Szerkesztővita:Szenczi Molnár Albert Gimnázium

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Porrima 9 évvel ezelőtt a(z) A Wikipédia formai szabályairól témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Szenczi Molnár Albert Gimnázium!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: misibacsi*üzenet 2013. június 15., 23:31 (CEST)Válasz

Felvidék szócikkíró[szerkesztés]

Sziasztok! A Wikipédia:Felvidék-műhely/Szócikkíró2013 versenyben sajnos csak Szlovákiához vagy az itt élő népekhez bármilyen módon kötődő szócikkel lehet részt venni. A nyakkendő szócikk egy rendkívül alaposan megírt írás, de amíg nem a (cseh)szlovákiai magyar vagy szlovák cserkészek nyakkendőgyűrűiről szóló részeket tartalmaz, addig nem pontozhatjuk. A megértéseteket köszönjük. Taz vita 2013. november 14., 21:21 (CET)Válasz

Hanti népcsoport[szerkesztés]

Szia, a hanti népcsoport szócikket feleslegesen hoztad létre új cikként, mivel már létezik a hantik című szócikk. Jó lenne inkább azt bővíteni. Zerind üzenőlap 2013. december 21., 16:13 (CET)Válasz

Másolások[szerkesztés]

Kedves Szerkesztő! Észrevettem, hogy a cikkeidbe előszeretettel másolsz teljes mondatokat a forrásként felhasznált weblapokról. Ezzel a gyakorlattal sajnos az a probléma, hogy ezek a weboldalak jogvédettek, illetve nem helyezték őket szabad licenc alá, tehát a szövegük csak a szerző engedélyével használható fel a Wikipédián. Kérlek, fogalmazd meg a cikkeket a saját szavaiddal, vagy kérj engedélyt a szövegek felhasználására. Néhány példát hoznék a nem megengedett másolásra (egy-két szó betoldása, átírása nem számít átfogalmazásnak):

1. Köhögés (példák)

A cikk szövege: „A köhögés többnyire a légutakból eltávolítandó váladék kisegítésére szolgáló reflexműködés.”
A forrás szövege: „A köhögés többnyire a lélegző utakból eltávolítandó váladék kisegítésére szolgáló u. n. reflexműködés”
A cikk szövege: „Köhögés során a rekeszizom hirtelen összehúzódik, ennek következtében a még a tüdőben lévő levegő lökésszerűen távozik a légutakból.”
A forrás szövege: „Köhögés során a rekeszizom hirtelen összehúzódik, ennek következtében a még a tüdőben lévő levegő, lökésszerűen távozik a légutakból.”
A cikk szövege: „A köhögési ingert a gége és a légcső nyálkahártyájának érintése váltja ki, akár mechanikai eszközzel, akár hurutos váladékkal, akár kémiai gáz- vagy másnemű testtel történjék az.”
A forrás szövege: „A köhögési-ingert a gége és a lélegzőcső nyálkahártyájának érintése váltja ki, akár mechanikai eszközzel, akár hurutos váladékkal, akár kémiai gáz- vagy másnemű testtel történjék az.”

2. Hanti népcsoport

A cikk szövege: „Valószínűleg a finn-permi csoport nyugat felé húzódott, míg az ugorok az Urál déli részétől az Ob felső folyásáig terjedő hatalmas területen maradtak. Szomszédságba kerültek különböző déli eredetű, minden bizonnyal ősiráni nyelvet beszélő népcsoportokkal, akik már ismerték a földművelést és az állattartást. Ezeket eltanulták tőlük az ugorok, olyannyira, hogy a régészeti leletek tanúsága szerint az i. e. 2. évezred első felében a termelés már túlsúlyban van a halászattal és a vadászattal szemben.”
A forrás szövege: „Valószínűleg a finn-permi csoport nyugat felé húzódott, míg az ugorok korábbi élőhelyükön, az Urál déli részétől az Ob felső folyásáig terjedő hatalmas ligetes-sztyeppés területen maradtak. Szomszédságba kerültek déli eredetű, minden bizonnyal ősiráni nyelvet beszélő népcsoportokkal, akik magukkal hozták Közép-Ázsiából a földművelés és az állattartás ismereteit. Ezeket eltanulták tőlük az ugorok, olyannyira, hogy a régészeti leletek tanúsága szerint az i. e. 2. évezred első felében a termelés már túlsúlyban van a halászattal és a vadászattal szemben.”

stb.

Az ehhez hasonlóan másolt szövegeket törölni szoktuk, s bár nem vizsgáltam át a két cikk teljes tartalmát (de többet, mint amennyit idéztem), talán megérted, hogy nincs értelme meghagyni a cikkeket mondjuk 20 százaléknyi se füle, se farka bekezdésekkel. A két cikkre ezért ráteszek egy kissé talán ijesztő, de szükséges rossznak is tekinthető sablont, s ezeket kérlek most már ne is szerkeszd, amíg mindkettő törölve nem lesz (5-7 nap). Törlés után, immár átfogalmazva újra létrehozhatsz egy cikket a köhögésről, vagy ha nem akarsz addig várni, akkor a Köhögés/Új lapon akármikor elkezdhetsz dolgozni, s majd ennek a lapnak a címét nevezzük át az eredeti cikk törlése után Köhögésre. A hantikról pedig inkább a Hantik című cikkben írjál majd bővebben, ahogy egy szerkesztőtárs fentebb már megkért erre. Köszönöm a figyelmedet, és további jó szerkesztést kívánok. – Regasterios vita 2013. december 21., 19:55 (CET)Válasz

Arra is meg szeretnélek kérni, hogy ha esetleg van még olyan cikk, amelyikben másoltál, akkor azok szövegét fogalmazd át, hogy ne kerüljenek ugyanerre a sorsra. Köszönöm, ha megteszed. --Regasterios vita 2013. december 21., 20:04 (CET)Válasz

Napnyugta[szerkesztés]

szia! A forrásokat is át kellene venni az angol cikkből, ahogy ott szerepelnek, a fordítás feltüntetése sajnos nem elegendő forrásjelölés. Üdv Xiaolong Üzenő 2014. február 3., 17:06 (CET)Válasz

Szia, az a szerkesztő sajnos elfelejtett szólni neked akkor, hogy ez nem jó forrásjelölés. A fordítást jelölni kell, igen, de az nem forrás jelölése. A fordítást szerzői jogi szempontok miatt jelöljük. Ettől függetlenül az angol cikkben megadott forrásokat is át kell venni a magyar cikkhez. Bővebben itt olvashatsz a források szükségességéről: WP:ELL. Üdv Xiaolong Üzenő 2014. február 3., 19:55 (CET)Válasz

Volt egy szerintem téves mondat a cikkben, ami a napnyugta időpontját például a Hold Föld körüli keringésétől is függőnek mondta. Ezt a mondatot kivettem. Ha van rá megbízható forrásod, beszéljük meg, hogy mit akartál a mondattal kifejezni.

Egy másik helyen a földrajzi hosszúság szerepelt, mint amitől a napnyugta időpontja függ; de ez evidencia, így ezt kivettem a mondatból. A lényeges a földrajzi szélesség, amit benne hagytam a cikkben. misibacsi*üzenet 2014. március 30., 09:03 (CEST)Válasz

Azonosító megváltoztatása[szerkesztés]

Szia! Azzal a kéréssel fordulok Hozzád, hogy az azonosítókról (szerkesztői nevek) szóló tájékoztatót olvasd el és válassz magadnak egy olyan azonosítót, amely semleges és
nem tartalmazza szervezet vagy cég nevét.

Az azonosítód megváltoztatását itt kérheted:

AZONOSÍTÓ MEGVÁLTOZTATÁSA.

Ha bármilyen kérdésed lenne ezzel, vagy mással kapcsolatban, akkor keress meg bátran a vitalapomon! További jó szerkesztést!
PallertiRabbit Hole 2014. április 7., 21:37 (CEST)Válasz

A Wikipédia formai szabályairól[szerkesztés]

Kedves szerkesztő (vagy kollektíva)!

Szisztematikus munkám során jutottam a Szenc természetföldrajzi és társadalomföldrajzi jellemzése cikkhez, amiben elég sok formai hiányosságot tapasztaltam, aminek egy részét kijavítottam, de javasolnám a cikk további rendbe tételét, valamint a további szerkesztéseknél ezek figyelembe vételét és alkalmazását.

  1. A belső hivatkozásoknál (linkek) ha cikkenként nem is egyet, de mindet semmiképpen nem szokásos használni. Ökölszabály, hogy képernyőnként egynél többször ne legyen ugyanaz a hivatkozás, de a magam részéről a fenti cikkben a Szenc linket egyetlen egy alkalommal (célszerűen a bevezetőben) is elegendőnek tartom.
  2. A gömbölyű zárójelpár "()" helyett a valamikori írógépes használatban szokásos "/" perjel használata elég durva hiba, javítandó.
  3. A bekezdések az Enter használatával szabályosan létrejönnek, ezen kívül a <br /> html tag használata teljesen fölösleges és nem javallott.
  4. A kötőjeles kifejezéseknél a kötőjel előtt és után szóköz használata hiba!

Remélem minden lényeges eszembe jutott. További kellemes szerkesztést kívánok: --Porrimaeszmecsere 2014. október 21., 12:05 (CEST)Válasz