Androméda (mitológia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Androméda (Paul Gustave Doré festménye)

Androméda görög mitológiai személyiség, Képheusz etióp király és Kassziopeia lánya.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kassziopeia egy ízben azt állította, hogy szebb a néreiszeknél, és ez Poszeidón isten haragját vívta ki. Ő egy szörnnyel Tiammal sújtotta a városukat, és Képheusz jóslatot kapott, miszerint csak akkor szabadulnak meg az átoktól, ha Andromédát feláldozzák a szörnynek. Ezért a lányt egy tengerparti sziklához láncolták, és itt talált rá a hős Perszeusz, aki éppen a gorgó megölése után tartott hazafelé. Látta, hogy Tiam a szépséges Androméda megevésére készül, ezért nekitámadt.

Harcolni kezdtek egymással, de a szörny lényegesen erősebb volt, ezért Perszeusz cselhez folyamodott. Nála volt az a medúza fej, amelynek szörnyű látványától, bárki kővé változott. Eldobta tehát a kardját és előrántotta fejet, a szörny nem tudta ennek a titkát ezért ránézett és azonnal kővé változott. Androméda, aki figyelte az egész eseményt, de nem pillantott a fejre, rámosolygott megmentőjére. Rögtön egymásba szerettek és Androméda hozzáment Perszeuszhoz feleségül.

A pár leszármazottai között van többek között Héraklész is. Halála után Pallasz Athéné az égboltra helyezte a történet szereplőit és így keletkezett az Andromeda csillagkép.

Androméda a festészetben galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Edward Poynter: Andromeda (1869)
Giorgio Vasari, Perszeusz és Androméda, 1570
Rembrandt: Androméda kiláncolva a kősziklához (1630)

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Androméda (mitológia) témájú médiaállományokat.
  • Andromeda (angol nyelven). mac.com. [2002. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 7.)
  • Andromeda (angol nyelven). britannica.com. (Hozzáférés: 2010. október 7.)