Blagoevgrad megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Blagoevgrad megye (Област Благоевград)
Blagoevgrad megye címere
Blagoevgrad megye címere
Közigazgatás
Ország Bulgária
SzékhelyBlagoevgrad (Благоевград)
Kistérség14
JelzésE
Alapítás éve1999. január 8.
Népesség
Teljes népesség288 161 fő (2022. dec. 31.)[1]
Népsűrűség52,9 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság555 m
Terület6449 km²
IdőzónaEET, EEST
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 41° 45′, k. h. 23° 15′Koordináták: é. sz. 41° 45′, k. h. 23° 15′
Blagoevgrad megye weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Blagoevgrad megye témájú médiaállományokat.

Blagoevgrad megye (bolgárul: област Благоевград) megye Bulgária délnyugati részében.

Földrajz[szerkesztés]

A megye területe 6449 km², ezzel a harmadik legnagyobb megye Bulgáriában (Burgasz és Szófia megyék után). Bulgária területének 5,8%-át teszi ki. A megye területe nagyrészt hegység, a Rila-hegység és a Pirin-hegység területének nagy részét lefedi. A megye két legfontosabb folyója a Meszta és a Sztruma. A megye éghajlata mediterrán, főleg délen. Talaja gazdag ásványkincsekben, földtani szempontból pedig márvány és gránit alkotja a megye földjét.

Gazdaság[szerkesztés]

A megye gazdasága színes: egyaránt foglalkoznak a lakói iparral (textil- és élelmiszeripar), mezőgazdasággal de szolgáltatással is, illetve a turizmus is élékeny, mert igen sok látványosság van errefele. A megye közút- és autópálya-hálózata fejlett. Itt, ebben a megyében van az egyik legforgalmasabb délkelet-európai autóút-csomópont, nemzetközi utak érkeznek ide Románia, Szerbia és Görögország területéről is.

Kultúra és látnivalók[szerkesztés]

A megyében sok a különböző látnivaló, van trák és római korokból visszamaradott emlék is, van korai keresztény templom, bizánci műemlék és az Oszmán Birodalom korából is maradtak vissza látnivalók.

Tó a Pirin-hegységben

A megye központjában, Blagoevgrad-ban óriási színház, 350 000-nél is több kötettel rendelkező könyvtár, de operaház is van. Emellett Banszko és Szandanszki városokban művészeti galériák vannak. Összesen tíz múzeum működik itt, ezeknek többsége történelmi múzeum. Blagoevgradban két egyetem is működik (Délnyugati Egyetem és az Amerikai Egyetem Bulgáriában) amely közel 10 ezer diákot tanít.

Blagoevgrad megye kistérségei

Lakosság[szerkesztés]

A 2011-es népszámláláskor 323 552 lakosából:

Sport[szerkesztés]

A megye az egyik legjobb Bulgária-szinten a futballban. Három csapata játszik a bolgár első osztályban. Emellett, mivel nagyrészt hegység teszi ki a megye területét, a téli sportok is igen népszerűek.

Jegyzetek[szerkesztés]