7,92×33 mm Kurz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
7,92x33 mm Kurz
TípusPuska, gépkarabély
Ország Németország
Gyártás
Tervezés dátuma1938
Gyártás dátuma1938 – kis számban jelenleg is
Alkalmazás
Használó ország Németország és egyes közel-keleti országok
Háborús alkalmazásmásodik világháború, közel-keleti konfliktusok
Műszaki adatok
Eredet7,92×57 mm Mauser
Hüvely típusaHornyolt, keskenyedő
Lövedékátmérő8.2 mm
Nyakátmérő8,9 mm
Vállátmérő11,2 mm
Talpátmérő11,9 mm
Peremátmérő11,9 mm
Hüvelyhossz33 mm
Szerelt hossz49 mm
Huzagolás250 mm
CsappantyúBerdan

A 7,92x33mm Kurz egy német gyártmányú köztes lőszer, melyet 1938-ra fejlesztettek ki, a Harmadik Birodalom hadserege számára. A lőszertípus a 7,92×57 mm Mauser és a 9×19 mm Parabellum lőszerek közti átmenetnek számít, a második világháború során elsősorban ismétlőpuskáknál használták, de ezzel a lőszerrel működött az első modern gépkarabély, a Sturmgewehr 44 is.

Története[szerkesztés]

A két világháború között a német hadsereg két lőszertípust használt. A 7,92x57mm Mauser puskalőszert, melyet elsősorban a standard gyalogsági karabélynál, a Karabiner 98k-nál használtak illetve a 9x19mm Parabellum pisztolylőszert, mely a pisztolyok és a géppisztolyok lőszere volt. Időközben azonban megnőtt az igény egy köztes lőszer kifejlesztésére, melyet egy kisebb, könnyebben kezelhető karabélyban lehetett volna használni és amely átmenetet jelentett volna a pisztoly és puska lőszerek közt.

Az új, "hiánypótló" lőszer a Mauserrel azonos kaliberrel rendelkezik, de a hüvely hosszúságát 24 mm-rel csökkentették. Méretének köszönhetően a Kurz lőszer kisebb visszarúgást okozott a fegyverben a Mauser lőszerhez képest, ezáltal a fegyvert kezelhetőbbé téve, ugyanakkor csökkent a lövedék átütőereje is, az elődtípushoz képest, de - mint később a tapasztalatok bebizonyították - a Kurz lőszer is elég volt ahhoz, hogy az ellenséget átlagosan 300 m-ről megállítsa.

Hatékonyságának és könnyű alkalmazhatóságának köszönhetően ez a lőszertípus vált az első modern - hadrendbe állított - gépkarabély, a Sturmgewehr 44 lőszerévé, ezáltal fontos szerepet töltve be a gépkarabélyok fejlődésének történetében.

A második világháború után több ország hadereje is tesztelte a lőszert, a FN FAL gépkarabély első prototípusai is ezt a lőszert tüzelték. A háború után huzamosabb ideig gyártották az NDK-ban, Csehszlovákiában és Egyiptomban. Napjainkban már csak a szerbiai Prvi Partizan fegyvergyártó cég gyártja, köszönhetően annak, hogy a Közel-Kelet néhány országában még használják a Sturmgewehr 44 gépkarabélyt, a helyi konfliktusokban.[1]

A töltényt alkalmazó fegyverek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Steve Johnson: Sturmgewehr 44 used by Syrian Rebels (angol nyelven). thefirearmblog.com. (Hozzáférés: 2015. október 18.)

Források[szerkesztés]

  • Kapell, Dr. Dieter, Die deutsche Kurzpatrone 7,92x33, Books on Demand GmbH, Norderstedt Germany, 2007.
  • Handrich, Hans-Dieter, Sturmgewehr! From Firepower to Striking Power, Collector Grade Publications Inc., Cobourg, Canada, 2004.