Művészetek és Irodalom Érdemrendje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Művészetek és Irodalom Érdemrendje
Az Arts et Lettres Parancsnoki fokozata
Az Arts et Lettres Parancsnoki fokozata
Megalakulás dátuma1957. május 2.
Típusrendjel
A tiszti fokozat

A Művészetek és Irodalom Érdemrendje(franciául: 'Ordre des Arts et des Lettres' francia lovagrendet 1957. május 2-án alapították, és a francia Kulturális Minisztérium irányítása alatt áll. A Rendet „olyan személyeknek ítélik oda, akik kitűnnek művészi vagy irodalmi munkásságukkal, vagy a művészet és az irodalom Franciaországban és a világban való elterjedéséhez való hozzájárulásukkal”.

Amikor Charles de Gaulle francia köztársasági elnök 1963-ban a miniszteri rendek többségét az Ordre national du Mérite-ben egyesítette, ez a rend külön megmaradt. Az Ordre des Arts et des Lettres Tanácsa hivatalból 12 tagból („különösen a Kulturális Minisztérium, a Nemzeti Levéltár… és a francia múzeumok igazgatóiból”) és a miniszter által kinevezett 13 tagból áll. a kultúra, a rend a Királyság Mihály-rendjének hagyományát örökli.

Osztályok[szerkesztés]

A rend három osztályra oszlik:

  • Commandeur (parancsnok): Azoknak, akik legalább öt éve tisztek ; Évente 50 lehetséges díj
  • Officier (tiszt): Azoknak, akik legalább öt éve Chevalier (lovag); 140 lehetséges díj évente
  • Chevalier (lovag): 30 év felettieknek; 450 lehetséges díj évente

Renddekorációk[szerkesztés]

A rend jelképe egy nyolc karú, zöld zománcozott kettős kereszt, amelyet ezüst arabeszk a lovagoknak, ezüst-arany arabeszk a tiszteknek, arany arabeszk a parancsnokoknak. Ezenkívül a Commandeurs jelvény valamivel nagyobb, mint a többi. Az L és A betűkből álló monogram minden szinten középre kerül.

Viselése módja[szerkesztés]

A parancsnokok a nyakban, a tisztek és a lovagok a bal mellen a szalagon viselik a díszítést. A tiszti szalaghoz egy rozetta is kapcsolódik.

A rendszalag 37 mm széles és öt 5,5 mm széles sötétzöld sávra osztva négy merőlegesen, 2,4 mm széles fehér vonalak válnak el egymástól.

További információk[szerkesztés]