Ugrás a tartalomhoz

ZB vz. 37

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ZB vz. 37

Típusgéppuska
Ország Csehszlovákia
Alkalmazás
Használó ország Csehszlovákia

 Harmadik Birodalom
 Jugoszlávia
 Kínai Köztársaság

Románia Román Királyság
Háborús alkalmazásmásodik kínai–japán háború
második világháború
Műszaki adatok
Űrméret7,92 mm
Lőszer7,92×57 mm Mauser
Tárkapacitás225 töltényes fémheveder
Működési elvgázüzemű
Tömeg21 kg
Fegyver hossza1105 mm
Csőhossz736 mm
Elméleti tűzgyorsaság500/800 lövés/perc
Irányzék típusanyílt
A Wikimédia Commons tartalmaz ZB vz. 37 témájú médiaállományokat.

A ZB vz. 37 (gyári jelölése ZB53) egy csehszlovák gyártmányú közepes géppuska volt melyet a második világháború előtt fejlesztettek ki.

Történet[szerkesztés]

A csehszlovák fegyvergyárak az első világháború után sokáig próbálkoztak modern géppuskákat gyártani a régi Schwarzlose géppuskák lecserélésére, de az 1930-as évek közepéig nem találtak megfelelő fegyvert. Ekkor sikerült kifejleszteni a 7,92 mm-es lőszert tüzelő ZB vz. 37-est, melyet a Holek fivérek terveztek. A fejlesztési munkálatok 1930-ban kezdődtek, melyeket a ZB gyár saját költségein kezdett a hadsereg támogatása nélkül. A cél egy hevederes töltésű közepes géppuska kifejlesztése volt, melynek tűzgyorsasága állítható (alacsonyabb tűzgyorsaság a földi, magasabb tűzgyorsaság a légi célok ellen) és alkalmas a hosszabb sorozatok leadására. Az első prototípusok vízhűtéses rendszerűek voltak, de 1932-ben egy új, léghűtéses, hátrasiklásos fegyvert mutattak be a csehszlovák hadseregnek ZB50 gyári jelöléssel. A próbák során a ZB50 nem bizonyult elég megbízhatónak, főleg mikor magas tűzgyorsaságra állították, így a munkálatokat tovább folytatták egy új gázüzemű fegyveren. Egy köztes tervezet, a ZB52 1933-ban jelent meg, majd a következő évben bemutatták a továbbfejlesztett ZB53-as közepes géppuskát.

1935-ben a csehszlovák hadsereg 500 darab ZB53-as közepes géppuskát vásárolt tesztelési céllal, melyeket vz. 35 jelöléssel láttak el. Alapos próbák után a hadsereg több ponton finomítást igényelt, majd végül 1937-ben ZB vz. 37 jelöléssel rendszeresítették az új géppuskát. Abban az évben a brit Birmingham Small Arms cég megvásárolta a fegyver harcjárműbe szánt változatának licencét, majd megkezdte gyártását BESA jelölés alatt. Kisebb társához, a ZB vz. 26 könnyűgéppuskához hasonlóan ezt a fegyvert is széles körben exportálták. A vásárlók között volt Kína, Irán, Románia és Jugoszlávia, illetve más európai és dél-amerikai országok. Mivel a csehszlovák hadseregben főleg anyagi okok miatt nem mutattak túl nagy érdeklődést a közepes géppuskák iránt, így a legyártott fegyverek kétharmadát eladták. A vz. 37 gyártása a német megszállás alatt is folytatódott 1939 és 1941 között, majd a németek Maschinengewehr 37(t) jelölés alatt rendszeresítették a géppuskát.

Leírás[szerkesztés]

A ZB vz. 37 gázműködtetésű, gázdugattyúja a puskacső alatt helyezkedik el. Zárja hasonló a ZB vz. 26 géppuskáéhoz. A vz. 37 működése két okból is szokatlan. Először is rendelkezik egy tűzgyorsaság szabályozóval. Másodszor tokja, amely magában foglalja a fegyvercsövet, a gázvezetőt és a reteszcsoportot, a fegyver külső burkolatán belül mozog saját helyretolórugójával ellentétesen. A rugó a tok felett helyezkedik el, közvetlenül a töltőegység mögött. Ennek a rendszernek a célja a vibráció csökkentése.

A vz. 37 hevederes töltésű, fémhevederei nem szétválóak, töltése jobb oldalról történik. Az elsütőszerkezet külön foglalatban kap helyet a tok alatt. Itt kap helyet a hüvelykujjal működtetett elsütőbillentyű, amely egyben a biztosító és a tűzváltókar, és a kettős összecsukható fogantyú. A fogantyúkat függőlegesen lehet összecsukni a könnyebb szállíthatóság és raktározhatóság érdekében.

A fegyver nyílt irányzékkal rendelkezik, melynek állítható hátsó része a tokon, első része a puskacsövön helyezkedik el. Légvédelmi célra gyűrűs típusú irányzékok szerelhetőek a fegyverre.

A vz. 37-est különféle háromlábú állványokra lehet szerelni, melyek a fegyverhez hasonlóan magas minőségűek. A fegyver maga viszonylag bonyolult, gyártása drága, de használata kényelmes. Az állványok magassága állítható, így a lövész ülő, térdelő vagy légvédelmi célra álló pozícióból is tüzelhet a fegyverrel.

Források[szerkesztés]

ZB vz. 37 a world.guns.ru oldalon