Fejes saláta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Saláta
Salátafej
Salátafej
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asterids
Csoport: Euasterids II
Rend: Fészkesvirágzatúak (Asterales)
Család: Őszirózsafélék (Asteraceae)
Nemzetség: Lactuca
Faj: L. sativa
Tudományos név
Lactuca sativa
L.
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Saláta témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Saláta témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Saláta témájú kategóriát.

A fejes saláta (Lactuca sativa) mérsékelt égövi egy- vagy kétéves növény, a őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó faj. Többnyire levélzöldségként termesztik. Sok országban nyersen és hidegen fogyasztják, például salátákban, hamburgerekben vagy tacóban. Más országokban, pl. Kínában a fejes salátát főve fogyasztják, és a szár felhasználása épp olyan fontos, mint a levélé. A nemzetség tudományos neve a latin lac, azaz tej szóból származik,[1] ami az ide tartozó növények tejnedvére utal. Enyhe íze miatt évszázadokon keresztül a saláták egyéb összetevői mellett közömbösítő szerepe volt.[2]

Egyike a legrégebben termesztett zöldségnövényünknek. A saláta gyűjtőnéven szereplő zöldségfélék közül ez a legkedveltebb.

Tápértéke, a magas C-vitamin, (40 mg), de sok B-vitamint, (B1-, B2-, B6-vitamint) meszet, fehérjét, kalciumot, káliumot, foszfort, és vasat tartalmaz.

Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére, ritkán főzelék készítésére is felhasználjuk. Cukorbetegek, túlsúlyosak is fogyaszthatják.

Fajtakörök[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kötözősaláta[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

(Lactuca sativa convar. longifolia ), más nevén római saláta, római vajsaláta – hazánkban kevésbé elterjedt fajta, leveleit a teljes kifejlődéskor kötözik össze (innen a neve is), így halványítják. Egyes fajtái halványítás nélkül is jó minőségűek.

Nagyon ízletes, 30 mg meszet, 40 mg foszfort, 1.5 mg vasat, és ásványi sókat, magas A-, C-, B1-, B2-vitamin tartalma. A kötözősaláta tejnedve többek között almaoxál-, citrom-, és borkősavat, mannitot, asparagint, és laktucint tartalmaz.

Tépősaláta[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

(Lactuca sativa convar. secalina) (levélsaláta, metélősaláta) – elsősorban olyan országokban terjedt el, ahol a mienkénél rosszabbak a fény-, és hőviszonyok. Élelmezési jelentősége azonos a fejes- és kötöző salátáéval, de egész nyáron szedhető és nem keseredik meg, ezért is kedvelik. A levélerezet határozottan fejlett, pozsgás, ropogós, és ugyanúgy készíthető, mint a fejes saláta.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Simpson, D.P.. Cassell's Latin Dictionary, 5, London: Cassell Ltd., 883. o (1979). ISBN 0-304-52257-0 
  2. Grigson, p. 313
Wiktionary-logo-hu.png
Keress rá saláta saláta címszóra a Wikiszótárban!