Majovszky Pál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Majovszky Pál
Született 1871. június 22.
Besztercebánya
Elhunyt 1935. december 13. (64 évesen)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása műgyűjtő,
újságíró
Majovszky Pál gyűjteményéből
Édouard Manet: Barikád

Majovszky Pál (Besztercebánya, (1871. június 22.Budapest, 1935. december 13.) magyar műgyűjtő, újságíró. A Magyar Művészet c. folyóirat első szerkesztője.

Élete, munkássága[szerkesztés]

A vallás- és közoktatásügyi minisztérium művészeti ügyosztályának munkatársa, majd vezetője volt 1894—1917-ig. 1917-ben nyugdíjazását kérte. Mint a művészeti osztály munkatársa és vezetője sokat tett a nagybányai művésztelep képzőművészeinek elismertetéséért, köztük Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly. Támogatta az új stílustörekvések képviselőit, tagja lett a Szinyei Merse Pál Társaságnak. 1925-34 között szerkesztette a Magyar Művészet című képzőművészeti folyóiratot, mely a két világháború közti időben a képzőművészeti élet egyik központja, iránymutatója volt.

Mint műgyűjtő életének korai szakaszában keleti szőnyegeket, kerámiákat, kortárs magyar és skandináv festményeket gyűjtött, de 1908-tól a 19. századi európai, elsősorban a francia rajzművészet anyagának gyűjtését tűzte ki célul. A francia rajz- és akvarellművészet emlékeiből mintegy kétszáz darabos gyűjteményt hozott létre, amelyet még életében, 1934-ben a Szépművészeti Múzeum grafikai osztályának ajándékozott, metszet- és modern rajzgyűjteményét szintén a múzeumnak adta. Nagyon értékes az általa felgyűjtött 19. századi anyag, amelyben Eugène Delacroix, Auguste Rodin, Édouard Manet, Paul Cézanne, Corot, Courbet, Daumier, Degas, Paul Signac, Henri de Toulouse-Lautrec, van Gogh rajzok is találhatók. Igyekezett minden stílusirányzatból megszerezni egy-egy darabot.[1]

Társasági tagság[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Lásd Czére Andrea i.m.
  • Művészeti lexikon I–IV. Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981–1983.

Külső hivatkozások[szerkesztés]