Palacký Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Palacký Egyetem

Alapítva1573
NévadóFrantišek Palacký (ember)
HelyCsehország, Olomouc
Típus
  • állami egyetem
  • kiadó
  • nyílt hozzáférést biztosító kiadó
  • kutatóintézet
RektorMartin Procházka (2021–)
Tagság
  • Európai Egyetemek Szövetsége
  • CESNET
  • ORCID
  • Association of Libraries of Czech Universities
  • Association of Czech Booksellers and Publishers
Elhelyezkedése
Palacký Egyetem (Csehország)
Palacký Egyetem
Palacký Egyetem
Pozíció Csehország térképén
é. sz. 49° 35′ 42″, k. h. 17° 15′ 33″Koordináták: é. sz. 49° 35′ 42″, k. h. 17° 15′ 33″
Térkép
A Palacký Egyetem weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Palacký Egyetem témájú médiaállományokat.
A régi egyetemi épület
Az egyetemi könyvtár
Jezsuita kollégium (1720)

Az alamóci (olmützi) Palacký Egyetem (csehül Univerzita Palackého v Olomouci, latinul Universitas Palackiana Olomucensis) Morvaország legrégebbi egyeteme (a második legrégebbi Csehországban, a prágai Károly Egyetem után), amelyet eredetileg jezsuita főiskolaként alapítottak, 1573-ban. 1946-ban vette fel František Palacký történetíró, politikus nevét.

Története[szerkesztés]

Vilém Prusinovský olmützi püspök 1566-ban meghívta a jezsuita rend tagjait városába, hogy alapítsanak rendházat, amelyben ők később több közoktatási intézményt nyitottak. 1573-ban Jan Grodecký lett Olmütz püspöke, s az intézményt ekkor egyetemi szintűvé emeltette II. Miksa császárral. Az első egyetemi előadásokra 1576-ban került sor. 1578-ban az egyetemen létrehoztak egy pápai szemináriumot, a Collegium Nordicumot, amely kibővítette az egyetem tevékenységi hatókörét a korábbi Morávia, Szilézia, Ausztria, Lengyelország, Magyarország területén túl németországi, skandináviai és kelet-európai területekre is. Fő tevékenységük katolikus papok kinevelése volt ezen területekre az ellenreformáció korában. A harmincéves háború alatt, az 1610-es évek végén egy ideig zárva tartottak, de utána a jezsuiták az egyetemet jelentős építkezéssel kibővítették. Rendjük 1773-as feloszlatásával egyházi helyett az egyetem állami hatáskörbe került, majd 1778-ban székhelye Brnóba költözött, ahogy az, az ország tulajdonképpeni fővárosává vált. 1782-ben, amikor Olmütz érsekséggé vált, székhelyét visszahelyezték, majd az egyetemek országos átszervezése után már csak hároméves líceumként működött.

1827-ben az Ausztriai Rudolf bíboros Olmütz hercegérsekének sikerült elérnie, hogy újra egyetemként, a teológia mellett ekkor már filozófiai, jogi és orvosi-sebészeti karral működjön tovább Ferenc Egyetem néven (1827–1860: Franzens-Universität Olmütz). Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után az egyetem támogatottsága csökkent, a hallgatók száma jelentősen visszaesett, 1851-ben bezárták a filozófiai, 1855-ben a jogi karát. 1860 májusában Ferenc József császár egy rendelete szinte teljesen megszüntette, csak az orvosi és sebészeti oktatás maradt meg 1874-ig, és Olmützben egy önálló teológiai képzés, amely egészen az ország 1939-es német megszállásig, az összes egyetem bezárásáig működött. Az egyetem jelképeit (rektori jogar stb,) az innsbrucki egyetem vette használatba (Leopold-Franzens-Universität Innsbruck). Több kísérlet is történt ezek visszaszerzésére még Csehszlovákia 1918-as megalakulása előtt is, és főleg utána, de ezek nem jártak sikerrel.

1946. február 21-én Csehszlovákia törvénnyel helyreállította az egyetemet Palacký Egyetem néven. 1947-ben négy karon kezdték meg a oktatást. A kommunista kormányok hatásainak eredményeként 1950-ben bezárták a teológiai kart. Az 1953 és 1958 közötti időszakban az egyetemen csak az orvosi kar létezett. Ezt követően a filozófiai kar helyreállt és a természettudományi kar is megalakult. 1964-ben ismét megnyílt a pedagógiai kar.

Az eredeti rektori jogar másolata az egyetemen

A bársonyos forradalom után, 1990-ben helyreállították a hittudományi kart. 150 év után, 1991-ben ismét jogi kart hoztak létre és ugyanebben az évben újjáépítették a testnevelési kart. 1998-ban Palacký születésének 200. évfordulóján, az innsbrucki egyetem jelképesen visszaadta az olmützi egyetem legrégebbi rektori jogarát: a Prusinovský által 1572-ben készíttetett jogar egy másolatát (az eredeti továbbra is Innsbruckban van). 2008-ban létrejött az egészségtudományi kar, az orvosi kar egyes tanszékeiből.

Az egyetem az Olomouci filmfesztivál fő szervezője.

Karok[szerkesztés]

  • Orvosi Kar (benne fogászat is)
  • Természettudományi Kar
  • Filozófiai Kar
  • Pedagógiai Kar
  • Teológiai Szent Cirill és Szent Metód Kar
  • Testnevelési Kar
  • Jogi Kar
  • Egészségtudományi Kar

Az egyetemmel kapcsolatos személyiségek[szerkesztés]

Itt tanult[szerkesztés]

Itt tanított[szerkesztés]

Egyetemi Kórház[szerkesztés]

Az Olomouci Egyetemi Kórház (csehül Fakultní nemocnice Olomouc) az Olomouci kerület legnagyobb kórháza, 1433 ággyal, 50 osztályával és klinikájával (2006). A kórházat 1892-ben alapították, és négy évvel később kezdte meg működését. 1992 és 2004 között a klinikát alaposan kibővítették és korszerűsítették, jelenleg Csehország egyik legmodernebb kórháza.

Könyvtár[szerkesztés]

Az Olomouci Tudományos Könyvtár

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Palacký-Universität Olmütz című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.