Szerkesztővita:Joeyline/Archívum2

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Tomcsy 13 évvel ezelőtt a(z) Egyéni mérkőzések témában

Olimpiás botszerkesztések

Szia, bocs hogy félbehagytam, csak kicsit eltántorított a munka mennyisége és mikéntje. Az átnevezéses feladattal egyelőre nem tudok mit csinálni, mert azt AWB nem tudja megcsinálni, Pywikipedia kell hozzá. Ebben amúgy az az irónia, hogy épp ma raktam fel, de így elsőre elég bonyolult a használata, ahogy látom még programoznom is kellesz majd hozzá, szóval elleszek vele.

A flages cuccot meg azért hagytam félbe, mert érdemes lenne minden cikket kézzel ellenőrizni, viszont elég sok problémás cikk van. Lehet hogy több részre kéne bontanom a szkriptet és akkor tudnám automatán nyomatni, csak hát ez is időbe telik. Na a lényeg, hogy még nem adtam fel, ha más nem csinálja meg előbb őket, akkor valszeg majd én meg fogom. – Deni vita 2010. április 30., 20:53 (CEST)

Jah, végigmentem rajtuk :-). Még most jönnek a sablonok, majd írok ha azok is készen vannak. Egyébként volt egy kis probléma amibe beleütköztem: volt (van?) pár cikk, ami nem volt a Kategória:Sportágak a nyári olimpiai játékokon alkategóriáiban. Többséget kategorizáltam és azokat is átneveztem, de lehet hogy maradtak még, szóval ha látsz olyat ami nem lett átnevezve, akkor az emiatt maradt ki. – Deni vita 2010. május 8., 08:35 (CEST)

Hát volt itt minden, de inkább nézd meg őket magad: Speciális:Szerkesztő_közreműködései/Deni42Deni vita 2010. május 8., 09:30 (CEST)

Sablonok készen. – Deni vita 2010. május 8., 11:03 (CEST)

Nah, azt hiszem készen vagyok. – Deni vita 2010. május 14., 22:40 (CEST)

Bajnokok is készen. – Deni vita 2010. május 15., 01:06 (CEST)

Országok és nemzetek

Minden kategória jelenleg (a 2010-es kivételével) "országok" előtaggal van, sokkal egyszerűbb lenne átnevezni arra a 2010-est. (Nézd meg pl. itt: Kategória:Magyarország az olimpiai játékokon, mindegyikre rákattintva (a 2010-es kivételével) az "Országok a xxxx. évi olimpiai játékokon" kategóriában vannak. (Amikor legutóbb bottal végigpakolásztam a kategóriákat, akkor így kérték, azért így van mindenhol.) Nem látom értelmét folyamatosan változtatni ezeket, igaz, hogy a bot megcsinálja, de azért annak is több órás munka. Itt látod az olimpiás kategóriákat.Hunyadym HunyadymVita 2010. május 7., 10:48 (CEST)

Az ellentmondó válaszoknak az az oka, hogy amikor a saját lapomra írtam, akkor nem volt időm utánajárni a dolognak, csak jelezni akartam, hogy nincs elfelejtve a dolog. A teljes kategorizálás megoldható, csak ne legyen az, hogy fél év múlva van egy új konszenzus, aztán vissza mindent országra. Az ország->nemzet módosítás jelenleg kb. 750 cikket érint, kb. 120 kategóriát pedig át kell nevezni. Ha kéritek a módosítást így is, akkor valamikor nekiállok és megcsinálom. – Hunyadym HunyadymVita 2010. május 8., 13:09 (CEST)

Az 1. kérés (az országok/nemzetek ellentét) megoldva. A 2. kérést nem nagyon értem, amikor legutóbb botoztam, akkor betette a bot minden cikkbe, elvileg mindegyikben benne kell lennie. Tudsz olyat mutatni, ahol nincsen benne? – Hunyadym HunyadymVita 2010. május 10., 13:09 (CEST)

Ja, tehát nem a "NEMZET a ****. évi téli/nyári olimpiai játékokon", hanem a "NEMZET az olimpiai játékokon" cikkekről van szó? – Hunyadym HunyadymVita 2010. május 10., 19:17 (CEST)

Egy részükkel készen vagyok, az a baj velük, hogy nem lehet normálisan kezelni őket bottal (mert nem az van, hogy az összes abc legyen lecserélve def-re, vagy mindenhol a sportélete legyen cserélve olimpiai játékokra), hanem az, hogy a "Haiti" legyen lecserélve "Haiti az olimpiai játékokon", de a "hiányos forrású cikkek" ne legyen a "hiányos forrású cikkek az olimpiai játékokon"-ra; a kategóriákat pedig kézzel kellett létrehozni, tehát elég bonyolult volt. A fennmaradó problémával nem tudok sok mindent kezdeni, mivel nem tudok keresni rá normálisan. Azért majd még lehet, hogy megpróbálkozok vele valamikor később. ~ Hunyadym HunyadymVita 2010. május 12., 19:14 (CEST)

Szerkesztő:Hunyadym/Olimpia <= ennyit tudtam hirtelen tenni, talán segít. Sárga a különbség, valahol el van csúszva a lista, meg az ő és ű betűk hiányoznak, de talán segít. – Hunyadym HunyadymVita 2010. május 13., 10:52 (CEST)

Burum megcsinálta a törléseket és az átnevezéseket. A kért lista: Szerkesztő:Hunyadym/Olimpia2, melléktermékként az összes olimpiás lapot is le kellett kérnem, itt vannak: Szerkesztő:Hunyadym/OlimpiaHunyadym HunyadymVita 2010. május 13., 14:12 (CEST)

OK, majd szólj, hogy mikor. – Hunyadym HunyadymVita 2010. május 19., 22:42 (CEST)

műhelykoordinátor

Szia! Nincs rá sablon, egyszerűen ki kell emelni egy műhelykoordinátor szóval :D Inaktívsággal sincs konkrét szabály. Én 3 hónap után mondom, hogy valaki inaktív ill. a 3 hónap alatt 1 vagy 2 szerkesztést csinált. Szajci reci 2010. május 10., 18:14 (CEST)

Ok: De szerintem te akkor lehetnél elől, hogy kitünjön ill. az inaktív tagokat külön szakaszba tenni. Szajci reci 2010. május 10., 18:49 (CEST)

Én ezt inkább rájuk bízom. Láttam olyan műhelyt, ahol tényleg vannak több éve inaktív tagok. Szajci reci 2010. május 10., 20:30 (CEST)

Tábor

Kérlek ezt olvasd el. Üdv, Szasza THIS BOY IS A MONSTER 2010. május 11., 11:50 (CEST)

Re: Olimpiaportál sorsa

Természetesen semmi kifogásom nincs ellene. Tukanokoskodik 2010. május 13., 13:14 (CEST)

Re. Átírások

Szia!

Persze, tudom, hogy ki vagy, figyelemmel kísérem az olimpiaműhely munkáját, mert mint sportbarát, közel áll hozzám. Annak idején döntenem kellett, hogy 50 sportággal foglalkozom, vagy csak a focival, de azzal mélyrehatóan. Bár sokan nem tudják, de nekem a jéghoki a kedvenc sportágam, majd a biatlon, és majd csak valahol a top10 alján áll a foci.

Az átírásokkal kapcsolatban jó hírem lett itt a wikin, nagyon sok vitám volt miatta, anyám már kapott hideget meleget, úgyhogy ebben az egyben maximálisan pártadon állok. Nagyon szívesen segítek, de mivel a focival kapcsolatban még rengeteg, főleg saját magam által állított teendők állnak, így csak bizonyos korlátok mellett vállalom:

Mindenkinek egyszerűbb, ha vagy a műhely egyik allapján, vagy máshol csináltok egy lapot, amelyen az átírni kívánt sportolókat gyűjtitek, és akár sportág szerint is csoportosítható. Ezzel kapcsolatban csak annyi a teendő, hogy a sportoló eredeti nevét zárójelbe a nemzetközi átírású neve mögé biggyesztitek, vagy ha az nem ismert, akkor az enwiki linkjét. Én pedig megyek, és az újakat átírom.

Amiket vállalni tudok: orosz, ukrán, fehérorosz, tádzsik, kazah, perzsa, arab, szerb, macedón, mongol, montenegrói, bolgár, görög, ciprusi görög, azeri (az eredeti azeri betűkkel / magyaros / nemzetközi formában), japán, dél-koreai, észak-koreai. Thait és laót csak nagyon végszükség esetén. Közelítő kiejtésileg pedig legalább 50 nemzetét még pluszba, a litvántól a finnen át egészen a portugálig. Ez csak a tulajdonnevekre vonatkozik.

Amit nem tudok, de a wikin van átírási szabály: szanszkrit és a héber. Őket átadom másnak. - CFC vita 2010. május 14., 17:33 (CEST)

Sziasztok! Remélem nem baj, ha én is beleszólok :) Én ezeket szoktam használni átírásokhoz:

Az utóbbi CFC munkája, csak lehet, hogy elfeledkezett róla? :) - Peti610 vita 2010. május 15., 10:08 (CEST)

Az átíróimmal vigyázzatok, mivel már nem egy hiba (főként a cirill bbetűk hasonlósága a latinokkal, emiatt az átírt is cirillel volt) derült ki. Le kellett volna rendesen tesztelni, ez nem történt meg, ezért megbízhatatlan. - CFC vita 2010. május 18., 12:41 (CEST)
Sajnos időm az nagyon nincs, jelenleg az aktuális kerékpárversenyekkel, focival és I. vh foglalkozom (márha éppen...). Ha lesz egy kis időm és megunom mindet, akkor esetleg tervezek még olimpiai szerkesztéseket. Átírásokat én is csak ezekkel a segédeszközökkel tudok. - Peti610 vita 2010. május 17., 18:57 (CEST)

vá: átírás

Szia!

Az 1968-as olimpiáig van kész, mármint 2010-től visszafelé haladva. – Crimeavita 2010. május 15., 13:59 (CEST)

Köszi szépen! Igen, én is rájöttem, hogy csak egy témakörrel érdemes behatóbban foglalkozni (na ez nekem nem jött össze). A régi általam írt cikkeket is újítgatom, de hát mintha végtelen lenne a számuk. :-) A sílövőkkel meg igyekszem. Jó munkát: – Crimeavita 2010. május 17., 15:03 (CEST)

E-mail ment. – Burumbátor Speakers’ Corner 2010. május 17., 16:16 (CEST)

Olimpia

Szia, Csanády allapjain lévő anyagokban, akkor előbb kicserélem a sablonokat, utána meg egyszerű átnevezéssel ki is teszem a fő névtérbe. A neveken azt hiszem változtatni kell, mert láttam, hogy már nincsenek zárójeles nevek, így pl a "Nyári olimpiai játékok (diszkoszvetés)" -> "Diszkoszvetés a nyári olimpiai játékokon" címet kell viselnie. Kategóriák, és sablonok majd kellenek a cikkek aljára, úgy néz ki hogy azok még nincsenek. Olimpiával mostanában kevesebbet foglalkoztam, azt láttam, hogy a botos sabloncsere elakadt, de majd másképp megoldom. – Tomcsy üzenet 2010. május 17., 23:07 (CEST)

Átneveztem "Diszkoszvetés" kezdetűre, de lehet hogy nem jó. Az atlétikánál mi lett a szabvány? Láttam "Atlétika – férfi 100 méteres síkfutás a 2008. évi nyári olimpiai játékokon" nevű cikket is. Van még néhány zárójeles is, pl: Nyári olimpiai játékok (Atlétika - 100 m síkfutás) az alul használt sablonban is majd át kell írni az új nevekre a hivatkozásokat. – Tomcsy üzenet 2010. május 18., 03:05 (CEST)

A mostani "Diszkoszvetés a nyári olimpiai játékokon" elnevezés szerintem mindenképp maradjon meg (és a többi hasonló is), mert aki a wikre feltéved, az biztos nem kötőjeles változatban fogja keresni, bár a kereső biztos kiadja. A sabloncserék közben már majdnem kész vannak, az allapokon lévőkön kell már csak kicserélni. Az olimpiás cikkekben esetleg a éremképeket lehetne cseréltetni a régi kupaformásról az újra, az bottal is könnyebb. – Tomcsy üzenet 2010. május 20., 01:48 (CEST)
Ezek nem régi -O típusúak, hanem zászló sablonosak, és mellette vagy egy sima belső hivatkozás. Sok ilyet találtam egyébként, jellemzően nagyon régen épült cikkeknél, majd kitalálok erre is egy gyors átírást. – Tomcsy üzenet 2010. május 20., 02:11 (CEST)
Már csak az allapon lévők vannak, az -O típusúak kategóriájában végig mentem mindegyiken és már csak allapokra hivatkoznak. Csanády cikkeit kellene átnevezni, csak a elnevezés kérdéses. Illetve Simy allapjain vannak foci táblázatok, azokat össze kell fűzni a mostani cikkekkel. A találkozót nem olvastam, de nem szándékozom menni. – Tomcsy üzenet 2010. május 20., 22:38 (CEST)
Az infoboxokat pontosan melyikben kellene pótolni? Én még a vízilabdát néztem ki, gyakorlatilag csak végeredmény táblázatok vannak, maximum az enwikiről lefordítom majd. Bár ezzel kapcsolatban is néha úgy tartom hogy nem annyira szükséges, az angolon is ott vannak az eredmények, csak a csapatnevek angolul vannak. Találkozókra én nem mennék, nem vagyok ilyesmi típus. – Tomcsy üzenet 2010. május 22., 02:29 (CEST)
Oké, az infoboxokat majd pótlom. Vízilabdás cikket már írtam, ezért is nézem ki, épp nemrég készült a 2010-es Eb-ről, illetve vb-, és Eb-tornáról több cikket én hoztam létre. Manapság ez az egyik sikersportág Magyarországon (főleg a három olimpiai arany után), ezért fontos cikkek is. – Tomcsy üzenet 2010. május 24., 22:52 (CEST)

Labdasportágak (férfi és női)

A vízliabdával kapcsolatban (illetve a többi labdasportág esetén is) a férfi és női tornát külön kellene választani. A 2008-as vízilabda cikkben is külön kellene szedni a kettőt. Erre mi legyen az egységes elnevezés? A "férfi torna" szöveget kellene valahova a címbe beilleszteni. – Tomcsy üzenet 2010. május 24., 23:08 (CEST)

a 2010-es télin a jégkorong és curling volt ilyen, ott
  • Jégkorong a 2010. évi téli olimpiai játékokon (férfi torna)
  • Jégkorong a 2010. évi téli olimpiai játékokon (női torna)
címen vannak. – Tomcsy üzenet 2010. május 24., 23:11 (CEST)

Kinizsi 100

Üdv! Mit fogsz vinni rá? Mióta indulsz rajta, milyen eséllyel lehet lenyomni? Voltál a Mátrabércin és ha ja, milyen ahhoz képest? Idén már (lehet) nem megyek, majd jövőre. --Gyantusz vita 2010. május 25., 20:33 (CEST)

Vízilabda

Szia, megírtam az első vízilabda cikket, a németből hoztam át az adatokat, ott voltak időpontok és részeredmények is. Hasonló formában folytatnám majd. – Tomcsy üzenet 2010. május 29., 00:27 (CEST)

Beírtam az uszodát, az infoboxba is, mert találtam egy origo cikket. – Tomcsy üzenet 2010. május 29., 00:47 (CEST)

Átalakítottam a sablont, van férfi és női sor, de csak az évszámokat írtam oda. – Tomcsy üzenet 2010. május 29., 01:13 (CEST)

olimpiaportál

Szia! Lenne egy javaslatom az olimpiaportálra. Véleményem szerint jobban nézne ki a portál, ha a véletlenszerű kép a jobb felső dobozban lenne, és a jövőbeli olimpiák ilyen formában kerülnének a lap aljára. Mit gondolsz erről? Valamint át kell nézni a képeket is, van aminek elavult a szövege, pl. a Federeres. üdv. – Mdönci Mdönci postafiókja 2010. május 30., 17:07 (CEST)

  • Tomcsy hozzászólását láttam, a jelenlegi kinézet az ő javaslatai alapján készült. szerintem ez így teljesen megfelelő, hosszabb szöveggel már csúnyán néz ki. valamint gondoltam még arra, hogy esetleg készíthetnénk valamilyen kicsit modernebb külsejű portált (pl. másmilyen dobozok, stb; no meg allapokra navigálni a portál tartalmát, sokkal könnyebben lenne szerkeszthető). nem szeretnék belekotnyeleskedni a munkádba, csak segítenék. még gondoltam egy portállogóra is. a műhelyét is én csináltam, bár az nem nagy szám, tudok bonyolultabbat is készíteni, csak mondjuk meg kellene beszélnünk a műhelyben, hogy mi is legyen rajta. vélemény?
  • leattam a aszavazatomat melletted. rövid idő alatt bebizonyítottad elkötelezettséged, méltán kiérdemelted! remélem mások is így gondolják. – Mdönci Mdönci postafiókja 2010. május 31., 23:52 (CEST)

Átírások

Üdv. A 2010-es olimpia cikkein már végigmentem :-) Szép lassan jön sorban a többi is. – Madridista Ideírjad 2010. május 30., 20:40 (CEST)

Vízilabda

Szia, vízilabda-tornát 1996-ban és előtte nem rendeztek nőknek, ez most azért lenne érdekes, mert így a 2004-es alapján lenne egy "Vízilabda az 1996. évi....." és lenne ugyanilyen nevű, férfi torna szöveggel a végén. De kell-e nekünk ilyen esetben két külön cikk? Vagy az egyik legyen átirányítás? Egyébként a vízilabda után majd a labdasportokkal foglalkoznék (röp-, kézi-, kosár). Kosár '76 előtt nem volt nőknek, itt is áll az előbbi probléma. Olvastam fentebb az olimpiaportál "Jövőbeli olimpia" doboz-tervet, annyi megjegyzésem lenne, hogy ha az ifjúságiakat is belevesszük, akkor egyértelműen jelezni kellene (a szöveg alatt vagy felett az olimpia sorszámával és típusával), hogy melyik melyik olimpia, mert megtévesztő lehet, hogy azonos évszámok vannak. Vagy két külön doboz legyen. – Tomcsy üzenet 2010. május 31., 00:24 (CEST)

Ha egy cikkben lesz, akkor a sablonban a férfi torna sorban lévő évszámokra is azt a hivatkozást tenném, szerintem az jobban átláthatóbb mint valami magyarázó szöveg. (Ha egy ilyen cikk aktív lesz, akkor két helyen lesz "félkövér" a sablonban a szöveg, de az nem baj, másfelé is vannak azt hiszem ilyenek). Alulra kell-e az "Olimpiai érmesek listája vízilabdában" hivatkozás (ami nincs megírva)? Mert ezt a Vízilabda a nyári olimpiai játékokon tartalmazza, szerintem felesleges oda. Meg egy másik felvetés: A sportágaknál jelöljük-e külön a strandröplabdát? (nem tudom mennyire számít külön sportágnak). A röplabdás cikkek tartalmazzák, de lehet hogy érdemes külön jelölni. – Tomcsy üzenet 2010. május 31., 22:49 (CEST)
A cikk az oké, külön cikk nem szükséges róla, csak a sportágas navboxokban gondoltam, hogy valahogy úgy jelölni a linket, hogy pl: Röplabda/Strandröplabda vagy a torna esetében Torna/RSG/Trambulin, vagyis a szakágakat is láthatóvá tenni (bár ez a per jel elég idétlen, valami más kellene). – Tomcsy üzenet 2010. május 31., 23:14 (CEST)

Szia, van ellenvetésem, leginkább a mérkőzések győzteseinek félkövér stílusáról. Szerintem semmilyen jelzésértéke nincs az olvasó számára, több ilyen sporteseményt írtam már, de sehol nem alkalmaztam, illetve fociban például eleve a sablon olyan, hogy mindkét csapat már félkövéren jelenik meg. Az ágrajzban használjuk a félkövér stílust a győztesre. Nem tudom a formázásra vonatkozólag van-e valamilyen elfogadott irányelv úgy általában a sportban, de a győztes vastagítását én nem támogatom. A helyszíneket nem tudom mennyire tudom majd linkelni, főleg ha nincs még cikk róla. Lehet, hogy másnéven fog később a cikk létrejönni, stb, vagy éppen felesleges linkelni mert nem valószínű hogy nálunk az egyes helyszínekből cikkek születnek. A gólkirályokat nem tudom a forrásolt jegyzőkönyvekből ki lehet-e keresni egyértelműen, vagy az összes meccset át kell nézni hozzá.– Tomcsy üzenet 2010. június 1., 23:10 (CEST)

Igazad van, a Curling-ben volt ilyen, bár ott kicsit eltérő a mérkőzés sablon, egymás alatt van a két csapat, és táblázatszerű az eredménytábla. A jégkorong viszont olyan mint a focié. Amikor egymástól elkülönülve van a két csapat (két oldalon), akkor már nem hiszem hogy alkalmazni kellene. Az adatokat megpróbálom kinyerni, pl a gólszámokat én magam adom össze, ha gólkirályt (legjobb játékos, stb) is megtalálom, akkor azt is beírom. – Tomcsy üzenet 2010. június 1., 23:36 (CEST)

Névelősök

Természetesen befejezem, most jobban lesz időm. De jelzem, hogy mindenhez megvan a jogosultságod. Kategóriát átnevezni, mint olyat nem lehet, a cikkek alján javítani kell a helytelen hivatkozást a helyesre (ekkor kékből pirosra vált). Majd létrehozni az új kategóriát úgy, hogy ugyanoda bekategorizálod, mint a helytelen elnevezésűt. Majd minden egyes cikkben ezt végigjátszod, kézzel, amíg a régi, helytelen kat ki nem ürül. Ekkor elhelyezed rajta az azonnali sablont és a törlését már valóban csak egy admin tudja megcsinálni. De a törlést kivéve minden megy mindenkinek.

Menet közben általában felfedezek más helytelen nevű kategóriákat, azokkal is el szoktam bíbelődni.

Ezzel együtt természetesen befejezem, hiszen megígértem... Csak hát van úgy, hogy a munkám miatt akár 10 napokra is eltűnök, valahol a tevékkel telt üzbég pusztában :) Üdv, – Burumbátor Speakers’ Corner 2010. június 2., 11:32 (CEST)

Ausztrália 2008

Üdv.! Úgy néz ki, hogy a végére értem az ausztrál sportágaknak. Fusd át, ha megkérhetlek és várom a kérdéseket, észrevételeket! – Rugó üzenőfal 2010. június 6., 10:37 (CEST)

Re:Olimpiaműhely és az ő egységesítései

Kedves Joey! Köszönöm a megkeresésedet, kedves Tőled! Álmomban sem gondoltam volna, hogy kis hisztizésemmel ekkora kalamajkát okozok! Először szegény Szaszát idegesítettem, azután most Te is kénytelen vagy „foglalkozni” velem. Hogy rögtön a lényegre térjek: nem kívánok az Olimpiaműhely munkájában részt venni, mégpedig korábbi – hogy is mondjam? – nem kedvező tapasztalataim miatt. Nem az Olimpiaműhely, mint olyan, hanem több „sportos” szerkesztő miatt, akiktől nem megfelelő hangnemű üzenetet kaptam vissza, amikor jó szándékú kérdésemre/javításomra reagáltak. Ezért nem is foglalkozom már az ilyen szócikkek figyelemmel kísérésével. Szoktam volt mondogatni (itthon): csak sportos szerkesztőktől mentsen meg a sors! Ha sértőnek is tűnik ez a mondat, kérlek ne haragudj érte, különösen nehogy Magadra vedd, tudod, kinek inge… Veled még nem is voltam kapcsolatban, ezért azt tudom mondani, hogy rajtad kívül két (2, azaz kettő) sportos szerkesztővel alakult ki a normális, a másikat, véleményét, munkáját elismerő hang. Az egységesítésről: én maximálisan egységesítéspárti (szabványpártinak szoktam magamat mondani) vagyok, általában és a Wikipédián is, de – tételezzük fel – az elképzeléseim nem igen illeszkednek a jelenlegi képbe. Most képzeld el, ha egy ilyen ember bekapcsolódna egy olyan munkába, aminek a lényege már lezajlott…! Különösen, ha lehet, hogy nincs is igazam :)! A mostani helyzet, meg más események ráadásul arra utalnak, hogy nem is vagyok közösségi ember, aki team-ben tudna dolgozni. Ez régen nem volt így, de most az események erre kezdenek rádöbbenteni. Ez voltaképpen nem bűn, de ténynek látszik. Az elképzeléseim nem találkoznak a többiekével, akkor meg minek?
Én – sajnos – már az idős szerkesztők közé tartozom. A kornak a nyilvánvaló hátrányai mellett vannak bizonyos előnyei (melyik a döntőbb, ki tudja), ezek közé tartozik, hogy szellemi képességektől függetlenül bizonyos tapasztalatokra, járulékos ismeretekre is szert tesz az (öreg)ember. Példaként: már leírtam másnak, hogy korábban részt vettem műszaki könyvek, köztük egy műszaki szótár kidolgozásában, és ott némi bepillantást szereztem a lexikonkészítésbe is. Nos, a Wikipédián, benne a sportcikkeknél, nem látom ezen elvek érvényesülését (magyarul a kereshetőségre való törekvést). Írod, a listáimra nem igen vannak belső hivatkozások. Miért kellene lenni? A lényeg az, hogy a Wikipédia használója megtalálja, azt amit keres, ebben kétségkívül segítheti egy hivatkozás, de a keresés általában a keresőmezőből indul, a szócikk címe tehát meghatározó fontosságú. Az Olimpiai érmesek listájára van szükség az enciklopédiába, írod, kijelented. Szerintem nem. Melyik általános (tehát nem szak-) lexikonban látsz ilyen listát? Csak az aranyérmeseket ismertetik. Elfér, mondhatod erre (az enyémek nem). Nem illeszkednek a rendszerbe: ezt a kijelentésedet nem értettem, mígnem észrevettem, hogy a lista-szócikkek végén ott van az Olimpiaportál sáv. Ezek úgy kerülhettek oda, hogy először valaki odarakta, azután ezt látva már én is szorgosan beillesztettem, magamtól különben nem kezdtem volna kirakni. Súlyos hiba volt! Nos, ezeket sorra ki fogom szedni onnan. Ettől függetlenül, többé nem fogok szót emelni, ha a lista szócikkeim bármelyikét, akár mindet is törölni kívánjátok. Sőt kérem is, mert nagyon elment a kedvem a sport témától (is). Még maradt kedvenc témám, már ha művelni fogom egyáltalán azokat is. Az elkövetkező időben ugyanis kissé ritkán, vagy csak igen rövid időkre fogok előfordulni a Wikin, tudod, beindul az Operafesztivál, erre meg rászervezték nekem a foci-vb-t is :), de persze azért még más, lényegesebb dolgok is vannak. Minden esetre, jó látni, hogy van egy aktívan dolgozó műhely, s ezt nyilván Te mozgatod. Őszintén gratulálok hozzá! A meghívásod kedves, de nem tudom elfogadni, a listáimmal – azon kívül, amit jeleztem – sem kívánok foglalkozni már. Legalábbis most így látom. Elnézést kérek a nagyon hosszú litániáért! Üdvözöl és jó munkát kíván  … szalax vita 2010. június 9., 21:49 (CEST)

Wikitanács

Gratulálok a kinevezéshez! Végül csak összejött! :D – Mdönci Mdönci postafiókja 2010. június 12., 11:25 (CEST)

WT

Szia! Mivel a szavazás eredményeképp bekerültél a Wikitanács tagjai közé, kérlek, helyezd el a felhasználói lapodon a {{Userbox/Wikitanács-tag}} sablont. Amennyiben ezt valamiért nem szeretnéd, legalább kategorizáld be a Kategória:A Wikitanács tagjai-ba. Köszönettel – Tomeczek Słucham! 2010. június 12., 12:32 (CEST)

Köszi a bekategorizálást! A levlistán is rajta vagy már? Kérlek itt jelezd, hogy mi a helyzet! – Tomeczek Słucham! 2010. június 14., 11:33 (CEST)

WikipédisTATAlálkozó

Kész a program, ha még mindig érdekel kérlek, nézd meg, és írd be magad a megfelelő helyekre. Városnézésre még lehet jelentkezni, ha eddig még nem tetted meg! Tata Stegmayer65 vita 2010. június 14., 19:55 (CEST)

Egyértelműsítés - átnevezés

Szia! Az esetek 99 százalékában megcsinálom a hivatkozások javítását, de nem mindig van rá időm. Szia! - Csurla vita 2010. június 15., 06:33 (CEST)

Mit jegyezzek fel Anyu? - Csurla vita 2010. június 15., 18:49 (CEST)
Én is sértőnek érzem a hozzáállásodat! Ha valami problémád van mondd meg szemtől szembe, de ne más háta megett tedd! Egyénként meg ki vagy te, hogy utasítgass, hogy mikor mit tegyek?! -Csurla vita 2010. június 16., 20:01 (CEST)

Névalakok

Szia, a névalak nem annyira tetszik, de legyen akkor az. Végülis én tartózkodtam amikor a megyjegyzést írtam a vitalapra. – Tomcsy üzenet 2010. június 15., 14:23 (CEST)

Nem tudok jobb névalakot kitalálni, legyen akkor ez. Az ígért vízilabda, és labdajátékos cikkeket többnyire majd július 1-e után tudnám folytani, mostanában a foci-vb-vel is el vagyok foglalva. – Tomcsy üzenet 2010. június 18., 12:12 (CEST)

Köszönet

Köszönöm, hogy támogattad az adminná választásomat.

Malatinszky vita 2010. június 15., 18:55 (CEST)

Névelős országkategóriák

Szia! No, úgy látom megvolnék. Minden [nemzet] az olimpiai játékokon kategória szükség szerint névelősítve, besorolva. Ahol kellett, utánajavítottam a [nemzet] sportélete kategóriát is, jelentősen sorba rendeztem őket, de ezekből pontosan 40-nel kevesebb van, mint az előzőkből. Szerintem most kellene Hunyady urat új feladatra megkérni... Üdv, – Burumbátor Speakers’ Corner 2010. június 16., 06:42 (CEST)

Rogge

Szia! Jacques Rogge-ról nincs szócikkünk. Vállalod? (Martin és ifj. Szívós készül!) Off: emailem megérkezett? Cassandro Ħelyi vita 2010. június 17., 02:30 (CEST)

Listák

Frissítettem őket.

Üdv! – Hunyadym HunyadymVita 2010. június 19., 16:30 (CEST)

Gyeplabdaorosz

Szia! Van ott még néhány gyanús név azért. Ha van orosz megfelelője a táblázatnak, szívesen segítek. – Pagonyfoxhole 2010. június 21., 22:25 (CEST)

Oké, ma vagy holnap átnézem. – Pagonyfoxhole 2010. június 21., 23:11 (CEST)

Re: Hiba

Szia, úgy oldottam meg, hogy minden évszámhoz beírtam a nemzetnevet, bár nem tudom miért csak így jó (a zászlónál elég egyet írni egy-egy időszakba, a legvégére). A Dél-afrikai Unió az olimpiai játékokon cikket létrehoztam, átirányításra. – Tomcsy üzenet 2010. június 24., 19:01 (CEST)

Na megvan, amelyik évnél nem írunk utána nevet (vagy zászlót), vagyis a későbbiben meghatározott nevet akarunk használni, annál az évszámnál nem kell egyenlőségjel utána. –Tomcsy üzenet 2010. június 24., 19:05 (CEST)
A NOB mit ír erről hivatalosan? Szerintem írjuk azt, ami náluk hivatalos volt.– Tomcsy üzenet 2010. június 24., 19:15 (CEST)

Világbajnoki aranycipő

Szia, a Világbajnoki aranycipő cikknek szeretnénk valami új nevet kitalálni, mert nyilvánvalóan listáról van szó, nem a cipőről szól a cikk. Neked úgy is jó ötleteid vannak ilyen téren :-), mit javasolsz? A cikkbe esetleg be is írnám az ezüst- és bronzcipősöket is, FIFA forrás van, visszamenőlegesen vannak díjazottak, így ennek megfelelő cím kellene. – Tomcsy üzenet 2010. június 26., 04:13 (CEST)

Vagy a többi díjjal bővítem, és akkor "A labdarúgó-világbajnokságok díjai" nevet kapná, úgy látom több interwikin egyben vannak a díjak. Van már A labdarúgó-világbajnokságok kabalái és A labdarúgó-világbajnokságok hivatalos dalai cikk is. – Tomcsy üzenet 2010. június 26., 04:18 (CEST)
Van csapat díj is, pl. a FIFA Fair play-díj, vagy a legszórakoztatóbb csapat, bár utóbbi internetes szavazás alapján megy, nem tudom érdemes-e beírni. – Tomcsy üzenet 2010. június 26., 04:29 (CEST)

VB

Szia! Már bocs, de a saját allapomon hagy csináljak már azt, amit én akarok! Kérlek, ne állítsd többet vissza! Köszi, – Burumbátor Speakers’ Corner 2010. július 2., 18:11 (CEST)

Én is láttam közben :) Bocs, ha kemény voltam, de a Te bejegyzésedet nem vettem észre. Mostmár viszont a helyére másoltam. Szent a béke, remélem! :) – Burumbátor Speakers’ Corner 2010. július 2., 18:21 (CEST)

Re: zászlóNOB sablonok

Szia, válaszoltam a megadott vitalapon, várom a véleményed. – Tomcsy üzenet 2010. július 2., 19:28 (CEST)

Ezt el kell dönteni, hogy melyik név legyen. Most pl. a főcikk NSZK/NDK, de a cikkek meg (pl. a 76-s is) Nyugat/Kelet-Németországos nevűek (illetve az ország főcikkben infoboxban a piros linkek ilyenre készültek). Ha NSZK-t választjuk, akkor a sablon marad, de a cikkeket kell átnevezni és jó lesz. Ha a Nyugat-Németet, akkor a módosításokat vissza kell vonni, de a linkek zöldek lesznek, átirányító lapra mutatnak. De akkor a főcikk neve is Nyugat/Keletnémetes legyen érzésem szerint. – Tomcsy üzenet 2010. július 2., 20:40 (CEST)

Lista

Wikipédia:Olimpiaműhely/Szócikkek listája, frissítettem. Mivel a frissítés elég hosszú ideig tart, szólj a vitalapomon, ha kell, és akkor lekérem a listát. Az összehasonlításokat még bonyolultabb frissíteni, úgyhogy azt is csak akkor tenném, ha tényleg szükséges. A portálsablonokat és a cikkértékelő sablonokat majd elhelyezgetem valamikor az elkövetkezendő napokban. – Hunyadym HunyadymVita 2010. július 2., 23:35 (CEST)

OK, igazából egy kattintás, az előzőekben nem volt benne, most gondoltam, hogy belerakom, hogy legyen az is, de akkor ezentúl is ki fogom szedni. – Hunyadym HunyadymVita 2010. július 4., 08:14 (CEST)

Bothiba

Ajjajj… Nem figyeltem arra, hogy kisbetűvel is lehet benne az olimpia, csak a nagybetűsekre vigyáztam… Mindjárt megyek rajtuk még egy kört. – Hunyadym HunyadymVita 2010. július 5., 17:41 (CEST)

Végigment, elvileg most már jó. – Hunyadym HunyadymVita 2010. július 5., 18:38 (CEST)

NOBsablon

Szia, végülis jó, ahol létezik az adott cikk, pl a magyar esetén az összes, illetve a sok 2008-as is megvan, ott nem zászlóNOB sablon használunk, hanem "manuálisan" beírjuk a zászlót, és az adott cikkre hivatkoztatunk egyből. Csak oda kell figyelni pl a zászlóra és a NOB-kódra, hogy melyik legyen, a sablon használatánál nem kell.

Egyébként a sporttal kapcsolatban gondolkodtam már egy általános ország adatos sablon létrehozására, csak nem tudom mennyire lehet megoldani, lenne-e támogatottsága. A foci sablonok pl nem tartalmazzák a régi zászlókat, de pl a {{zászló}}(?) sablonokban sincsenek benne, mindegyiknek külön van. Ha meg ezt használja valaki egy régi évszámnál, akkor elő kell keresgetni, hogy melyik zászló is volt. Kézilabda, vízilabda, stb tornáknál is jól jönne, nem kéne egyenkénti hivatkozásokkal bíbelődni. Ennek van angol megfelelője Template:Country data, Template:Country data Hungary, ezeket a sablonokat használják fel a sportesemények sablonjai is. – Tomcsy üzenet 2010. július 6., 15:31 (CEST)
Csak akkor van gond, ha a Kategória:Túl sok költséges elemzőfüggvény-hívást tartalmazó lapok kategória megjelenik a cikk alján. Ide kerülnek be azok, amelyik túllépi ezt az 500-at. Jelenleg csak ezzel az 1 cikkel van gond. A zászló sablon allapokról dolgozik, pl Sablon:Zászló/Magyarország ezeket mi is tudjuk szerkeszteni (Kategória:Zászlónév sablonok – országok), viszont a fő sablon módosítása nélkül nem érünk el semmit (pl paramétereket kellene hozzátenni). Szerkesztek vízilabda, kézilabdacikkeket is, és ott manuálisan kell a linkekkel, zászlókkal bíbelődni, ahelyett, hogy lenne egy egységes állapot, ami automatikusan a zászlót is tudná, a link meg arra a válogatottra mutatna, amelyiket megadjuk. Focinál ugyan vannak sablonok (2x200, egyiknél bal oldalon a zászló, a másiknál jobb oldalon), de a régi, 30-as évekbeli zászlókat az sem ismeri, sok helyen rosszak is a cikkekben. – Tomcsy üzenet 2010. július 6., 19:27 (CEST)
Értem már mi ez a subst-olás. Ha beírjuk, hogy {{subst:zászlóNOB|HUN|1896|nyári}}, akkor átkonvertálódik sima szöveggé. Néhány szerkesztő vitalapján használtam már pár sablont (anonüdv, stb), de azt hittem hogy csak azokra a sablonokra működik. De ezek szerint mindegyikre. Tehát ha pl a 2008-asok elé beírjuk ezt a subst- tagot (2008-asok nagyrészének meg van az adott cikke, így az országcikk már nem érdekes, amire az ifexist menne), akkor annyival kevesebb lesz a "hiba", és a cikkben nem sablonként jelenik meg már. És utólag már nem változik, bár doppingolás miatt utólag is szoktak változni az érmesek...– Tomcsy üzenet 2010. július 8., 18:06 (CEST)
Mégse jó, mert beviszi az egész sablont úgy ahogy van – Tomcsy üzenet 2010. július 8., 18:13 (CEST)
Szerkesztő:Tomcsy/Homokozó ezt írtam be: {{subst:zászlóNOB|NZL|2008|nyári}}, a lap tartalma meg a teljes sablon lett.– Tomcsy üzenet 2010. július 8., 18:16 (CEST)
A Vuvuzelát láttam, korábban külső hivatkozásba tette be, én visszavontam, aztán ő is az enyémet (cikklaptöriben és a vitalapom archívumában ott van), aztán annyiban hagytam. Később más is kivette azt a linket. Én nem látom a link jelentőségét a cikkben. – Tomcsy üzenet 2010. július 8., 18:29 (CEST)

Hangnem

Kérlek fogjál vissza a személyeskedő kioktató hangodból. Teljesen más az online rádió linkje, mint egy hangminta. Fogalmam nincs mi a bajod. Tisztességes hangot kérek! Dencey vita 2010. július 8., 14:30 (CEST)

Magyarázd el nekem, hogy mi a bajod egy forrás megadással, ami pontos helyen van a cikkben és a cikk lényegét forrásolja, a vuvuzela hangját illusztrálja? De mind1. Pusztán akaratosság és hatalomfitogtatás amit csinálsz. Nem fogadom el. Egyenrangú szerkesztő vagyok veled, csak éppen nincs pökhendiség bennem és nem tartom a sajátomnak a cikkeket, mint te Dencey vita 2010. július 8., 14:48 (CEST)

Ororszátír

Szia

Szívesen segítek, adj egy listát az érintett lapokról.

Winston vita 2010. július 9., 14:02 (CEST)

Jogos, összekevertem Эzzel. – Winston vita 2010. július 9., 15:01 (CEST)

Megvagyok a sífutással, mi a következő? – Winston vita 2010. július 10., 10:41 (CEST)

Kész a biatlon és a műkorcsolya, jöhet a következő adag. – Winston vita 2010. július 20., 15:17 (CEST)

Sportág sablon

Szia, elkezdtem az alapokat. Az enwikit nem tudom átvenni, mert hosszú is, 2-3 paraméter kitöltévésel linkeli az egészet és arra alapoz hogy minden cikk létezik. Ha nem létezik a cikk akkor azt úgy veszi hogy nem rendezték meg (nem volt az adott sportág az olimpián) és tele van ifexist-tel is, amit inkább hanyagoljunk. Ezért én több paraméterrel készítettem:

Szerkesztő:Tomcsy/Homokozó - példa ; Szerkesztő:Tomcsy/Olimpia - sablon
Minden évet be kell írni (év 1, 2, 3, stb.). Az "év x sportág" paraméterben meg kell adni, hogy megrendezték-e. Ha igen, akkor wikilinket készít, ha nem létezik ez adott cikk, akkor piros a link (nincs ifexist-ezés). Az évet azért kell megadni, mert a téli '24-től kezdődött és változott is 1992-94-ben két évre, ezért nem írtam bele alapból az éveket a sablonba. Az "év x típus" paraméterrel lehetőség van megváltoztani a típust az adott évnél, így arra készül link, pl 1920 jégkorong és műkorcsolya nyáron volt. (Ennél a kettőnél a fejléc még piros, mert azokban a cikknevekben nincs "típus", ezt majd megoldom). Egyelőre ennyi, természetesen leírása is lesz, ha készen lesz. Nevet viszont találni kellene, az "olimpiai sportág infobox" már foglalt. – Tomcsy üzenet 2010. július 9., 19:23 (CEST)
Azt hiszem készen van, a fenti két linken vannak. Változtatni kellett, mert a névelőkkel is bonyodalmak lettek (2000 előtt "az" utána meg "a"). Most meg kell adni az éveket és ha az olimpián volt a sportág, akkor mellé a wiki cikk nevét kell írni egy másik paraméterbe (akár létezik a cikk, akár nem). Ha a típust "nincs" szóval töltjük ki, akkor a fejlécben nincs típus hivatkozás, jégkorongra és műkorira is alkalmazható. A többi linkre meg már nincs hatással a típus paraméter úgysem. Az érmesek listájára szintén a wiki cikk nevet találtam megfelelőbbnek a sportágon lévő -ban -ben ragozások miatt.
A vízilabdát folytatom, csak egyre nehezebb kibogarászni hogy milyen volt a lebonyolítás. Lehet, hogy inkább a közelmúlt más labdasportjaival foglalkozok, mondjuk 52-ig visszamenőleg kosárlabda, kézilabda, azok egyelőre könnyebbnek tűnnek. – Tomcsy üzenet 2010. július 9., 21:11 (CEST)
A labdasportok tornáinál ahol van férfi és női, ott akkor a "Női kosárlabda-torna az 1988. évi olimpiai játékokon" elnevezést használjuk?– Tomcsy üzenet 2010. július 9., 21:35 (CEST)
A több lehetőség is meg van, kicsit módosítottam is. Cikket és linket (megjelenő szöveg) kell megadni, most 3 link lehetőség van, de később bővíthető (bár lehet hogy nem is kell 3 se). Mi legyen a sablon neve? Legyen Olimpia sportág ("i" nélkül) ? – Tomcsy üzenet 2010. július 9., 21:56 (CEST)

Angolon a olimpiai sportág (olympic sport), az évenkénti cikkekben olimpiai versenyszám (olympic event - nálunk olimpiai sportág) és az azon belüli sportágas cikkben is ugyanazt használják (olympic event - nálunk olimpiai versenyszám) – Tomcsy üzenet 2010. július 9., 22:13 (CEST)

Sablon:Olimpiai sportág összesítő infobox

Még volt pár bonyodalom, de most már élesben van, alap leírás is van hozzá, a Jégkorong az olimpiai játékokon cikkbe betettem. Egyébként a fejlécet azt hiszem nem is szükséges linkelni, mert úgyis ezeken a cikkeken használjuk. – Tomcsy üzenet 2010. július 10., 00:11 (CEST)

Az eredményesben is 6 van egy sorban, csak a sorok végén ott van "pötty" is. Az teljesen manuálisan van kialakítva, minden linket egyedileg kell beírni, stb. Meg sok helyen az éveket össze is vontuk, ha nem vett részt (pl. 1896–1960). A link meg akkor marad, végülis a sportág cikkében úgysem látszik, ha meg máshol kell, akkor ott hasznos. – Tomcsy üzenet 2010. július 10., 00:45 (CEST)
Most? volt benne egy "div"-es 10 pixeles eltolás, most kivettem. – Tomcsy üzenet 2010. július 10., 00:59 (CEST)
Nem tudom, mert nálam 6 van egy sorban. Amúgy az új középre igazított, nem igazán akartam bonyolítani, hogy az alsó sor balra igazított legyen. Ha meg az egész balra van, akkor a jobb szélen nagy az üresség. – Tomcsy üzenet 2010. július 10., 01:15 (CEST)

Szia, létrehoztam egy allapot, ahol követem, hogy melyik cikk/cikkek vannak készen. A piros ikszek még nincsenek meg. A 2008-as cikkeket majd átalakítom, mert a csapatoknál az adott válogatott cikkre hivatkoznak a belső linkek, ezeket kicserélem zászlóNOB sablonokra, illetve sok nem működő külső link is van (jegyzőkönyv-linkek). A kézilabdánál melyik sablont használjuk a meccseknél? Van a {{KézilabdaMeccsBox}} - ez van a 2008-as cikkben, vagy a már máshol használt {{Sport-mérkőzés1}}(?) (ezt én készítettem még régebben, mindenféle sportra használható). – Tomcsy üzenet 2010. július 10., 19:05 (CEST)

A focinak van külön portálja is :) azt nem változtatnám. Tulajdonképpen mindegyik ugyanazt tudja, csak a formátuma más, a sport-mérkőzés kicsivel kisebb betűvel íródik, és magyar paraméterei vannak, van pl meccs sorszámozási lehetőség is. A Kézi angol paraméterű, a jégkorongnak van magyar (lenyitható listás) és angol is, és a focinak is van egy pár. – Tomcsy üzenet 2010. július 10., 21:32 (CEST)

Grúz zászló 1990-2004

Szia

Észrevettem, h pl. ebben a szócikkben a grúz sportolónál a jelenlegi grúz zászló volt feltüntetve, holott akkoriban (1990 és 2004 között) ezt használták: Grúzia 1990–2004. Kérlek, hívd fel a műhelytagok figyelmét erre!

Winston vita 2010. július 12., 14:53 (CEST)

Ha ez a sablon ennyire okos, akkor ezt be kellene jelenteni a foci- és egyéb sportműhelyekben, de a történelmi jellegű műhelyeknek is. Tehát: a Kocsmafal (hírek) szekciójában el kellene helyezni egy bemutatást, rövid leírással erről a zászlósablonról. Már amennyiben nem csak sportjellegű időpontokra alkalmazhatók. Mindenkinek nagy segítség volna. – Burumbátor Speakers’ Corner 2010. július 12., 16:26 (CEST)

Nem szóltam. :) – Burumbátor Speakers’ Corner 2010. július 12., 17:13 (CEST)

Tóth II Alexandra

Szia! A legegyszerűbb, ha megnéz a saját szócikkét és az alapján eldönti mi hiányzik belőle. Valamennyire forrás is kell hozzá, bár bizonyos esetekben elfogadható a saját közlés. Esetleg a szabad kép lenn az is jó lenne. Másik ötlet: csapattársai is nézzék meg a szócikkeit. Jelenleg a válogatott labdarúgók vannak fennt és egy néhány oszlops első osztályú játékos. Szia! - Csurla vita 2010. július 12., 18:43 (CEST)

Még egy sablon

Szia, az olimpiák labdás tornáihoz készítettem egy új sablont, ami a torna végén a győzteseket jeleníti meg. Azért lenne szükség rá, mert eddig a zászlókat másképp tettem be, nem pedig a zászlóNOB sablon válogatja, így ha később változik valami, akkor a cikkben is megváltozhat a zászló. – Tomcsy üzenet 2010. július 14., 14:05 (CEST)

Példa sablonTomcsy üzenet 2010. július 14., 14:15 (CEST)
Frissítettem, a base- és softballt is megoldottam, ha mégis kitöltenék a softballnál a nemet, akkor sem jelenik meg. A sportágat a sportág cikkére (Softball) vagy az olimpiai cikkére (Softball a nyári....) hivatkozzuk? – Tomcsy üzenet 2010. július 14., 15:27 (CEST)

Kicsit más, az olimpiai főcikkben mi a fejezetek megfelelő sorrendje? A kosárlabda és a vizilabdás olimpiai cikkben másképp van az elrendezés, a kosárlabdában a férfi és női részek alfejezetek, a víziben pedig a férfi és női a főfejezet és az került szétbontásra éremtáblázatra, érmesekre. – Tomcsy üzenet 2010. július 14., 16:58 (CEST)

A Bobról még nincs szócikk és amiatt piros a link (más hibát nem látok). A torna cikke viszont Torna (sport) néven van, lehet hogy valamit akkor alakítani kell az infoboxon (például ne automatikusan linkeljen, hanem "kézileg" kelljen a linket beírni, ilyen esetben ha másnéven van a cikk). – Tomcsy üzenet 2010. július 14., 19:43 (CEST)
Mégis van bob, Bob (sport) de ez is zárójelesen. – Tomcsy üzenet 2010. július 14., 19:46 (CEST)
Megoldottam, beleírtam az infoboxba a cikkek neveit, ha van még ilyen, akkor az infoboxba kell beírni. – Tomcsy üzenet 2010. július 14., 20:03 (CEST)

Röplabda

Majd ha eljutok a röplabdáig, ott hogyan írjam a végeredményt, kettősponttal elválasztva, vagy kötőjellel? Azt hiszem kettősponttal szokták, mint a teniszben. Illetve a részeredményeket teljesen kiírjam vagy pedig csak a vesztes eredményét jelöljem, a pályaválasztó szempontjából? Régebben más módon is olvastam röplabda részeredményeket. Két lehetőség tehát:

  1. 3:2 (13, –12, 10, –9, 11) - csak a vesztes eredménye, a pályaválasztó szempontjából (mínusszal jelölték ha az "idegenbeli" nyert)
  2. 3:2 (15–13, 12–15, 15–10, 9–15, 15–11) - teljes eredmény, ez esetben vastagon kiemeljem-e a játszmagyőztes eredményét
    1. 3:2 (15–13, 12–15, 15–10, 9–15, 15–11)

Természetesen ma már 25-ig játszanak, de a jelölés lehet hogy ugyanaz maradt. – Tomcsy üzenet 2010. július 15., 00:34 (CEST)

OlimpiaiÉvFejléc

Ez a sablon tele van ifexist-tel, amiből probléma volt. Ha az ilyen cikkben még sok zászlóNOB is szerepel akkor itt is túllépjük az 500-as hibahatárt. – Tomcsy üzenet 2010. július 15., 12:34 (CEST)

A zászlóval nem tudom mi lesz. Ha pl az USA helyére beírják a {{zászló|USA}} kódot, akkor mi van ha később változik a zászló, és emiatt a zászló sablonban átírják a zászlót (vagy maga a képfájl változik)? Akkor az új zászló jelenik meg a 2008-as cikkben. Ha a képfájl változik, akkor mi a zászlóNOBon belül utólag is tudjuk korrigálni a zászlókat. – Tomcsy üzenet 2010. július 15., 12:55 (CEST)

zászlóváltozás

A feltevés, hogy megváltozik a zászló. A {{zászló}}(?) sablonokban (illetve azok allapjain) pl a "Flag of the Unites States.svg" fájlt hívják be. Én szerintem ha változik, akkor a lehetőségek:

  1. A képet változtatják, a fájlnév marad (azért hogy a név a "normál" maradjon) - ekkor az új kép fog megjelenni az összes {{zászló|USA}} kód alatt, a sablont nem kell módosítani. A régi zászlóképnek meg készül egy új név, pl. "Flag of the Unites States (2008).svg".
  2. Új képet készítenek pl. "Flag of the Unites States (2010).svg", de ekkor a Sablon:zászló/USA oldalon megváltoztatják a fájl nevét az újra (hogy ez legyen az alap) - de ekkor is az új kép fog megjelenni az összes {{zászló|USA}} kód alatt. Persze az USA csak egy példa, de bármelyik más országra állhat ez a feltevés.
  3. lehetőség, hogy zászlóváltozás esetén bottal végigmennek az összesen és cserélnek, akkor még rendben van a helyzet.

Viszont ha megváltozik a zászló, akkor mi a zászlóNOB sablonban úgy állítjuk az évhez rendelt zászlókat, ahogy szeretnénk.

  1. példa szerint egyszerűen 2008-ig beírnánk a "Flag of the Unites States (2008).svg" fájlt, majd defaultnak maradna az alap "Flag of the Unites States".
  2. példa szerint 2008-ig "Flag of the Unites States.svg" lenne, default meg a "Flag of the Unites States (2010).svg" kép. – Tomcsy üzenet 2010. július 15., 13:20 (CEST)
Igen, én is úgy tartanám jónak, ha létrejön az új kép és fájlnév a már régi zászlónak (mondhatnánk hogy átnevezik) és az összeset bottal cserélik, majd ezután hozzák létre az új képet és változtatják az alapsablont.– Tomcsy üzenet 2010. július 15., 13:38 (CEST)

Foci

Megint más, az olimpiai focicikkek. A meccseknél meg vannak nevezve a partbírók, de elég furcsán vannak beírva. A focimeccsek sablonjaiba nem lehet külön beírni, mert nincs rá paraméter. Persze létre lehet hozni. De nem tudom szükségesek-e, illetve így a jobb oldalon túl sok a "szöveg". Ezeket is majd átalakítanám, csak nem tudom mi legyen a partbírókkal, illetve kell-e melléjük a nemzetiségük szövege és zászlaja (elég lenne csak szöveg szerintem). Ez a probléma, amúgy a régi világbajnokság cikkekben is megvan. – Tomcsy üzenet 2010. július 15., 13:42 (CEST)

Tegnap akadtam bele a 1964-es cikkbe, de tényleg most nézem, hogy sok cikk kész sincs (a magyar olimpiai győzelmek, 52, 68 is megvan, de 56, 60 nincs, a többit most nem néztem). Nálam a partbírók szaggatott vonal körül jelennek meg. A curlingre már gondoltam, arra is ráfér egy tatarozás, ráadásul férfi-nőire kell bontani, a gyeplabdát is néztem, hogy 1992 előtt nincsenek kész a meglévőket szintén férfi-nőire kell bontani. De a szerkesztői listán Kovalchuk vállalta a gyeplabdát, nem tudom mennyire aktív. A csapatsportokat elvállalom ha más nem készíti. Egyébként kicsit változattam a Sablon:Olimpiai tornagyőztes sablonon, a győztes arany színű mezőbe került, illetve a fejlécben nem győztest írtam, hanem olimpiai bajnokot, nem tudom így jobb-e. – Tomcsy üzenet 2010. július 15., 14:15 (CEST)
A jégkorongra már nem volt időm, mert dolgom volt, de azt is összesítem majd. :-) Az ifexist-es problémára van két ötletem.
  1. Létrehozunk egy teljesen azonos zászlóNOBérmes sablont (pl zászlóNOBérmes2 néven), ami mindenben ugyanaz, kivéve hogy közvetlenül az adott ország adott évi cikkére linkel. Ezt a sablont használnánk olyan esetben ha kijön ez a "túl sok hiba" azoknál az országoknál, amelyeknek megvan az adott évi cikke, ezzel kerülve az ifexist-et. Ennek az a problémája, hogy ha NOB, NOBj, NOBcsapatból is kell másik, akkor mindegyikből kettő lesz.
  2. Létrehozunk egy olyan sablont, ami csak a zászlót keresi elő a Nemzeti zászló NOB sablonokból, és manuálisan kell hozzá írni a linket, illetve az eredetivel megegyezően kézzel kell formázni az esetleges érmest, csapattagokat, stb. Ennek meg a user általi formázása a hátránya. – Tomcsy üzenet 2010. július 16., 01:22 (CEST)

Már rég kijárt neked (ismét)

Citius, altius, fortius
Joeyline-nak kiemelkedő olimpiai tárgyú szerkesztéseiért és az Olimpiaműhely életben tartásáért. Cassandro Ħelyi vita 2010. július 15., 17:51 (CEST)

 támogatom Bravó! :-)Tomeczek Słucham! 2010. július 15., 17:54 (CEST)

És én is köszönöm! – Tomeczek Słucham! 2010. július 16., 02:47 (CEST)

NOBsablon

Az mindegy hogy hány cikk létezik, a probléma az, hogy egy adott lapon legfeljebb 500 darab ilyen sablon lehet (az ötféle együttesen). Ha létezik, akkor is működik az ifexist és úgy néz ki ez nem tetszik a rendszernek. Az első verziót meg csak annál az országnál használnánk, ha már létezik az éves olimpiai cikke, pl. GBR - 2008, mert az adott ország adott évére linkelne. Mi magunk keresükk ki, hogy létezik-e vagy sem, ha létezik, akkor a zászlóNOBérmes2 sablont használnánk. Azon a kerékpáros lapon az összes 2008-as brit érmest ki lehetne cserélni, megszámoltam, hogy a 2008-as győzteseknél hány hivatkozik már a meglévő cikkre: ESP 3, RUS 2, GBR 9, NZL 2, DEN 1, JPN 1, USA 3 (de az utolsó 2 már nem jelenik meg az 500-as hiba miatt). Ez így 21 darab, és 14-gyel vagyunk a hibahatár felett. Természetesen a következő olimpián újra előjöhet a hiba, ha beírjuk az újabb, 2012-es érmeseket és nem bővülnek a cikkek száma (vagyis nem tudjuk az új sablont alkalmazni). Egyébként grat a díjhoz! :-)Tomcsy üzenet 2010. július 16., 02:06 (CEST)

Megoldottam, az angolt nem tudtam mindet cserélni, mert csapat sablon is volt, helyet 1896-ost cseréltem, néhány ország megvan, a lényeg hogy a hiba megszűnt, 18-at cseréltem. Ha az ország nevén piros link van, akkor az nem jó, olyankor kell a másikat használni. Tulajdonképpen ezzel a megoldással ugyanott vagyunk, mintha bottal simán szövegesre alakították volna, vagyis mégsem, mert nem kell formázni és a zászlólehetőségek a Nemezti zászló NOB-sablonok "hatáskörében" maradtak. – Tomcsy üzenet 2010. július 16., 03:33 (CEST)

Csapatsportok

Szia, a csapatsportokat a következők szerint készíteném:

  • Kézilabda - sport-mérkőzés sablonnal, úgy mint a kosárlabdát.
  • Röplabda - itt még el lehet gondolkodni a korábban vázolt 2. lehetőségen, az enwikin néztem, ott hasonlóan kiemelik a szett győztes eredményét és teljesen kiírják a szetteredményeket. Én zárójelbe írnám a játszmaeredmény alá, nem ilyen oszlopos formában, és az összpontszámot nem írnám ki. Annál is inkább javasoltabb a teljes szetteredmény kiírása (még ha kiemelés nélkül is), mert az olvasó számára egyértelműbb, mint a "rövidebb" verzió. A mérkőzés végeredménye kötőjellel lesz elválasztva.
  • Foci - létrehozok egy partbírók paramétert (illetve partbíró és asszisztenst is, mert manapság így hívják őket). a partbírók neveit meghagyom, de a zászlót törlöm majd mellőlük. Itt egy kérdés van, hogy a csapatoknál melyik sablont használjuk, a focisat (pl. sablon:HUNf, vagy a zászlóNOB-okat? A focisablonok tudtommal nem kezelik a régi zászlókat, vagy pedig külön sablonok vannak készítve a különböző zászló verziókra (pl: Sablon:HUNf 1949-1956). Mivel olimpiai tornáról van szó én a zászlóNOB-ot használnám, és nem tudom mióta van az a szabály hogy bizonyos életkor felett amúgy sem vehet részt a tornán labdarúgó, tehát a csapatok nem az A-válogatottal utaznak (pl mint egy vb-re).
  • Gyeplabda - szintén a sport-mérkőzés sablonnal készíteném.

Tomcsy üzenet 2010. július 17., 15:30 (CEST)

Röplabdánál olyan is lehet, hogy készítek egy röplabda-mérkőzés sablont, és a szetteredményeket kell csak beírni, a formázás meg automatikus is lehet (kiemeli a szett-győztes eredményt az alapján, hogy a két pont közül melyik a több). A Sablon:Röplabda a nyári olimpiai játékokon navboxot átalakítottam (strandröp is benne van), néz majd meg hogy így jó-e. – Tomcsy üzenet 2010. július 19., 02:42 (CEST)
Szia, gyeplabdánál van igen, amúgy már tényleg azon gondolkodok, hogy a kézinek is létrehozok egyet. A sport-mérkőzés sablonnal sok gondom volt, mert a félidőt (részeredményt) nem tudtam minden sportágra normálisan megjeleníteni, valahol ugye túl széles (vízilabda, újabban a kosárlabda is négy negyedes), de kéziben meg csak félidő van, és az eredmény szélessége emiatt változó. A vízinél és a kosárnál egy új sorban készítettem, hogy kilógjon a csapatnevek alá az eredmény és csak azalatt voltak a gólszerzők, de kézinél csak félidő van, nem lógott ki oldalra, elég tágas lett hely. Nem tudom mennyire érthető :-). Szóval kézinek is lehet hogy készítek egyet külön, magyar paraméterekkel, amiben paraméterekben meg lehet adni kétperces kiállítások, sárga, piros lapok darabszámát (enwikin ilyen). Az a legjobb, ha mindegyiknek van külön, egységes, a saját sportágra nézve jellemző adat lehetőségekkel. A gratulációt köszi :-)Tomcsy üzenet 2010. július 20., 01:02 (CEST)
Elkészültek: Sablon:Kézilabda-mérkőzés, Sablon:Röplabda-mérkőzés - ennél a szetteknél normál esetben számokat kell beírni (az összehasonlítás utáni formázás miatt), de ha valami gond van a meccsel, akkor egy másik paraméterrel pótolható, ekkor kézileg kell formázni.– Tomcsy üzenet 2010. július 20., 03:34 (CEST)

Kosárlabda

A posztok magyar neveivel nem vagyok nagyon képben, a C - Center, a PG az irányító, a másik hármat nem tudom pontosan (talán a PF az erőcsatár), valamelyikre jó link mutat, de nincs megírva. Az m-v-sz-t kiszedtem, meg a klubot is igazítottam. Az ausztrál cikkben nincs röp- és kézilabda, talán az amerikaiban van. Egyébként az ausztrál cikkben néhol (pl. labdarúgásnál) a bal oldalon szereplő csapatnak bal oldalon van a zászlaja, ott NOBj sablont kellene használni. Az 1964-es focicikket közben átalakítottam, ez lenne a minta. – Tomcsy üzenet 2010. július 20., 16:01 (CEST)

Beírtam egy "oszlopszám" paramétert, ahány oszlopot akarunk elöl összevonni, annyit kell beírni. – Tomcsy üzenet 2010. július 20., 22:37 (CEST)

A listámra felvettem a strandröplabdát is, amúgy meglepődtem, hogy erről nincs szócikk a wikin és a röplabda cikk sem írja. Gondolkodom a tollaslabdán és az asztaliteniszen is. A lebonyolításokat majd kihámozom, illetve ezeknél az lesz a gond, hogy az ázsia névátírásokat nem ismerem (meg úgy a többit sem), de láttam, hogy vannak műhelytagok, akik ezeket írják át. A már megírt cikkekben is vannak átíratlan nevek, elsősorban orosz (szovjet), és koreaiak, japánok. Erre ne hozzunk létre egy kimondottan olimpiai témájú "átíratlan nevek" sablont? Ezt betennénk a cikkbe és az ezzel foglalkozó szerkesztők könnyebben látnák, hogy melyiket kell átírni (de a sablon nem különböztetné meg hogy ez orosz, japán, stb). Ha most ráteszem pl. a japánátír sablont, akkor mindennel összevegyül és lehet hogy nehezebben találják meg. – Tomcsy üzenet 2010. július 21., 16:15 (CEST)

Allapok

Szia, a napokban kicserélem őket. A bizonytalan lebonyolítású tornákat, vagy olyanokat ahol nem egyértelmű, hogy egy csapatot kizártak, visszalépett stb, azokat egyelőre kihagyom. 76-os férfi röplabda most kimaradt Egyiptom miatt, de már megtaláltam, ugyanaz volt, mint kosárlabdában (az készen van), bojkott miatt visszaléptek 1 mérkőzés után. Egyébként ha már bojkott, szerinted van értelme valamilyen összefoglaló cikket írni, hogy mikor melyik országok nem vettek részt bojkott, vagy egyéb esemény (kizárás) miatt? (Vagy már van ilyen?) – Tomcsy üzenet 2010. július 24., 01:55 (CEST)

Készen van azt hiszem, a vívás maradt ki, mert ott országsablonnal van megnevezve az ország, nem pedig az -O típusú sablonnal, de ezt is kicserélem majd. – Tomcsy üzenet 2010. július 24., 15:24 (CEST)

Re: Járőr

Szia, {{subst:teszt}} vagy {{subst:vandalizmus}}, aláírással, ez a szerkesztés nálam az utóbbi. Én úgy szoktam, hogy a szerkesztő panelen alul van egy lenyíló lista, ami "Alap"-on áll. Ezt átállítom "Üzenetekre" és ott vannak ilyen sablonok, gyorsan beilleszthetők. Itt vannak még gyakori sablonok: Sablon:szfsTomcsy üzenet 2010. július 27., 21:57 (CEST)

Móna István

Meghalt, azt hiszem érdemes lenne a szócikkét bővíteni. :-( Cassandro Ħelyi vita 2010. július 28., 19:46 (CEST)

Egyéni mérkőzések

Szia, az egyéni versenyek cikkeiben hogyan legyenek a mérkőzések feltüntetve? (Itt most "egyéninek" tekintem azokat, ahol neveket kell kiírni, pl strandröplabda, tollaslabda, tenisz, asztalitenisz, íjászat, vívás, stb.) Az enwikin szétnéztem, ott ágrajzok vannak, általában talán 64 induló van, ez 4 szakaszra bontva és egy "final round" elnevezésű szakasz van, a legjobb négy között zajló mérkőzésekre. Példák:

Nem tudom így mennyire áttekinthető, de gyakorlatilag az összes más nyelvű wiki ezt vette át, és nálunk is ilyen van (Női egyéni párbajtőrvívás a 2008. évi nyári olimpiai játékokon). Ezt nyilván könnyebb átvenni (sablonokkal együtt), mint átdolgozni új formátumba, én olyasmire is gondoltam, hogy a labdasportok mérkőzéseihez hasonlóan egymás alá kerülnének fordulónként a mérkőzések, de ehhez új sablon kellene, mert pl nem kell dátum, játékvezető, és egyebek, csak az eredmény. Melyik lenne a jobb megoldás? – Tomcsy üzenet 2010. július 29., 02:34 (CEST)

Az ágrajzot nem olyan nehéz áthozni, csak a sablonnal együtt kell, és nem tudom mennyire léteznek itt azok az ágrajz sablonok. Illetve, lehet hogy elég sok kell, mert ahány torna annyi ágrajz, bár láttam, hogy valahol a legelső forduló opciós lehetőségként működik (amolyan selejtezőnek minősülő fordulók), ha pl csak 5 meccs volt és ennyi van kitöltve 8 helyett, akkor csak az 5 mérkőzés jelenik meg. Így viszont többnyire elég 2 darab sablon, úgy mint a fenti vívás-cikkben, bár ott az elődöntő ismételve van, az ágak végén is van, és a négyes döntő elején is. A tenisz, és egyéb "szettes" sportágaknál viszont másik kell, mert ott külön cellákban vannak a szetteredmények. Az ágrajz sablon elég bonyolult táblázatos forma, nem tudom itt mennyire elfogadottak, bár használatban vannak. A neveket viszont eredetiként tudnám áthozni, az átírásokhoz nem értek, maximum ha zöld link van valamelyiken, akkor a cikket megnyitom és a címből átmásolom a magyaros nevét. – Tomcsy üzenet 2010. július 29., 13:43 (CEST)

Olimpiai játékok fejezetcím az érem infoboxban

Szia, el tudnád ezt pontosan magyarázni Daninak? Biztosan meg tudja oldani a dolgot AsgardBottal. Köszi! – Timish sablongyár üzenőfal 2010. július 29., 12:42 (CEST)