FNAB–43

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
FNAB–43

Típusgéppisztoly
Ország Olasz Szociális Köztársaság
Alkalmazás
Alkalmazás ideje1944
Használó ország Olasz Szociális Köztársaság
 Harmadik Birodalom
Háborús alkalmazásMásodik világháború
Műszaki adatok
Űrméret9 mm
Lőszer9×19 mm Parabellum
Tárkapacitás20 vagy 40 töltényes szekrénytár
Működési elvemelőkarral késleltetett tömegzár
Tömeg3,9 kg
Fegyver hossza790 mm
Csőhossz198 mm
Elméleti tűzgyorsaság400 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség381 m/s
Irányzék típusanyílt irányzék
A Wikimédia Commons tartalmaz FNAB–43 témájú médiaállományokat.

Az FNAB–43 egy olasz tervezésű és fejlesztésű géppisztoly volt, melyet 1943 és 1944 között gyártottak. Az első prototípus 1942-ben készült el, majd az FNA–B (Fabbrica Nazionale d'Armi di Brescia, „Brescia Nemzeti Fegyvergyár”) által gyártott 7000 darab géppisztolyt az Észak-Olaszországban harcoló német és olasz egységeknek osztották ki. Az FNAB–43 egy magas költségen gyártható fegyver volt, mivel gyártása marással és precíz megmunkálással történik.

Leírás[szerkesztés]

Az FNAB–43 egy emelőkarral késleltetett tömegzáras, zárt zárból tüzelő fegyver. Ez a szokatlan és komplikált rendszer lehetővé teszi a tűzgyorsaság alacsony, de praktikus, 400 lövés/perces sebességét, melynek köszönhetően nincs szükség egy nehéz zár vagy erős rugó használatára.

Az FNAB–43 géppisztolyt ellátták egy csőszájfékkel és kompenzátorral, amely a fegyvercső burkolatával van egybeépítve, hasonlóan néhány szovjet géppisztolyhoz. A tárkeret csuklópánttal van rögzítve, így a tár a cső alá hajtható, hasonlóan a francia MAT 49 géppisztolyhoz. A válltámasz felhajtható, így a fegyver mérete csökkenthető.

Források[szerkesztés]

  • Hogg, Ian (1978). The Encyclopedia of Infantry Weapons of World War II. London: Arms & Armour Press. ISBN 0-85368-281-X.
  • Hogg, Ian; Weeks, John S. (2000). Military Small Arms of the 20th Century. 7th edition. Iola, WI: Krause Publishing. ISBN 0-87341-824-7.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a FNAB-43 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]