Maschinenpistole 3008

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
MP 3008
MP 3008 Sub Machine Gun.jpg

Típus Géppisztoly
Ország  Harmadik Birodalom
Gyártási darabszám hozzávetőleg 10000
Alkalmazás
Alkalmazás ideje 1945
Használó ország  Harmadik Birodalom
Háborús alkalmazás Második világháború
Műszaki adatok
Űrméret 9 mm
Lőszer 9×19 mm Parabellum
Tárkapacitás 32 töltényes szekrénytár
Működési elv tömegzár
Tömeg3,2 kg
Fegyver hossza760 mm
Csőhossz196 mm
Elméleti tűzgyorsaság450 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség365 m/s
A Wikimédia Commons tartalmaz MP 3008 témájú médiaállományokat.

A Maschinenpistole 3008 vagy MP 3008 egy német gyártmányú szabvány géppisztoly volt, melyet a második világháború vége felé, az 1945-ös év elején gyártottak.

Ismert volt még a Volksmaschinenpistole („népgéppisztoly”) megnevezése is; tervezete a brit Sten Mk II géppisztolyon alapult, kivéve a függőleges tölténytár elhelyezést; néhány típust pisztolymarkolattal gyártottak.

Az MP 3008 egy sürgősségi intézkedés volt: akkor tervezték, amikor Németország már az összeomlás szélén állt. A nyersanyagok szinte teljes mértékben elfogytak, a németeknek keresniük kellett egy radikálisan olcsó alternatívát szabvány géppisztolyuk, az MP 40 helyett. A fegyver egy egyszerű tömegzáras, nyitott zárból tüzelő fegyver volt. Durván megmunkált, kis gépműhelyekben készült, gyakorta előforduló variációkkal. A Sten géppisztollyal ellentétben a tárat a fegyver aljába kellett illeszteni. A fogantyúk hiányoztak, a tusa a tokba tolható volt, általában háromszögletű, habár a tervezet változott, ahogy az állapotok rosszabbodtak Németországban. Végül az utolsó fegyverek már fatusával készültek, de ezen kívül még más változatok is előfordultak.

A Gerät Potsdam, amely a Sten Mk II egy másik változata volt, és a Mauser gyártotta 1944-ben, szinte pontos mása volt a Sten géppisztolynak, magán hordozta annak gyártási jellegeit, kifejezetten azért, hogy elfedjék az eredetét a titkos hadműveletekben való bevethetőség érdekében. Hozzávetőleg 28 000 darab készült belőle.

Napjainkban, egy modern, félautomata másolata kapható, melyet a németországi Sport-Systeme Dittrich Kulmbach cég gyárt sportlövészetre.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a MP 3008 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.