Szerkesztővita:Kapcs.Ford

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Kapcs.Ford 11 évvel ezelőtt a(z) Az évszázad hivatalos rövidítése: sz. (MHSZ 282) témában
Üdvözlünk a Wikipédiában, kedves Kapcs.Ford!
Egyesült Királyság Non-Hungarian speakers, please click here


Első lépések

Az alábbi linkek segítségedre lehetnek a kezdeti tájékozódásban:

  • az első lépések – itt megismerkedhetsz a szerkesztés alapfortélyaival;
  • a segítséglapokon bővebb tájékoztatást kaphatsz a szerkesztéssel, irányelvekkel, közösségi élettel kapcsolatban;
  • a homokozóban veszélytelenül gyakorolhatsz;
Segítségkérés

Nem találsz, nem értesz, elrontottál valamit? Szívesen segítünk:

  • kocsmafal kezdőknek – szerkesztéssel/a Wikipédiával kapcsolatos kérdéseidet tapasztalt(abb) szerkesztők válaszolják meg;
  • mentor – személyes segítő, akihez bármikor fordulhatsz.
Tippek kezdőknek
Böngészés

Kívánjuk, hogy érezd jól magad a Wikipédiában, és ne feledd: szerkessz bátran! Burumbátor Speakers’ Corner 2012. március 20., 10:29 (CET)Válasz

Simone de Beauvoir[szerkesztés]

A Simone de Beauvoir szócikk vitalapján reagáltam a felvetésedre. Attila a Hu-n vita 2012. április 29., 05:06 (CEST)Válasz

Köszi. Kapcs.Ford vita 2012. április 29., 17:19 (CEST)Válasz

Adatbázis kezelése és Access[szerkesztés]

Szia. A törlési allap azonnali törlésre volt jelölve, azt töröltem. Így a lapon a sablon is feleslegessé vált. Sőt van egy összedolgozandó sablon is a cikken. Vagy egyik sablon vagy a másik, de mindkettőre ebben az esetben nincs szükség. Miért nem bejelentkezve szerkesztesz? FarkasgergelyÜzenet 2012. május 1., 09:39 (CEST)Válasz

Nem szándékozom hosszasan vitázni ezen, de

  1. a sablon nem vált feleslegessé, mert a lap továbbra is törlendő;
  2. ha a két sablon zavart, honnan tudtad, hogy nem az összedolgozandó sablon a felesleges? Nektek munka/pozíciókörileg van tiltva kérdezni, érdeklődni?
  3. miért ne lehetne két sablon a cikken? az összedolgozandó sablont a törlési sablon indoklásának szántam, pont mert az indoklásomat törlésre jelölték ki (mondanom sem kell, anélkül, hogy bárki megkérdezett volna róla - mit, miért rontottam el, hogyan lehetne segíteni.
  4. nem akarok udvariatlannak tűnni az érdeklődésedre; de a kérdés akkor is rossz. Tulajdonképpen nem is tudom: mikor, hogy tartja kedvem. Jelen esetben túltengett bennem a tettvágy, és már elkezdtem szerkeszteni, mielőtt még a bejelentkező menü feljött volna. Most - ahogy H. Caulfield mondaná - eléggé "lerohadtam" ettől a dologtól (= elvesztettem a kedvem). De talán nem kell mondanom, hogy egy bejelentkezetlen szerkesztő ugyanúgy szereti, ha törölgetés helyett kisegítik (főleg, ha a a rendszerbeállítások miatt nem tud valamit megcsinálni), és ugyanúgy nem szereti, ha hiába dolgozik, mint egy bejelentkezett. Kapcs.Ford vita 2012. május 1., 09:54 (CEST)Válasz

Majd ha piros hó esik[szerkesztés]

Íme. Kapcs.Ford vita 2012. május 1., 18:00 (CEST)Válasz

Legyen neked igazad[szerkesztés]

Üdvözlettel:Lji1942 vita 2012. május 17., 13:31 (CEST)Válasz

Igaz barát[szerkesztés]

Újdonság: Anonymus-csoport[szerkesztés]

Az Anonymus-csoport az 1920-as–1930-as évek fiatal magyar matematikusgenerációjának tagjaiból állt.

Az első világháborús szünet után 1925-ben újrainduló Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok (KöMaL) feladatainak buzgó megoldóit a középiskolai tanulmányi versenyek (OKTV) és kiváló egyetemi professzoraik (Fejér Lipót, Suták József, Kürschák József, Kőnig Dénes, Riesz Frigyes és Haar Alfréd) formálták igazi generációvá.

A csoport rendszeresen találkozott a Városligetben, a Vajdahunyad váránál található Anonymus-szobornál – nevét innen kapta –, vasárnaponként pedig a budai hegyekbe kirándultak. A Beke Manó által teremtett hagyományt folytatva, Fejér Lipót és a hazalátogató Neumann János gyakran elkísérte őket.

Az Anonymus-csoport Erdős Pál és Turán Pál köré szerveződött. Tagjainak sorsát nagyban befolyásolták a történelmi események, a II. világháború és az azt követő átrendeződés. Lázár Dezső és Grünwald Géza a háborúban meghaltak (emléküket az Erdős Pál, illetve a Bolyai János Matematikai Társulat által alapított díjak őrzik). Svéd György és Wachsberger Márta, továbbá Szekeres György és Klein Eszter összeházasodtak (az utóbbi házasság ihlette a Happy End-probléma elnevezését), a zsidóüldözés elől menekülve végül Ausztráliában leltek otthonra – egy ideig közös lakásban is éltek –, ahol egyetemi katedrához jutottak.

Turán Pál és Gallai Tibor Magyarországon maradtak, az itteni matematikai élet meghatározó alakjaivá nőttek. Erdős Pál az USA-ba emigrált, de sehol sem telepedett le, budapesti bázissal, de mégis világpolgárként járta a világot.

Az Anonymus-csoport tagjai, főként Kőnig Dénes hatására a folytonosság tulajdonságaival foglalkozó analízis után új kutatási irányokat alakítottak ki a magyar matematikában, a diszkrét matematika, a gráfelmélet és a számelmélet felé fordultak. Szemléletükre Erdős Pállal az élen az elméletalkotó megközelítés helyett a problémamegoldó volt jellemző.


Anonymus group was a group of Hungarian mathematicians, formed of young mathematicians living in the second and third decade of the 20th century. Besides their excellent professors, namely Lipót Fejér, József Suták, József Kürschák, Dénes Kőnig, Frigyes Riesz and Alfréd Haar, some other factors helped the group members getting together, e. g. secondary school competitions, like OKTV (~ „Statewide Secondary School Competitions in Science Subjects”) and the fervency that they showed on the noted [application-like] problem-solving competitions of KÖMAL; the [illuatrious] period [devoted primarily to secondary school mathematics and physics], which has been restarted after the break caused by the first great war.

The name 'Anonymus' came from their orderly meeting place, the statue of an [ancient and unnamed, i.e. anonimous royal scribe and historian of King Béla IV.], what stands in a district-sized park of Budapest, called Városliget, in front of the building called „Castle of Vajdahunyad. On Sundays there were further regular occasions for them to meet, and these outcame into(?) frequent excursions in the Buda Hills, in the first times with the lead of/by professor Manó Beke, later by Lipót Fejér and, when being visited his homeland, by John von Neumann.

The Anonymus group evolved mainly around Pál Erdős and Pál Turán. Historical actions, like World War II and the following events totally restructuring the country in most aspects, also had great impact on the members' life. Two of the members, Dezső Lázár and Géza Grünwald, died, their memories are holded by two awards founded by Erdős and by the [biggest hungarian maths society], Bolyai János Matematikai Társulat. György Svéd and Márta Wanschberger on the one hand, György Szekeres and Eszter Klein on the other, married (the so-called Happy End Problem was named after the latter marriage); and they finally emigrated into Austria because of the anti-jewish persecution of the late 30s, where they get (university chairs/professorship ?), and, howewer, for some time lived in a common flat. Erdős also emigrated on the same account, but into the USA, although, being a [yeasty and eccentric] cosmopolite, he never could settle down for long time; then again, using Budapest as a base, wandered the world round and round . Pál Turán and Tibor Gallai, on the contrary, stayed in Hungary, and became determinative figures of Hungarian mathematics, [but also were considered eminent worldwidely].

Members of the Anonymus group, in a great part due to the inspiration came from Dénes Kőnig, have reachments and developement mainly in the field of discrete mathematics, rather than its „continuous” branches like analysis. They founded new directions of research in graph theory, number theory [and border areas of these and similar disciplines]. Their dominant element of style was not theory making, but problem solving, Pál Erdős holding the first place in that.

Az évszázad hivatalos rövidítése: sz. (MHSZ 282)[szerkesztés]

Kedves Kapcs.Ford, értékes cikkeid még jobbak lehetnének, ha az évszázadot az egyezményes rövidítéssel jelölnéd, az egy határozatlan névelőt pedig csak indokolt esetben használnád. Üdv.– Paxfax vita 2012. október 1., 09:02 (CEST)Válasz

Kedves Paxfax, az üzeneteid még hasznosabbak lehetnének, ha a címzettjük tudná, miről beszélsz. A hibás cikkekhez illene egy linket vagy difflinket adni, az "egyezményes" jelöléshez példát, az "indokolt eset" fogalmát pedig részletezni, mert ez így semmi támpontot nem nyújt. Akkor talán kiderülne, mi a probléma, honnan hová akarsz jutni. Kapcs.Ford vita 2012. október 5., 08:46 (CEST)Válasz