Orán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 35,6942°, ny. h. 0,6450°

Orán látképe
Orán fekvése Algériában

Orán (arabul: وهران, Wahrān, magyarosan Vahrán) város Északnyugat-Algériában, a Földközi-tenger partján, az Oráni vilajet székhelye. Lakosainak száma 700 ezer.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Orán városát a 10. században andalúziai mór kereskedők alapították. 1509-ben a spanyolok foglalták el és 1708-ig kezükön is maradt. Ekkor hódította meg az Oszmán Birodalom. 1732-ben visszafoglalták a spanyolok, de mivel a város kereskedelmi jelentősége jelentősen csökkent, IV. Károly spanyol király eladta a törököknek. A török uralom 1831-ig tartott, ekkor lett francia birtok. A francia gyarmati uralom alatt Orán az azonos nevű tartomány székhelye volt.

A második világháború alatt Orán az úgynevezett Vichy-Franciaországhoz tartozott, a szövetségesek 1942-ben a „Fáklya” hadművelet során foglalták el. 1940 júliusában a brit erők a város kikötőjében semmisítették meg a francia hadihajókat, miután azok megtagadták a választ a brit ultimátumra, amely biztosítékot követelt arra nézve, hogy a hajók nem kerülnek a németek kezébe. Ez a támadás fokozta a franciák gyűlöletét az angolok iránt, de meggyőzte a világot afelől, hogy Nagy-Britannia elkötelezett a nácik elleni küzdelem folytatására.

Az algériai függetlenségi háború előtt az észak-afrikai városok közül Oránnak volt a legnépesebb európai lakossága, azonban a háborút követően ezek nagyrészt Franciaországba menekültek. Orán ma is fontos kikötő és kereskedelmi központ, a városban egyetem is van.

Panoráma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Orán képe a kikötővel
Orán képe a kikötővel
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Oran témájú médiaállományokat.