-pontjában keletkezett, de pályája a keletkezésétől számított néhány tízmillió éven belül instabillá vált, emiatt összeütközött a Földdel. Az ütközés hatására a Föld körül egy gyűrű keletkezett, majd ebből a gyűrűből állt össze a Hold.

Napjainkban a Theia-elmélet a legelfogadottabb a Hold keletkezésére vonatkozó elméletek közül, noha nem az egyetlen ilyen elmélet. A Theia-elmélet mellett szólnak többek között a földi és a holdi kőzetek megegyező kémiai tulajdonságai. 2009-ben a Lagrange-pontokban dolgozó STEREO-műholdpáros fő missziója mellett az itt esetleg megmaradt kőzettörmelékek után is kutat majd, bár a földi észlelések az 1 kilométernél nagyobb átmérőjű kisbolygók létét kizárták.[1]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Theia (bolygó) témájú médiaállományokat.

Lábjegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Tóth, Imre: Kutatás a Holdat létrehozó ősi becsapódás törmelékei után. Hírek.csillagászat.hu, 2009. április 15. (Hozzáférés: 2009. április 15.)