Magyarországi Német Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyarországi Német Színház
Ország Magyarország
TelepülésSzekszárd
Elhelyezkedése
Magyarországi Német Színház (Szekszárd belvárosa)
Magyarországi Német Színház
Magyarországi Német Színház
Pozíció Szekszárd belvárosa térképén
é. sz. 46° 20′ 55″, k. h. 18° 42′ 04″Koordináták: é. sz. 46° 20′ 55″, k. h. 18° 42′ 04″
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyarországi Német Színház témájú médiaállományokat.
A Magyarországi Német Színház épületének restaurált homlokzata

A szekszárdi Magyarországi Német Színház (németül Deutsche Bühne Ungarn) Magyarország egyetlen állandó, német nyelvű színháza, egyúttal Tolna vármegye egyetlen kőszínháza. Elsődleges feladatai közé tartozik a német nyelv ápolása és közvetítése, a magyarországi németség kulturális értékeinek őrzése. Ebbéli minőségében a német kisebbség és a magyar lakosság kulturális kapcsolatát is erősíti. A németül nem tudó közönség számára a színházi élményt magyar nyelvű szinkrontolmácsolással teszi elérhetővé.

Az épület[szerkesztés]

Angyalka a bejárat fölött

A színház Szekszárdon, a Garay tér 4-ben, az egykori mozi újjáépített, szecessziós épületében működik.

Az egykori Világmozgó filmszínház épületét Uglár János tervezte és 1913-ra épült fel. A városban ez az épület képviseli a szecesszió osztrákos változatát.

A korabeli leírás szerint a megyeszékhely első állandó moziját pazarul rendezték be. Az épület az 1960-as években leégett, és a korábbinál sokkal szegényesebb kivitelben építették újjá. 1985-ben felújították, és filmmúzeumként kezdett működni, de 1986. május 7-én ismét leégett. A harmadik újjáépítés eredményeként helyreállították az eredeti homlokzatképet, de az épület többi része modern. Egyik szárnyában egy bankfiókot rendeztek be.

A főbejárat fölötti erkélyről 1999 óta egy webkamera közvetíti a Garay tér látképét az internetre.

Története[szerkesztés]

Az intézményt 1983-ban, Szekszárdi Német Színház néven alapította Tolna vármegye önkormányzata. Az első, német nyelvű színházi előadást 1984-ben tartották. 1985 januárjától a Babits Mihály Művelődési Ház kamaratermében játszottak Német Bemutató Színpad néven. 1994-ben költöztek mostani helyükre, a volt mozi újjáépített épületébe, ahol 1994. november 24-én tartották az első előadást.

2003-ban a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata társulási szerződést kötött Tolna megye önkormányzatával, és 2004. január 1. óta közösen tartják fenn a színházat: a német önkormányzat egyetértési joggal vesz részt a költségvetés, a műsorpolitika és az intézmény vezetőjének meghatározásában, illetve kiválasztásában. A társulási megállapodás az intézmény nevét Magyarországi Német Színházzá változtatta.

A színház 2010-ben[szerkesztés]

Próba a színházban

A magyarországi németség szórványos elhelyezkedése miatt nemcsak Szekszárdon játszanak, hanem a legtöbb előadást elviszik a magyarországi németség legfontosabb központjaiba (Pécs, Veszprém, Mór, Sopron, Budapest). Így például a Schiller-év tiszteletére 2005 őszén összeállított műsorukat a Dunai Svábok Kulturális Alapítványának támogatásával az ország 18 településére juttatták el. Többször felléptek már Ausztriában és Németországban is. Állandó partnerkapcsolatot tartanak a bautzeni Német-Szorb Népszínházzal.

Az évente április 21. körül megrendezett „Valeria Koch Nap”-on a magyarországi németek jeles eseményeiről, személyiségeiről emlékeznek meg.

A színháznak 2010-ben 26 alkalmazottja van, közülük 7 színész. Állandó, főállású rendezőjük nincs, ezért különböző (német, magyar, román, francia, izraeli) vendégrendezőkkel dolgoznak.

A 2008/2009-es szezonban öt darabot mutattak be:

A további darabokat tartják még műsoron:

2010-ben a Magyar Dráma Nemzetközi Fesztiválján Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker? című darabjával vettek részt.

2010. március 3-án mutatták be Café de Paris című darabjukat, amit Bernd von Bömches, a társulat egyik színésze állított színre slágerekből és kabaréjelenetekből.

2010. szeptember 23-án mutatták be Carlo Goldoni: Mirandolina című komédiáját, amit Britta Schreiber német rendező állított színre.

Társulat (2023/2024)[1][szerkesztés]

Igazgató[szerkesztés]

Színművészek[szerkesztés]

Vendégművészek[szerkesztés]

Zenészek[szerkesztés]

Repertoár (2023-2024)[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Commons:Category:Deutsche Bühne Ungarn (Garay Square, Szekszárd)
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyarországi Német Színház témájú médiaállományokat.