Wz. 35 Vis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Pistolet ViS wz. 35
Pistolet ViS wz. 35
Pistolet ViS wz. 35

Típus öntöltő pisztoly
Ország Lengyelország Lengyelország
Tervezés éve 1935
Gyártási darabszám ~360 000
Alkalmazás
Használó ország

 Harmadik Birodalom

 Lengyelország
Háborús alkalmazás Második világháború
Műszaki adatok
Űrméret 9 mm
Lőszer 9×19 mm Parabellum
Tárkapacitás 8 töltényes szekrénytár
Működési elv rövid csöhátrasiklásos reteszelés
Tömeg 1,123 kg
Fegyver hossza 176 mm
Csőhossz 120 mm
Elméleti tűzgyorsaság 300-650 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség 345 m/s
Irányzék típusa nyílt irányzék

A Pistolet wz. 35 Vis (német jelölése 9 mm Pistole 35(p), angol forrásokban gyakran helytelenül Radomként is hívják) egy 9 mm-es, félautomata pisztoly. Eredetileg Piotr Wilniewczyc és Jan Skrzypiński tervezte 1930-ban a Łucznik fegyvergyárban, Radom városában, Kazimierz Ołdakowski irányítása alatt. A lengyel hadsereg 1935-ben rendszeresítette. A wz. 35 egyike a világ valaha gyártott legjobb maroklőfegyvereinek, a gyűjtők körében igen sokat ér.

Történet[szerkesztés]

A konstrukció az amerikai fegyvertervező, John Browning Colt M1911A1 pisztolyán alapul, a rövid csőhátrasiklásos elven működik, ahol a csövet a csőfaron és a szánon kialakított, egymásba illeszkedő hornyok reteszelik. A pisztoly egyes tulajdonságaiban különbözik az M1911A1 pisztolytól. Legjellemzőbb tulajdonsága a háromszög alakú markolat, amely szélesebb az aljánál, így jó fogást és ergonómiát biztosít. A jobb oldali markolathélyon egy háromszögben elhelyezett VIS felirat olvasható, a bal oldalin pedig az FB (Fabryka Broni - fegyvergyár) betűk láthatóak.

A pisztoly az 1930-as év végére készült el, 1931 elejére pedig az első pisztolyok készen álltak a tesztelésre. Kezdetben jelölése a WiS volt (a lengyel tervezők neveinek mozaikszavából), később a jelölést megváltoztatták Vis-re, mely latinul erőt jelent.

A teszteken a fegyver nagyon pontosnak és könnyen kezelhetőnek bizonyult (súlyánál és méreténél fogva a legtöbb visszaható erőt elnyelte és nem adta tovább a lövőnek), emellett pedig megbízható maradt több mint 6000 lövés leadása után is. A Vis pisztolyt tekintették korának legjobb katonai maroklőfegyverének. A gyártást a radomi állami fegyvergyárban kezdték az 1935-ös év végén, a következő évben pedig már a lengyel gyalogság és lovasság alap lőfegyvere lett. Ezt követően további egységeket szereltek fel vele, majd 1942-re minden más pisztolyt kivontak a szolgálatból. 1938 közepére már a páncélos- és a légierő is megkapta a fegyvert. A lengyelországi hadjárat előtt hozzávetőleg 49 400 (a 90 000 megrendeltből) darabot szállítottak le a hadseregnek. Kisebb mennyiségben gyártottak .45 ACP változatokat is, 7 töltényes tárral, de nagyobb sorozatgyártást nem ért el a típus. Egy .22 LR változat ugyancsak létezett, de pontosabb információk nem ismertek, gyártási száma ennek is alacsony volt.

Az 1939-es lengyel bukás után a németek átvették a radomi fegyvergyár felett az irányítást, majd folytatták a Vis gyártását a 9 mm Pistole 645(p) jelölés alatt, melyet bizonyos okok miatt gyakran P 35(p)-nek is hívtak (a „p” betű a „polnisch” szó rövidítése) (az első legyártott német pisztolyok bal oldalán a VIS Mod.35 és P.35(p) felirattal készültek). 1945-ig 312 000-380 000 darabot gyártottak, melyeket főleg a német ejtőernyősök és rendőrök használtak.

A németek attól tartván, hogy a lengyel szakemberek, akik a fegyvergyárban dolgoznak a Honi Hadsereget elláthatják a fegyverrel, a fegyvercsövek gyártását és a végső összeszerelést áthelyezték az ausztriai Steyr céghez. Ennek ellenére a fegyvercsövek föld alatti gyártását elkezdték Varsóban, és néhány száz Vis pisztolyt összeszereltek a gyárból lopott alkatrészek felhasználásával, majd a Honi hadsereghez juttattak és be is vetettek a varsói felkelés során. Az 1939 után gyártott Vis pisztolyok négy különböző szériában készültek, mindegyik kisebb módosítással a gyártás egyszerűsítése érdekében. 1944 végén a teljes gyártást áthelyezték a Steyrhez Ausztriába, ahol az utolsó egyszerűsített szériát gyártották. A Vis pisztolyt 1945 áprilisáig gyártották. Alapjában véve a háború alatt gyártott Vis pisztolyok minősége jóval elmaradt az eredetitől, a minőség a háború előrehaladtával pedig folyamatosan csökkent.

A háború után a gyártást nem folytatták, mivel a Lengyel néphadsereg a szovjet gyártmányú TT–33 pisztolyt rendszeresítette és gyártotta a radomi fegyvergyárban. A Vishez képest sokkal rosszabb minőségű volt, különösen a megbízhatóság és az ergonómia tekintetében, de a politikai szempontok és a szovjet befolyás volt a döntő tényező.

1992 augusztusában a radomi Łucznik fegyvergyár ismét legyártott 27 Vis pisztolyt az eredeti tervek és részletek alapján, a fegyvereket főleg a gyűjtőknek szánták.

Források[szerkesztés]

  • Lapin, Terence W.. Vis: The Model 35 Radom Pistol. Arlington: Hyrax Publishers (2004). ISBN 0-9676896-4-3 
  • Andrzej Ciepliński, Ryszard Woźniak. 9 mm pistolet samopowtarzalny VIS wz. 1935. Warsaw: Bellona (1996). ISBN 83-11-08604-4 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vis pistol című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Wz. 35 Vis témájú médiaállományokat.