Titkok hálójában (televíziós sorozat, 2021)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Titkok hálójában
(Yargı)
Műfajbűnügy, dráma, rejtély, thriller

ÍróSema Ergenekon
RendezőAli Bilgin, Beste Sultan Kasapoğulları
Főszereplő
ZeneszerzőToygar Işıklı

SzlogenMi a fontosabb? A törvény vagy a család?
Ország Törökország
Nyelv
Évadok3
Epizódok
  • Törökország
  • Magyarország
Gyártás
ProducerKerem Çatay
Forgatási helyszín
OperatőrYalçın Avcı
Részenkénti játékidő
  • Törökország 130-140 perc
  • Magyarország 40-45 perc
GyártóAy Yapım
ForgalmazóKanal D
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás kezdete2021. szeptember 19.
Első magyar adó
Magyar sugárzás kezdete2023. március 16.
Státuszfut
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Titkok hálójában (eredeti cím: Yargı - Ítélet) 2021-től vetített török televíziós sorozat, amelyet Ali Bilgin és Beste Sultan Kasapoğulları rendeztek. A főbb szerepekben a Sebzett szív című sorozatból ismert Pınar Deniz és a Végtelen szerelem című sorozatból ismert Kaan Urgancıoğlu látható.[1]

Törökországban 2021. szeptember 19-én mutatta be a Kanal D, Magyarországon 2023. március 16.-án tűzte műsorra a Super TV2,[2][3][4] azonban a kedvezőtlen nézettségi adatok miatt június 5-től az Izaura TV-n folytatódik a sorozat.[5]

A sorozat leírása[szerkesztés]

A sorozat három évadból tevődik össze, amelynek középpontjában egy elhúzódó bűnügyi és egy nehezen induló, ámbár beteljesült szerelmi történet áll. A műfaja bűnügy, dráma, ami időnként a thrillerrel egészül ki. Az események a Kaya és Erguvan (részben a Tilmen) családok titkait leplezik le, akik korábban teljesen békésen éltek, ugyanakkor elviekben nem is tudtak egymásról. Mindazonáltal a látszat ellenére, ezek a családok valójában a diszfunkcionális család osztályába tartoznak, azon belül a „kaotikus (szégyenteli)” csoportba. Jellemzőjük, hogy tagadják a gondjaikat és nem is akarják megoldani azokat. A (saját) gondjaik eltitkolása, rejtegetése megvédi őket a szégyentől. Úgy tűnik, hogy a Kaya család egyik tagja, megölte az Erguvan család másik tagját, amiből elindul a cselekvés.

A két főszereplő útjai komolyabban soha nem keresztezték egymást mindaddig, amíg a haláleset be nem következett. İlgaz Kaya ügyész és Ceylin Erguvan ügyvédnő a hivatásukból kifolyólag az ellentétes oldalon állnak, vagyis a vád és a védelem megrögzött képviselői. Azonban mindkettőjükben közös tulajdonság, hogy az igazság oldalát képviselik és éppen ezért összefognak annak érdekében, hogy a saját családtagjaik titkaira fényt derítsenek. A következetlen „ne érezz!” típusú szülői neveltetés miatt, a családok titkainak fokozatos lelepleződésekor, sokszor értetlenül állnak a hírek előtt, amiket nehezen tudnak érzelmileg kezelni, feldolgozni. Az összetartásukat nem csak a kíváncsiság és az igazságérzet, hanem a szerelem is fokozni fogja. İlgaz és Ceylin mindennapjait, közös nyomozását, munkáját és későbbi kapcsolatát rendkívül megnehezítik a rosszakaróik, a keserű csalódások, valamint a családtagjaik, végtére is a történtek egymás ellen fordították őket.

Noha utalnak arra, hogy a Kaya és Erguvan családok közül az utóbbi szegényebb, mégis ez a két főszereplő között nem érződik és nincs társadalmi különbség. Mindketten alapjaiban szegény, konzervatív családból származnak.

A Titkok hálójában sorozat kiválóan felépített, meglepetésekben gazdag történetet dolgoz fel, csakhogy a műfajából kifolyólag, a rendszeres drámai jelenetek, valamint az ehhez kapcsolódó pszichológiai thriller jelenléte lelkileg megterheli a nézőt. A túlterheltség érzésének enyhítése érdekében, a főszereplők között kialakuló és meglévő romantikus, játékos, szerelemmel teli együttlétek átmenetileg feledtetik a gondokat. Mindezek kitartást keltenek a nézőben annak ellenére, hogy a főműfaj általában nem közkedvelt.

A főszereplőkről[szerkesztés]

İlgaz Kaya[szerkesztés]

Tökéletesen megtestesíti az úgynevezett mintapolgárt, sőt ezt egyszerre elvárja tőle a családja, illetve a hivatása is. Mindig megfontolt, előre eltervezett lépéseket tesz azért, hogy a társadalmilag elismert köztisztelete folyamatosan megmaradjon. Ügyészként tartózkodik bárminemű tisztességtelen, továbbá törvénytelen eszköz igénybevételétől. Egyedül a jogállamiságban hisz, valamint abban, hogy a törvény erejével bármelyik bűnös legyőzhető. Számára a család és a becsület a legfontosabb. Az apja rendőrfőnök, az anyja korábban meghalt. Ő a család elismert tagja, a „jó gyerek”.

Ceylin Erguvan[szerkesztés]

Csinos, tehetséges, viszont rendkívül akaratos, pimasz fiatal ügyvédnő, aki bármilyen eszközt bevet annak érdekében, hogy az ügyfele ártatlanságát bebizonyítsa. Gyakran tisztességtelen módszereket alkalmaz azért, hogy védencét felmentse a bíróság. Ráadásul bizonyítékokat is képes megsemmisíteni. Rátermettségét folyamatosan bizonyítania kell, ugyanis sokszor előítéletesek vele szemben, továbbá lenézik (többnyire a férfiak), mivel feltételezik róla, hogy nőként alkalmatlan erre a feladatkörre. Ebből kifolyólag igyekszik az érzelmeit leplezni, erős nőnek mutatja magát, miközben érzelmekben gazdag személyiség. Az apja halász (korábban: hajóskapitány), az anyja háztartásbeli. A családjában ő az, akit mindenért hibáztatnak, a „problémás gyerek”.

Kapcsolatuk[szerkesztés]

İlgaz és Ceylin kapcsolata az ellentétek vonzásán alapul, amely nem a társadalmi különbségekből keletkezik, hanem a személyiségbeli eltérésekből. A munkakörük, a hivatásuk, az életvitelük és az érdeklődési körük gyakorlatilag nem képeznek áthidalót egymás között mindaddig, amíg a családjaik titkai végett, kénytelenek összefogni. Ahogy fokozatosan megismerik egymást, kialakul a szimpátia, melynek eredményeképp a közeledésük egymás felé egyszerre művészi, ízléses és rendkívül erkölcsteli. Ez a fajta közeledés időnként eléggé lassúnak érződik, vagyis a nézőben a türelmetlen vágyakozás érzését kelti, miszerint a „mikor jönnek már össze?” kérdés fogalmazódik meg. Tekintve, hogy kettőjük közül Ceylin a „problémásabb” (lásd: fentebb), ez sok esetben nehézségeket okoz kettőjük között, amit a fiatal nő úgy próbál meg kezelni, hogy távolságot tart İlgaztól. Nehezményezi, hogy İlgaz életébe számtalan olyan változást hozott (például: miatta változott meg a családi állapota, vagy mondott le az ügyészi munkaköréről), amit a férfi, - véleménye szerint - nem szívesen fogadott. A kapcsolatuk feladata az egymástól történő tanulási folyamat bevégzése: mindkettőjüknek meg kell tanulni a túlságosan kötött (İlgaz), vagy éppen kötetlen (Ceylin) életvitelből és hozzáállásból engedni, elvégre ezek miatt nem tudnak önállóan tovább fejlődni az életben; az a tulajdonság hiányzik, ami a másikban megtalálható. Teljesen egyenértékű partnerei egymásnak, ahol mellesleg vannak nézeteltérések, azonban szélsőséges és súlyos kapcsolati rendellenességek (bántalmazás, elnyomás, kisajátítás) semmiképp sem jellemzőek. Ezeket a néző már nem lenne képes elviselni, mivel a főműfaj alapjaiban megterhelő, ezért a tökéletességet kettőjükben keresi.

Évados áttekintés[szerkesztés]

Évad Török
epizódok
száma
Magyar
epizódok
száma
Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé Eredeti adó Évadpremier Évadfinálé Magyar adó
1. 34 111 2021. szeptember 19. 2022. május 29. 2023. március 16. 2023. augusztus 23.
2. 29 96 2022. szeptember 18. 2023. május 7. 2023. augusztus 24. 2024. január 15.
3. 2023. szeptember 24. 2024. 2024. május 2. 2024.
Alább a cselekmény részletei következnek!

Első évad (2021–2022)[szerkesztés]

Második évad (2022-2023)[szerkesztés]

Harmadik évad (2023-2024)[szerkesztés]

A harmadik évad tartalma
Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők és magyar hangjaik[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Évad Magyar hang
İlgaz Kaya Kaan Urgancıoğlu 1-3 Makranczi Zalán
Ceylin Erguvan Kaya Pınar Deniz 1-3 Kelemen Kata

Gyakori szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Évad Magyar Hang
Zafer Erguvan † Ali Seçkiner Alıcı 1 Végh Péter
Engin Tilmen † Onur Durmaz 1, 3 Timon Barna
Pars Seçkin † Mehmet Yılmaz Ak 1-2 Bozsó Péter
Derya İhdal Şükran Ovalı 1-2 Németh Borbála
Metin Kaya Hüseyin Avnı Danyal 1-3 Papp János
Gül Erguvan Zeyno Eracar 1-3 Kovács Nóra
Eren Duman Uğur Aslan 1-3 Dévai Balázs
Çınar Kaya Arda Anarat 1-3 Baráth István
Aylin Erguvan Yılmaz Pınar Çağlar Gençtürk 1-3 Ruttkay Laura
Osman Yılmaz Onur Özaydın 1-3 Moser Károly
Yekta Tilmen Uğur Polat 1-3 Háda János
Merdan Kaya Cezmi Baskın 1-3 Dézsy Szabó Gábor
Laçin Gökmen Tilmen Nilgün Türksever 1-3 Majsai-Nyilas Tünde
Turgut Ali Duymaz † Yurdaer Okur 2 Fesztbaum Béla
Ömer (Yakup) Atamer Doğaç Yıldız 2 Csiby Gergely
Haluk Yıldırım Kenan Bal 2 Barbinek Péter
Nadide Baksı Ayşen Sezerel 3 Még nem ismert
Efe Ekneraz Ulvi Kahyaoğlu 3 Még nem ismert
Fırat Gülmez Alican Yücesoy 3 Még nem ismert
İclal Zerden Defne Kayalar 3 Még nem ismert

Mellékszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Évad Magyar hang
İnci Erguvan † Ece Yüksel 1, 3 Hermann Lilla
Neva Seçkin † Başak Gümülcinelioğlu 1 Dobó Enikő
Makbule Kaya Özlem Çakar Yalçınkaya 1 Bodor Böbe
Şahver Yengi Ayşenil Şamlıoğlu 1 Halász Aranka
Cüneyt Ozgan Hakan Dinçkol 1 Zöld Csaba
Özlem Kartal Pınar Töre 1 Bognár Anna
Seda Gökmen Nergis Öztürk 1 Kiss Eszter
Merve Demetoğlu Zeynep Parla 1-2 Laudon Andrea
Serdar Denzi † Eray Ertüren 1-2 Renácz Zoltán
Ridvan Mete † Yiğit Kalkavan 1-2 Sörös Miklós
Özge Işıklı Dilara Çakır 1-3 Nyírő Eszter
Parla Yılmaz Zeynep Atılgan 1-3 Csifó Dorina
Defne Kaya Beren Nur Karadiş 1-3 Hegedűs Johanna
Tuğçe Duman Merve Ateş 1-3 Pekár Adrienn
Umut Onur Tekin 1-3 Hám Bertalan
Burak Yıldırım † Samet Kaan Kuyucu 2 Ágoston Péter
Rafet Günbay Müttalip Müjdeci 2 Vida Péter
Çetın Sarolo (Nizam Teven) Merih Ermakastar 2 Szatmári Attila
Tolga Çırmak Emir Özden 2 Czető Ádám
Ayten Suat Ezin Elif Melda Yılmaz 2 Tarr Judit
Eyüp (Gökhan) Denzi Alper Çankaya 2 Előd Álmos
Özcan Sandık Serdar Orçin 2 Dolmány Attila
Mercan Kaya Eylül Uğur 3 Még nem ismert
Ela Özbay Çağla Demir 3 Még nem ismert
Can Aynar Ferit Kaya 3 Még nem ismert
Elif Yılmaz Gece Işık Demirel 3 Még nem ismert
Yiğit Alican Altun 3 Még nem ismert
Nil Barkın Müge Bayramoğlu 3 Még nem ismert
Dilek Oknaz Seda Türkmen 3 Még nem ismert
Filiz Oknaz Özlem Türay 3 Még nem ismert
Kadir Adarlı Arif Pişkin 3 Még nem ismert
Asiye Korkmaz Ayşegül Cengiz 3 Még nem ismert
Ertuğrul Necip Naşit Özcan 3 Még nem ismert
Kubilay Amir Sermet Yeşil 3 Még nem ismert

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a TV2 Média Csoport megbízásából a Masterfilm Digital készítette.

2023. április 21. napján a szinkronrendező, a Super TV2 hivatalos közösségi oldalán egy nyilvános hozzászólása során, az alábbi véleményt fogalmazta meg a magyar változattal kapcsolatban:

„Sokan hozzáteszünk ahhoz, hogy minél jobb eredmény szülessen és keményen dolgozunk nap, mint nap. Bár kritika így is éri az embert - néha jogosan - hisz emberek vagyunk, a legnagyobb odafigyelés mellett is hibázhatunk, de a kritikából lehet tanulni, így én annak is örülök és megköszönöm!”

Dögei Éva

Forgatás[szerkesztés]

  • A török számozás szerinti 63. részben látható üdülőhely jelenteit az Égei-tenger partján található Alaçatıban forgatták Çeşme város közelében.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A sorozatot történetéből kifolyólag nem jellemzi a változatos képvilág. Többnyire a rendőrség, ügyészség, bíróság, ezeknek az intézményeknek a közvetlen környezete, valamint a főszereplők otthona a főbb helyszínek. Amikor ezektől eltérhetnek, igyekeznek látványos helyeket is megmutatni Isztambulból: például egy tetőtéri terasz, amely a Boszporuszra néz, netán egy találkozó a Márvány-tenger partján.
  • Az egyes jeleneteket az aláfestő zenék gyakran túlzó módon keltik életre, de ettől válik igazán élvezhetővé, ugyanakkor átélhetővé azoknak mondanivalója.
  • Egy török epizód játékideje hozzávetőlegesen 130-140 perc, miközben a magyar változat csupán 40-45 perces, így az epizód nem az eredeti töröknek megfelelően, elgondolkodtatóan ér véget, hanem ésszerűtlenül, ahol éppenséggel az időtartam ezt megköveteli.
  • Az előző bekezdésben foglaltaktól függetlenül, a (török számozás szerinti) 6. 9. 12. 15. 32. 34. 43. 49. 52. 58. és 63. részek lezáró jelenetei, a magyar változatban is láthatók voltak.
  • A török epizódok végén gyakran előfordul, hogy az adott jelenet lezáró zenéjét a kivezetőben tovább viszik és nem a főcímzene indul el, ezzel is fokozva az elgondolkodtatást, illetve a hatást.
  • Eredetileg minden egyes török epizódhoz külön idézetet rendeltek, azonban a magyar változatban sokáig a 3. fejezet idézete „minden családnak vannak titkai” került megjelenítésre az epizódok előtt.
  • A magyar szinkronban mindig ugyanazon a ponton kiejtésbeli hibák fedezhetők fel: Çınar nevét szabálytalanul Dzs betűvel ejtik ki, holott Cs betűvel kellene a török nyelvtani szabályok szerint. Ellenben Ceylin nevének kiejtése szabályosan történik. Hasonló a helyzet Tuğçe nevével is, ahol a ğ karaktert nem lenne szabad kiejteni: szabálytalanul "Tugcse" hangzik el a szabályos "Tucse" helyett.
  • Az egyenes jelenetekhez rendelt, dalszöveggel ellátott zeneszámok a magyar változatban nem kerültek feliratozásra, így a néző nyelvismeret hiányában, csupán a hangszerelésből tud következtetni annak mondanivalójára.
  • A Törökországban bemutatott egyes epizódokban tisztelve az Iszlám vallást, a vér láthatóságát és az alkoholos ital fogyasztását elhomályosítással, továbbá az obszcén szavakat némítással korlátozzák a nézőközönség előtt.
  • Szintén vallási okokból kifolyólag soha nem kerül bemutatásra, nem tárgyalják, sőt még szóba sem hozzák az azonos neműek kapcsolatát, esetleg házasságát, ugyanakkor bármit, ami az LMBT-hez kapcsolható, mivel a török társadalom ezt elítéli.
  • A(z) (török számozás szerinti) 1. részben, amikor Ceylin megérkezik a szülői házba, egy születésnapi torta fogadja, amin az látható, hogy 29 éves lett és ezt 30-ra javítja. A színésznő valójában 1993. november 4.-én született, vagyis 2021-ben nem lehetett ennyi idős.[6]
  • A (török számozás szerinti) 8. részben, amikor İlgaz gyalogosan, lőfegyverrel a kezében üldözi Engint az éjszakában, akkor eredetileg többször felszólítja az üldözöttet a megállásra; ez a magyar változatból kimaradt. Noha Engin csapdába esik, ezért İlgaz elkapja, mégis ez az apróság súlyosan elferdítette a jelenetet, ugyanis miért állt volna meg, ha hivatalból nem szólítják fel a megállásra...
  • A (török számozás szerinti) 22. rész elején, miután Ceylin felébred a rémálmából, a készítők felhívják a néző figyelmét, hogy a robbantás óta eltelt 2 hét az időben; a magyar változatban erről a néző csupán úgy értesül, hogy Ceylin említést tesz az elmúlt 15 napról.
  • A (török számozás szerinti) 30. rész végét olyan csúnyán vágták meg a magyar változatban, hogy a vágási hiba végett az eredetiből 5 perc felvétel eltűnt, amely összefüggéstelen állapotot okozott. Itt ismét 6 hónapot előrehaladunk az időben, miközben Ceylint őrizetbe veszik és Eren dühösen kérdőre vonja a tetteiért. A 31. rész első perceivel került összevágásra, ahol az említett jelenet nem szerepelt, ugyanis az előző lezárásához volt szükséges.
  • A (török számozás szerinti) 33. rész végéből - hasonlóan az előző pontban foglaltakhoz - a magyar változatban szintén eltűnt 5 perc felvétel. Itt ismét 6 hónapot előrehaladunk az időben, összefoglalják eddig mi történt Ceylinnel a jövőben, valamint Eren a kihallgatás megkezdése előtt, papírt és tollat ad neki, mivel vallomást akar tenni. A 34. rész első perceivel került összevágásra, ahol az említett jelenet nem szerepelt, ugyanis az előző lezárásához volt szükséges.
  • A (török számozás szerinti) 36. résztől számítva, a magyar változatban a fejezetek elején lévő idézeteket nem jelenítik meg. Szintén nem látható, hogy az eredeti változatban mielőtt elindulna a fejezet, a korábbi részek tartalmából egy rövid összefoglalót mutatnak be annak érdekében, hogy a bonyolult események követhetők maradjanak.
  • A (török számozás szerinti) 56. és 57. részben az İlgaz főellenségének számító Igor, eredetileg akcentus nélkül beszéli a török nyelvet, azonban a magyar változat a színész sorozatbeli szláv (vélhetőleg bolgár) származására tekintettel, a magyar szinkront orosz akcentussal készítette el, amivel a szinkron minőségét kívánták megtartani.
  • A (török számozás szerinti) 63. rész utolsó jeleneteiben, amikor Ceylin zaklatottan keresi İlgaz pulóverét, akkor megkérdez két idegent az utcán; ők valójában a sorozat rendezője, Ali Bilgin és írója, Sema Ergenekon voltak.

Emberi jogok és a nők jogai[szerkesztés]

Törökországot és a török társadalmat gyakran bírálják az emberi jogok megsértése végett, ami komoly vitatéma például Törökország Európai Uniós csatlakozásának ügyében is. Bár a sorozatnak nem központi témája ennek bemutatása, sőt ellenkezőleg, a demokratikus keretek között meghozott, igazságos és hatályos jogszabályoknak megfelelő ítéletek kihirdetésére törekednek, mégis sok esetben megfigyelhetők az emberi jogokat feldolgozó jelenetek.

A beosztottakkal kortól, nemtől függetlenül, gyakran minősíthetlenül, vagy az időszakos hangulatuktól függően beszélnek a felettesek. Mindig tegezik őket, ritkán kérnek, inkább parancsba adnak utasításokat, miközben ők visszafelé tiszteletet és udvariasságot várnak el; érezhetően használati tárgyként tekintenek rájuk. A beosztottak mindent eltűrnek és közvetlenül sosem teszik szóvá a sértettségüket. Ezeknek vannak mérsékeltebb változatai is, amikor bizalmasan beszélgetnek el egymással, de ez végső soron nem változtat semmin. Ilyen kommunikáció figyelhető meg: Pars és Eren, Pars és Ridvan, Pars és Rafet, Metin és Eren, vagy éppen Eren/Rafet és a rendőrjárőrök között.

A nőkkel szemben sokszor érezhető előítélet (lásd: Ceylin jellemzése), akik hivatalosan végezhetik a klasszikus férfiakhoz kapcsolható munkákat, viszont a hosszú évekre visszamenő hagyományok és a kultúra nehezen igazodik a változásokhoz. İlgaz és Ceylin kapcsolata megtestesíti a házastársakra vonatkozó egyenrangúságot, vagyis Ceylinnek, mint nőnek szabad döntései lehetnek a kapcsolatot illetőleg (lásd: kapcsolatuk). Mindazonáltal amikor Ceylin nővére, Aylin úgy határoz, hogy el fog válni a férjétől, Osmantól, akkor az innovatív gondolkodású Ceylin támogatja őt ebben, azonban a tradíciókhoz szokott édesanyja emiatt veszekedést kezdeményez. Azzal, hogy Aylin szabad akaratából elválhat a férjétől, azt bizonyítja, hogy ezt megteheti, mivel korábban erről kizárólag a férfi dönthetett.

Derya ügyésznő esetében kicsit más a helyzet, ugyanis egy fiatal lány kíméletlen meggyilkolásának ügyében a vádlott családja zsarolni próbálja annak érdekében, hogy a vádiratot ne a számukra kedvezőtlen formában készítse el, akkor Pars jóindulatból kezdeményezi, hogy vegyék el tőle az ügyet. Ezt Derya úgy értelmezi, hogy alkalmatlannak és gyávának tartják, valamint a szabad döntés meghozatalában korlátozzák, mindössze azért, mert nő.

A főszereplők idősebb családtagjai között megfigyelhető, hogy a nők háztartásbeliek, a férfinak van egyedül jövedelme és ebből kifolyólag tekintélye. Amikor Zafer elhatározza, hogy Çınart meg fogja ölni, akkor gondolkodás nélkül a vejét, Osmant jelöli ki a ház urának. Ugyanakkor hasonló a helyzet Yekta és Laçin kapcsolatában is, ahol a nő, a férje totális, erőszakos ellenőrzése alatt van, aki szintén háztartásbeli, csupán az anyagi helyzetük megengedi a személyzet fenntartását. Az idősebb nők helyzetét tehát nem befolyásolja, hogy a családjuk gazdag, vagy szegény, mivel a régi rend szerint élnek. Tartanak attól, hogy egy rossz döntésük eredményeként a férjük akár testi fenyítésben is részesítheti őket. Itt vegyük alapul, amikor Ceylin apja azt hitte, hogy elárulta a családot és kitagadta a szülői házból, vagy amikor az anyja felhívja a figyelmét, hogy engedély nélkül házasodott meg, ezért az apja meg is verheti (Zafer ekkor már halott volt).

Időnként láthatók tárgyalások, ahol Ceylin olyan felperes női ügyfelet és/vagy ügyfeleket képvisel, akik az emberi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetlevelet a bíróság felé, mivel a munkáltatójuk rendszeresen sértegette, vagy fenyegette őket. Ezeknek a tárgyalásoknak nincs előzménye, nincs beépítve külön a történetbe. A lényegük, hogy az emberi jogokkal és a nők jogaival is foglalkoznak.

Bosszúvágy és önbíráskodás[szerkesztés]

Sok esetben tapasztalható, hogy amikor a szereplők közül valakinek a hozzátartozóját - szándékosan, hirtelen felindulásból, előre eltervezve, vagy akár jogszerűen - megölik, akkor szóba kerül a bosszú, vagyis a szemet-szemért hozzáállás. Mindig az az elképzelés, hogy aki elkövette, ugyanolyan gyötrelmeket és fájdalmat éljen át, mint amit az adott személynek kell megtapasztalnia a veszteség végett. Ezek a gondolatok azonban a pillanat hevében fogalmazódnak meg és később annyiban mérséklődik, hogy az elkövető életét tegyék tönkre, tehát életben hagyják. Természetesen a szereplőkre kiosztott feladatkörtől is függ, mit kell bevégezni, bemutatni, ez okból kifolyólag például a lánya halála után az elkeseredett Zafer célja valóban az volt, hogy Çınart megölje, hiszen meggyőződése volt, hogy İnci és a családja ettől meg fogja találni a békét. Más a helyzet, amikor Çınar, Zafer gyilkosát, Serdart elkapja és Gül elé veti annak érdekében, hogy önbíráskodással az asszony hirdessen ítéletet felette; ekkor Gül nem feltétlenül akarta Serdar halálát, mégis később bekövetkezett. A jelentős vagyonnal rendelkező Haluk miután elveszítette a sorozatgyilkos és pszichopata unokáját, Burakot, eszébe sem jut, hogy a fegyverhasználat jogos volt, csupán azt akarja, hogy aki megölte, fizessen meg érte (itt fontos megjegyezni, hogy a hiszékenyégét Yekta kihasználva folyamatosan hergeli őt). A temperamentumos Ceylin nehezen, mégis meg tudja állni a tettlegességet, ami például Enginnél határra eset, viszont Serdar esetében benne is meg van a bosszúvágy, de nem a megölését tervezve, hanem az igazságszolgáltatás elé küldve. A veszteségeket egyáltalán nem elfogadó Yekta, pedig folyamatosan fondorlatokkal kíván bosszút állni az ellene elkövetett jogos lépések miatt.

Összefoglalva az ilyen történésekre hiába a létező igazságszolgáltatás, a hétköznapi emberek sajátos, vagy éppen hagyományokon alapuló önbíráskodó, bosszúálló, önállóan és/vagy szerveződve megoldást kereső magatartása nem azonnal irányul a jogrendszer felé. Akit nagyobb érzelmi veszteség ért, előfordul, hogy az önérzetén, vagy a hitén az egyedi módszerek segítenek, netán már csalódott az igazságszolgáltatásban. Kivételt képeznek a bírók, ügyészek és rendőrök, hiszen hasonló gondolkodással rögtön elveszítenék a hitelességüket.

Meztelenség[szerkesztés]

A meztelenség ábrázolását lehetőleg kerülik, mivel a szentírás tiltja azt. A sorozat készítőinél érezhető a harc, miszerint igyekszenek a külföldi „nyugati” piacra is eladhatóvá tenni a munkájukat, miközben figyelembe veszik az iszlám hagyományokat. Alapvetően nem terelik az eseményeket olyan helyszínekre, ahol meztelenséggel lehetne találkozni (fürdő, szauna, strand), ezáltal nem ütköznek a tilalommal, azonban uszodai felvételeket láthatóvá tettek a számunkra is ismert egyrészes fürdőruhában. Megjegyezendő, hogy itt sem hivalkodás a cél, mindössze a jelenetre szükség volt.

Vegyük alapul İlgaz és Ceylin házasságát, ahol a magánéletükbe betekintést nyer a néző, így valamilyen szinten kénytelenek az egymáshoz történő közeledésüket bemutatni. Habár csókok, ölelések, érintések, vagy a vetkőzésre utaló megmozdulások láthatók, az intimitás ezen a ponton megáll, végtére is az idegennek számító nézőnek ehhez semmi köze. A férfiakra és a nőkre egyaránt érvényes (egymás között is), hogy a köldök és a térd közötti rész fedve legyen; İlgaz esetében ez mindig betartásra került, ugyanis óvatosan, a felső testrésze került megmutatásra, amikor a zuhanyzóból otthon kilépett. Ceylin esetében sokkal lazábban, részben megsértve a szabályokat látható az ábrázolás: néhányszor előfordul, hogy a dekoltázsa látható, vagy egyszer egy hazaérkezését követően amint belép a hálószobába, melltartóra vetkőzik, aztán lefekszik az ágyba. Érdekes megfigyelés, hogy a török változatban nem került a melltartóban látható Ceylin ezen része kitakarásra.

Noha İlgaz és Ceylin nászútjáról kevés információt kapunk, hiszen az első és a második évad közötti időszakra tehető, mégis visszaemlékeznek egy tengerparton történt eseményre, ahol mindketten egy rövid jelenet erejéig fürdőruhában láthatók a víz felé közelítve. Ceylin egy egyáltalán nem hivalkodó színű, szürkéskék, egymástól külön álló fürdőruhát visel, telifenekű alsóneművel, ahol mögöttes kameraállásból látható, hogy İlgaz a felesége mögé lépve takarja őt. Egy férfi feleségét még ebben a meglehetősen visszafogott öltözetben sem láthatná egy muszlim, vagy nem muszlim, a nővel házasságképes, vagy képtelen személy, vagyis ezt csupán a film kedvéért alakították így. Tekintve, hogy egy nő hasi része és a háta sem mutatható, a kettő közül az utóbbi ügyes kitakarása egyszerűbben megoldható volt.

İlgaz Kaya és Emir Kozcuoğlu összehasonlítása[szerkesztés]

Az alább látható táblázatban 12 darab egyszerű kérdés vonatkozásában összehasonlításra kerülnek a szintén Kaan Urgancıoğlu színész által, a Végtelen szerelem sorozatban megszemélyesített Emir Kozcuoğlu jellemvonásaival. A táblázatból egyértelműen kiolvasható, hogy a két karakter éles ellentéte egymásnak, akik csupán a szerepkör és a céltudatosság esetén tudnak azonosulni egymással. Habár mindkét személyiség érdekből megházasodik, mégis İlgaz esetében ez viszonzott érzelmekbe fordul át. A szerelem szempontjából fedezhető fel egymástól a legtávolabbi pont.

  • Zöld színnel megjelölt, ahol a karakterek azonosulni tudnak.
  • Sárga színnel megjelölt, ahol a karakterek, csak részben tudnak azonosulni.
  • Piros színnel megjelölt, ahol a karakterek egyáltalán nem tudnak azonosulni.
İlgaz Kaya Emir Kozcuoğlu
Főszereplő? Igen Igen
Melyik oldalon áll? Rossz
Becsületes? Igen Nem
Beosztása? Alkalmazott Vezető
Anyagi helyzete? Inkább szegényebb Gazdag
Céltudatos? Igen Igen
Házas? Igen Igen
Érdekből házas? Csak kezdetben Igen
A szerelem beteljesül? Igen Nem
Köztiszteletben áll? Igen Nem
A jelleme szerethető? Inkább igen Inkább nem
A szereplő elhalálozik? Nem Igen

Idézetek[szerkesztés]

Az alább látható idézetek számozása a török epizódok szerint történik növekvő sorrendben.
1. rész

„Egy hóhér minden bíró szemén keresztül néz.”

Friedrich Nietzsche

2. rész

„Mint a víz a vízben, minden amit tudtam, egyszerűen láthatatlanná válik.”

William Shakespeare

3. rész

„Minden családnak vannak titkai.”

– A sorozat saját idézete

4. rész

„Egyetlen bűnt sem felejtenek el, ahogy a lelkiismeret is emlékszik.”

Stefan Zweig

5. rész

„Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

Antoine de Saint-Exupéry - A kis herceg

6. rész

„Ne gondold, hogy mindenki barát, aki a hátadat simogatja. Lehet, hogy csak azt keresi, hol szúrjon meg.”

Ali kalifa

7. rész

„Dagály idején a halak megeszik a hangyákat. Apálykor a hangyák eszik meg a halakat. Mindig a víz határozza meg az adott szerepeket.”

Platón

8. rész

„Három dolog van, amit nem lehet sokáig rejtegetni: a Nap, a Hold és az igazság.”

Buddha

9. rész

„Amikor havazik az ismerős hegyeken, a legjobb orvosság az, ha békén hagyod a hegyet és a havat.”

Şems-i Tebrîzî

10. rész

„Nem a tűz égeti meg az embert, hanem a saját ostobasága; miközben mindenkiben a hibát látja, magára vakon tekint.”

Mevlana

11. rész

„Ha az ember nem látja szemtől-szemben saját magát, folyton mások hibájával foglalkozik.”

Oscar Wilde

12. rész

„Két tökéletes ember van a világon: az egyik meghalt, a másik még nem született meg.”

– Kínai közmondás

13. rész

„Ha bosszút akarsz állni, két sírt áss!”

Konfuciusz

14. rész

„Könnyű megölni egy embert, de a vér a lelkedre fröccsen; a gyilkos lelke vérzik.”

Lev Tolsztoj

15. rész

„Ha elesel, majd én felsegítelek; ha nem tudlak, akkor lefekszem melléd.”

Julio Cortázar

16. rész

„A könnyű fájdalmak beszélhetnek, de a mély fájdalmak némák.”

Seneca

17. rész

„A helyes út megtalálásához először el kell tévedni.”

Italo Calvino

18. rész

„Amikor már azt hiszed mindenre tudod a választ, megváltoznak a kérdések.”

Paulo Coelho

19. rész

„A legnehezebb dolog megtanulni az életben, hogy melyik hídon kell átmenni és melyiket kell felgyújtani.”

David Russell

20. rész

„A fán ülő madár nem fél attól, hogy letörik alatta az ág; nem a fában bízik, hanem saját szárnyaiban.”

Henrik Ibsen

21. rész

„A juhok a farkastól való félelmükben töltik az életüket, de végül a pásztor az, aki megeszi őket.”

Thomas Hobbes

22. rész

„Néha olyan, mintha egész télen türelmes lettél volna, ám lecsapott a jégeső, amikor éppen virágzásnak indultál volna.”

– Édes narancsfám - José Mauro de Vasconcelos

23. rész

„Az összes háború sebhelyeit hordozom, amik elől elmenekültem.”

Fernando Pessoa

24. rész

„Hány hazugság hangzott már el a Földön szavakban, írásban, képekben, vagy épp némán?”

Yusuf Atılgan

25. rész

„Még ott is, ahol legszebb a táj, a rovarok megeszik egymást a fák és a levelek alatt.”

Francis Bacon

26. rész

„Ő nyitotta fel a szememet, az elmémet, a lelkemet; az életben az apámat szerettem a legjobban.”

Can Yücel

27. rész

„Az emberek mosolya tele van csalással és a vérségi kötelékek lehetnek a legszorosabbak.”

William Shakespeare

28. rész

„Ne ragaszkodj túlságosan senkihez a világon; még az árnyékod is elhagy, ha besötétedik.”

Anonymus

29. rész

„Hogyan akadályozhatnám meg, hogy a lelkem ne érintse a tiédet? Hogyan tudnám másfelé irányítani?”

Rainer Maria Rilke

30. rész

„Attól, hogy újra egyesíted, ami összetört, még nem lesz egész.”

Ibn Rušd

31. rész

„Három dolog fáraszt a legjobban: megbocsájtani, hallgatni, miközben lángol a szíved és álmodozni, bár tudod, hogy ez nem fog bekövetkezni.”

Chuck Palahniuk

32. rész

„A szívem egy elromlott óra; mindig nálad áll meg.”

Turgut Uyar

33. rész

„Néhány ajtó azért van zárva előttünk, mert mögötte állunk, nem pedig előtte.”

Ahmet Hamdi Tanpınar

34. rész

„Ha egy szál elszakad, a harmónia örökre megszakad.”

Yahya Kemal Beyatlı

35. rész

„Igen! Egy ember akkor is hazudhat, ha csendben marad.”

Stefan Zweig

36. rész

„És harcolhatok mindenért és mindenkiért, akiben igazságot találok.”

Nâzım Hikmet

37. rész

„A gyávák csalással csapdát állítanak; a bátrak a szívükkel harcolnak.”

– Ceylin Erguvan Kaya

38. rész

„Ha falat építettem, te téglát adtál hozzá.”

Kemalettin Tuğcu

39. rész

„Ez egy egyszemélyes város volt? Mert üres lett, amióta elhagytad.”

Özdemir Asaf

40. rész

„Gondolhatod rosszul, megértheted rosszul, vagy akár rosszul is csinálhatod, de a megérzéseid nem lehetnek rosszak.”

Edith Wharton

41. rész

„Egyszer minden ember kitalál egy olyan történetet, amelyről azt hiszi, hogy a saját élete.”

Max Frisch

42. rész

„Bárhová is menekülünk valami elől, mindig valami más felé rohanunk.”

Bálint Mihály

43. rész

„Az élet igazán kegyetlen tanító: előbb levizsgáztat, aztán adja a leckét.”

André Gide

44. rész

„A legnehezebb teher a titok; elismerés azoknak, akik képesek hordozni.”

La Fontaine

45. rész

„A hópehely a lavinában nem tudja, hogy lavinát okozott.”

Oscar Wilde

46. rész

„Senkit sem akarok annyira ismerni, hogy megértsem, amikor hazudik.”

Tezer Özlü

47. rész

„...a kimondatlan fájdalom összetöri a szívet...”

William Shakespeare

48. rész

„Amikor azt hiszed elmenekültél, összetalálkozol saját magaddal.”

James Joyce

49. rész

„Te vagy a kés, amit magam ellen fordítottam.”

Franz Kafka

50. rész

„Nem tudod hány vereséget, hány könnyet, hány szívfájdalmat ér a helytállás.”

Frida Kahlo

51. rész

„Én nem tudok kicsit szeretni. Biztos azért sérültem meg ennyire, mert nagyon szeretek.”

Didem Madak

52. rész

„Csak hamut hagytam magam után. Ez azt jelenti én voltam a tűz.”

Friedrich Nietzsche

53. rész

„Minden sóhajjal a szív egy csepp vért veszít.”

William Shakespeare

54. rész

„Amikor jéggé változol, nem érzed többé a hideget.”

Karl Georg Büchner

55. rész

„A legjobbtól a legrosszabbig egyetlen lépéssel el lehet jutni.”

Ahmet Hamdi Tanpınar

56. rész

„Azon gondolkodom hányszor haltunk meg azért, hogy élhessünk.”

Onat Kutlar

57. rész

„Minden elmúlik, csak a szomorúság marad...”

Turgut Uyar

58. rész

„A kikötő nem választható a viharban.”

Irvine Welsh

59. rész

„Az ember nem azért fullad meg, mert vízbe esik, hanem azért, mert nem tud kijönni a vízből.”

Mevlana

60. rész

„Mindaz, ami a szeretet valósággá teszi a küzdelem; a szeretteidet nem hagyhatod a sorsára.”

Lev Tolsztoj

61. rész

„Bárhová is mennek az emberek, egyenesen a haláluk felé tartanak.”

Kemal Tahir

62. rész

„Aztán városok lesznek közöttünk és soha többé nem találkozunk; még a véletlenek sem fognak összehozni minket, aztán lehet, hogy az egyikünk meghal és a másik nem is fog tudni róla.”

Nâzım Hikmet

63. rész

„Ha nem éled át a fájdalmat, nem tudsz kilépni belőle.”

– İlgaz Kaya

64. rész

„A fájdalom nem a halottak, hanem az élők története; a történetek az élőkhöz tartoznak.”

Stefan Zweig

Török fejezet vége[szerkesztés]

Az alább látható fejezetek számozása a török epizódok szerint történik növekvő sorrendben.
A szürke színnel kiemelt fejezetszámok jelenetei a magyar változatban is láthatók voltak, amíg a pirossal egyáltalán nem (lásd: Érdekességek).
Fejezet sorszáma A lezárás indoka
1. Kiderül, hogy a halott lány İnci Erguvan;
2. Kiderül, hogy İnci és Metin jól ismerték egymást;
3. İlgaz és Ceylin látszólag közelebb kerülnek egymáshoz;
4. Ceylint a családja megalázza és kitagadja a szülői házból;
5. Ceylin megtudja, hogy Engin ölte meg İncit;
6. Kiderül, hogy İlgaz és Ceylin titokban összeházasodtak;
7. Ceylin közli szemtől-szemben Enginnel, hogy meg fogja ölni;
8. Engin a bírósági tárgyaláson az apjára fogja İnci megölésének tényét;
9. Ceylin az érzelmei ellenére megszakítja a kapcsolatot İlgazzal;
10. İlgaz megtudja, hogy Ceylin a tudta nélkül sértő megjegyzéseket tett rá;
11. Ceylin bevallja az érzéseit İlgaznak, aki mégsem viszonozhatja azokat;
12. Engint megmérgezik a börtönben;
13. Úgy tűnik, hogy Ceylin megölte Engint;
14. Ceylin nem vallja magát sem bűnösnek, sem ártatlannak;
15. İlgaz elhatározza, hogy beadja a felmondását és nem dolgozik tovább ügyészként;
16. Ceylin emlékei visszatérnek;
17. İlgaz és Ceylin testileg is kifejezik az egymás iránti érzéseiket;
18. Engin halálának ügyében a gyanú İlgazra terelődik;
19. A vádirat szerint Ceylin akár életfogytig tartó börtönbüntetést kaphat;
20. İlgaz és Ceylin szeme láttára az autópályán öngyilkos lesz az áruló;
21. Yekta robbantással megsemmisíti az ellene felhasználható bizonyítékokat;
22. Ceylin videofelvételt kap Engintől;
23. Çınar, Serdar, Parla, Tuğçe és Merve közös titka lelepleződik;
24. İlgaz utalást tesz Ceylinnek arra, hogy Engin az apjára célzott az általa küldött felvételen;
25. Ceylin megtudja, hogy az apja holttestét találták meg az erdőben elásva;
26. Eren véletlenül felfigyel a Metin karján lévő vérfoltra;
27. İlgaz rájön, hogy Çınar a gyilkos, miközben megérti, a családja mostanáig átverte őt;
28. Ceylin is rájön, hogy Çınar a gyilkos Yektának köszönhetően;
29. 6 hónapot előrehaladva az időben, Ceylin véres ruhában, egy véres tőrt próbál elrejteni;
30. Ismét 6 hónapot előrehaladva az időben, Ceylint emberölés gyanúja miatt őrizetbe veszik;
31. Ismét 6 hónapot előrehaladva az időben, Ceylint rabosítják;
32. Ismét 6 hónapot előrehaladva az időben, Ceylinen nyomokat keresnek;
33. Ismét 6 hónapot előrehaladva az időben, Ceylin vallomást akar tenni;
34. Ismét 6 hónapot előrehaladva az időben, kiderül, hogy Ceylin megölte İlgazt;
35. İlgazt megzsarolják egy Ceylinre utaló üzenettel;
36. A zsarolási ügy félresikerül és Ceylin eltűnik a szállodában;
37. Kiderül, hogy a halottaknak nincs közük egymáshoz, hanem a gyilkos csinált belőlük egy családot;
38. Ceylin rájön, hogy a gyilkos ugyanott tartja fogva őt is, ahol korábban Nevát;
39. Bekerül a rendőrségi tudósító is a túszok közé;
40. A kihallgatás felvételeit nézve, İlgaz rájön, hogy Burak nem vérfóbiás;
41. İlgaz lelövi Burakot;
42. A legfőbb ügyész felmenti a szolgálat alól İlgazt, Parst és Erent;
43. Serdart holtan találják;
44. Rámutatnak arra, hogy Gül mérte a halálos ütést Serdarra;
45. İlgaz megtalálja a tetthelyen lévő töltényt;
46. Kiderül, hogy Parla ölte meg Serdart;
47. İlgaz üzenetet kap, miszerint Parla a gyilkos;
48. İlgaz a repülőtéren elkapja Ceylint és a családját, miközben Parlát szöktetik;
49. Ceylin beadja a válókeresetet;
50. Ceylint megzsarolják egy İlgazra utaló üzenettel;
51. Az İlgaz elleni merényletet Pars és Metin szenvedik el;
52. Defnét elrabolják;
53. Az emberrablók Defnével üzenetet küldenek İlgaznak;
54. Az emberrablók közlik, hogy Defnének 40 perce maradt hátra;
55. İlgaz a bírónő előtt kijelenti, hogy nem kíván elválni a feleségétől;
56. Találnak egy levágott kézfejet rajta "az összes szeretted egyenként" felirattal;
57. Közlik İlgazzal, hogy minden egyes családtagjára halál vár;
58. İlgazt őrizetbe veszik megvesztegetés megalapozott gyanúja miatt;
59. İlgazt előzetes letartóztatásba helyezik;
60. İlgazt felmentik a vádak alól;
61. A legfőbb ügyész elrabolja İlgazt;
62. Ceylin és Eren összefognak azért, hogy megtalálják İlgaz gyilkosát;
63. Az életben lévő İlgaz úgy rendezi, hogy összetalálkozzon Ceylinnel;

Filmzene[szerkesztés]

A sorozat zeneszerzője, Toygar Işıklı készített egy 4 perc 26 másodperces filmzenét, aminek előadója saját maga. Címe: Ben Ölürsem (Ha meghalok). A videoklipben a sorozatból láthatóak jelenetek és párbeszédek. Különlegessége, hogy az énekes, a sorozatbeli kiürített ügyészség épületében közlekedik és helyezkedik el, illetve a dallal a (török számozás szerinti) 34. és 62. rész lezárása történt.[7]

A fejezetek minden egyes jelenetéhez egy 56 perc 49 másodperces lejátszási lista áll rendelkezésre, melyeket a zeneszerző visszatérően alkalmaz a jelenetek mondanivalójához igazítva. Céljuk a hatás fokozása, valamint az érzelmek/érzések életre keltése.[8]

Különleges zenék[szerkesztés]

Az alábbi (török számozás szerinti) részek zenei aláfestéssel történő lezárása nem a szokásos módon történtek. A jelenetek átélhetősége érdekében a zeneszerző a következő zenéket használta fel (a felsorolás növekvő sorrendben történik):

  • 9. rész: Can Ozan előadó, Toprak Yağmura (A föld az esőbe)[9]
  • 15. rész: Yüzyüzeyken Konuşuruz együttes, Son Seslenişim (Az utolsó segélykiáltásom)[10]
  • 28. rész: Can Ozan előadó, Sar Bu Şehri (Kerítsd be ezt a várost)[11]
  • 49. rész: Şenceylik előadó, Çok Eski Şarkı (Nagyon régi dal)[12]
  • 55. és 63. rész: Nilüfer előadó, Son Arzum (Az utolsó kívánságom)[13]

Megjegyzés: a 28. és az 55. részek végén elhangzó és azt lezáró zenével a magyar változatban nem találkozni!

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Díjátadó ünnepség Kategória Résztvevő(k) Eredmény
2022 48. Golden Butterfly Awards[14] Legjobb sorozat Titkok hálójában Elnyerte
Legjobb színész Kaan Urgancıoğlu Elnyerte
Legjobb színésznő Pınar Deniz Elnyerte
Legjobb író Sema Ergenekon Elnyerte
Legjobb rendező Ali Bilgin Elnyerte
Legjobb páros Pınar Deniz & Kaan Urgancıoğlu Jelölve
2023 51st International Emmy Awards[15] Legjobb sorozat Titkok hálójában Elnyerte
49. Golden Butterfly Awards[16] Legjobb sorozat Titkok hálójában Jelölve
Legjobb színész Kaan Urgancıoğlu Jelölve
Legjobb színésznő Pınar Deniz Elnyerte
Legjobb író Sema Ergenekon Jelölve
Legjobb rendező Ali Bilgin Jelölve
Legjobb páros Pınar Deniz & Kaan Urgancıoğlu Jelölve
Eredménydíj Titkok hálójában Elnyerte

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Yargı dizisinin takipçilerini üzen haber! Sezon sonunda ekranlara elveda mı diyecek?. Akilligundem. (Hozzáférés: 2023. február 21.)
  2. Kanal D’den yeni dizi: Yargı!. Kanal D. (Hozzáférés: 2023. február 21.)
  3. Titkok hálójában - új sorozat a SuperTV2-n. Holdpont. (Hozzáférés: 2023. február 21.)
  4. https://tv2play.hu/supertv2/titkok_halojaban_orszagos_tv_premier_marcius_16_tol_hetkoznap_20_00
  5. https://sorozatwiki.hu/hirek/uj-csatornara-es-ejszakai-idopontra-kerul-a-tv2-csoport-egyik-torok-sorozata-titkok-halojaban/
  6. Pınar Deniz biography. IMDb. (Hozzáférés: 2023. április 22.)
  7. Ben Ölürsem / Toygar Işıklı ( Yargı Original Soundtrack). Toygar Işıklı. (Hozzáférés: 2023. április 12.)
  8. Yargı Müzikleri. Toygar Işıklı. (Hozzáférés: 2023. április 12.)
  9. Toprak Yağmura (Akustik). Can Ozan. (Hozzáférés: 2023. április 24.)
  10. Son Seslenişim. Yüzyüzeyken Konuşuruz. (Hozzáférés: 2023. május 13.)
  11. Sar Bu Şehri. Can Ozan. (Hozzáférés: 2023. július 29.)
  12. Çok Eski Şarkı. Şenceylik. (Hozzáférés: 2023. október 27.)
  13. Son Arzum. Nilüfer. (Hozzáférés: 2023. november 28.)
  14. 48. Golden Butterfly Awards. (török nyelven). (Hozzáférés: 2023. május 11.)
  15. 51st International Emmy Awards. (török nyelven). (Hozzáférés: 2023. november 29.)
  16. 49. Golden Butterfly Awards. (török nyelven). (Hozzáférés: 2023. december 14.)

További információk[szerkesztés]