Zoltán Erika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zoltán Erika
Életrajzi adatok
Álnév
  • Erica C.
  • Ricky Mash
Született1962. február 15. (62 éves)
Budapest
HázastársaJoós István
Kátai Róbert (1997 –)
GyermekeiKátai Zoé Roberta
Pályafutás
Műfajokpopzene
Aktív évek1980
Hangszerénekhang
Tevékenységénekes, táncos, szövegíró, producer

Zoltán Erika weboldala
SablonWikidataSegítség

Zoltán Erika (Budapest, 1962. február 15. –) magyar énekesnő, táncos, producer, szövegíró.

Élete[szerkesztés]

Már 4 éves korában (1966) eldöntötte, hogy énekesnő akar lenni, és ettől semmi nem tántoríthatta el. Zongorázni tanult, és dzsesszbalett órákra járt. A Leövey Klára Gimnáziumban érettségizett le. Az érettségi után éjszakai bárokban énekelt és táncolt. 1984-ben a Balatonnál találkozott Pásztor Lászlóval a Neoton Família együttes tagjával, aki elindította a zenei pályán. 1986-ban részt vett a siófoki Interpop Fesztiválon, ahol közönségdíjat nyert a Szerelemre születtem című számával, ami meghozta számára a várva várt sikert. A következő évben megjelent első nagylemeze a Szerelemre születtem. A sokat támadott, de népszerű énekesnő több mint 1 500 000 eladott hanghordozóval büszkélkedhet. 1994-ben felvette az Erika C. művésznevet a Blue Pearl című lemezéhez, amit Londonban készítettek, és amivel Európában is hírnevet szerzett. Két évvel később producerként saját kiadót alapított Joker Space néven. A B. Boys, a Tik-Tak, az Emergency House és a Grooveland popegyüttesek köszönhetik neki hírnevüket.

Magánélet[szerkesztés]

Zoltán Erika első férje Joós István volt. 1990-ben találkozott a budapesti Citadella bárban Kátai Róberttel, azaz Robby D.-vel, aki táncosként dolgozott a szórakozóhelyen. Néhány hónapos ismeretség után Erika bevallotta akkori férjének, hogy szerelmes lett Kátaiba, és elköltözött. 7 év után, 1997 januárjában ment hozzá feleségül. 1997. december 20-án megszületett kislányuk, Kátai Zoé Roberta.

Diszkográfia[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Tánciskola[szerkesztés]

Általános iskolás korában balettezni tanult Budapest XVIII. kerületében, majd 1976-ban 14 évesen felvételt nyert Jeszenszky Mester jazz-balett iskolájába, ami abban az időben az egyetlen komoly és elismert jazz-tánc iskola volt. Szűcs Judith első országos koncert turnéjának háttértáncosa, majd három évig Karda Beáta háttértáncosa volt.

Első tánciskoláját – Zoltán Erika Tánciskolája néven – 1990-ben alakította meg, amely azóta az ország legnívósabb iskolái közé nőtte ki magát, jelenleg Erica C. Dance School néven működik.

Színészkedés[szerkesztés]

Zoltán Erika játszott az 1980-ban készített Ballagás című filmben, valamint a Barátok közt szappanoperában. Feltűnt a Szeszélyes évszakok kabaréjeleneteiben is. A Dr. Bubó színpadi musicalváltozatában főszerepet játszott.

Portré[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]