Szerkesztővita:Joeyline/Archívum16

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Apród 3 évvel ezelőtt a(z) Ilyenkor témában

Vardanjan

Igen, Vardanjan. Azt azért hozzátenném, hogy az angol -nyan is njan-nak olvasandó, meg az orosz -нян is. – LApankuš 2017. január 14., 23:09 (CET)

Ja, akkor félreértettem. Stimmel a Jouri, mert ez egy kettőshangzónak tűnik. Úgy látszik, bizonyos esetekben a g9öröghöz hasonlóan ou-val írják az u-t. De igazából nem tudok örményül, így nem tudom, tényleg kettőshangzó-e, viszont ha nem az, akkor meg Jovri lenne, amit kevésbé valószínűnek tartok. – LApankuš 2017. január 14., 23:49 (CET)

Kirgiz

Szia!

A Burum vitalapján feltett kérdésedhez adalékul szeretném megosztani veled ezt a cikket, ami arról szól, hogy Kirgizisztánban (ahol a kirgiz és az orosz egyaránt hivatalos nyelv) egyre több kirgiz oroszosítja a nevét. A cikk illusztrációja egy hivatalosnak tűnő kirgiz-orosz nyelvű nyomtatványt ábrázol, amelynek a tetején a "Kirgiz köztársaság" felirat olvasható, és amelyen külön rovat van az apai névnek. Én ennek alapján nem mondanám azt, hogy "a kirgizeknél jelenleg nem használatos hivatalos névtagként az apai név", de Burumbátornak nyilván több információja van.

Mindenesetre az irányelvünk az apai név kötelező használatát csak az orosz, ukrán és fehérorosz nevek esetében írja elő, és én ezt úgy értelmezném, hogy ha valaki Kirgizisztánban él, de orosz, akkor használjuk az apai nevét, ha meg nem, akkor nem. Konkrétan Kanibek Oszmonalijev nevét így, két taggal használnám. – Malatinszky vita 2017. január 22., 16:16 (CET)

Örülök, hogy Malatinszky már válaszolt Neked. Így, amit én akartam volna mondani, már nem bír jelentőséggel. Üdv, – Burumbátor Súgd ide! 2017. január 22., 17:35 (CET)

Re:Katerina

Köszönöm. Katerina Kozlovára gondoltál? Akkor még éppen időben szóltál, mielőtt megírom. Szerencsére nem sok hivatkozás van rá Katyerinaként. – Dodi123 vita 2017. február 4., 15:55 (CET)

Arab

Szia! Itt van, az átírási irányelvünknek szerintem megfelel, puskáztam a KNMH-ból is.

Arab Wiki, magyaros Angol
صالح محمد سليمان Száleh Mohamed Szolimán Saleh Soliman
ابراهيم حسانين شمس Ibráhim Hasszánien Samsz Ibrahim Hassanien Shams
محمود فياض Mahmud Fajád Mahmoud Fayad
محمد أحمد "أنور" مصباح Mohamed Áhmed "Anvar" Muszbah Mohamed Ahmed "Anwar" Mousbah
عطية محمد حمودة Áttia Mohamed Hamuda Attia Mohammed Hamouda
عبد الواحد عزيز Abdul Vahid Aziz Abdul Wahid Aziz
خضر السيد التوني Hadar al-Szajid al-Tuni El-Sayed El-Touni
محمد خير طرابلسي Mohamed Hir Tarábulszi Mohamed Kheir Tarabulsi
محمد إيهاب Mohamed Ihab Mohamed Ihab
السيد محمد نصير El-Szajed Mohamed Naszir El-Sayed Mohamed Nosseir
وصيف ابراهيم Vaszif Ibrahím Wasif Ibrahim
سارة سمير السيد محمد أحمد Szára Szamir el-Szajed Mohamed Ahmed Sara Samir Elsayed Mohamed Ahmed
عبير عبدالرحمن خليل محمود خليل Abir Abdulrahman Halil Mahmúd Halil Abir Abdulrahman Khalil Mahmoud Khalil

Üdv. Ogodej vitalap 2017. február 5., 11:36 (CET)

Hűha, teljesen megfeledkeztem a kérésedről, bocs, igyekszem pótolni! Ogodej vitalap 2017. március 1., 09:51 (CET)

A rövid alakban: محمد إيهاب = Mohamed Ihab, a Mahmúd írása محمود lenne. A teljes alak: محمد إيهاب يوسف أحمد محمود ami (és a Mohamed van itt is elől) Mohamed Ihab Juszef Ahmed Mahmúd. A franciák az elsőt és az utolsót teszik ki, azaz Mohamed Mahmúd, az oroszok: Mahmúd, Mohamed Ahmed (Махмуд, Мохаммед Ахмед). Szóval én maradnék az angolos verziónál, de döntsd el, melyiket veszed át,. Ogodej vitalap 2017. március 5., 19:12 (CET)

Sebaj

Sebaj, napközben úgyis meg fogom tudni az eredményt, hogy jól értelmezem-e, hogy most az A és D változat lett a legnépszerűbb a híres keresztnevek esetében :-) (csak mert a végén ezt a kérdést tettem fel a megjegyzésekhez). Szép napot kívánok! Apród vita 2017. február 19., 01:58 (CET)

Re: thai

Azt hiszem, Szinphet Kruajthong lenne. Ádám 2017. február 22., 18:45 (CET)

Your feedback matters: Final reminder to take the global Wikimedia survey

(Sorry to write in English)

Pegybot

Szia! Sajnos ezt nem tudom hogy csináljam: "Törlöd az oldal gyorsítótárban (cache) található változatát?" – Pegy22 vita 2017. február 26., 16:53 (CET)

@Pegy22: Ezt ki kérdezi és hol? – Joey üzenj nekem 2017. február 26., 17:00 (CET)

Úgy látom Te kérdezed a Szerkesztővita:Pegybot oldalon. – 213.112.184.123 (vita) 2017. február 26., 17:13 (CET)

Én csak az – egyébként kötelező – átirányítást pótoltam ott: https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Szerkeszt%C5%91vita:Pegybot&action=historyJoey üzenj nekem 2017. február 26., 17:16 (CET)
Igaz aláíratlan volt az üzenet, de a laptörténetben csak Te szerepeltél. Ezért gondoltam, hogy te írtad. (!?) – Pegy22 vita 2017. február 26., 17:20 (CET)

Jeórjádisz

De igen. Át is neveztem. – LApankuš 2017. március 1., 09:26 (CET)

Gjoumri

Hát én neveztem át Gjoumrira egy kocsmafali megbeszélés után, de hogy utána másfél évvel miért neveztem át újra, azt már nem tudom. A szerkesztési összefoglaló szerint a kettőshangzó miatt. Az átírás szerint viszont a kettőshangzókat kiírjuk, nem vonódnak össze, ezt nyilván nem néztem meg, a korábbi vitáról pedig megfeledkeztem. Szóval a Gjoumri tűnik helyesnek most. – LApankuš 2017. március 5., 22:34 (CET)

Gyárfás

Szia! Helyzet van: Gyárfás Tamás és Ifj Gyárfás Tamás. Üdv, – Burumbátor Súgd ide! 2017. március 24., 13:12 (CET)

Köszönöm! – Burumbátor Súgd ide! 2017. március 24., 16:34 (CET)

sablonkérdés sortname esetében

Szia Joey!

Most két spanyol labdarúgó cikkcímét egyértelműsítettem, az előbb Luis Fernandezét. Problémám pl. ennél a cikknél A labdarúgó-Európa-bajnokságok góllövőinek listája adódott, ahol külön van a vezetéknév és a keresztnév, viszont hivatkozásként összevonódnak. Hogyan lehet itt az egyértelműsítő tagot hozzáadni? De ilyen eset még nagyon sok lehet. – Porrimaeszmecsere 2017. március 26., 15:34 (CEST)

Köszönöm, hogy javítottad, mert a sablonok úgy általában nekem elég sötétek :(( – Porrimaeszmecsere 2017. március 26., 17:07 (CEST)

Luis García

Hát ne haragudj, én erre nem vállalkozom, ez már nagyobb horderejű dolog, mint egyért lapokat csinálni. Nekem alapelvem, hogy meglévő címeket csak akkor változtatok, ha muszáj. Nálatok a focis szekcióban vannak írott és íratlan szabályok, ha úgy gondoljátok, nekem teljesen mindegy. Köszönöm a megértésedet. – Porrimaeszmecsere 2017. március 26., 18:45 (CEST)

Hesz Tamás

Szia!

A tájékoztatás szerinti kiírás megtörtént. Itt érhető el: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Hesz Tamás (második jelölés). Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. március 29., 07:47 (CEST)

Okszen

Bocs, erről elfeledkeztem. Nem látom okát a H elhagyásának. – LApankuš 2017. április 1., 21:26 (CEST)

Buldog

Szia! Wikipédia:Kocsmafal_(nyelvi)/Archív136#Buldog alapján buldog a helyes alak, nem pedig bulldog. Üdv, – Vépi vita 2017. április 3., 06:32 (CEST)

@Vépi: Köszönöm az értesítést, bevallom, nem néztem ennek utána! Egy szerkesztő azonnali sablonnal kérte az átirányító lap törlését, mondván, hogy kell a hely magának a szócikknek. A folyamat felgyorsítása érdekében én nem csak töröltem az átirányító lapot, hanem ugyanebben a lépésben át is neveztem a címet. Hiba volt, úgy tűnik. Tudnád vállalni, hogy rendet raksz a Bulldog (egyértelműsítő lap)-on, és az érintett cikkekben az adott cikk helyes címéhez igazítod az azok tartalmában szereplő kifejezéseket? Ha esetleg ezzel kapcsolatban kell még lapot törölni, szólj nyugodtan! Üdv: – Joey üzenj nekem 2017. április 4., 13:19 (CEST)

@Vépi: Én kértem a törlést, mert a másik kettő is (Francia bulldog, Amerikai bulldog) így szerepel. A kocsmafalon nem volt semmi eldöntve, Peyerk és Dencey (csak 2 szerkesztő!) nyilvánított véleményt. A google 33700 találatot ad a buldogra és 288000-et a bulldogra. Az etimológia szerint is a bulldog lenne a helyes (bull=bika, dog=kutya), vagy ki tudja? Vigyor – Pegy22 vita 2017. április 4., 14:00 (CEST)

@Pegy22: Már megint nem használod a helyesírási szótárakat, csak mégy a magad feje után. Legközelebb a pudingot is át fogod neveztetni? Nagyon jó lenne, ha nem foglalkoznál helyesírási kérdésekkel. – Pagony foxhole 2017. április 4., 14:06 (CEST)

@Pagony: Pontosan, hogy nem a saját fejem után mentem, lásd a fenti cikkeket/linkeket. Nem én akartam átneveztetni, csak segíteni akartam a megoldásban. Megint rámförmedtél igazságtalanul. – Pegy22 vita 2017. április 4., 15:30 (CEST)

Aha. Buldog, benne van az összes létező helyesírási szótárban ezer éve. Nyilván igazságtalanul. – Pagony foxhole 2017. április 4., 15:37 (CEST)

Ne csavard ki! Igazságtalanul vádolsz azzal, hogy én akartam átnevezni vagy átneveztem volna! Nézd meg a hátterét is az egésznek itt Ettől függetlenül, a pudding rossz hasonlat mert annak "pud" a gyökere egy "d"-vel. – Pegy22 vita 2017. április 4., 15:51 (CEST)

Helyrehoztam az utolsó napok hibás beavatkozásait. Apránként majd teljesen kiirtom a bulldogokat a Wikipédiából (persze csak ha nem műcím vagy tulajdonnév). – Vépi vita 2017. április 4., 19:00 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) Még csak annyit a buldogról, hogy a Pallas nagy lexikona és a Magyar értelmező kéziszótár (Akadémiai Kiadó 1982) is bulldogot ír (két l-lel). Változnak az idők, változnak a szabályok. Csak nem biztos, hogy mindig jobbra. ;-) – Pegy22 vita 2017. április 4., 19:02 (CEST)

Tanulj!. – Pagony foxhole 2017. április 4., 19:15 (CEST)

RE:Súlyemelés

Szia! Az átírásokra akkor figyelni fogok.

Úgy jegyeztem meg, hogy ami még nincs be írva a szerkesztői lapomon 72-es navoboszba az még nincs kész :-), amúgy meg az agyamba is megmarad sok minden a sok ingázás miatt pl. küzdősportok szerkesztése végett. Leginkább azért csinálom így mert nem lesz egyhangú a szerkesztés. Most a 68-as olimpiát sokkal lassabban fogom csinálni (ott kiraktam az építés alatt sablont), mert szeretném befejezni 92-ből az összes versenyszám cikket, és akkor végre teljes lenne egy nyári olimpia is! – Battila27 vita 2017. április 4., 16:42 (CEST)

Magyar részvétel

Szia! olyan kérdésem lenne hogy a versenyszámoknál pl itt alul Atlétika az 1992. évi nyári olimpiai játékokon Magyar részvétel részt nem lehetne e letörölni, mert szerintem így már teljesen felesleges mivel meg van írva a nemzetcikk plusz valahol fel lettek tüntetve a magyarok valahol nem, szerintem amelyik évben megvan a mi nemzetcikkünk szerkesztve ott lehetne törölni őket. Szerinted? – Battila27 vita 2017. április 5., 23:53 (CEST)

@Battila27: az ilyen esetekre ez lehet a megoldás: [1]. – Joey üzenj nekem 2017. április 6., 00:13 (CEST)

Akkor legyen így, majd holnap foglalkozok vele:) mára elég volt! – Battila27 vita 2017. április 6., 00:16 (CEST)

Hódeszka vagy snowboard?

Szia Joey!

Mint számomra legfőbb sportost zargatlak azzal a kuszasággal, amivel most találkoztam. Csak példaként: a Férfi snowboardcross a 2014. évi téli olimpiai játékokon cikket (és társait) egy szorgos szerkesztő talán két éve nevezte át hódeszkáról, de a kategóriák neveit, hivatkozásokat és minden egyebet nemes egyszerűséggel hagyott hódeszkának. Ha gondolod, tegyétek rendbe, én nem értek hozzá. Köszönettel: – Porrimaeszmecsere 2017. április 11., 13:46 (CEST)

Csapatsportágak az olimpiai játékokon

Szia! Most, hogy elkészült a részvételek egységesítése itt, felmerült bennem a kérdés, hogy el lehet-e különíteni valahogy a férfi és a női tornákat a sablonokban. Van esetleg ötleted rá, ami nem jár túl nagy módosítással, vagy anélkül nem ússzuk meg? Köszi! – Rugó üzenőfal 2017. április 13., 13:44 (CEST)

@Rugo: Az csak jóval nagyobb belenyúlással lenne megoldható, és azt nem hiszem, hogy megérné ahhoz képest, hogy jelenleg az évszám a sportág adott évi cikkét linkeli, és onnan egyetlen további kattintással elérhető a férfi és a női torna cikke. Sokszor maga a sportágcikk a férfi torna – mivel csak az volt még akkor –, így a mindig közvetlen eléréshez nagyon bonyolult sablonra lenne szükség, ami a fentiek miatt nem éri meg. – Joey üzenj nekem 2017. április 13., 14:12 (CEST)

CEE Tavasz

Szia! A témához kapcsolódó szócikkeid tüntesd fel kérlek a Wikipédia:CEE Tavasz 2017 oldalon, illetve a cikkek vitalapján is a megfelelő sablonnal! Köszönöm! Gerry89 vita 2017. április 17., 13:18 (CEST)

@Gerry89: Köszönöm a jelzést, de nem veszek részt szócikkíró versenyeken, most csupán egy korábban félbehagyott projektemet kezdtem el folytatni. – Joey üzenj nekem 2017. április 17., 21:32 (CEST)

Sajnálom! Oksa, sok sikert! Gerry89 vita 2017. április 17., 21:35 (CEST)

Javaslat a kész olimpiai személyek szócikkeire

Szia! Látom mostanában sok olimpikon vívónak készítesz szócikket, egy apró javaslatom lenne az infoboxokkal kapcsolatba amikor a boxokba beírod vagy valaki beírja az érmeket, akkor szerintem célszerű lenne mindjárt az adott versenyző versenyszámára irányítani a helyszínél pl így mint alul, {{Érem infobox/eredmény|arany|[[Vívás az 1996. évi nyári olimpiai játékokon|1996, Atlanta]]|[[Férfi csapat tőrvívás az 1996. évi nyári olimpiai játékokon|Tőr csapat]]}} ez úgyis létezik az összes olimpiáról, a másik meg nem kell kétszer rákattintani (keresni) az adott versenyszámhoz ha arra keresne rá valaki. Szerinted? – Battila27 vita 2017. április 19., 22:01 (CEST)

Ezt nem tudtam akkor javíthatok majd vissza egy csomó sportolót:( Kár pedig logikusabbnak érzem, de a többség dönt. – Battila27 vita 2017. április 20., 00:26 (CEST)

Értem majd valamelyik nap vissza javítom őket. – Battila27 vita 2017. április 20., 00:40 (CEST)

Liu Kang (ökölvívó)|Liu Kang

Szia! Így írtam át 92-nél légsúlyú ökölvívás belső hivatkozásaiban. Létezik egy Liu Kang nevű matematikus erre irányul rá az angol megfelelője Liu Gang ebből gondolom hogy akkor itt is Kang lesz az ökölvívó és nem Jang vagy Vang vagy stb. Na mindegy öszíntén én nem értek hozzá és annyira nem is szeretnék belemerülni, ezért szeretnélek megkérni nézd meg légyszíves és ha jó így egyértelműsítenéd Liu Kang ot. Előre is köszi! – Battila27 vita 2017. április 28., 11:10 (CEST)


@Battila27: Jó lesz ez így az ökölvívónál. Ahogy nézem, ez az egyetlen meccse volt olimpián, máshol nincs említve a wikin, és a többi nyelven sincs róla cikk. Pont emiatt nincs is egyértelműsítve egyik nyelven sem az emberi jogi aktivista, elsődleges jelentés. – Joey üzenj nekem 2017. április 29., 04:41 (CEST)

Ok! Köszi! – Battila27 vita 2017. április 29., 11:36 (CEST)

re Sok nevű román

Szia! Ehhez tudni kellene a házasságait, de a cikkben megadott források nem térnek ki rá. Mindenesetre a név w-je gyanús; román honlapokon csak Dobrovolschi-t látok. Ha a férje is román (volt), akkor téves a w, de lehet, hogy más nemzetiségű? – Hkoala 2017. május 7., 18:08 (CEST)

Mózer Zoltán

Szia!

Szeretném a véleményedet kikérni arról, hogy ő wikiképes e, azaz potenciális szócikkalany? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. május 12., 09:47 (CEST)

@Hungarikusz Firkász: Annak tűnik, már csak 3 nemzeti bajnokságban szerzett bajnoki címek miatt is, de bővebb vizsgálatra nem volt időm, és most mennem kell el gép mellől. – Joey üzenj nekem 2017. május 12., 09:53 (CEST)

Köszi, elég nekem ennyi is. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. május 12., 09:53 (CEST)

re i betűre végződő román tulajdonnevek

Szia! Hirtelenjében nem jut eszembe olyan román tulajdonnév, ahol ki kellene ejteni a szó végi i-t, de ettől még nem biztos, hogy van ilyen szabály. Elég rég volt, amikor román nyelvtant tanultam - de persze egy-egy adott névről anélkül is el tudom dönteni, hogyan ejtik. Esetleg Amator linguarum tudna segíteni. – Hkoala 2017. május 18., 14:00 (CEST)

@Joeyline, Hkoala: Ne haragudjatok, hogy beleszólok. Ezen az oldalon, A román nyelv hangtana, jól meg van magyarázva a dolog. Minden mássalhangzó utáni, szóvégi "i" néma (aszillabikus). Kivétel a "ștr" csoport utáni "i". – Pegy22 vita 2017. május 18., 16:22 (CEST)
@Pegy22: Ne haragudj, ez így nem igaz. "A veni" (jönni), "a vorbi" (beszélni), "a zdrobi" (összezúzni) és még számos főnévi igenév végződik mássalhangzó + i-re és az i-t ki kell ejteni. Tulajdonnév továbbra sem jut eszembe olyan, ahol a szóvégi i-t kiejtenék (de attól persze lehet). – Hkoala 2017. május 18., 19:49 (CEST)
Igen, tulajdonnevekről volt szó. Valószínűleg, általánosan érvényes a főnevekre. Nem mentem végig az összes román szón. (a greși) ;-) – Pegy22 vita 2017. május 18., 20:05 (CEST)

Nagy nehezen eszembe jutott egy olyan román név, ahol a szó végi i-t ki kell ejteni: Constantin Silvestri(wd) - de könnyen lehet, hogy azért kivétel, mert olasz származású :-) Hkoala 2017. május 18., 20:23 (CEST)

Hát, személyneveknél más a helyzet. Ott természetesen legtöbbször ki kell ejteni az "i"-t és azok legtöbbször idegen eredetűek. – Pegy22 vita 2017. május 18., 22:51 (CEST)

Körülnéztem a rowikin (személyek és helyek kategóriái), hogy jussanak eszembe példák, hát nem is olyan egyértelmű:

Hú, ez egyre bonyolultabb! – Joey üzenj nekem 2017. május 19., 10:22 (CEST)

Mint legelől írtad, én is el tudom dönteni (gondolkodás nélkül) a kiejtést, de nem kutatom tovább a szabályt. Könnyű annak aki tud románul. Minden szóvégi "i" néma, kivéve amikor nem. ;-) – Pegy22 vita 2017. május 19., 12:35 (CEST)

Olimpiai világnap

Szia! Tudom, hogy Te otthon vagy az olimpiai témákban. Szerinted a feljavítandó Olimpiai világnap megegyezhet az angol en: Olympic Day Run szócikkel? – Gerry89 vita 2017. június 23., 17:26 (CEST)

@Gerry89: Szerény angoltudásom alap: igen! – Joey üzenj nekem 2017. június 24., 02:10 (CEST)

-beli

Szia, szerintem egy sablonnévnél is fontos a helyesírás, vagyis cseh királyságbeli, lásd 12. kiadás 179. – Pagony foxhole 2017. november 24., 00:52 (CET)

@Pagony: Ez igaz ugyan, azonban ebben a sabloncsaládban számos másik nem helyesen írt is van, és most nem vállalkoznék ennek a teljes felszámolására. A mostani allapátnevezés azért így történt ahogyan, hogy az allap az eredeti sablon allapja legyen, és ezáltal helyreálljon a sablondokumentáció valamint a sablon kategorizálása, amit épp a sablondokumentáció old meg.

Hogy értsük: jó darabig néztem, hogy miért is nem jó a kategorizálása a sablonnak, míg nagy nehezen rájöttem, hogy idén nyáron Peadar úgy nevezte át a sablont Bohémiairól Cseh Királyságbelire, hogy az allapját nem nevezte át, pedig erre ilyenkor figyelmezteti is a szoftver! Én amúgy szívem szerint megtartottam volna az eredeti elnevezést, az interwikikben mindenhol Bohémiának (persze lefordítva, így egy-két karakter eltéréssel) nevezik, csak egyedül mi nevezzük most így... –  Joey üzenj nekem 2017. november 24., 01:16 (CET)

OK. – Pagony foxhole 2017. november 24., 01:44 (CET)

Sablonelrendezés – visszavont szerkesztés a Manuel Díaz szócikkben

Szia! Van arra valahol szabály, hogy hogyan kell(ene) elrendezni a portál- és csonksablonokat a cikkek alján? A WP:FELÉP nem ír ilyeneket, én ezt a települések, vasútállomások, stb. cikkei alapján csinálom. – Kobeat vita 2017. november 24., 13:02 (CET)

@Kobeat: Az életrajzi cikkekben így alkalmazzuk nagyon-nagyon régóta (logikus lenne egyébként más cikkekben is ugyanígy), ne borítsd fel az egységes rendszert. Köszi: – Joey üzenj nekem 2017. november 24., 13:07 (CET)

NSZK

Szervusz, Joeyline!

Vagy elaludtam, vagy tévedtem, köszönöm, hogy visszavontad a NSZK-t! További szép napot! – Ronastudor vita 2017. december 1., 11:26 (CET)

Translate a short sentence

Hi! Please, can you translate into Hungarian (magyar) this sentence?

  • My wikis in Hungarian

Thanks in advance! – Josep Maria Roca Peña vita 2017. december 5., 00:42 (CET)

@Josep Maria Roca Peña: "Az én magyar nyelvű wikim" – Joey üzenj nekem 2017. december 5., 00:48 (CET)

Thanks a lot! – Josep Maria Roca Peña vita 2017. december 5., 00:56 (CET)

1989-es vívó-világbajnokság

Szia! Az 1989-es vívó-világbajnokság szócikkébe beírtad világbajnoknak Maurizio Randazzot. A mellékelt forrás szerint nem volt a csapat tagja és ez alapján a vívó-vb itwiki szócikkében sem szerepel Randazzo. Viszont az itwiki életrajzi szócikkében is világbajnoknak említik ezen a vb-n is. Szerinted mi az igazság, ami forrásokkal is alátámasztható? - Csurla vita 2018. január 3., 21:24 (CET)

@Csurla: Szia! A hivatkozott forrás ugyan jó alap, de többéves tapasztalataim szerint kevés, hiányos. A világbajnoki érmesek listája férfi párbajtőrvívásban szócikket én írtam, nagyon sok munkával, meglehetősen sok, egymásnak többször ellentmondó vagy részben hiányos forrás felhasználásával, azok összegereblyézésével. Megkockáztatom, hogy a témában ez a legteljesebb lista szerte az interneten, használd te is egészséggel, ha éves világbajnoki cikket írsz. A konkrét példában talán az olasz szövetség nyilvántartása tekinthető a leghitelesebbnek: https://web.archive.org/web/20080921021033/http://www.federscherma.it/file/22712.pdf (42. oldal), és lám, fel is van ott sorolva Randazzo a csapat tagjaként. Egyébként a Wikipédián a magyar és az olasz nyelvű cikken kívül a lengyel is említi az 1989-es aranyát, valamint a francia cikk infoboxában is 3 világbajnoki aranyérem szerepel, bár ott az nincs részletezve. Az előbbi forrás alapján beírtam a bronzérmes női tőrcsapat 5. tagját is a cikkbe az elírások javítása mellett. Üdv: – Joey üzenj nekem 2018. január 4., 04:32 (CET)

Re:2016

Szia! Gondolkodtam már rajta, csak már egy jó páran megírtak egy két cikket, és ha elkezdem az összeset átalakítanám nem tudom jó néven vennék e a készítőik. A sport ref... legnagyobb gondom mióta felrakták 2016-ot az ékezetes betűk ékírásos vagy mifene betűkkel lettek helyettesítve plusz az úszás eredményeket is kivették:( Meg sajnos elég magamra maradtam se Tomcsy se Rugo nem szerkeszti már az olimpiát:( Így egy jó pár évre maradt anyag:) – Battila27 vita 2018. január 26., 20:50 (CET)

Nem ígérek semmit majd alakul.– Battila27 vita 2018. január 26., 21:00 (CET)

Szia! Én is onnan nézem ki amit lehet. Egy kettő név ott sincs fönt azt az eredeti pdf dokumentumból nyomozom ki.– Battila27 vita 2018. január 28., 23:39 (CET)

Hódeszka

Szia! Az Olimpiaműhely 2016-os egyik megbeszélése alapján a hódeszka és síakrobatika "lejtő" elnevezésű versenyszámait átírtam "slopestyle"-ra. Közben észrevettem, hogy a hódeszkakrossz cikket még 2015-ben átnevezték snowboardcross névre, indoklásként a "Az Stv. alapján jogosult Magyar Snowboard Szövetség idevágó..." kezdetű mondat van a laptörténetben, helyhiány miatt nem folytatódik. Nem tudom adminként látod-e a teljes indoklást. Valószínűleg a szövetség elnevezése a helyes, ami rendben is van, de a szövetség honlapján nem angolosan írják a "cross"-t hanem "krossz"-ként. A versenyeredmények lapon van egy "25. Országos Snowboard Bajnokság" rész alatta van a snowboardkrossz kifejezés. Csak ez meg magyaros-angol, ez meg nem tudom mennyire elfogadott. Tomcsy üzenet 2018. február 3., 18:36 (CET)

@Tomcsy: Egyelőre csak jelzem, hogy vettem az üzenetet, de a korrekt válaszhoz át kell majd néznem pár dolgot, ezügyben türelmed kérem. – Joey üzenj nekem 2018. február 3., 23:58 (CET)

Szia, csak ehhez kapcsolódóan találtam Snowboardcross című cikket is. Tomcsy üzenet 2018. február 13., 22:52 (CET)

Fenyvesi Csaba

Szia! Ezt barátságosabban is megoldhattad volna. Munkába indulás előtt már nem volt időm wikidatázni, másrészt félmunkát végeztél, ugyanis továbbra is csak a huwikin látható a fotó. – Regasterios vita 2018. február 15., 20:54 (CET)

Ja, és ha egyszer lecseréli valaki a képet, látni szeretném, ezért is örülnék, ha a képlink a cikkben is benne lenne. Egyébként pedig nem kötelező minden wikin ugyanannak a képnek szerepelnie, ezért sem jogos csak a Wikidatába betenni egy fotót. Köszönöm a megértésed. – Regasterios vita 2018. február 15., 21:45 (CET)

Ajándék az Olimpiaműhelynek

Szia!

Sok szeretettel az Olimpiaműhelynek: kicsomagolandó. :-) Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. február 26., 12:52 (CET)

@Hungarikusz Firkász: Köszönjük! Tegnap én is találkoztam vele ;) – Joey üzenj nekem 2018. február 26., 23:39 (CET)

Zászlósablonok

Szia Joey! Tudom, hogy nem nagyon érsz rá, de hozzád fordulok, mert érzékelem, hogy te vagy a zászlósablonok terén a guru. Meg egyébként is. :) Szóval kérésem volna: a country data XXX sablonokat kellene megcsinálni, 1936-tól visszamenőleg. Tudom, hogy az olimpiák illetve egyéb sportversenyek kapcsán hoztátok létre őket, de az Államok vezetőinek listáiban is használom. Ahogy Mauritánia kapcsán elmondtad, igyekszem kiszűrni a "Zászló" sablont, talán már nincs is ilyen használatban ezeken a lapokon. Viszont a történelem nem áll meg és kell mennem visszafelé.

Ezért kérlek, hogy ahogy időd engedi, vagy valaki más ideje engedné, tedd meg, hogy a következő országok country data sablonjait végig megcsinálod visszafelé: Albánia, Haiti, Venezuela, Szaúd-Arábia, USA, Kanada, Mexikó, Irak, Irán, Maszkat és Omán, Jemen. Ezek azok az országok, amelyek szerepelnek az 1936-os állami vezetős lapon, és mennek még visszafelé is.

Természetesen jó volna, ha minden ország country data sablonja végig megvolna, de ezek volnának a prioritás.

Hálásan köszönöm előre is fáradozásodat. Ölel, – Burumbátor Súgd ide! 2018. március 24., 15:37 (CET)

@Burumbátor: Jegyeztem, sajnos nem tudok gyors megoldást ígérni, de meglesz idővel! Üdv: – Joey üzenj nekem 2018. március 25., 18:22 (CEST)

Úgy tűnik, valamit megértettem a működésből, és az angolok alapján elkezdtem, Haitit meg is csináltam. Üdv, – Burumbátor Súgd ide! 2018. március 30., 11:48 (CEST)

Szülők

Csak most látom... Anyu 2016. októberben ment el... Fájdalmadban, ha lehet ilyet mondani, osztozom. – Burumbátor Súgd ide! 2018. március 25., 19:20 (CEST)

@Burumbátor: Nagyon köszönöm! Kellene már majd egy személyes tali is, ha benne lennél!

Nagyon rosszul indult ez az év, csak februárban összesen 4 temetésre kellett mennem, az utolsó ugye innen Witéz szerktársunké, és erre előtte 2 nappal az én apám is meghalt... És ma is értesültem egy régi túrarendező-társunkról... – Joey üzenj nekem 2018. március 25., 21:49 (CEST)

8998

Tájékoztatlak, hogy kettő laptörlés/blokkolás/lapvédés után meglesz a 9000. adminszerkesztésed.RuIsZa feedback 2018. április 11., 12:34 (CEST)

Wikitábor

Szia!

A Wikitáborral kapcsolatban kérdezem, hogy milyen szobában szeretnél lenni, mert lassan lefoglalnám a szállást :) Végleges program itt. Előre is köszi a visszajelzést. Alensha 2018. április 20., 16:40 (CEST)

@Alensha: Szia! Fejlemények történtek. Jelenlegi állás szerint azon a hétvégén egy esküvőn kell jelen lennem (szerencsére nem a sajátomon Vigyor), így úgy néz ki, hogy sajnos nem tudok részt venni a táborban :-(Joey üzenj nekem 2018. május 11., 12:22 (CEST)

Ha esetleg egy-két napra mégis benéznél, várunk :) Alensha 2018. május 11., 17:53 (CEST)

Grúzok

Szia! Van valami, ami alapján a grúz nevek átírásában tudok lesni? Mint pl. a cirill vagy kínai neveknél..– Gerry89 vita 2018. május 17., 21:04 (CEST)


@Gerry89: Sajnos átírási útmutató még nem készült grúzra a huwikin, így egyelőre marad a szócikk: Grúz írások#Az ábécé és átírásai. – Joey üzenj nekem 2018. május 17., 21:08 (CEST)

Ok, köszi! – Gerry89 vita 2018. május 17., 21:11 (CEST)

Country data sablonok

Joey, kérlek segíts: [2]. A többiben már nagyot léptem előre, de ez kifog a tudásomon. – Burumbátor Súgd ide! 2018. június 10., 17:26 (CEST)

Megint arabok, most sokan...

Szia!

Egészen biztos vagy benne, hogy ezek a névtelen focisták eléggé nevezetesek? Inkább a WP:NEV alapján ajánlatos őket megnézni. Egyébként támogatom a magyar helyesírás szerinti átírást, hátha a sajtó munkatársai is találkoznak itt ezekkel a nevekkel, és átveszik őket. Csak az nem lenne jó, ha utána valaki törlésre jelölné a cikkeket, mondván, hogy a szereplő nem elég nevezetes, vagy nincs hozzá forrás. misibacsi*üzenet 2018. június 15., 17:09 (CEST)

@Misibacsi: Röviden: igen, biztos vagyok. De itt most nem ez a kérdés, hanem, hogy mind magyaros átírásban legyen feltüntetve. Egyébként sokukról cikk is van már. – Joey üzenj nekem 2018. június 15., 20:23 (CEST)

Szia! Kösz a felkérést, igyekezni fogok, de ezek a fiúk nagyon sokan vannak Vigyor! Elég munkás is arabról átírni, úgyhogy egy kicsit várni kell, meg hétvégén nem is vagyok gépközelben, de azért a jövő hét elejére talán meglesz! Ogodej vitalap 2018. június 16., 07:29 (CEST)

Wikitábor-jelentkezés véglegesítése

Szia! Előzetesen jelezted, hogy jönnél a Wikitáborba. Ha még mindig aktuális, kérlek töltsd ki a jelentkezési kérdőívet minél hamarabb, melyet a tábor wikilapján találsz. Ha már kitöltötted, akkor köszönjük szépen és elnézést a zavarásért. :-) Üdv Xia Üzenő 2018. június 18., 10:43 (CEST)

Egyiptom

Íme, bármilyen anomáliát tapasztalsz, utánanézek.

magyaros jelenlegi arab
Eszám el-Hadari Esszám el-Hadari عصام الحضري
Serif Ikrámi Sherif Ekramy شريف إكرامي
Mohamed es-Senávi Mohamed El-Shenawy محمد الشناوي
Ahmed Fathi Ahmed Fathy أحمد فتحي
Ahmed el-Mohamedi Ahmed al-Muhammadi أحمد المحمدي
Mohamed Abd es-Safi Mohamed Abdel-Shafy محمد عبد الشافي
Ahmed Hegázi Ahmad Hegázi أحمد حجازي
Ali Gabr Ali Gabr علي جبر
Szád Szamír Saad Samir سعد سمير
Ajman Asraf Ayman Ashraf أيمن أشرف
Mahmúd Hamdi Mahmoud Hamdi محمود حمدي
Mohamed en-Neni Mohamed en-Neni محمد النني
Abdalláh esz-Szaíd Abdallah Said عبد الله السعيد
Omar Gábir Omar Dzsábir عمر جابر
Mahmúd Haszan Mahmoud Hassan محمود حسن
Tárik Hámid Tarek Hamed طارق حامد
Szám Morszi Sam Morsy سام مرسي
Mohamed Szaláh Mohamed Szaláh محمد صلاح
Síkábála Shikabala شيكابالا
Marván Mohszen Marwan Mohsen مروان محسن
Ramadán Szobhi Ramadán Szobhi رمضان صبحي
Mahmúd Kahraba Kahraba محمود كهربا
Amrú Varda Amr Warda عمرو وردة

Ogodej vitalap 2018. június 18., 20:29 (CEST)

Bocsánat, hogy belepofázok a dologba, de az egyiptomi nevekkel vigyázni kell egy kicsit. tudtommal, és a WP:ARAB szerint is ott a dzs-t g-nek mondják és írják át. Az ilyen neveknek jobbn utána kellene nézni! Üdv! - Gaja   2018. június 20., 11:03 (CEST)

@Gaja: Igaz, elkapkodtam, javítom is. Ogodej vitalap 2018. június 20., 13:15 (CEST)

Átnéztem a teljes listát, amit javítottam, mind védhető a WP:ARAB szerint. @Gaja: ránéznél? Itt vannak az eredeti arab írások. Ogodej vitalap 2018. június 20., 16:13 (CEST)

@Gaja, Ogodej: Egyesítettem a két táblázatot és linkesítettem is, hogy az is látszódjon, hogy a már kész cikkek közül mit kell majd átnevezni, ha megállapodás születik a pontosított névalakokról. Talán így lenne majd jó megcsinálni a többi keretnél is, illetve azért is volt hasznos az egyesítés, mert mindkét táblázatban volt kimaradó sor, amit szintén pótoltam, most már egyben van a 23 név. Csak akkor kezdem majd az átvezetéseket és a szükséges átnevezéseket, ha nyugvópont van mind a 23 névről. Észrevételeim:

  • Van rövid és hosszú ú-s Mahmud/Mahmúd köztük.
  • Az el- névelőke nem hasonul mindig a mögötte álló név első betűjéhez? Van rá és az ellenkezőjére is példa jelenleg.
  • Az Abdel- nem két szó? CFC úgy szokta anno átírni.
  • Hasszan az nem Hasszán? Hirtelen ennyi.

Joey üzenj nekem 2018. június 20., 17:31 (CEST)

Csak mint laikus szólok bele:

  • A Mahmúd a helyes, hosszan.
  • Nem, csak az ún. „napbetűk” előtt (lásd a WP:ARAB táblázatát, ott jelezve van, mihez hasonul).
  • Szerintem kettő, ezt a WP:ARAB ki is emeli az „Abd al-XY” részben.
  • A Hasszan rövid a-val van.

Amit még találtam:

  • Nem tudom, hogy a mássalhangzók hossza mitől függ, ennek még utána kéne nézni.
  • Szerintem Amrú Varda a helyes, az arab névben van egy و is a szó végén.

Asszem a többibe nem tudok belekötni... :-) - Gaja   2018. június 20., 18:36 (CEST)

Abdel így egyben jó. N és sz hasonul, de az m nem, tehát en-Neni, esz-Szaid, Hasszan Mahmúd maradhat, KNMH is vegyes. Bocs, telefonról. Ogodej vitalap 2018. június 20., 18:45 (CEST)

@Ogodej: Javítottam ezeket. Mi legyen az Amr vs. Amrú esettel? Ami még kérdésem: nem Abdalláh az Abdallah? – Joey üzenj nekem 2018. június 20., 19:56 (CEST)
Igen, az ú lemaradt, a kettős hangzás (ú és az utána következő v) miatt nézhettem el, tehát Amrú, az Abdel két szó, de akkor már kötőjeles és hasonul az utána következő s-hez, tehát Abd es-Safi az Abdalláh egyben. Ogodej vitalap 2018. június 20., 22:24 (CEST)
@Ogodej: á-val akkor, Abdalláh? (Az utolsó a-t á-ra javítottam.) Illetve kérdés még az első névben a rövid sz. (A jelenlegi címszó magyaros, de hosszú sz-szel.) Ugyanez a kérdés el-Neni esetén, hosszú e a n betű? – Joey üzenj nekem 2018. június 20., 23:15 (CEST)
Igen, Abdalláh, nem látok olyan szabályt vagy mellékjelet, hogy az n-t vagy az sz-t ezeknél a neveknél meg kellene kettőzni, szabály szerint nem kell, de ha az enwiki így írja át, lehet hogy abból veszik, hogy eredetileg a focisták maguk is így írják át, elvileg ez átvehető. Alapvetően egy sz illetve n. Ogodej vitalap 2018. június 21., 10:52 (CEST)
@Ogodej: Nagyon köszönök mindent, így akkor kialakultnak tekintem ezt a keretet, és elkezdem átvezetni! Maradnak akkor szimplán a mássalhangzók, ha nem indokolt az átírási szabály szerint a dupla. A Hasszan névben dupla? – Joey üzenj nekem 2018. június 21., 13:44 (CEST)
Legyen Haszan (itt sem indokolja semmi az á-t, sőt még a duplázást sem, abból indultam ki, hogy ő valőszínűleg duplán írja angolul, de a KNMH-ban is vegyesen van, sőt Hasszánként is. viszont nézem a KNMH-t, ott az egyiptomi nevek mind Haszanként szerepelnek, mivel a WP:ARAB erről nem mond semmit, támaszkodjunk erre. Ogodej vitalap 2018. június 21., 14:10 (CEST)

Szia! Melyik legyen a következő? Csak mert ma még van időm foglalkozni vele. Ogodej vitalap 2018. június 22., 13:22 (CEST)

Marokkó

Bocs, most tudtam vele foglalkozni, de ma még megcsinálok egyet.

Angolos Magyaros Eredeti
Yassine Bounou Jászín Bunu ياسين بونو
Achraf Hakimi Asraf Hakími أشرف حكيمي
Hamza Mendyl Hamza Mandíl حمزة منديل
Manuel da Costa Marván da Kúszta مروان دا كوستا
Romain Saïss Gánem Száísz غانم سايس
Hakim Ziyech Hákím Zajás حكيم زياش
Karim el-Ahmadi Karím el-Ahmadi كريم الأحمدي
Ayoub El Kaabi Ajúb el-Kábi أيوب الكعبي
Younès Belhanda Júnisz Belhanda يونس بلهندة
Fayçal Fajr Fajszal Fazsr فيصل فجر
Munir Mohamedi Munír Mohanad Mohamedi منير مهند محمدي
Khalid Boutaïb Hálid Bútíb خالد بوطيب
Mubárak Busszufa Mubárak Búszúfa مبارك بوصوفة
Youssef Aït Bennasser Júszuf Ít bin Nászer يوسف آيت بن ناصر
Nordin Amrabat Núr ed-Dín Amrábat نور الدين أمرابط
Nabil Dirar Nabíl Drár نبيل درار
Amine Harit Amín Hárít أمين حاريث
Youssef En-Nesyri Júszuf en-Naszíri يوسف النصيري
Aziz Bouhaddouz Azíz Búhadúz عزيز بوهدوز
Sofyan Amrabat Szufíán Amrábat سفيان أمرابط
Ahmed Reda Tagnaouti Ahmed Reda t-Knauti أحمد رضى التكناوتي
Mehdi Carcela El-Mahdi Kárszíla المهدي كارسيلا
Mehdi Benatija El-Mahdi Amín bin Atíja el-Muttaki المهدي أمين بن عطية المتقي

Ogodej vitalap 2018. június 27., 15:35 (CEST)

@Gaja: Ránéznél a fentire, hogy akad e hirtelen bárminemű ellenvetésed a magyaros átírásokat illetően? – Joey üzenj nekem 2018. június 28., 07:08 (CEST)

@Joeyline, Ogodej: Néhány laikus megjegyzés (továbbra sem vagyok arabos! :-): Jászín Búnú (ha kiirják, hosszú az ú átírása), a Forvo.com szerint Hamza Mindíl, szintén a Forvo szerint Maraván da Kúszta, Hákím Zijás, Munír Mohannad Mohammedi, Núr ed-Dín Amrábat (a hamza miatt), a Szufíján Amrábat nevébe én tennék egy j-t is, én ezt *Ahmad Riddat Tiknaúti-nak hallom, ezért Ahmad Ridda et-Tiknaúti-nak írnám át. És végül El-Mehdi Amín bin Atíja el-Muttoki. Egyébként nagyon sok átírt a hallható e-nek, ez ügyben nem tenném le egyik mellé sem a garast. És majdnem az összes név fenn van egészében a Frovón, meg lehet őket hallgatni, ha esetleg kétség merülne fel. - Gaja   2018. június 28., 13:03 (CEST)
@Gaja: Tknaútival kezdem, ha a névelő előtt ('et-') magánhangzó van (Reda), akkor az 'e' a WP:ARAB szerint elmarad, és csak 't-' lesz. pl. Reda al-Ahmedi ->Reda l-Ahmadi. A Marábat->Amrábat a helyes, elütés lehetett, javítottam. A Sufián->Szufiján átírás is mehet, bár a 'j' átírásban nincs ott. A kettős mássalhangzókra nem tudok mit mondani, Reda->Redda, leírva csak egy d van, ugyanígy Muhamad->Muhammad, Mohamedi ->Mohammedi is vitás lehet. Az 'e' vagy 'a', vagy az 'i' vagy 'a' (pl. Zajás ->Zijás) közötti különbségeket nem jelzik írásban, csakugyan hallás után lehetne megállapítani, itt azonban kérdés, hogy az írást eleve melyik tájegységről mondják be. A marokkói lenne a legjobb. Szóval nem támaszkodnék a fülre teljesen. Az írás alapján és a WP:ARAB szerint nekem ezek jöttek ki, lehet hogy tévedek, lehet rajtuk gondolkodni, ha úgy látjátok, írjátok át a hallás szerinti alakra, nekem jobb ötletem nincs. Ez a Forvo csakugyan jó, használni fogom! Ogodej vitalap 2018. június 28., 13:45 (CEST)
@Joeyline, Ogodej: Ogodejnek igaza van, az el-ben én tévedtem. A rövid magánhangzók és a kettős mássalhangzók esete az arabnál a leggyengébb láncszem, mert az írás egyiket sem jelöli. Ilyenkor vagy meghallgat az ember valami forrást, vagy megy a WP:ARAB után, ami ebben nem nyújt segítséget... :-). Szóval ezt a részt akkor a kedves szerekesztőtársakra bíznám, végül is ha felvetődik még forrás, akkor utólag is lehet egy-egy nevet javítani. Szerintem a fenti lista jó (az utolsó kiegészítése megtalálható az előző hozzászólásomban), használjátok így! - Gaja   2018. június 28., 13:59 (CEST)

@Gaja, Ogodej: Köszönöm, akkor így lesz! Van közülük amelyik latin betűs (nyugat-európai) országban született, így egyébként még ez is bonyolítja a dolgot, de ez már legyen az én gondom. Az utolsót azért még írjuk át magyarosra is a táblázatban! Köszönöm! – Joey üzenj nekem 2018. június 28., 18:43 (CEST)

@Tomcsy: Ez itt összesen 24 személy, azaz - valószínűleg a kérdőjelek helyén - eltér egymástól a 23 fős csapatkeret. Ki maradt ki végül, ki nem kell ebbe a listába? – Joey üzenj nekem 2018. június 28., 07:08 (CEST)

@Joeyline: Az 5. sorban lévő Álmahdi bin Atí nem való ide. A többiek benne vannak a keretben. Tomcsy üzenet 2018. június 28., 12:20 (CEST)
@Tomcsy: Köszönöm, kivettem. – Joey üzenj nekem 2018. június 28., 18:43 (CEST)
Kiegészítettem, részben Gaja javaslata alapján. Jóval hosszabb neve van neki, mint az angolos átírás és ő lesz a "felesleges" Atie is... Ogodej vitalap 2018. június 28., 22:35 (CEST)

Annyit még hozzátennék, hogy ha valaki pl. Európában született, és van az adott országban állampolgársága, akkor azt nem szoktuk átírni, hanem megmarad az eredeti (pl. franciás alakú) neve. Észak-afrikai araboknál előfordult már, hogy pl. francia állampolgár (is), de Algériában focizik, akkor a franciás neve maradt meg. Sajnos nem emlékszem ki volt az, de nem egy ilyenről beszéltünk már, lehet, hogy a nyelvi kocsmafal átnézése segítene ebben, de sajnos most nincs erre időm... - Gaja   2018. június 29., 10:21 (CEST)

Igen, ezzel maximálisan tisztában vagyok, meg fogom nézni őket, addig még nem írok át. – Joey üzenj nekem 2018. június 29., 17:53 (CEST)

Igen, az mindenképpen fontos, hogy a születési ország számít. Persze vannak kivételek, fordított esetben, pl. Ravi Shankar hiába született Indiában, angolosan írjuk át, ugyanúgy, ahogy lánya nevét (Norah Jones Shankar) aki az Egyesült Államkban született. Ez sokszor vicces átírásokat eredményez, például egy Dzsorzs Klunyi Indiában született egyén neve George Clooney helyett. Ogodej vitalap 2018. június 29., 11:18 (CEST)

Szabó Bence

Szia! Ez direkt nem visz az egyértelműsítő lapra, hanem a vívóra vagy csak véletlen?... Csak azért kérdezem, hogy volt-e róla megegyezés vagy átirányítható? (a "a főjelentésnek is szükséges az egyértelműsítő névtag" nem egyértelmű nekem, hogy mire akar utalni) Fauvirt vita 2018. szeptember 3., 15:39 (CEST)

@Fauvirt: Természetesen direkt nem visz, ahogy ezt a vívó szócikkének elején lévő {{redir}}(?) sablon is mutatja. A vívó az elsődleges jelentés, és 6 évvel ezelőttig az ő cikkcíme volt a mezítlábas címszó, csupán a többi jelentés volt zárójelesen egyértelműsítve, és épp ezzel az átnevezéssel hoztam az egyért útmutatóval összhangba a cikkcímet, ahogy ezt az összefoglalóban is jeleztem. – Joey üzenj nekem 2018. szeptember 3., 23:20 (CEST)

Ahha... csak azért kérdeztem, mert néhány alapalak rossz helyre vezetett... javítottam és így azt gondolom, egyelőre főjelentés, de lehet, hogy ez évek múltán változni fog. Köszönöm a választ! Fauvirt vita 2018. szeptember 4., 13:15 (CEST)

Adminválasztás

Szia! Köszönöm a támogatást az adminválasztáson! Szia! Palotabarát vita 2018. október 14., 16:21 (CEST)

indok?

a sport szócikk visszaállitásához? kösz, megtisztelnél ha...

Sablonhiba javítása

Szia Joeyline!

Régen fordultam már hozzád segítségért. Igaz csak 3 napja írtam bejegyzést az általam jónak gondolt vitalapra, de nem történt semmi, holott egy hozzáértőnek pár perc lenne a hiba megszüntetése. Megköszönném, ha ránéznél. – Porrimaeszmecsere 2018. november 24., 18:18 (CET)

@Porrima: Azt javaslom, hogy a Wikipédia-vita:Sablonműhely oldalon kérdezz rá erre! Valószínűleg a problémát általánosítani lesz érdemes, azaz nem csak Montenegró melléknévi alakját hívhatja meg rosszul a sablon, valamint az is látszik, hogy nem csak a nemzeti kupa érintett ebben, hanem maga a bajnokság is, ugyanis a példának hozott csapatnál is csupán azért mutat jó helyre, mert a rossz címről szerencsére készült egy átirányítás (zöld link). Joey üzenj nekem 2018. november 24., 18:30 (CET)


Sablon

Szia! Porrima azt mondta, hogy forduljak hozzád. Te tudod esetleg hogy van e kosárlabda kedvelő sablon? Subicemaster 🍪 kekszgyár 2018. december 18., 20:44 (CET)

@Subicemaster: Szia! Tudtommal nincs. Joey üzenj nekem 2018. december 22., 15:00 (CET)

Mounir el Hamdaoui

Szia Joey!

A segítségedet kérném, hogy a Mounir el Hamdaoui cikkcímben az el kis e, vagy nagy e helyesen? Úgy tűnik, hogy valamikor nagy E volt, és 38 helyen most is úgy van. – Porrimaeszmecsere 2018. december 27., 18:34 (CET)

@Porrima: Elnézést, hogy belekotyogok, helyesen: Munír el-Hamdáúi Ogodej vitalap 2018. december 27., 19:56 (CET)

Jól teszed, hogy szólsz, ámbár közben én is vizsgálódok: úgy tűnik, hogy az említett 38 eset - legalábbis nagy része - egy sablonban van, ahol javításra kerültek valamikor. Egyelőre csak 3 esetet néztem meg. – Porrimaeszmecsere 2018. december 27., 20:02 (CET)

Most találtam meg, hogy ez év januárjában a Sablon:Az év holland labdarúgója (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd)ban először módosították több társával együtt kis e-re, majd az akadémiai helyesírás alapján visszamódosították E-re. Ennek alapján én se nem bogoznám az ügyet, se nem rendezném. – Porrimaeszmecsere 2018. december 27., 20:51 (CET)

@Porrima: Az akadémiai helyesírás pont az az átírás amit leírtam, ugyanis a WP:ARAB pontosan az alapján készült. Úgyhogy ha nem te, akkor más fogja visszajavítani. Az az "e" az egy névelőnek a része, "el-", és mindenféle helyesírás szerint így kell írni. Nem tudom ki állítja, hogy a nagy E az akadémiai helyesírás, de tégy ahogy jónak gondolod :-). Ogodej vitalap 2018. december 27., 21:30 (CET)

Ja, most nézem, hogy Tacsipacsi javította, azzal a megjegyzéssel, hogy ha a családnév (El-Hamdáúi) címszóként szerepel. De ugye ez nem címszó hogy Munír el-Hamdáúi, csak az az utolsó tag. Ha tehát úgy kezdjük a cikket, hogy El-Hamdáúi, akkor nagybetű, meg mondatkezdéskor is, amúgy meg kisbetű. Ja, a kötőjel mindenképpen kell. Ogodej vitalap 2018. december 27., 21:37 (CET)

A cikk infoboxa szerint hősünk holland állampolgár, aki Hollandiában született, feltételezhetően Hollandiában anyakönyvezték latin betűkkel. Miért is akarjuk az arabra átírt nevét átírni magyarra ahelyett, hogy a hollandiai írásmódot egy az egyben átvennénk? Malatinszky vita 2018. december 27., 22:26 (CET)

@Porrima, Ogodej: Ahogy Malatinszky írja! Hollandiai születésű holland állampolgár, aki ráadásul szerepelt a korosztályos holland válogatottban is, és csak később választotta (ősei okán a sportjogi lehetősége megvolt rá) a marokkói válogatottságot. Van persze arab névalakja is, de ilyenkor nem végzünk átírást, hanem egy az egyben átvesszük a latin betűs holland írásképet. Mounir El Hamdaoui a helyes címszó. Joey üzenj nekem 2018. december 27., 22:53 (CET)

Azt hogy holland, nem néztem, csak az arab névalakot, természetesen akkor úgy a helyes, ahogy a hollandok anyakönyvezték. Ogodej vitalap 2018. december 27., 23:28 (CET)

Köszönöm, hogy egybehangzóan el tudtátok dönteni a kérdést.– Porrimaeszmecsere 2018. december 27., 23:36 (CET)

Úgy látom, hogy eddig nem változtatta meg senki a cikk címét az egyetértett Mounir El Hamdaouira. Megcsinálja valaki? – Porrimaeszmecsere 2018. december 28., 11:56 (CET)

Userbox

Szia! Ha jól halottam te nagyon értesz ehhez, én csak azt szeretném megkéredezni, van-e olyan hogy: Sebastian Vettel/Vettel rajongó, és ez a szerkesztő Fia Formula–2 bajnokság, DTM, IndyCar, Le Mans-i 24 órás verseny? Oh meg ez a szerkesztő Red Bull/Red Bull Racing rajongó, és mik ezekhez az "úgymond" kód? Előre is köszönöm – Flo3030 vita 2018. december 28., 13:18 (CET)

@Flo3030: Egyelőre ebből tudsz válogatni: Kategória:Sporttal kapcsolatos userboxsablonok. Joey üzenj nekem 2018. december 28., 23:45 (CET)

Köszönöm szépen, látom még Rosbergnek és Hülkenbergnek is van, na nem baj remélem egyszer lesz majd olyan hogy Vettel rajongó! :) – Flo3030 vita 2018. december 28., 23:55 (CET)

Na oké, nem tudom miért és mit csináltam de valamiért belerakta a nevemet ezek közé! Miért???? Rosberghez és Hülkenberghez berakta az én nevemet, miért??? – Flo3030 vita 2018. december 29., 00:01 (CET) @Joeyline:

@Flo3030: Megoldottam. Joey üzenj nekem 2018. december 30., 00:32 (CET)

Köszi szépen! Tényleg nem tudom mi lehetett! Bocsi! :/ – Flo3030 vita 2018. december 30., 11:52 (CET)

@Flo3030: Az volt a baj, hogy a kategóriát is beszerkesztetted a lapodra. Amikor más userboxból viszel át kódmintát, a kategóriát nem szabad magával vinni, különben a lapodat is bekategorizálja a sablonok közé. Joey üzenj nekem 2018. december 30., 12:03 (CET)

Aha, majd ügyelek rá, köszönöm szépen! – Flo3030 vita 2018. december 30., 12:07 (CET)

Kárpáti Rudolf

Kedves Joeyline! Kár, hogy visszavontad a módosításomat. Így a szöveg úgy érthető, hogy Kárpáti volt az egyetlen Fuchs után, aki duplázott (tehát csapatban és egyéniben is diadalmaskodott ugyanazon az olimpián), nem pedig úgy, hogy ő az egyetlen, aki kétszer is duplázott. Legalábbis ez így messze nem egyértelmű, tehát át kellene fogalmaznod, hogy egyértelmű és világos legyen. Az én módosításom Gerevich kapcsán ugyanakkor nem csökkentette Kárpáti érdemeit, mivel világosan kitűnt belőle, hogy neki kétszer sikerült, ami Gerevichnek csak egyszer. Üdv Ticino

@Ticino: A mondat arról szól, hogy Kárpáti előtt csak és kizárólag Fuchs volt az egyetlen, aki két egymást követő olimpián egyaránt megnyerte a fegyvernemben az egyénit és a csapatot is. (Kárpáti után pedig egyedül még Krovopuszkuv tudta ugyanezt megismételni később.) Joey üzenj nekem 2019. január 13., 22:05 (CET)

Wikiszülinap

Boldog Wikiszületésnapot kívánok! SubIceMasTer 2019. február 18., 22:40 (CET)

Súlyemelés a nyári olimpiai játékokon

Szia, A tárgyban szereplő oldalon visszavontad a szerkesztésemet ami a súlycsoportra vonatkozik. Egy kérdés: egy 94,0 kg - os testsúllyal mérlegelt versenyzőnek hol kell indulnia a versenyen? A táblázat alapján nem egyértelmű, a hatályos szabálykönyv csak felső súlyhatárt jelöl meg. köszönöm. üzenet 2019. február 18., 23:00(CET)

Paralimpia sablon

Szép napot kívánok! A paralimpia sablonjában változtatásokat végeztem, mert 2014 óta nem változtattak rajta, pedig azóta a legutóbbi nyári paralimpiai játékok 2016-ban, a téli paralimpiai játékok pedig 2018-ban volt. Ha valamit javítani, kiegészíteni kell még benne, javítanád, kiegészítenéd (azért téged kértelek, mert a második legtöbbet szerkesztő voltál benne, a legtöbbet szerkesztő pedig egy bot volt)? Apród vita 2019. április 19., 23:55 (CEST)

@Apród: bővítettem. Joey üzenj nekem 2019. április 20., 06:39 (CEST)
Köszönöm. Apród vita 2019. április 20., 15:29 (CEST)

Új lap létrehozása - Magyarországon is játszó egykori NBA-játékosok

Szia!

A napokban sokat gondolkodtam, hogy jó volna létrehozni egy szócikket a magyar kosárlabda-bajnokságban megfordult olyan játékosokról, akik előtte vagy utána pályára léptek az NBA-ben is - csak az elmúlt években 3-4 ilyen is akadt.

Sajnos, fogalmam sincs, hogy álljak neki, de mielőtt bármit is csinálnék, értelemszerűen szeretném megtudni, hogy nem kerülne-e törlésre egy ilyen jellegű lap. Amennyiben nem téged kell keresni a hasonló jellegű kérdésekkel, kérlek áruld el, hogy ki az illetékes!

Segítséged előre is köszönöm,

Prost Acer

átírás

Szia! ránézegetek, Kategória:Nemzetek az olimpiai játékokon, ez a kategória? Xia Üzenő 2019. augusztus 7., 16:41 (CEST)

@Teemeah: Köszönjük! Igen, nemzetenként az egyes olimpiai évek cikkei innen érhetők el. Battila27 szerktársunk évek óta nagyon nagy munkát végez a nemzetcikkek terén. Azt gondolom, hogy már az is értékelendő, hogy a Sports-Reference adatbázisában mindig ellenőrzi, hogy az illető sportoló részt vett e másik olimpián is, és ha abban az éves cikkben már át vannak írva a nevek, akkor onnan átviszi az új cikkbe az átírásokat. Az SR adatlapokon egyébként sokáig szerepelt az originális névalak is (a cirilleknél ez nekem is sokat segített), de egy ideje e tekintetben elromlott az oldal, mert a helyükön csak krixkraxok vannak... Lásd pl: https://www.sports-reference.com/olympics/athletes/ru/yury-rudov-1.html Joey üzenj nekem 2019. augusztus 7., 23:44 (CEST)
Igen, ezt én is észrevettem ott, pedig sokat segítene, mert koreaiaknál is hasraütve van az átírás sokszor, és ha nincs hangul enwikin megadva, akkor jobbára csak tippelem a hangult, rákeresek google-ben a hangul tippemre a sportág nevével, és így kiderül, hogy jól tippeltem-e. :) Japán és kínai esetében viszont nincs ilyen mankóm mert megtippelni sem tudom az átírásból az írásjegyet, hisz sokezerféle opció lehet rájuk :( Kínaiak esetében szerencsére jobban elterjedt a pinyin átírás, csak a tajvaniaknál kell sokszor vakarni a fejem. Vigyor Xia Üzenő 2019. augusztus 8., 09:04 (CEST)

Vera Lapko

Szia! Вера Валер'еўна Лапко a belarusz átírás szerint Vera Valerevna Lapko. Ezért az átnevezésed téves. – Dodi123 vita 2019. szeptember 11., 09:58 (CEST)

@Dodi123: Bár az általad hivatkozott átíró valóban egy elég jó kiindulási pont a cirill betűs szláv nyelvekben laikusok számára, de a jelek szerint nem elég pontos. A Wikipédián a WP:CIRILL átírási útmutató a döntő, az pedig teljesen egyértelműen vezérel ebben a betűkapcsolatban (is). Joey üzenj nekem 2019. szeptember 11., 12:21 (CEST)
OK! Ez a lábjegyzet a hiányt jelző gondolatjelről valóban elkerülte az átíró alkalmazást készítő figyelmét. – Dodi123 vita 2019. szeptember 11., 12:55 (CEST)
@Dodi123: Nos, egyáltalán nem véletlen ez a 34 lábjegyzet az átírási táblázatban, mindegyik egy-egy fontos kivételt definiál. Egyébként még ez a mennyiség sem annyira sok, hogy ne lehetne mindet megjegyezni, így aki ismeri a cirill ábécét (csak néhány betűben tér el egymástól az érintett 5 nyelv ábécéje, ami eltérés szintén megjegyezhető), annak az originális írásképből ránézésre, kapásból megvan az adott tulajdonnév magyaros átírása is. Én is ez utóbbiak közül vagyok, így bevallom, nem kicsit szíven ütött a megállapítás, hogy az átnevezésem téves lenne szerinted... De akkor most tisztáztuk. Joey üzenj nekem 2019. szeptember 11., 23:31 (CEST)
Ha ez téged ilyen érzékenyen érintett, hogy szíven ütött a megjegyzésem, akkor elnézést kérek. Az átíróban eddig teljes mértékig megbíztam, és bár az az aposztróf elgondolkodtatott, de nem éreztem kényszert arra, hogy utánanézzek a WP:CIRILL-ben. Ez természetesen az én hibám volt, hasonló esetben a jövőben utánanézek, ha valami szokatlannal találkozom. További jó szerkesztést kívánok! – Dodi123 vita 2019. szeptember 12., 12:54 (CEST)

zászlóország

Szia! Ezt a zászlóország dolgot nem lehetne az érem infobox2 másolható példájába beírni, hogy akkor ne kelljen kézzel javítani mindig? :) Xia Üzenő 2019. szeptember 18., 12:03 (CEST)

@Teemeah: Szia! Be lehet írni, de a probléma messze túlmutat az érem infoboxon... A tovább nem paraméterezhető {{zászló|országnév}} és párja, az {{országnév}} típusú zászlósablonok egyáltalán nem használandók sehol, semmilyen cikkben! Helyettük rendre a {{zászlóikon}}(?) illetve a {{zászlóország}}(?) sablont kell használni, amelynek első paramétere lesz az adott országnév. Dél-Korea esetén látszólag nincs különbség a két használat között, mivel végig azonos (volt) a zászlaja, ellenben pl. Spanyolország esetén nem ugyanazt adja vissza a {{zászlóország|Spanyolország|1931}}, a {{zászlóország|Spanyolország|1938}}, a {{zászlóország|Spanyolország|1945}}, a {{zászlóország|Spanyolország|1977}} és a {{zászlóország|Spanyolország}}... Rendre ezek lesznek: Spanyolország, Spanyolország, Spanyolország, Spanyolország, Spanyolország, amik az adott korszakban álltak fenn. Ezzel szemben a {{Spanyolország}} sablon csak a legutóbbi zászlót képes megjeleníteni, ami 1981 előtt anakronizmus.

Ellenben amíg új cikkekben is megjelennek a kivezetés alatt álló zászlósablonok, addig nincs reális esély a régiek felszámolására sem.... Joey üzenj nekem 2019. szeptember 19., 00:55 (CEST)

Segítene, ha a sablonokban mint az érem infobox is, ez le lenne írva röviden. Én minden alkalommal a sablondokuból másolom a sablont. Ha ott rosszul van, honnan kéne tudnom, hogy nem jó? Az összes sablon dokumentációját javítani kéne, ahol szerepel ország paraméter. Xia Üzenő 2019. szeptember 19., 11:25 (CEST)
Javítottam a sablondokumentációban a példát. Joey üzenj nekem 2019. szeptember 20., 00:11 (CEST)

sports-reference

Hali. erre reflektálva, a sablon hogy működik, ha két vagy több ugyanolyan nevű sportoló van? Erre ugyanis nem tér ki a sablondokumentáció. És a wikidatába sincs mindig bekötve az adott sportoló sports-reference ID-ja (többeknél én pótoltam). Xia Üzenő 2019. szeptember 26., 11:19 (CEST)

@Teemeah: Az adatbázisban természetesen minden sportoló oldala egyedi, az URL-ben ezt a .html előtti szám biztosítja. Ha csak egyetlen olyan nevű olimpikon van, akkor is ott van az 1-es.
Természetesen néha előfordulhat, hogy nincs megadva a Wikidatán a Sports Reference-olimpikonazonosító (archív) (P1447), de ez nagyon-nagyon ritka eset, ugyanis a WD indítása után ezeket integrálták az enwikiből vagy ha ott nem volt még cikkük, akkor másik wikiből. Így leginkább csak a legutóbbi 1-2 olyan olimpia új résztvevői esetén fordulhat ilyen elő, amiket már a Wikidata indítása után rendeztek. Mivel számos más adatot én amúgy is a WD-ből szoktam meghívni, így új cikk írása előtt ezt is ellenőrizni lehet, hogy be van e kötve a Sports Reference-olimpikonazonosító (archív) (P1447) a WD-lapra. Ha nincs, enwikiből szinte mindig kikereshető a cím. Joey üzenj nekem 2019. szeptember 26., 11:39 (CEST)
Nagyon sok olimpikonnak nincs cikke enwikin, legalábbis a kelet-ázsiaiak esetében. Sokuknak van wd-adatlapja, de hiányosan kitöltve. Valaki elkezdte feltölteni az adatokat, de vagy félbehagyta, vagy csak alapadatokat vitt fel, mint nem, sportág és születési dátum. A japánoknál és a kínaiaknál mindig le kelle ellenőriznem az egészet, mert az angolos átírás sokszor teljesen hasraütésszerű (a koreaiaknál szerencsére úgy 80%-ban a revised romanizationt követik). Igyekszem wdben is javítani, amit tudok, emiatt viszont baromi lassan haladok :) Szóval én azt tapasztalom, hogy sok sportoló esetében, főképp azoknál, akik nem éremszerzők, hiányzik a sports-reference id a wd-n. Vagy éppen sokuknál wd adatlap sincs... Volt, akiket megcsináltam wd-ben nulláról, de nagyon fárasztó kézzel. Xia Üzenő 2019. szeptember 26., 11:59 (CEST)

@Teemeah: Azt belátom, hogy a nem éremszerzők nyilván nehezebb esetek, hiszen értelemszerűen az éremszerzők azok, akik ahogy nekünk is, úgy a többi wikipédia számára is sokkal inkább érdeklődésre tartanak számot, így inkább van róluk cikk, ezáltal WD-adatlapjuk is. Ezzel együtt azért nem olyan nehéz az olimpikonok Sports Reference-olimpikonazonosító (archív) (P1447)-ját megtalálni. A főoldalról többféleképpen is el lehet indulni, de talán az ország irányába a legcélszerűbb először szűkíteni. Katt a felső menűben a countries-re, ott kiválasztani a betűrendből az országot, katt rá. Tételezzük fel, hogy mondjuk az 1968-as mexikóvárosi olimpia brazil férfi röplabdacsapatának tagjait keressük, akiket ugyebár az enwiki cikke NEM sorol fel!

Katt Brazíliára, amikor is az ország oldalán kiválasztjuk a 20. sorban a '68-as nyári játékokat. Ott a bal oldali táblázat már tartalmazza betűrendben az ország összes akkori olimpikonját, de a jobb oldali oszlopon még kiválaszthatjuk a konkrét sportágat, és voálá a https://www.sports-reference.com/olympics/countries/BRA/summer/1968/VOL/ lapon ott a 12 játékos SR-adatlapjának linkje, amiket egyenként hozzárendelhetünk a WD-adatlapjaikhoz, ha onnan esetleg hiányozna valamelyiknél. Találomra most megnéztem 3-at, ebből 2-nek nincs WD-adatlapja :-(, a harmadik be van kötve, angolul és norvégul van cikke...

Az utóbbi időkben én főleg vívókkal foglalkozom, az olimpiai érmesek listája vívásban (férfiak) oldalon tőrben és párbajtőrben már minden link kék... Ez adott alapot olyan listacikkek írására, mint pl a világbajnoki érmesek listája férfi tőrvívásban. Hogy ne legyen olyan sok piros link rajta, elkezdtem a világbajnoki érmet szerző nem olimpiai érmesekről is írni, első körben a szovjetekről és az utódállamok versenyzőiről. Egy részük olimpikon, az még a könnyebb eset. Többen viszont nem azok, de még csak a ruwikin sincs cikkük, sőt sehol más wikin. Több WD-adatlapot így én is a nulláról írtam meg, és belátom, ez bizony nagyon fárasztó és unalmas tevékenység. Bár, a kutatás részében voltak szépségek, mint pl a Фехтование. Энциклопедия. А-Я című könyv, amely az egyik vívó nevére történt keresésnél bukkant fel, és bizonyos oldalakat meg enged belőle nézni a Google, így ez később több más vívó életrajzi adataihoz is fontos (gyakran az egyetlen!) forrásul szolgált. Egy nagyon jó példa. Joey üzenj nekem 2019. szeptember 27., 03:26 (CEST)

A sports-reference működésére én is rájöttem ;) Mindenesetre én csak az átírásokat akartam megcsinálni, de sajnos sok esetben nem megy csak akkor, ha a sport-reference egy archivált változatából kiszedem az eredeti írásjegyeket. :D (hogy miért nem tudják megjavítani a normál nézetet? Folyton archive.orgban kell megkeresni egy korábbi változatot, mert nem olvasható az írásjegy a normálban). Ha pedig a sport-refben sincs írásjegy, akkor meg vagyok lőve. Időnként sikerül kereséssel rábukkanni, észak-koreai éremszerzőknél ez még működik is, de nem éremszerzőknél gyakorlatilag lehetetlen, japánul meg kínaiul sokkal nehezebb. A hongkongiaknál szinte egyiknél sincs írásjegy, ott meg aztán totális átírási káosz van, attól tartok, a hongkongi cikkeket nem fogom tudni javítani, vagy csak részben. Hasra ütve nem akarok átírni, mert az veszélyes meló :) Így is rengeteg olyan cikk van, ahol a srácok kisujjból írták át a neveket, néha nagyon vicces megoldásokkal (a koreaiaknál volt, hogy a vezetéknevet tették az utónév utolsó szótagjának, kötőjelezve az utónév második szótagjával, és az utónév első szótagja lett a vezetéknév :DDDD Néha hajtépek ). Na jó, rant off, megyek dódozni, sok még az átírandó :D Xia Üzenő 2019. szeptember 27., 08:58 (CEST)

UEFA események helyesírása

Szia! Nem tudom mennyire vagy képben a helyesírásunkkal, megköszönöm, ha tudnád véleményezni: Wikipédia:Kocsmafal_(nyelvi)#UEFA_és_egyéb_hasonló_sportesemények_írásmódjai_2.. Az általam preferált verzió: az UEFA mozaikszó, majd kötőjel nélkül minden szó nagybetűvel (mint az NL-nél). A szuperkupa esetén UEFA Szuperkupa, a nőiek esetén a női szó van legelöl, majd a többi ugyanúgy. Tomcsy üzenet 2019. szeptember 27., 03:06 (CEST)

@Tomcsy: Talán nem vagyok túlontúl szerénytelen, ha kifejezetten jó helyesírónak tartom magam... Köszönöm a megkeresést!

Ez bizony szép kis feladat, kicsit gondolkodnom kell rajta, de hozzá fogok szólni ott. Az biztos, hogy nem maradhat a női és a férfi BL eltérő írásmódja! Joey üzenj nekem 2019. szeptember 27., 03:50 (CEST)

Köszönöm. Az érveimet leírtam a kocsmafalon. Bármit is kell változtatni, nem érdekel, hogy 27 szezon ment le a BL-ből, vagy kisbetűsíteni kell az NL-t, szeretném a helyzetet rendbe tenni. Tomcsy üzenet 2019. szeptember 27., 15:27 (CEST)

Japán nevek

Szia! erről az oldalról beszéltem a talin: https://jisho.org/ A kandzsi beírásával lehet játszani: a vezetéknév kandzsiját külön ha bekopizod, és utána beírod a keresőbe a #names hashtaget, kiadja a lehetséges olvasatokat, fölötte a hiragana olvasattal (meg angolul is). Ugyanez eljátszható az utónév kandzsijával. pl. en:Shoichi Yanagimoto esetében az enwikin rosszul hozza az utónevet, mert az Shōichi. Ezt jisho-ban így lehet leellenőrizni:

teljes név: 柳本晶一 , ebből az utónév 晶一 ; keresőbe → "晶一 #names" (idézőjel nélkül) 

keresési eredmény:

しょういち 【晶一】
Given name, gender not specified
1. Shouichi

Az angol átírás is mutatja itt, hogy ez hosszú ó lesz (Shouichi), de a hiraganát (しょういち) google translate-be beírva is megkapjuk diakritikus jellel, hogy Shōichi. Amikor az enwiki és/vagy wikidata alapján nem egyértelmű, hogy hosszú vagy rövid, és google translate nem boldogul a névvel, akkor itt szoktam leellenőrizni.

Üdv Xia Üzenő 2019. szeptember 30., 10:59 (CEST)

Köszönöm, ez igen hasznos! Joey üzenj nekem 2019. szeptember 30., 23:11 (CEST)

„Az év szócikke” újra vár!

Szia, Joeyline! Már 9 éve, hogy utoljára részt vettél „Az év szócikke” szavazásán. Egy hete zajlik a 2019-es versengés, jó lenne ismét a voksaidat látni a szavazólapon! :-) Pasztilla 2020. január 27., 20:12 (CET)

Wikiszülinap

Szia! Kicsit megkésve, de boldog 10. Wikiszülinapot! – Gerry89 vita 2020. február 20., 07:27 (CET)

Országos Kéktúra

Szia! Az Országos Kéktúra cikkel kapcsolatban érkezett egy észrevétel a vitalapomra, amit a kocsmafalra is feltettem. Megköszönném, ha tudnál segíteni a kérdésben, illetve a szerkesztőnek is, leginkább tartalmi kérdésekben.Tomcsy üzenet 2020. május 13., 15:44 (CEST)

Munkalap1

Szia! Hú, de eltűntél... Figyelj csak, ezért írok, mert van egy tíz éve nem szerkesztett allpod itt: Szerkesztő:Joeyline/Munkalap1. Elég sok javítanivaló lenne rajta: nem létező sablonnevek, forráshivatkozás-hibák, angol nyelvű meg nem írt cikkekre mutató piros linkek stb. Nem tudnál belenézni, hogy valamiképp semlegesítsd a hibaüzenetet generáló részeket? Pl. a nem létező sablonneveknél ha az {{Sl}}(?) sablont eléjük teszed, kikerülnek a hibalistából. Ha lesz időd, nézz rá kérlek. Palotabarát vita 2020. június 6., 19:58 (CEST)

Valerij Anatoljevics Hondogo

Szia! Szubcsonknak jelöltem az általad létrehozott Valerij Anatoljevics Hondogo szócikket; készséggel elismerem, hogy fontos lehet a Wikipédiának, de jelenleg a minimálisnál is kevesebb információt tartalmaz. – Hkoala 2020. augusztus 24., 18:57 (CEST)

NBA-ben és a magyar kosárlabda NB I-ben is pályára lépett játékosok

Üdv!

2019 augusztusában felvetettem, hogy létrehoznék egy szócikket, ahol listáznám a magyar kosárlabda NB I-ben és az NBA-ben egyaránt pályára lépett játékosokat. Akkor azt a tanácsot kaptam tőled, hogy kezdjem el kidolgozni a saját próbalapomon a szócikket.

Végre eljutottam oda, hogy alapos utánajárással létrehoztam a szócikket a próbalapomon.

Forrásmegjelöléseket egyelőre nem tettem bele, mert nem akartam feleslegesen dolgozni (ha sohasem kerül ki szócikként, csak "magamnak" csináltam, akkor nem kell), de ha úgy gondolod, hogy a szócikkem helytálló és hasznos, akkor természetesen frissítem vele.

Kérlek, amennyiben időd engedi, vess rá egy pillantást vagy küldj tovább az éppen szabad, jobban ráérő szerkesztőhöz :)

Köszönettel, Prost Acer

U.i.: a lista nem biztos, hogy száz százalékban teljes, de a fanatikusok kollektív memóriája, illetve az én személyes kutatásom alapján a felsoroltakat találtam. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Prost Acer (vitalap | szerkesztései) 2020. november 13., 19:48‎

Ilyenkor

Ilyenkor a törölt szócikk vitalapján nem kell feltüntetni a törlési eljárást? Apród vita 2020. december 19., 17:22 (CET)

@Apród: Hm, jó kérdés... Bevallom, én most nem gondoltam rá, mivel azonnaliban töröltem, és csak mellék folyományként gondolom, hogy le kellett zárni a már törölt cikk TMB-jét is. Szerinted? Joey üzenj nekem 2020. december 20., 09:24 (CET)

Szerintem igen. Közben tízenkét perce Malatinszky fel is tüntette a vitalapon a törlési eljárást. Apród vita 2020. december 20., 13:33 (CET)