8,8 cm Raketenwerfer 43

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
8,8 cm Raketenwerfer 43
Raketenwerfer 43 a saumur-i Général Estienne múzeumban kiállítva
Raketenwerfer 43 a saumur-i Général Estienne múzeumban kiállítva
Gyártási adatok
Típuspáncéltörő rakétavető
Ország Harmadik Birodalom
Alkalmazás
Alkalmazó ország Harmadik Birodalom
Háborús alkalmazásmásodik világháború
Műszaki adatok
Űrméret88 mm
LőszerRGr 4312
Tömeg0,146 t
Fegyver hossza2972 mm
Csőtorkolati sebesség140 m/s
Hatásos lőtávolság350 m
Max. lőtávolság750 m
Oldalirányzás60°
Magassági irányzásmínusz 18° plusz 15°

A 8,8 cm Raketenwerfer 43 (becenevén „Püppchen”, magyarul „baba”) egy 88 mm-es páncéltörő rakétavető, melyet a németek használtak a második világháborúban.

A fegyvert a gyalogságnak fejlesztették ki, hogy növeljék annak páncélelhárító képességét. A fegyver egy kis méretű kétkerekű lövegtalpról lőtte ki rakétapóthajtású, szárnystabilizált, kumultatív robbanófejjel ellátott gránátját, amely hasonlított a Panzerschreck rakétagránátjához, de nem ugyanaz volt. Hozzávetőleg 3000 darab készült 1943 és 1945 között. Sokkal kisebb mennyiségben gyártották, mint a Panzerschreck-et vagy a Panzerfaustot. Ennek egyik oka az volt, hogy felismerték, egy egyszerű cső és egy gyújtószerkezet elegendő a 88 mm-es rakéta kilövéséhez, és nem kell hozzá egy bonyolult mini tüzérségi löveg lövegtalppal és závárzattal. A lövegtalp és a jobb irányzékok miatt a Raketenwerfer 43 pontossága jobb, hatótávolsága pedig a Panzerschreck kétszerese volt.

Mivel a Raketenwerfer futóműve nem volt elég erős a járművontatáshoz, a lóvontatás pedig időigényes volt, így a fegyvert általában teherautók platóján szállították.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 8.8 cm Raketenwerfer 43 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Raketen-Panzerbüchse 43
A Wikimédia Commons tartalmaz 8,8 cm Raketenwerfer 43 témájú médiaállományokat.