Donald Sutherland

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Donald Sutherland
Donald-Sutherland.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Donald McNichol Sutherland
Született 1935. július 17. (79 éves)
kanadai Saint John
Gyermekei Kiefer Sutherland
Pályafutása
Aktív évek 1967 – napjainkig
Híres szerepei Vernon L. Pinkley (A piszkos tizenkettő)
Csodabogár (Kelly hősei)
Díjai
Golden Globe Legjobb férfi mellékszereplő
2003 Háború a háborúról
Legjobb férfi mellékszereplő
1996 X polgártárs
Emmy-díj Legjobb férfi mellékszereplő
1995 X polgártárs

Donald Sutherland az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Donald Sutherland témájú médiaállományokat.

Donald McNichol Sutherland (Saint John, New Brunswick, Kanada, 1935. július 17. –) kanadai színész, Kiefer Sutherland édesapja. Sutherlandet az amerikai filmek tették híressé, bár ő maga kanadai. 1978-ban hazája magas állami kitüntetéssel ismerte el színész munkáját.

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dorothy Isobel (sz.: McNichol) és Frederick McLae Sutherland gyermekeként született. Először 14 éves korában kapott részidős munkát egy rádiónál Nova Scotiában. Tanulmányait a Victoria College-ban és a Torontói Egyetemen végezte mérnöki, illetve dráma szakon. Később mégsem szeretett volna mérnökként dolgozni, így Angliába utazott, hogy a Londoni Akadémián tanuljon. Első filmszerepeit az 1960-as években kapta. 1967-ben jött A piszkos tizenkettő és vele az ismertség. 1970-ben két, azóta klasszikusnak számító produkció, a M.A.S.H és a Kelly hősei főszerepében jeleskedett. Pályája azóta is töretlen, számos film sikeréhez járult hozzá, ezek közül a Klute, A sáska napja, az Átlagemberek, a Ne nézz vissza!, a Tű a szénakazalban, a JFK - A nyitott dosszié és a Huszadik század bizonyult a legemlékezetesebbnek. Az új évezredben a fiatalabb generáció sztárjai mellett szerepelt, többek között a Hideghegy, Az olasz meló vagy a Kárhozott szeretők című filmekben. Nemrégiben az Édes, drága titkaink tévésorozat állandó szereplőjeként láthattuk.

2009 nyarán Magyarországon forgatott A katedrális című – Ken Follett azonos című regényéből készült – minisorozatban [1][2]. A 8×45 perces sorozat bemutatója 2010. július 23-án volt a Starz nevű amerikai adón[3][4], itthon pedig 2011. szeptember 1-jén kezdte vetíteni a TV2.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nagy feltűnést keltett Jane Fondához fűződő viszonya, amely a második - Shirley Douglas kanadai színésznővel kötött - házassága idején kezdődött, és a Klute 1972-es film forgatása idején is tartott. A kapcsolatnak hamar vége lett, majd megismerte Francine Racette színésznőt, aki azóta is társa, s időközben három fiuk született: Rossif, Angus és Roeg. A második házasságából született ikrei szintén a filmiparban tevékenykednek: lánya, Rachel a kamerák mögött dolgozik; fia, Kiefer pedig jól ismert színész. Eddig két filmben játszottak együtt. (Ha ölni kell, Gengszterpapa). Szóba került, hogy a 24-ben is szerepelni fog a Kiefer Sutherland által játszott főhős, Jack Bauer apjaként, de nem volt elégedett a karakterrel, ezért ezt nem vállalta.

Szinkron[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarul legtöbbször Helyey László és Barbinek Péter szinkronizálta.

Filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Donald Sutherland témájú médiaállományokat.