Szinyei Merse Pál Társaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nagy István: Sárgakendős kislány
Nagy István: Erdélyi táj

A Szinyei Merse Pál Társaságot 1920. március 12-én alapították a mester tisztelői és barátai, emlékének megőrzése és fiatal művésztehetségek pártolása céljából. 1949-ig működött, újjászervezték 1992-ben. Székhely: Budapest.

A társaságról[szerkesztés]

Tagjai rendesek, tiszteletbeliek és meghívottak voltak. A képzőművész tagok munkáiból kiállításokat, az író tagok közreműködésével felolvasásokat rendeztek. Fejlődő tehetségek számára ösztöndíjakat adományoztak. Kiváló mesterek kitüntetésére alapították a Szinyei-jutalmat, a Szinyei Társaság grafikai díját és a Nemes-alapítvány Szinyei tájképdíját.

A Társaság tagjai Szinyei Merse Pál és a Nagybányai művésztelep munkásságát kívánták folytatni. Induláskor Csók Istvánt választották elnökké, társelnökök lettek Lyka Károly és Petrovics Elek, főtitkár Sidló Ferenc. E társaság a két világháború közti művészeti élet egyik legfontosabb irányítója volt. Kiadványokat adtak közre, elsőként 1922-ben kiadták a Szinyei Emlékkönyvet. 1925-től kezdeményezésükre jelent meg a Magyar Művészet c. havi képes folyóirat, indulástól számítva majdnem 10 éven át Majovszky Pál szerkesztette a folyóiratot.

A társaság működése 1949-ben szűnt meg politikai nyomásra. A rendszerváltás után 1992-ben szervezték újjá Csáji Attila és Kóka Ferenc vezetésével.[1] 1997-ben a Szinyei Szalont is megnyitották Lossonczy Tamás festményeinek kiállításával.

Tagjai 1920-1949 közt[szerkesztés]

Tagjai 1992 óta[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szinyei Merse Pál Társaság 1992-től, art.portal.hu. [2010. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 23.)

Források[szerkesztés]

  • Művészeti lexikon. Szerk. Éber László. 2. köt. Budapest: Győző Andor, 1935.
  • Művészeti lexikon. Szerk. Zádor Anna és Genthon István. 4. köt. Budapest : Akadémiai Kiadó, 1968.

Kapcsolódó információk[szerkesztés]