7,92×33 mm Kurz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
7,92x33 mm Kurz
German 7.92x33mm Kurz.jpg
Típus Puska, gépkarabély
Ország Flag of Germany (1935–1945).svg Németország
Gyártás
Tervezés dátuma 1938
Gyártás dátuma 1938 – kis számban jelenleg is
Alkalmazás
Használó ország Flag of Germany (1935–1945).svg Németország és egyes közel-keleti országok
Háborús alkalmazás második világháború, közel-keleti konfliktusok
Műszaki adatok
Eredet 7,92×57 mm Mauser
Hüvely típusa Hornyolt, keskenyedő
Lövedékátmérő 8.2 mm
Nyakátmérő 8,9 mm
Vállátmérő 11,2 mm
Talpátmérő 11,9 mm
Peremátmérő 11,9 mm
Hüvelyhossz 33 mm
Szerelt hossz 49 mm
Huzagolás 250 mm
Csappantyú Berdan

A 7,92x33mm Kurz egy német gyártmányú köztes lőszer, melyet 1938-ra fejlesztettek ki, a Harmadik Birodalom hadserege számára. A lőszertípus a 7,92×57 mm Mauser és a 9×19 mm Parabellum lőszerek közti átmenetnek számít, a második világháború során elsősorban ismétlőpuskáknál használták, de ezzel a lőszerrel működött az első modern gépkarabély, a Sturmgewehr 44 is.

Története[szerkesztés]

A két világháború között a német hadsereg két lőszertípust használt. A 7,92x57mm Mauser puskalőszert, melyet elsősorban a standard gyalogsági karabélynál, a Karabiner 98k-nál használtak illetve a 9x19mm Parabellum pisztolylőszert, mely a pisztolyok és a géppisztolyok lőszere volt. Időközben azonban megnőtt az igény egy köztes lőszer kifejlesztésére, melyet egy kisebb, könnyebben kezelhető karabélyban lehetett volna használni és amely átmenetet jelentett volna a pisztoly és puska lőszerek közt.

Az új, "hiánypótló" lőszer a Mauserrel azonos kaliberrel rendelkezik, de a hüvely hosszúságát 24 mm-rel csökkentették. Méretének köszönhetően a Kurz lőszer kisebb visszarúgást okozott a fegyverben a Mauser lőszerhez képest, ezáltal a fegyvert kezelhetőbbé téve, ugyanakkor csökkent a lövedék átütőereje is, az elődtípushoz képest, de - mint később a tapasztalatok bebizonyították - a Kurz lőszer is elég volt ahhoz, hogy az ellenséget átlagosan 300 m-ről megállítsa.

Hatékonyságának és könnyű alkalmazhatóságának köszönhetően ez a lőszertípus vált az első modern - hadrendbe állított - gépkarabély, a Sturmgewehr 44 lőszerévé, ezáltal fontos szerepet töltve be a gépkarabélyok fejlődésének történetében.

A második világháború után több ország hadereje is tesztelte a lőszert, a FN FAL gépkarabély első prototípusai is ezt a lőszert tüzelték. A háború után huzamosabb ideig gyártották az NDK-ban, Csehszlovákiában és Egyiptomban. Napjainkban már csak a szerbiai Prvi Partizan fegyvergyártó cég gyártja, köszönhetően annak, hogy a Közel-Kelet néhány országában még használják a Sturmgewehr 44 gépkarabélyt, a helyi konfliktusokban.[1]

A töltényt alkalmazó fegyverek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Steve Johnson: Sturmgewehr 44 used by Syrian Rebels (angol nyelven). thefirearmblog.com. (Hozzáférés: 2015. október 18.)

Források[szerkesztés]

  • Kapell, Dr. Dieter, Die deutsche Kurzpatrone 7,92x33, Books on Demand GmbH, Norderstedt Germany, 2007.
  • Handrich, Hans-Dieter, Sturmgewehr! From Firepower to Striking Power, Collector Grade Publications Inc., Cobourg, Canada, 2004.