Forollhogna Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Forollhogna
Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
Kilátás észak felé a Forollhogna hegyről
Kilátás észak felé a Forollhogna hegyről
Ország Norvégia
ElhelyezkedéseHedmark megye, Sør-Trøndelag megye
Legközelebbi városRøros
Terület1062 km²
Alapítás ideje2001
Felügyelő szervezetDirektoratet for naturforvaltning (Természetvédelmi igazgatóság)
Elhelyezkedése
Forollhogna Nemzeti Park (Norvégia)
Forollhogna Nemzeti Park
Forollhogna
Nemzeti Park
Pozíció Norvégia térképén
é. sz. 62° 39′ 00″, k. h. 10° 42′ 00″Koordináták: é. sz. 62° 39′ 00″, k. h. 10° 42′ 00″
Forollhogna
Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Forollhogna
Nemzeti Park
témájú médiaállományokat.

A Forollhogna Nemzeti Parkot Norvégiában Hedmark megye, ezen belül Tynset, Tolga és Os község, valamint Sør-Trøndelag megye, ezen belül Holtålen, Midtre Gauldal és Rennebu község területén, a Skandináv-hegységben 2001-ben hozták létre.[1] A nemzeti parkot nyolc tájvédelmi körzet veszi körül, amelyek átmenetet valósítanak meg a természetvédelmi érdekek és a tradicionális helyi gazdálkodás érdekei között.

Földrajza[szerkesztés]

A tájat alacsonyabb, a jégkorszak során lecsiszolt hegyek, kis tavak és folyók alkotják. Legmagasabb csúcsa a Forollhogna 1332 méteres magassággal.

Dél-Norvégia nemzeti parkjai. A Forollhogna a 13. számú

Növényzet és állatvilág[szerkesztés]

A nemzeti park talaja viszonylag termékeny, növényvilága változatos. Gyakori a hegyi nyír Betula pubescens ssp. czerepanovii (korábban: tortuosa) és a fűz.

A Norvégiában előforduló hegyi récefélék mind a négy fajtája megtalálható itt. A ragadozómadarak közül a szirti sas, az északi sólyom és a kékes rétihéja gyakoriak. Jelentős a vad rénszarvasok állománya, előfordul a rozsomák és a sarki róka is. A kis rágcsálók több fajtája gyakori, nevezetes a sarki hófajd; a jávorszarvas mellett megjelenik a gímszarvas is.

Kulturális örökség[szerkesztés]

A Forollhogna vidékén az emberi tevékenység több ezer éves nyomai is fellelhetők, csapdák, településnyomok, köztük lapp települések maradványai is.

A középkori Nidarosba, a mai Trondheimbe vezető egyik fontos zarándokútvonal, az Østerdalsleden áthalad a területen. Régészeti leletek bizonyítják, hogy ez egyben fontos kereskedelmi útvonal is volt, ami a Røros településen megindult rézbányászatot és -feldolgozást is szolgálta.

Turizmus[szerkesztés]

A Norvég Turistaszövetség (Den Norske Turistforening, DNT) számos menedékházat és turistaútvonalat tart fenn a nemzeti park területén. Népszerű sport a sífutás, a kutyaszán-verseny, a gyalogtúrázás, lovaglás, rénszarvas-vadászat és horgászat (pisztrángfélék) is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Forollhogna nasjonalpark című norvég Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]