Savoya (egyértelműsítő lap)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szavoja szócikkből átirányítva)
A mai Savoya-vidék (Pays de Savoie) térképe

A történelmi Savoya (franciául: Savoie, olaszul: Savoia, németül: Savoyen) területe a Genfi-tótól (Svájc) délre, a Nyugati Alpokban és annak előterében, a mai Franciaország és Olaszország egymással határos térségében fekszik. A terület legnagyobb része a gall allobrog törzs szállásterületére esett, neve a római időkben, majd a középkorban Sapaudia vagy Sabaudia. A név jelentése „fenyvesekkel borított terület”. A magyar nyelvű történelmi szövegekben Szavoja vagy Szavója formákban is szerepel.

Savoya mint történelmi és földrajzi fogalom[szerkesztés]

A Combe de Savoie: Chambéry város és a Bourget-tó látképe

Savoya nevű közigazgatási egységek[szerkesztés]

  • A mai Franciaországban két megye (département) viseli ezt a nevet, amelyek ma a francia Rhône-Alpes régióhoz tartoznak. Mindkét megyét 1860-ban hozták létre, az 1860-as torinói szerződés és az azt követő népszavazás után, amelyek hivatalossá tették az egész Savoyai Hercegségnek a Francia Császársághoz való csatolását:
    • Savoie : Département de Savoie, „Savoya megye”, amelyet Dél-Savoyának (Savoie du Sud) is neveznek, székhelye Chambéry.
    • Haute-Savoie : Département de Haute-Savoie, „Felső-Savoya megye” amelyet Észak-Savoyának (Savoie du Nord) is neveznek, székhelye Annecy.
    • Pays de Savoie : (kb. „Savoya-vidék”): a két savoyai megye, Savoie és Haute-Savoie közös elnevezése, azaz annak a területnek a neve, ami 1860-ban népszavazással került Franciaországhoz a Szárd-Piemonti Királyságtól. Ezt a megjelölést hivatalossá és intézményessé tette a 2001. február 14-én megalakult Savoyai Közgyűlés (Assemblée des Pays de Savoie).
  • Egyéb tájegységek, történelmi elnevezések:
    • Savoie propre: a „szűkebb Savoya”, a Savoyai Grófság legősibb magja, Chambéry város körül (ma: Chambéry kerület).
    • Combe de Savoie: völgyvidék, stratégiai átjáró a Nyugati Alpokban, a történelmi Savoie propre tartományban, erődök sorának (pl. a Miolans-erődnek) védelmében. Ma jónevű bortermő vidék.
    • Avant-Pays savoyard (kb. „savoyai elővidék”): Savoie megye nyugati, Ain megyével (Bugey vidékével) szomszédos területe, a Rhône folyó és a Bourget-tó között, a történelmi Savoyai Hercegségnek a Francia Királysággal határos peremvidéke.
Savoyai Jenő szobra a Budai Várnegyedben

Híres személyiségek e néven[szerkesztés]

Egyéb[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]