Tapejara wellnhoferi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tapejara szócikkből átirányítva)
Tapejara wellnhoferi
Evolúciós időszak: Kora kréta, 108 Ma
Az állat csontvázának rekonstrukciója
Az állat csontvázának rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Alország: Valódi szövetes állatok (Eumetazoa)
Alországág: Kétoldali szimmetriájú állatok (Bilateria)
Főtörzs: Újszájúak (Deuterostomia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Alosztály: Diapsida
Alosztályág: Archosauromorpha
Csoport: Archosauria
Rend: Pteroszauruszok (Pterosauria)
Alrend: Pterodactyloidea
Család: Tapejaridae
Alcsalád: Tapejarinae
Nem: Tapejara
Kellner, 1989
Faj: T. wellnhoferi
Tudományos név
Tapejara wellnhoferi
Kellner, 1989
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tapejara wellnhoferi témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tapejara wellnhoferi témájú kategóriát.

A Tapejara wellnhoferi a hüllők (Reptilia) osztályának pteroszauruszok (Pterosauria) rendjébe, ezen belül a Pterodactyloidea alrendjébe és a Tapejaridae családjába tartozó faj.

Nemének az egyetlen faja.

Az állat neve magyarul: „Az Öreg Lény”. A Tapejara név a brazíliai Tupi indiánok mitológiájából származik, míg fajnevét, azaz a másodikat a wellnhoferi-t, Peter Wellnhofer német paleontológusról kapta.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Tapejara wellnhoferi körülbelül 108 millió évvel ezelőtt élt, a kora kréta korszakban.

A Tapejara nemhez eleinte három fajt soroltak, de az újabb tanulmányozások után két ide sorolt fajt két másik nembe helyeztek át (Tupandactylus[1] és Ingridia).[2] A nemben megmaradt faj a Tapejara wellnhoferi.[3]

Ez a pteroszaurusz a halászathoz alkalmazkodott testalkatú repülő hüllő. Az első pteroszauruszok – mint például a Peteinosaurus zambellii – már a triászban jól tudtak repülni. Sok őslénykutató szerint a pteroszauruszok közeli rokonai a dinoszauruszoknak, de még nem találtak egy köztes formát sem, amely bebizonyítaná ezt a feltevést.

A Tapejara egy tipikus késői jellegű pterosaurus faj volt, erre utal rövid farka is. Az állkapcsának a vége lehajolt, mint sok madár csőre. A fején egy szembetűnő, egy méter magas taréj ült. Lehetséges, hogy ezt a taréjt az udvarlás közben vetette be, mint ahogy a mai pávák teszik a farktollaikkal.

Az állat szárnyfesztávolsága 3,5 méter volt.

A Tapejara wellnhoferi tápláléka halakból és dögökből állhatott.

Lelőhelyek[szerkesztés]

A maradványait Északkelet-Brazíliában találtak meg.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pinheiro, F.L., Fortier, D.C., Schultz, C.L., De Andrade, J.A.F.G. and Bantim, R.A.M. (in press). "New information on Tupandactylus imperator, with comments on the relationships of Tapejaridae (Pterosauria)." Acta Palaeontologica Polonica, in press, available online 03 Jan 2011. doi:10.4202/app.2010.0057
  2. Unwin, D. M. and Martill, D. M. (2007). "Pterosaurs of the Crato Formation." In Martill, D. M., Bechly, G. and Loveridge, R. F. (eds), The Crato Fossil Beds of Brazil: Window into an Ancient World. Cambridge University Press (Cambridge), pp. 475-524.
  3. Kellner, A.W.A. (2007). „Short note on the ingroup relationships of the Tapejaridae (Pterosauria, Pterodactyloidea”. Boletim do Museu Nacional 75, 1–14. o.  
  4. Naish, D. (2008). "Crato Formation fossils and the new tapejarids." Weblog entry. Tetrapod Zoology. 18 January 2008. Accessed 31 January 2008 (http://scienceblogs.com/tetrapodzoology/2008/01/crato_formation_tapejarids.php Archiválva 2008. július 6-i dátummal a Wayback Machine-ben).

Források[szerkesztés]

  • Walking with Dinosaurs-Fact Files
  • Prehistoric Wildlife
  • Kellner, A. W. A. & Campos, D. d. A. 1988. Sobre um novo pterossauro com crista sagital da Bacia do Araripe, Cretáceo Inferior do nordeste do Brasil. Anais da Academia Brasileira de Ciências 60(4):459-469
  • Kellner, A. W. A. 1989. A new edentate pterosaur of the Lower Cretaceous from the Araripe Basin, northeast Brazil. Anais da Academia Brasileira de Ciências 61(4):439-446

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tapejara (pterosaur) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.