Buffy, a vámpírok réme (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Buffy, a vámpírok réme
(Buffy the Vampire Slayer)
1992-es amerikai film
RendezőFran Rubel Kuzui
ProducerKaz Kuzui
Műfaj
ForgatókönyvíróJoss Whedon
Főszerepben
ZeneCarter Burwell
OperatőrJames Hayman
VágóJill Savitt
Gyártás
Gyártó20th Century Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő82 perc
Költségvetés7 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó20th Century Studios
Bemutató1992
Bevétel16 624 456 amerikai dollár[2]
Kronológia
KövetkezőBuffy, a vámpírok réme
Kapcsolódó műsorBuffy, a vámpírok réme (televíziós sorozat)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Buffy, a vámpírok réme (eredeti cím: Buffy the Vampire Slayer) 1992-ben bemutatott amerikai horror-vígjáték.

A filmet Joss Whedon forgatókönyve alapján Fran Rubel Kuzui rendezte. A főbb szerepekben Kristy Swanson, Donald Sutherland, Paul Reubens, Rutger Hauer, Luke Perry és Hilary Swank látható. Főszereplője egy Buffy nevű kaliforniai pompomlány, aki ráébred, hogy kiválasztottként a vámpírok elleni harcra hivatott. A film mérsékelt sikert aratott a jegypénztáraknál és a kritikusokat sem nyűgözte le.

A forgatókönyvíró eredeti elképzelése merőben más volt, mit amit a rendező végül filmvászonra vitt.[3] Ezért Whedon öt évvel később elkészítette a jóval sötétebb hangvételű és minden idők legjobb televíziós sorozatai közt számon tartott azonos című drámasorozatot.

Cselekmény[szerkesztés]

Buffy Summers végzős gimnazista, az elkényeztetett, gazdag Los Angeles-i lányok gondtalan mindennapjait éli. Egy nap azonban mindez megváltozik: egy önmagát Merricknek nevező, rejtélyes idegen közli vele, hogy a lány kiválasztott, egy Vadász, akinek sorsfeladata a vámpírok elleni élet-halál harc – Merrick pedig a segítségére küldött Figyelő. Az eleinte szkeptikus lány nemsokára elfogadja végzetét és szembetalálja magát egy Lothos nevű vámpírkirállyal.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[4]
Kristy Swanson Buffy Summers Kökényessy Ági
Luke Perry Oliver Pike Holl Nándor
Rutger Hauer Lothos Barbinek Péter
Donald Sutherland Merrick Jamison-Smythe Szersén Gyula
Paul Reubens Amilyn Balázsi Gyula
Hilary Swank Kimberly Hannah
Paris Vaughan Nicole Bobbittson
Michele Abrams Jennifer Walkens Biró Anikó
Randall Batinkoff Jeffrey Kramer Boros Zoltán
David Arquette Benny Jacks Bor Zoltán
Stephen Root Gary Murray Varga T. József
Natasha Gregson Wagner Cassandra Somlai Edina
Sasha Jenson Grueller Breyer Zoltán
Tom Jane Zeph
Candy Clark Buffy anyja Tóth Judit
Ben Affleck[5] kosaras[3]
Ricki Lake[5] Charlotte Némedi Mari
Seth Green[5] vámpír (törölt jelenet)[3]
Alexis Arquette[5] vámpír DJ

A film készítése[szerkesztés]

A forgatókönyvíró Whedon 1991 őszén adta el a megfilmesítés jogait Dolly Parton Sandollar nevű produkciós cégének.[6] A forgatásra csupán öt hét volt, mert Luke Perrynek azt a Beverly Hills 90210 munkálataival is össze kellett hangolnia.[3]

Whedon eredetileg tanácsadó szerepben vett részt a forgatáson, de hamarosan távozott, amikor elégedetlen lett a rendezés irányával. A 20th Century Fox filmesei kivágták Whedon számos viccét, mivel azokat a nézőközönség számára túlságosan elvontnak tartották. Whedon eredeti forgatókönyvének komorabb elemeit sem kedvelték és a filmet egy könnyedebb vígjátéknak szánták. Például a Merrick nevű szereplő végül nem öngyilkos lett, hanem Lothos végzett vele és a film végén Buffy sem gyújtja fel az iskola tornatermét, megölve az összes vámpírt.[3]

Mindezek következtében Whedon faképnél hagyta a film készítőit. Különösen erősen kritizálta Donald Sutherland viselkedését a forgatáson, akivel arroganciája miatt szerinte nehéz volt együtt dolgoznia. Sutherland hajlamos volt improvizálni és megváltoztatni a forgatókönyvben szereplő sorait és Rubel Kuzui rendezőtől ehhez szabad kezet is kapott, mert Sutherland volt a film legnagyobb sztárja. Whedon úgy érezte, mindezek miatt Merrick filmbéli párbeszédei összefüggéstelenek és értelmetlenek lettek.[3][7]

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A film az 5. helyen nyitott az észak-amerikai jegypénztáraknál. 7 millió dolláros költségvetése mellett összesen 16 624 456 dolláros bevételt szerzett.[1][2]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes weboldalon a film 52 kritika alapján 35%-os értékelést kapott. Az oldal összegzése szerint „a Buffy, a vámpírok réme természetfeletti felnövéstörténetét aláássa a gyenge rendezés és a még gyengébb cselekmény... bár Kristy Swanson és Paul Reubens alakítása így is ütőképes”.[8]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Buffy the Vampire Slayer (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Buffy the Vampire Slayer (1992) (angol nyelven). The Numbers. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  2. a b Buffy the Vampire Slayer (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  3. a b c d e f Burks, Robin: 16 Shocking Things You Didn’t Know About The Buffy The Vampire Slayer Movie (angol nyelven). Screen Rant, 2017. december 22. [2019. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  4. Buffy, a vámpírok réme - 1. magyar változat (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  5. a b c d stáblistán nem szerepel
  6. Remembering the 'Buffy the Vampire Slayer' Movie and Joss Whedon's First Superhero (angol nyelven). Yahoo Movies, 2015. május 5. [2019. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  7. Robinson, Tasha: Interview - Joss Whedon (angol nyelven). The A.V. Club, 2001. szeptember 5. [2019. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  8. Buffy the Vampire Slayer (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2020. február 23.) „Buffy the Vampire Slayer's supernatural coming of age tale is let down by poor directing and even poorer plotting -- though Kristy Swanson and Paul Reubens' game performances still manage to slay.

További információk[szerkesztés]