Ugrás a tartalomhoz

Sturmgewehr 44

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sturmgewehr 44

TípusGépkarabély
Ország Harmadik Birodalom
Alkalmazás
Használó ország Harmadik Birodalom
Háborús alkalmazásMásodik világháború (1942–1945)
Szíriai polgárháború (2012 - )[1]
Műszaki adatok
Űrméret7,9 × 33 mm
Lőszer7,92 × 33 mm
Tárkapacitás30 töltényes szekrénytár
Működési elvGázelvezetéses, billenőzáras reteszelésű
Tömeg5,22 kg
Fegyver hossza940 mm
Csőhossz419 mm
Elméleti tűzgyorsaság500 lövés/perc
A Wikimédia Commons tartalmaz Sturmgewehr 44 témájú médiaállományokat.

A Sturmgewehr 44 (rövidítve: StG44) a köztes lőszert tüzelő modern automata karabélyok (gépkarabélyok) egyike, amelyet a második világháború alatt Németországban fejlesztettek ki.

Története

[szerkesztés]

A II. világháború elején a Haenel és a Walther fegyvergyárak kaptak megbízást az új 7,92 × 33 mm-es köztes lőszert tüzelő kézifegyver kifejlesztésére. A fegyverek a MKb (Maschinenkarabiner – gépkarabély) megnevezést kapták, 1942 tavaszára a Haenel, MKb42(H) típusjelű karabélyból 10 000, a Walther MKb42(W) típusúból kb. 8000 db-ot gyártott. A fegyverek 1942-ben kerültek a keleti frontra, a csapatpróbákon az MKb42(H) bizonyult jobbnak. A Wehrmacht MP43 (Maschinenpistole 43) néven rendszeresítette. A típusjelet Hitler utasítására, a harciasabb StG44-re (Sturmgewehr 44 – rohampuska 44) módosították.

Szerkezeti kialakítása

[szerkesztés]

A fegyver nem a hagyományos fegyvergyártási módszerekkel készült, csak a legnagyobb igénybevételnek kitett alkatrészek készültek nagy szakítószilárdságú acélból, a fegyver gyártásának alapelve az olcsóság volt, így a legtöbb elem ponthegesztéssel és préselt lemez felhasználásával készült. Az MP44 így olcsó, könnyen gyártható, ugyanakkor megbízható, pontos, és nagy tűzerejű fegyver lett.

Az StG44 nehezebb (tömege közel 5,5 kg) kora hasonló ismétlőfegyvereinél. A gépkarabély gázelvételes rendszerű. A csőből elvezetett lőporgáz a gázhengerbe kerül, ahol egy gázdugattyút működtet. A gázdugattyú végzi a zár mozgatását. A zár rögzítését billenő retesz biztosítja. A cső hűtésére a légáramlást elősegítő, az előágy közelében elhelyezett perforált lemezborítás szolgál. A tűzváltó billentyű és a tűzbiztosító kar a pisztolymarkolat hátsó oldalán található, a markolaton a tűzváltó állása nincs jelölve, így sötétben vagy a harc hevében könnyen összekeverhető.

Galéria

[szerkesztés]

Lásd még

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]
  • Kiss Á. Péter – (1998): A gépkarabély és használata, Zrínyi kiadó, Budapest ISBN 963-327-317-X

Külső hivatkozások

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]