Ábel a rengetegben (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ábel a rengetegben
RendezőMihályfy Sándor
ProducerDrabik János
Lukács Árpád
Dumitru Pohus
Dinu Tãnase
AlapműTamási Áron regénye
MűfajDráma
vígjáték
ForgatókönyvíróKányádi Sándor
Mihályfy Sándor
L. Mászáros Katalin
FőszerepbenIllyés Levente
Széles Anna
Héjja Sándor
George Constantin
Ternyák Zoltán
Lohinszky Loránd
Vlad Radescu
ZeneSelmeczi György
OperatőrVivi Dragan Vasile
VágóMircea Ciocâltei
JelmeztervezőGabriela Nicolaescu
Gyártás
GyártóMagyar Televízió Drámai Műsorok Stúdiója
Clamatel Filmstúdió
MAFILM Budapest Filmstúdió
Pro Film's Production
Group SRL
Ország Magyarország
 Románia
Nyelvmagyar
Játékidő101 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország MOKÉP
BemutatóMagyarország 1993. október 10. (mozi)
Magyarország 1993. december 24. (TV)
Kronológia
KövetkezőÁbel az országban
Kapcsolódó filmÁbel Amerikában
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Ábel a rengetegben Tamási Áron azonos című regényéből 1993-ban bemutatott színes, magyarromán film, Mihályfy Sándor rendezésében, az Ábel trilógia első része. A filmből idehaza két kópia került bemutatásra: egy 101 perces kópia moziforgalmazásra (később ez jelent meg DVD-n), és egy 2 × 52 perces kópia televíziós forgalmazásra. A film folytatásai az Ábel az országban 1994-ben, az Ábel Amerikában 1998-ban kerültek bemutatásra, de ezek már csak kizárólag televíziós filmként.

Történet[szerkesztés]

1920-at írunk. Ábelt, a 15 éves csíkcsicsói székely fiút édesapja elszegődteti a csíkszeredai bank erdejébe erdőpásztornak. Ábel fel is költözik egy hegyi kunyhóba a Hargitán, ahol aztán a maga ura lesz. De csavaros székely észjárásának köszönhetően túlteszi magát a nehézségeken, amiben hű társa, Bolha nevű kutyája is segíti. Egy román fakereskedő megpróbálja becsapni Ábelt, de a fiú és a bankigazgató leleplezi a csalót. Innentől kezdve azonban megváltozik a fiú sorsa, a védelmére kirendelt román csendőr megkeseríti a mindennapjait.

Szereplők[szerkesztés]

Valamint: Győrffy András, Czintos László, Illés József, Tóth Pál Miklós

Forgatás[szerkesztés]

Mihályfy Sándor már 1984-ben megírta a film forgatókönyvét, de a diktatúra miatt nem volt lehetőség akkor elkészíteni. A stáb először 1991-ben járt kint Székelyföldön, de pénzhiány miatt akkor letettek a forgatásról. Egy évvel később vágtak bele újra, ekkor jártak kint újra keresni a helyszíneket, és a szereplőket. Az Ábelt alakító Illyés Leventére a szászrégeni általános iskolában találtak rá, ahol a magyar tanár hívta fel a filmesek figyelmét a fiúra. A szerepeket javarészt romániai magyar és román színészek játszották. A forgatás 1992 augusztusában kezdődött Hargita megyei helyszíneken és 1993 tavaszán ért végett. A szűkös anyagi helyzetek miatt a labormunkákat Bukarestben végezték el.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]