Csernyivci terület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csernyivci terület (Чернівецька область / Regiunea Cernăuţi)
A Csernyivci terület címere
A Csernyivci terület címere
A Csernyivci terület zászlaja
A Csernyivci terület zászlaja
Közigazgatás
Ország Ukrajna
Székhely Csernyivci
Járások száma 11 járás, 2 járási jogú város
Települések száma 11 város, 8 városi jellegű település, 398 falu
Alapítás éve1940. augusztus 7.
Rendszám CE
Népesség
Teljes népesség890 457 fő (2022. jan. 1.)[1]
Népsűrűség113,46 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület8097 km²
Időzóna EET, UTC+2
Elhelyezkedése
A Wikimédia Commons tartalmaz Csernyivci terület témájú médiaállományokat.

Csernyivci terület (Чернівецька область) közigazgatási egység Ukrajna nyugati részén, székhelye Csernyivci. Területe 8097 km², népessége 904 900 fő. Északon a Ternopili és Hmelnickiji, keleten a Vinnicjai, nyugaton az Ivano-frankivszki területtel, délen Romániával és Moldovával határos. 1940. augusztus 7-én hozták létre.

Földrajz[szerkesztés]

Az Ukrán-Kárpátok gerincétől az előhegyeken át egészen a Dnyeszter folyóig húzódik. A hegyoldalakat sűrű bükkösök, gyertyánosok és más lombos fák alkotta erdők borítják, amelyeket a hegyekben fenyvesek váltanak fel, a hegytetőkön alpesi rétek (poloninák) vannak.

Népesség[szerkesztés]

A népesség háromötöde falusi lakos, akik főként a folyóvölgyekben és kisebb részben pedig szórványtelepüléseken (tanyákon) élnek.

Gazdaság[szerkesztés]

A területen a mezőgazdasági termelés van túlsúlyban. A búza, kukorica, a cukorrépa és a napraforgó a legfontosabb termesztett növények, sok helyen gyümölcstermesztéssel foglalkoznak. A szarvasmarhát és a juhot a magasabban fekvő nyári legelőkön tartják, a sertéstenyésztés a völgyekre jellemző.

Fontos ipari ágazat a fakitermelés, a városokban pedig kisebb fafeldolgozó üzemek működnek. A területen található az 19731983 között létesített Dnyeszteri vízerőmű és víztározó. Csernyivci mellett a többi kisváros ipara mezőgazdasági termékeket dolgoz fel.

Története[szerkesztés]

A terület (oblaszty) 1940. augusztus 7-én jött létre Bukovina északi területeiből , amikor is azt – Besszarábiával együtt – Romániától a Szovjetunióhoz csatolták. A fordulatokban gazdag történelme során a vidék igen vegyes etnikai összetételű lett (ukránok, oroszok, lengyelek, románok, moldávok).

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Chernivtsi Oblast
A Wikimédia Commons tartalmaz Csernyivci terület témájú médiaállományokat.