STEREO

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
STEREO

Ország Egyesült Államok
ŰrügynökségNASA NASA
Küldetés típusanapkutató
Küldetés
CélégitestNap
Indítás dátuma2006. október 26.
Indítás helyeCape Canaveral
HordozórakétaDelta II
Az űrszonda
Tömeg620 kg
Energiaellátás475 W
Pályaheliocentrikus
PeriódusSTEREO A: 346 nap STEREO B: 388 nap
Hivatalos weboldal
A Wikimédia Commons tartalmaz STEREO témájú médiaállományokat.
A Hold a Nap előtt STEREO-ból nézve

A STEREO (Solar-TErrestrial RElations Observatory) amerikai űrszonda-páros, amelyet a NASA indított a Nap-Föld kölcsönhatást részletes vizsgálatára. Jelenlegi látószögük a Nap két ellentétes oldalán lehetővé teszi, hogy a kutatók egyszerre vizsgálják a csillag egész felszínét. A szondák megfigyelései révén a kutatók első alkalommal tudtak végigkövetni egy koronaanyag-kidobódás (CME) eseményt, a Napból való kiindulásától a Földdel történt találkozásáig. A szondák adatai azt is felfedték, hogy a Napból érkező energikus részecskék sokkal szélesebb tartományban terjednek szét az űrben, mint korábban hitték.[1]

Küldetés[szerkesztés]

A két űreszközt 2005. november 9-én juttatták el a Johns Hopkins Egyetem Alkalmazott Fizikai Laboratóriumától a Goddard Űrközpontba az indításra való előkészítéshez. Ellipszis alakú geocentrikus pályára állították 2006. október 26-án, amelynek apogeuma a Hold távolságában volt. Két hónap elmúltával megközelítették a Holdat és gravitációs hintamanővert hajtottak végre. Az egyik szonda (B szonda) ekkor állt heliocentrikus pályára a Föld pályáján kívül, a másik szonda (A szonda) még egy hasonló manőver után állt pályára a Föld pályáján belül. Az A szonda 347 nap alatt végez egy keringést, a B szonda 387 nap alatt. Évi 22°-kal távolodnak a Földtől, L4 és L5 Lagrange-pontokat 2009 szeptemberében érték el.

2008 decemberében először sikerült egy koronakitörés mozgását úgy megfigyelniük, hogy a hozzá kapcsolódó mágneses vihart is előre jelezzék. A bolygóközi porral kapcsolatban is fontos megfigyeléseket végeztek.[2] 2009 áprilisában először készített a szondapáros háromdimenziós képet egy koronakitörésről.[3]

Műszerek[szerkesztés]

A szondák kamerákat, részecske műszereket és rádiódetektorokat visznek magukkal. A négy műszer:

  • SECCHI - Öt kamerából és koronagráfból álló képalkotó műszer
  • IMPACT - A nagy energiájú részecskéket vizsgáló műszer
  • PLASTIC - A plazma részecskéit vizsgáló műszer
  • S/WAVES - A rádiótartományban érzékeny műszer

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Öt éve vizsgálódnak az iker Nap-szondák. [2011. október 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 26.)
  2. Dr. Kecskeméty, Károly: A két STEREO szonda már derékszögben látja egymást. Űrvilág.hu, 2009. április 22. (Hozzáférés: 2009. április 23.)
  3. Kovács, József: Háromdimenziós felvétel egy napviharról. Hírek.csillagászat.hu, 2009. április 16. [2009. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 18.)

További információk[szerkesztés]