Szilágyi György (statisztikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szilágyi György
Személyes adatok
Teljes név Szilágyi György
Születési dátum 1929. november 2.
Születési helyBudapest, Magyarország
Beszélt nyelvek német, orosz, angol, francia
Egyéb foglalkozás statisztikus, egyetemi oktató
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
NB IJátékvezető

Szilágyi György (Budapest, 1929. november 2.–) állami díjas közgazdász, statisztikus, sportvezető, egyetemi tanár, a közgazdaság-tudomány (akadémiai) doktora. Statisztikusi és egyetemi állása mellett több évig labdarúgó-játékvezetőként tevékenykedett. 1997 és 2000 között a Magyar Statisztikai Társaság (MST) elnöke.

Pályafutása[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

Középiskolájában, az érettségi előtt szerveztek játékvezetői tanfolyamot. 1948-ban tizenegyen kitüntetéssel végezték el a játékvezetői vizsgát. Azonnal bevonták a Budapesti Labdarúgó-szövetség oktatási munkájába. Különböző szintű labdarúgó mérkőzéseken sajátította el a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára lett az országos játékvezetők tagja. A játékvezetést egészségi okok miatt kellett befejeznie.

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés]

1964-től a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Játékvezető Bizottság (JB) országos oktatói bizottságának elnöke. Fiatalon került be a bizottságba, előbb "tanársegéd" egy-egy tanfolyamon, majd jegyző, egy év után póttag, újabb egy év múlva teljes jogú tag lett. 1966-tól a FIFA játékszabály és játékvezetői technika illetve taktika oktatója (instruktora), különféle bizottságának tagja. Az MLSZ Nemzetközi osztályának munkatársa. 1973-1974 között az MLSZ JB elnöke. 1967-ben több afrikai országban (Ghána, Libéria, Nigéria) tartott játékvezetői tanfolyamot. 1973-ban a FIFA Szabályalkotó Testületének (IB) tagja, egyben a FIFA JB és az UEFA JB tagja. 1975-ben megszűnt az UEFA JB tagsága. 1989 és 1999 között a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökségi tagja. 1991-ben újra beválasztották az UEFA Ifjúsági Bizottságába, egyben a létrehozott Fair Play Bizottság egyik tagja lett.

Írásai[szerkesztés]

Játékvezetői felkészültsége, nyelvismerete lehetővé tette, hogy a nemzetközi labdarúgás játékvezetői szabályait magyar nyelvre fordította. Évtizedeken keresztül az általa javított, kiegészített szabálykönyvön nevelkedett fel a játékvezetők sokasága. A Játékvezető szaklap szakírója. A FIFA News közölte A játékvezető szellemi és fizikai felkészülése című írását. 1972-ben a FIFA Newsban megjelent az Új irányzatok a játékvezetés birodalmában című írása.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Magas szintű játékvezetői vizsgájuk elismeréseként Dr. Ábrai Zsigmondtól, az MLSZ JT elnökségének tagjától MLSZ jelvényt kapott. 1999-ben az MLSZ közgyűlése a szövetség tiszteletbeli elnökének választotta.

Kötetek[szerkesztés]

  • Tizenhat ország bruttó hazai termékének nemzetközi összehasonlítása. 1973; szerk. Szilágyi György, Ráth Szabolcs; Központi Statisztikai Hivatal, Bp., 1978
  • A labdarúgás játékszabályai. A FIFA, UEFA szabályok hiteles magyar nyelvű kiadása; szerk. Szilágyi György, Nagy Miklós, Hornyák Lajos; Cedit, Bp., 1994
  • A bruttó hazai termék nemzetközi összehasonlítása, 1996; Központi Statisztikai Hivatal, Bp., 1999

Források[szerkesztés]

  • (1965) „újságcikk”. Játékvezető 1965. VI. évfolyam 1. szám.  
  • (1972) „újságcikk”. Játékvezető 1972. XIII. évfolyam 8. szám.  
  • (1975) „újságcikk”. Labdarúgás 1975. XXI. évfolyam 5. szám.  
  • (1991) „újságcikk”. Labdarúgás 1991. XXXVII. évfolyam 4. szám.  

Elődje:
Benkő László

Játékvezetők elnöke
1973–1974

Utódja:
Zsolt István