Világkormány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A világkormány egy olyan politikai testületre vonatkozó elképzelés, ami meghozná, értelmezné és betartatná a nemzetközi jogot. Az elképzelés elkerülhetetlen velejárója, hogy a nemzetek kénytelenek lennének megosztani vagy (nézőponttól függően) fel is adni a szuverenitásuk egy részét. Gyakorlatban a világkormány egy új adminisztrációs szint lenne a jelenleg létező nemzeti kormányzatok fölött és koordinációra lenne képes olyan területeken is, ahol a nemzeti kormányzatok egymástól függetlenül erre hatékonyan nem képesek.

Mindeddig egy ország sem lépett fel hivatalosan világkormányra létrehozására vonatkozó tervekkel, noha egyesek a mai nemzetközi szervezetekben (Nemzetközi Büntetőbíróság, Egyesült Nemzetek Szervezete és a Világbank) illetve különböző nemzetekfeletti és kontinentális uniókban (Európai Unió, Mediterrán Unió, Dél-Afrikai Unió és Ázsiai Unió) egy új világkormányzati rendszer kezdeti lépéseit látják.

A világkormány koncepció története[szerkesztés]

Korai elképzelések[szerkesztés]

Egy, a világbéke megőrzésére képes kormányzat iránti igény már a régi görög és római időkben megjelent, és később a korai 14. században Dante is foglalkozott vele az 1329-es Monarchia című könyvében. Az ismert holland újságíró, Hugo Grotius 1625-ben írta meg Háború és béke joga című művét, amit a modern nemzetközi jog kiindulópontjának tartanak.

Irodalmi vonatkozások[szerkesztés]

Több tudományos-fantasztikus mű a jövőben világkormányt, vagy földrészenkénti kormányzást képzel el a jövőben.