Wikipédia:Műszaki kívánságlista (2020)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ezen a lapon gyűjtjük azokat az ötleteket és javaslatokat, melyek valamilyen, a magyar Wikipédián használt segédeszközzel kapcsolatos hibára, problémára mutatnak rá, vagy olyan segédeszközt, fejlesztést kérnek, melyek nagyon hiányoznak. Az eredmények összegzését követően felkérjük a Wikimédia Magyarország Egyesületet azok megvalósíthatóságának vizsgálatára, és esetlegesen a megvalósításukra. (További lehetőség: ha olyan kérés érkezik, ami a nemzetközi szerkesztői közösség számára is hasznos lehet, beküldhető a néhány héttel később induló nemzetközi kívánságlistára.) Valószínűleg kisebb problémák (pl. hibajavítás, más wikiken létező eszközök honosítása a huwikire) megvalósítására van reális lehetőség, de ez az értékelés során kiderül, úgyhogy ötleteljetek szabadon!

Az egyes, különböző javaslatokat külön-külön szakaszokba írjátok! Próbáljátok megfogalmazni, mivel, mi a probléma, és szerintetek hogyan lehetne megoldani. Az egyes szakaszokon belül lehet megbeszélést folytatni, módosítást vagy kiegészítést javasolni hozzá stb. Bátran írjátok le a vágyaitokat, kívánságaitokat!

Javítandó

A magyar Wikipédián létező eszköz, amivel probléma van, vagy fejlesztést, módosítást igényel

WikiEd

A régi WikiEd Fix redirekt eszköze jó lenne, ha ismét működne! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője B.Zsolt (vitalap | szerkesztései)

Átirányítások automatikus javítása

Redirektek automatikus javítása, ha a redirekt meg van jelölve – Aláíratlan hozzászólás, szerzője B.Zsolt (vitalap | szerkesztései)

A {{rosszredir-auto}} / {{nemrosszredir-auto}} sablonokról van szó, vagy valami másról? --Tgrvita 2020. október 28., 07:43 (CET)
Igen, azokról B.Zsolt vita 2020. október 28., 10:46 (CET)

Forrásszöveg szerkesztése

Egy apróság, de engem nagyon sokszor bosszant, hogy egy speciális karaktert alulról (pl. egy matematikai jel) nem írja felül csak beszúrja az elé, amit a szövegablakban kijelölök. Pl. le szeretném cserélni a (2<=3) ban a (<=) jeleket, kijelölöm az egérrel a két karaktert, majd rákattintok alul a (≤) jelre, akkor ez lesz belőle: 2≤<=3. JSoos vita 2020. október 28., 12:56 (CET)

Ugyanezzel van nekem is problémám, ha egyszer elhagyom a szerkesztőterületet és írok a tárgy mezőbe, akkor onnantól minden karaktert a tárgyba szúr be, hiában villog a kurzor a szerkesztőmezőben. (Én még wikEd-et is használok, nem tudom, nem zavar-e ez be... - Gaja   2020. október 28., 16:53 (CET)

@Gaja: Nálam – wikEd nélkül – oda szúr be, ahol a kurzor villog. Ha a tárgynál/szerkesztési összefoglalónál, akkor oda, ha a főszövegnél, akkor oda. (Ha nem villog sehol, akkor oda, ahol legutóbb villogott.) Én szeretem, hogy a szerkesztési összefoglalóba is tudok beszúrni. – Tacsipacsi vita 2020. október 28., 17:42 (CET)
@Tacsipacsi: Mondjuk lehetett volna annyi eszem, hogy kipróbáljam... Igazad van, ez wikEd probléma. Na már csak ezért is jó lenne a lentebb említett színkódolás bevezetése, szívesen átállnék arra... - Gaja   2020. október 28., 19:13 (CET)
@Gaja: Attól még, hogy neked jó a szintaxiskiemelő is, érdemes javítani a wikEdet is, hátha másnak meg az kell. Már ha valaki képes rá, mert gyanítom, hogy a hiba a wikEd alapfelépítésének a következménye. – Tacsipacsi vita 2020. október 29., 02:06 (CET)

Cikkértékelő

5+ éve egyedül végzem a cikkértékelési kategóriák frissítését, a feladat természetéből fakadóan pedig a futási idő minden hónapban egyre csak nő (nem számít, miről futtatom, egy edit/min felé a szerverek kímélése érdekében nem megyünk). El kéne döntenünk, csináljuk-e tovább, amennyiben pedig igen, milyen konstrukcióban. Bencemac A Holtak Szószólója 2020. október 30., 16:12 (CET)

A Pywikibot alapbeállítása percenként 6 szerkesztés, és mégse omlanak össze a szerverek, úgyhogy addig szerintem el lehet menni. Egyébként nem tudom, hogy a Wikimédiának van-e windowsos szervere (valószínűleg nincs), de .NET Core-ra (akár a napokban bemutatandó .NET 5-re) áttérve a program Windowson és Linuxon is futna, így Wikimédia-szerveren futtathatóvá válna. A szerveren meg ha két napig tart egy futás, hát két napig tart, senkit nem zavar. – Tacsipacsi vita 2020. október 31., 01:30 (CET)
Nem néztem még utána, hogy működik, de a PageAssessments kiterjesztéssel mintha kiváltható lenne a bot. Tgrvita 2020. október 31., 09:04 (CET)
Kiváltani biztos nem lehet, legfeljebb használni a bot kódjában – a bot oldalakat szerkeszt, szép színes sablonokkal és figyelőlistás értesítésekkel, a kiterjesztés viszont mindössze egy API-t ad, amit a bot vagy éppen egy segédeszköz meghívhat. – Tacsipacsi vita 2020. november 1., 02:12 (CET)
@Bencemac Nekem nem világos, pontosan mi a probléma. Túl sok szerkesztést végez egy-egy futás (kb. hányat)? Túl sokáig tart (honnan futtatva most kb. mennyi ideig tart)? Más probléma van? Milyen gyakran kell futtatni? Samat üzenetrögzítő 2020. november 29., 16:05 (CET)
Elsődlegesen azt kellene eldöntenünk, akarjuk-e még egyáltalán a cikkértékelést. Többségi igen esetén van csak értelme az optimalizálásnak. Bencemac A Holtak Szószólója 2020. november 30., 09:52 (CET)

Visszaállítás funkció hibásan működik

Ha a visszaállítást választom, de közben meggondolom magam, és a "Mégse" gombot nyomom, a visszaállítás akkor is megtörténik. Ez hibás működés. – Dodi123 vita 2020. november 2., 19:02 (CET)

@Dodi123: Ha jól sejtem, itt még mindig erről a problémáról, vagyis a rollbackConfirm.js segédeszköz hibájáról van szó? --Tgrvita 2020. november 16., 01:47 (CET)
@Tgr: Igen. Legutóbb itt próbáltam meg, mielőtt feltettem ide a kérdést. Az előzőleg felírt szöveg a "Mégse" választása után is törlődött. – Dodi123 vita 2020. november 16., 10:22 (CET)

Forrásszöveg szerkesztése vs Vizuális szerkesztés

Amikor tegyük fel a próbalapomat a "vizuális" módban szerkesztem majd átlépek egy másik alkalmazásba (mondjuk a Wordbe), visszalépéskor automatikusan helyreállítódik a munkamenet. Mikor viszont a Forrásszöveg szerkesztése módban vagyok, legtöbbször nem mentődik el a munkám. Ez zavaró tud lenni Nepos0475 vita 2020. november 16., 14:43 (CET)

Megjegyzés: Nepos0475 mobileszközt és mobilos szerkesztőt használ. Ez a Wikipédia mobilapp, vagy a webes felület? Samat üzenetrögzítő 2020. november 29., 19:03 (CET)

Sablon paraméterek szintaxisa

(1) Sablon a paramétereket jó lenne, ha felismerné/elfogadná akkor is, ha nagy kezdőbetűvel (de egyébként jól) vannak beírva (Típus, Work, Author, Kép, Balra…).
(2) Hibásan beírt (felismerhetetlen) paraméternél jelezzen hibát akkor is, ha az nem kötelező paraméter (langauge, autor, wrk, tárkép…) Ne csak egyszerűen „eltűnjön”. Ha van rá mód. Akela vita 2020. november 30., 18:08 (CET)

Honosítandó

Más wikin létező eszköz, ami jó lenne a magyar Wikipédián is

Forrásszöveg színkódolása

Szívesen látnám ezt a funkciót, enwikin jól működik. Alkalmazásával el lehet különíteni a kódot, a hivatkozást stb. a szövegtől, könnyebben át lehet látni a szerkesztéseket. - Assaiki vita 2020. október 27., 22:18 (CET)

Arra a wikikódos szerkesztőre gondolsz, amit a beállításaidban a Béta funkciók fül alatt Új wikiszöveges mód név alatt lehet elérni és bekapcsolni? Vagy valami másra? Samat üzenetrögzítő 2020. október 27., 22:21 (CET)
Elnézést, ez nem színez, és közben rájöttem, hogy ezt használod is (éppen ezzel szerkesztetted ezt a bejegyzést). Én is használtam ilyet valahol, megnézem :) Samat üzenetrögzítő 2020. október 27., 22:24 (CET)
(Szerkesztési ütközés után) Az új wikiszöveges módot nem használom (minek, ha a régi is tud wikiszöveget szerkeszteni, és ráadásul sokkal több eszköz kompatibilis vele?); a régiben van egy ceruza ikon közvetlenül a „Haladó” előtt, amivel kapcsolgatható a kiemelés. (Basszus, most csak azért nem tudtam használni a válaszeszközt, mert abban nem tudom megnézni az ikont az üzenet írása közben… Így aztán Alenshának sem beszámolni a válaszeszköz szerkesztésiütközés-kezelési képességeiről. :-() – Tacsipacsi vita 2020. október 27., 22:39 (CET)
Ez lenne az? (Az enwikin a beállítások, segédeszközök alatt találtam "Syntax highlighter" név alatt.) Vagy valamelyik másik színezőre gondoltál? Samat üzenetrögzítő 2020. október 27., 22:32 (CET)
Igen, ez lenne az. - Assaiki vita 2020. október 27., 22:41 (CET)
Ezt én is támogatnám... - Gaja   2020. október 28., 16:50 (CET)
Ezt nem ismertem, de szerintem nagyban könnyítené a szerkesztést. JSoos vita 2020. október 29., 07:45 (CET)
Ez nagyon jó lenne. Xia Üzenő 2020. október 30., 23:13 (CET)
Mitől jobb ez, mint az alapértelmezett színező? Tgrvita 2020. október 31., 09:05 (CET)
Bocs ha hülyeséget kérdezek, de hogy lehet előhozni ezt az alapértelmezett színezőt? A szintaxiskiemelésre gondolsz? - Assaiki vita 2020. november 1., 01:06 (CET)
Én személy szerint nem látom át a szintaxiskiemelést (SZK) olyan jól, mint az enwikin a Syntax highlightert (SH). A SZK kevés dolgot különböztet meg háttérszínnel, az is eléggé beleolvad a háttér színébe. Tehát az SZK inkább a betűszínekkel variál, míg a SH kizárólag a háttérszínekkel játszik. Működésük is eltérő: pl. SZK csak a nyitó és záró gallery tageket színezi, a köztük lévő kódot/szöveget nem. De így van a címsorokkal is, az SZK csak az egyenlőségjeleket színezi, a szöveget nem. Az SZK-nak mindegy, hogy mi van a sablonban, a {{ és }} jelek között mindent egyforma színnel jelöl, míg az SH tudja értelmezni a bennük foglaltakat. És ez csak pár dolog, ami eszembe jutott. Összességében szerintem jobban átlátható a Syntax highlighter. Itt van két kép összehasonlításnak: SZK versus SH. - Assaiki vita 2020. november 1., 01:54 (CET)
Na, most újra használatba vettem a szintaxiskiemelőt (régebben már kikapcsoltam, mivel nem tetszett), és most rájöttem még egy lényegi különbségre. Csigalassú. Több századmásodperces késéssel jelenik meg a beírt szöveg a szerkesztőben, ami szerintem botrányos. Kipróbáltam, ugyanannál a közepes hosszúságú szövegnél enwikin nem lassul be a SH. A szintaxiskiemelő akkor használható, amikor nagyon kevés szöveg van. Ahogy szaporodnak a kódok, úgy lesz egyre lassabb. Ha kifejezetten nagy cikket próbálok vele szerkeszteni, pl. egy 300000 byte körüli lapot, akkor egyetlen billentyűlenyomás eredményére másodperceket kell várni, hogy megjelenjen a képernyőn. Nálam ez a használhatatlan kategóriába tartozik. (Win7, Google chrome böngésző + legújabb update, ha ez számít valamit) - Assaiki vita 2020. november 1., 02:18 (CET)
T184857 Tgrvita 2020. november 1., 08:12 (CET)

Figyelőlistára vétel átmeneti időtartamra

A német Wikin látom, nagyon tetszik: Ha figyelőlistára jelölök egy cikket, egy kis menüben felajánlja a választást az "1 hétig, 1 hónapig, 3 hónapig, 6 hónapig, tartósan" között. Szerintem jól használható lenne nálunk is. Akela vita 2020. október 28., 08:36 (CET)

@Akela: Ezt globálisan fejlesztik, előbb-utóbb elvileg hozzánk is megjön. (A menetrendben még nincs konkrét dátum.) – Tacsipacsi vita 2020. október 28., 17:48 (CET)
@Akela: Most már van: a tervek szerint december elsején telepítik az összes fennmaradó wikire, így hozzánk is. – Tacsipacsi vita 2020. október 31., 01:31 (CET)
A német Wikipédia műszaki kívánságlistájának az eredménye egyébként. Tgrvita 2020. október 31., 09:07 (CET)

Wikidata szerkesztése infoboxból indulva

A román wikin az infoboxban egy kis ceruza van az egyes adatok mellett, arra kattintva lehet a wikidatából áthozott adatot szerkeszteni. Itt egy példa. – Hkoala 2020. október 28., 17:30 (CET)

Ezt akár mi is bevezethetjük azonnal, a {{wikidata}}(?) sablont kell kiegészíteni. – B.Zsolt vita 2020. október 28., 19:46 (CET)
És az összes sablont javítani… Mivel jelenleg sok helyen feltételezi a sablonkód, hogy a {{wikidata}} kimenete formázatlan szöveg, csúnyán szétesne sok minden (weboldalak, mindenféle azonosítók, képek…), ha automatikusan megjelennének a szerkesztéslinkek mindenhol. Persze meg lehet csinálni, de munkás. – Tacsipacsi vita 2020. október 29., 01:54 (CET)

Lehetőségek:

XTools

Jópofa kis gadget, ami lehetővé teszi, hogy a cikkek címe alatt automatikusan megjelenjen statisztika a képen is látható formában. Jelzi, hogy hány lapváltozat volt, mikor lett létrehozva, hány szerkesztő foglalkozott vele, milyen nézettsége van stb. - Assaiki vita 2020. november 1., 12:04 (CET)

Google Images

A Commonsban létező funkció, miszerint a TinEye-hoz hasonlóan a Google-keresővel is rá lehet keresni egy adott kép előfordulásaira. – Regasterios vita 2020. november 21., 15:55 (CET)

Új eszköz, bot stb.

objektivitást ellenőrző bot

Egy bot, amibe fel lenne vezetve "X" kifejezés, mondat,stb. Ez a robot leellenőrizné "A" szócikket, és ha a korábban megadott szavak "N" százaláknál nagyobb arányban szerepelnének a szócikkben, akkor arra rákerülne egy sablon. A botnál be lehetne állítatni azt is, hogy mely témaköröket milyen gyakorisággal vizsgáljon át. Nepos0475 vita 2020. október 29., 22:19 (CET)

Melyek azok a szavak, melynek megléte esetében az objektivitás sérül? – B.Zsolt vita 2020. október 30., 19:18 (CET)
az objektivitást nem lehet robottal ellenőrizni, bocs. Xia Üzenő 2020. október 30., 23:14 (CET)
Szóismétlés kiküszöbölésére? Szalakóta vita 2020. november 7., 19:27 (CET)
@Szalakóta szerintem egy robot nem tudja megállapítani, hogy a szóismétlés felesleges-e, ehhez értelmezni kéne a szöveget, erre azért a botok nem képesek. Xia Üzenő 2020. november 10., 12:30 (CET)

Wikidata kapcsolat azonnal

Sokan a szócikkekbe olyan adatokat is beírnak, ami a Wikidatából is megjelenhetne. Jó lenne, ha már az első mentés előtt lenne valamiféle kapcsolat a cikk és a Wikidata között. Mondjuk ha az új cikk létrehozása a Wikidata felületén is megtörténhetne? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője B.Zsolt (vitalap | szerkesztései) 2020. október 31., 22:53 (CET)

Könnyen elérhető súgó

Én hasznosnak találnám, ha a cikkfelépítést meg lehetne nézni úgy is, hogy nem hagyom el az oldalt.Úgy képzelem el, mint a Látszert, de nem egy előnézeti szöveget mutatna, hanem ezt a képet: [1]

A linket pedig oldalt, az eszközök közé raknám. Csak rámutatok az egérrel és már tudom is, hogy mi kell előrébb: a portálsablon vagy a nemzetközi katalógusok. – B.Zsolt vita 2020. október 31., 22:53 (CET)

@B.Zsolt: magadnak szeretnél ilyet, vagy valamilyen kezdő szerkesztők számára értelmezhető formában? --Tgrvita 2020. november 16., 02:08 (CET)

Szerintem mindenki számára hasznos lenne. – B.Zsolt vita 2020. november 16., 12:56 (CET)

Szerkesztési ütközés előrejelzése

Szerkesztési ütközési helyzetet lehetne-e már a mentést megelőzően, pl. előnézet megtekintésekor kijelezni? Akela vita 2020. november 21., 01:43 (CET)

Jó közelítéssel lehetne. (Azt nem biztos, hogy pontosan meg tudjuk tippelni, hogy két potenciálisan ütköző szerkesztést össze tud-e fésülni automatikusan a szoftver, de azért közelíteni lehet.) Tgrvita 2020. november 21., 01:53 (CET)
Végülis ez majdhogynem működik... Csak fordítva :( . Ha megnyomom a "változtatások megtekintése" gombot, azok között olyanok is megjelennek, amiket én ugyan nem szerkesztettem, de ha közben egy másik szerkesztő hozzáírt valamit, az nálam úgy jelenik meg, mintha én azt kitöröltem volna. JSoos vita 2020. november 21., 16:06 (CET)
Ha jól sejtem, itt az az alapprobléma, hogy inkább újrakezdenéd a szerkesztést, mint hogy átvergődj a szerkesztési ütközés nem könnyen érthető felületén, viszont magából a szerkesztési ütközés nézetből már nehéz kimásolni a te változatod szövegét? Tgrvita 2020. november 29., 07:43 (CET)

Olyat nem lehet, hogy ne engedjen megnyitni olyan cikket szerkesztésre, amit valaki már megnyitott, de még nem mentette el? Vagy legalább jelezze, hogy vigyázz, valaki x perce megnyitotta szerkesztésre. – B.Zsolt vita 2020. november 29., 09:34 (CET)

Valamikor réges-régen így működött, de nem túl felhasználóbarát, részben mert nem tudod megmondani, hogy aki megnyitotta, még szerkeszti-e, vagy csak úgy felejtette, részben mert kis szerkesztésekből általában nem lesz szerkesztési ütközés. Tgrvita 2020. november 29., 11:10 (CET)

Szerintem már az is nagy segítség lenne, hogy a "változtatások megtekintése" közben jelezné pl. egy színnel, hogy azt nem én szerkesztettem, hanem az ütközés miatti változtatás. JSoos vita 2020. november 29., 11:41 (CET)

Melyik előnézetet használod? A Beállítások > Szerkesztés > Előnézetek megjelenítése az oldal újratöltése nélkül be van kapcsolva? Tgrvita 2020. november 29., 19:27 (CET)

Egyéb javaslat

Ellenőrizetlen lapok

Az "Ellenőrizetlen lapok" rendezése időrend szerint, legrégebbi az elején. – Hkoala 2020. október 28., 14:31 (CET)

T45857 Tgrvita 2020. október 31., 09:16 (CET)

Válasz + karakterbeszúró

Egy kérdés: ezt az új „válasz-fícsört” nem lehet valahogy meghekkelni vagy felturbózni, hogy valahol alatta meglegyenek azok a nyelvek szerinti beszúrható karakterek, ami a normál forrásszerkesztőnél megvan? - Gaja   2020. október 28., 16:55 (CET)

@Gaja: Ez már tavasszal felmerült; mivel még aktívan fejlesztik az eszközt, remélhetőleg a projekt végére eljutnak ehhez is. – Tacsipacsi vita 2020. október 28., 18:02 (CET)
Köszönöm! - Gaja   2020. október 28., 19:13 (CET)
Ez volt az egyik első és legfontosabb kérésem, azóta is erőltetem. Éppen múlt héten láttam, hogy elkezdtek vele foglalkozni, úgyhogy csak félrerakták, nem ásták el. Samat üzenetrögzítő 2020. október 29., 23:06 (CET)

Válasz + szerkesztési összefoglaló

Lehetne szerkesztési összefoglalót írni az új válaszeszközzel? – Hkoala 2020. október 29., 08:09 (CET)

Már most is lehet, ha a szerkesztőmező alatt a "Haladó"-ra kattintasz, ott az előkészített összefoglaló. - Gaja   2020. október 29., 09:47 (CET)

Mi hivatkozik erre

A "mi hivatkozik erre" listából ki/be lehessen kapcsolni a sablonon keresztül történő hivatkozásokat. – Hkoala 2020. október 28., 17:53 (CET)

(Vagy akár kapcsoló nélkül is megoldható lenne, ahogy egy-egy átirányítás alatt is látszanak a közvetett hivatkozások, lehetne a sablon hivatkozásokat is külön csoportban. JSoos vita 2020. október 29., 07:50 (CET))
T3392 / T14396. Szerintem erre nincs esély. Tgrvita 2020. október 31., 09:22 (CET)

Számomra ez rejtély. A "mi hivatkozik erre" találati lapon van 3 db kapcsoló: "beillesztések - linkek - átirányítások rejtése/megjelenítése". Második+harmadik világos. Az elsővel, a "beillesztésekkel" sosem tudtam változást előidéznem a találati listában. Régen, eleinte azt hittem, na, biztos ez az a funkció, amit keresek, a "beillesztés közvetlenül vs. sablonon keresztül közvetve" kapcsolója, de persze nem az, elég hamar rájöttem. Ma sem tudom, ettől a kapcsolótól milyen eredmény várható, mert a találati listára (eddig) nem tudtam vele hatni. Ezért valószínűleg túl egyszerűnek gondolom az igényt: e kapcsoló helyett egy másik szubrutint (a közvetlen/közvetett beillesztés választását) beprogramozni, megoldható lenne-e, emberi mértékű munkával, az egész rendszer fejre-állítása nélkül? Akela vita 2020. november 16., 19:38 (CET)

Azokat a lapokat szűri, ahol az aktuális lap sablonként beillesztve szerepel. Más szóval, ha egy szócikk tartalma az, hogy #REDIRECT[[A]] [[B]] {{C}}, akkor a Speciális:Mi hivatkozik erre/A lapon azt a szócikket az "átirányítások" kapcsoló fogja mutatni/elrejteni, a Speciális:Mi hivatkozik erre/B lapon a "linkek", és a Speciális:Mi hivatkozik erre/C lapon a "beillesztések". Tgrvita 2020. november 17., 00:38 (CET)
Ha jól értem akkor a "beillesztve" csak a sablonok esetén értelmezhető. Tehát egy sablonnál a különbség az, ha linkként hivatkoznak rá: [[Sablon:C]] vagy ha sablonnal: {{C}}, akkor ez utóbbi szűrhető a beillesztve kapcsolóval. Vagy van más is, amire vonatkozik a "beillesztve"? JSoos vita 2020. november 21., 17:07 (CET)
A gyakorlatban nem nagyon, de elvileg bármilyen lapot be lehet illeszteni, a Sablon névtér csak annyiban speciális, hogy az az alapértelmezett, ha a névtér nincs megadva. Tgrvita 2020. november 21., 22:35 (CET)

Wikipédia kereső alapbeállításának módosítása

Főleg a Wikipédia felhasználóknak szánt, általában a jobb felső sarokban látható kereső alapbeállítását úgy kellene módosítani, hogy kizárólag a cikkek szövegében végezzen keresést, de a cikkekbe beágyazott sablonokban, valamint a wikidata adatlapjában ne. Ezek ugyanis tömeges irreleváns találatokat eredményeznek, amik nagy számukkal releváns találatokat fedhetnek el a felhasználó elől. ZorróAszter vita 2020. október 29., 13:57 (CET)

Csatlakozom ZorróAszter kéréséhez. Plusz: a keresőhöz lenne egy technikai kér(d)ésem. Ha nem idevaló), kérlek tegyétek át a megfelelő alcímbe: A keresőben van-e (lehet-e) olyan eszköz, trükk, amellyel két (vagy több) szóból álló csoportra lehet keresni, hasonlóan a Google idézőjeles lehetőségéhez. Az idézőjeleket kipróbáltam itt a keresőben, úgy tűnik, megtalál előfordulásokat, de a "keresés eredménye" lap mutatja, hogy az idézőjeleket is a keresett string részeként kezeli. Akela vita 2020. november 22., 09:32 (CET)
Idézőjellel a legegyszerűbb, de greyspace karakterekkel is lehet. Bővebben lásd itt. Tgrvita 2020. november 22., 17:52 (CET)

Figyelőlista

Hahó! Nem tudom, ha most ezt ide kell, hogy írjam; de jobb ötlet híján ide írom. A Figyelőlista maximális kinyújtása jelenleg 1000, én pedig szeretném, ha legalább 5000 volna. A huwikin nem annyira fontos, hanem inkább a Commonsban volna ez nagyon jó. Vajon a Commonsban külön le kell, hogy írjam ezt? Vagy valaki továbbítja oda is? Mert láttam, hogy a Műszaki kívánságlista (2020) más Wikiknél is megjelent. Üdv. DenesFeri vita 2020. november 17., 10:32 (CET)

@DenesFeri: Ez a kívánságlista a magyar Wikipédiáról szól. A másik minden wikiről, tehát oda írhatod, bár valószínűleg az 1000-es korlátnak műszaki oka van (minél több elem szerepel a figyelőlistán, annál nagyobb terhelés a szervereknek), így lehet, hogy elutasítják. Egyébként ha a modern figyelőlistát használod (nincs kipipálva a „JavaScript nélküli felület használata” opció a beállítások Figyelőlista fülén), akkor van egy olyan szűrő, hogy még nem látott változtatások – ha ezt a szűrőt bekapcsolod, akkor az utolsó 1000 még nem látott változtatást listázza a figyelőlista, azaz ha valamit megnézel, akkor a helyén megjelenhet egy régebbi szerkesztés, ami korábban az 1001. volt. Ez nem oldja meg a problémádat? – Tacsipacsi vita 2020. november 17., 20:59 (CET)
Szia @Tacsipacsi:! Köszönöm a választ és a tippet! A beállításaimnál nemigen szoktam járni, csak ha nagyon muszáj. A Commonsnál kipróbálom a javaslatodat. Továbbá ezt a dumát áthelyezem a vitalapomra is, hogy maradjon meg nekem. Üdv. DenesFeri vita 2020. november 18., 10:18 (CET) @Tacsipacsi: A Wikidatában sikerült kipróbálnom; és működik. DenesFeri vita 2020. november 18., 10:37 (CET)
(T151165) Tgrvita 2020. november 21., 02:02 (CET)

Az én figyelőlistámon 2524 sor van anélkül, hogy bármit beállítottam volna. Mi az 1000-es max korlát? [Közben megtaláltam, nem a figyelt lapok száma, hanem a képernyőn egyszerre látható, megjeleníthető sorok számáról van szó.] Akela vita 2020. november 18., 12:38 (CET)

@Tacsipacsi: Bocs Tacsipacsi, de a megoldás mégsem tökéletes számomra, csak most utólagosan vettem észre. @Akela: neked hogy sikerült a 2524 sorod? DenesFeri vita 2020. november 18., 13:08 (CET) @Akela: Ja, nekem nem a sor kell, hanem a figyelőlistán a több, mint 1000-nél képek listája. Időnként veszi magát egy-egy bot és több száz vagy több ezer képemben jár, továbbá egyes szerkeztők átneveznek képeket anélkül, hogy szóljanak; és ha az átnevezés az 1000-en felül van, akkor elveszlődik a szememelől. DenesFeri vita 2020. november 18., 13:14 (CET)
Nem "sor" van, bocsánat, hanem "2524 lap van a figyelőlistámon", azaz ennyi lapot jelöltem meg figyelésre. A másik érték, amit a beállításokban tudok állítani: "A figyelőlistán megjelenő szerkesztések maximális száma:", az nálam is max 1000, ezt találtam még, és egészítettem ki a szövegemet utólag. Összekevertem a két értéket. Akela vita 2020. november 18., 14:46 (CET)
Na jól van @Akela:, de ennyit már én is tudtam. Én a max 1000-et szeretném kinyújtatni legalább 5000-re. DenesFeri vita 2020. november 19., 09:00 (CET)

Globális kívánságlista

A következő kéréseket továbbítottam a globális kívánságlistára:

és próbáltam becsatlakozni a fenti, munkamenet helyreállításával kapcsolatos kérés kapcsán ebbe:

Samat üzenetrögzítő 2020. november 29., 19:04 (CET)