X-Men: Sötét Főnix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
X-Men: Sötét Főnix
(Dark Phoenix)
2019-es amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőSimon Kinberg
ProducerSimon Kinberg
Hutch Parker
Lauren Shuler Donner
Todd Hallowell
Vezető producerStan Lee
AlapműA Főnix halála
Műfaj
ForgatókönyvíróSimon Kinberg
FőszerepbenJames McAvoy
Michael Fassbender
Jennifer Lawrence
Nicholas Hoult
Tye Sheridan
Evan Peters
Jessica Chastain
ZeneHans Zimmer
OperatőrMauro Fiore
VágóLee Smith
JelmeztervezőDaniel Orlandi
Gyártás
Gyártó20th Century Fox
Marvel Entertainment
Kinberg Genre
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszínMontréal
Játékidő114 perc
Költségvetés200 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Walt Disney Studios Motion Pictures
Magyarország Fórum Hungary
BemutatóMagyarország 2019. június 6.
USA 2019. június 7.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/25245/2019)
Bevétel204,3 millió $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz X-Men: Sötét Főnix témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az X-Men: Sötét Főnix (eredeti cím: Dark Phoenix) 2019-es amerikai Marvel szuperhősfilm. Ez az X-Men filmsorozat tizenkettedik része, valamint az X-Men: Apokalipszis folytatása. A filmet Simon Kinberg írta és rendezte, a főszereplők James McAvoy, Michael Fassbender, Sophie Turner, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Tye Sheridan, Alexandra Shipp, Kod Smit-McPhee, Evan Peters és Jessica Chastain. A filmzenét ezúttal Hans Zimmer szerezte.

Az Amerikai Egyesült Államokban, a 20th Century Fox gyártásában 2019. június 7-én mutatták be, míg Magyarországon egy nappal korábban, a Fórum Hungary forgalmazásában került a mozikba.

Cselekmény[szerkesztés]

1975-ben a nyolcéves Jean Grey véletlenül autóbalesetet okoz, amiben meghalnak a szülei. Ezt követően Charles Xavier elviszi őt az iskolájába (Xavier Iskolája Tehetséges Fiataloknak), ahol mentálisan torlaszokat épít Jean fejébe, hogy ne emlékezzen a balesetre, valamint segítsen a lánynak abban, hogy irányítani tudja a képességeit.

1992-ben, kilenc évvel az En Sabah Nur által okozott világméretű pusztítás után, az X-Menek egy vészjelzést kapnak egy Endeavour nevű űrsiklóról, amit egy napkitörés súlyosan megrongált. Miközben a csapat megmenti az asztronautákat, Jean tartja az űrsikló darabjait a széteséstől és magába szívja a napkitörés erejét. A lány túléli az eseményt, melynek hatására a képességei jelentősen megerősödnek. Eközben a torlaszok – amiket Charles mentálisan telepített Jean fejébe – elpusztultak, emiatt Jeanból nem szándékosan energia tör elő, ami megsebesíti a sikeres küldetést ünneplő mutánsokat. Később a lány elmegy a new york-i Red Hookba, ahol felnőtt, miután megtudja, hogy az apja életben van. Az X-Menek megpróbálják hazavinni Jeant, de az előbb megsebesíti Peter Maximoffot, majd véletlenül megöl pár rendőrt, valamint Ravent is.

Jean később elutazik a Genosha nevű, mutánsok menedékére szolgáló szigetre, hogy Erik Lehnsherr segítségével kordában tartsa a képességeit. Erik azonban eltanácsolja onnan, miután Jean harcba keveredik a szigetre vezényelt Amerikai Hadsereg katonáival. Ezután a lány megismerkedik Vukkal, a D'Bari nevű alakváltó, földönkívül faj vezérével. Vuk elmondja neki, hogy a kozmikus erő, ami megszállta őt, évezredekkel ezelőtt elpusztította a D'Barik bolygóját és mindenkivel végzett, akivel találkozott mindaddig, amíg rá nem talált Jeanre. Eközben Hank McCoy – aki elárulva érzi magát, amiért Charles manipulálta Jean memóriáját – csatlakozik Erikhez és mutáns csapatához, hogy segítsen nekik megállítani a lányt New York-ban. Az X-Menek és Erik csapata megküzdenek egymással. A csata során Erik szembeszáll Jeannel, a lány új képességei azonban még az övét is felülmúlják. Jean később megtámadja Charles-t is, azonban a professzor megkéri őt, hogy olvasson a fejében, amitől a személyisége felszínre őt. Miután bűnbánónak érzi magát, Jean megkéri Vukot, hogy vegye el tőle az erejét. Ekkor derül ki, hogy a műveletben a lány meghalhat, de ez Vuknak nem számít. Charles és Scott Summers megállítják Vukot, hogy teljesen elvegye Jean erejét, mielőtt a hadsereg mindkét csapatot foglyul nem ejti és vonattal el nem viszi egy titkos, elszigetelő létesítménybe.

Vuk és a D'Bari hadsereg megtámadják a vonatot. Miután felülkerekednek a katonákon, a mutánsok kiszabadulnak fogságukból és felveszik a kesztyűt a D'Barikkal. Charles segít Jeannek, hogy újra kordában tarthassa a képességeit, mielőtt ismét megküzdene Vukkal. Az alakváltó megpróbálja elvenni a mutáns képességeit, ám Jeannek sikerül felszabadítania a magában levő, valódi potenciált és mielőtt eltűnne a világűrben, megsemmisíti Vukot.

Az incidens után az iskola a Jean Grey Iskolája Tehetséges Fiataloknak nevet kapja, ahol Hank lett az új dekán, miután Charles nyugdíjba vonul a mutáns jogokért való harca után. Később Erik találkozik Charles-szal Párizsban, ahol kihívja egy sakkjátszmára. Amikor elkezdenek játszani, egy lángoló főnix jelenik meg az égen.

Szereplők[szerkesztés]

Karakter Színész Magyar hang
Charles Xavier / X Professzor James McAvoy Hevér Gábor
Erik Lehnsherr / Magneto Michael Fassbender Fekete Ernő
Raven Darkholme / Mystique Jennifer Lawrence Bogdányi Titanilla
Hank McCoy / Bestia Nicholas Hoult Előd Botond
Jean Grey / Sötét Főnix Sophie Turner Dögei Éva
Scott Summers / Küklopsz Tye Sheridan Előd Álmos
Ororo Munroe / Ciklon Alexandra Shipp Gáspár Kata
Kurt Wagner / Árnyék Kodi Smit-McPhee Molnár Levente
Peter Maximoff / Higanyszál Evan Peters Gacsal Ádám
Selene Kota Eberhardt
Paul Hark / Red Lotus Andrew Stehlin
Vuk Jessica Chastain Pálfi Kata
Ben Hammil / Match Lamar Johnson
John Grey Scott Shepherd Dózsa Zoltán
Jean Grey gyerekként Summer Fontana Kobela Kira

Magyarul olvasható[szerkesztés]

  • X-men. Sötét főnix; szöveg Chris Claremont, Dave Cockrum, John Byrne alapján Stuart Moore, ford. Oszlánszky Zsolt; Szukits, Szeged, 2019 (Nagy Marvel regénysorozat)

További információk[szerkesztés]