Szent Flórián

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Flórián
Hungary pecs - szent florian.jpg
Szent Flórián szobra Pécsett
Születése
240. körül
Zeiselmauer bei Tulln, Ausztria
Halála
304. május 4.
Lorch an der Enns, Ausztria
Egyháza római katolikus
Ünnepnapja május 4.
Jelképei dézsa, melyből egy égő házra vizet önt, ritkán malomkő, égő ház, lándzsa, sas, zászló
Minek/kiknek a védőszentje? tűzoltók, pékek, serfőzők, kéményseprők, fazekasok, kovácsok
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Flórián témájú médiaállományokat.
Szent Flórián oltára az egri minorita templomban

Szent Flórián (240. körül – 304. május 4.) a római légióban századosként szolgált. A 3. század második felében élt, ekkor vette fel a keresztény hitet. A kor viszonylag békésen telt, Flórián békésen vett búcsút a hadseregtől.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Diocletianus császár uralma alatt, 303-ban újra kitört az keresztényüldözés. Amikor Flórián tudomást szerzett arról, hogy az Enns-parti Laureacumban (ma: Lorch) fogságba ejtettek 40 keresztényt, a foglyok segítségére sietett. A városba érkezés előtt nyíltan megvallotta keresztény mivoltát, ezért elfogták és bíróság elé állították. Egykori katonatársai vitték a bíró elé. Büntetésként megbotozták, majd arra ítélték, hogy kővel a nyakában az Enns-be dobják. Az ítéletet 304. május 4-én hajtották végre: az Enns hídjáról taszították le Flóriánt.

Holttestét egy Valéria nevű özvegy temette el. Sírja felett templomot építettek, amelyet a bencések, majd a lateráni kanonok gondozott. Sírja körül mára híres kegyhely épült ki. Tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Lengyelországban terjedt el. Árvizek és tűzvészek ellen védő szent.

Tisztelete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tisztelete Magyarországon a középkor végén a Szepesség németlakta vidékein kezdődött, majd a 17. században terjedt el általánosan. Kezdetben az árvizek ellen kérték segítségét. A 15. század végén hozták kapcsolatba a tűzzel, mert azt tratották, hogy ifjúkorában imádságára kialudtak egy égő ház lángjai.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Flórián témájú médiaállományokat.