Ugrás a tartalomhoz

Star Wars Holiday Special

Ellenőrzött
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Star Wars Holiday Special
(The Star Wars Holiday Special)
1978-as amerikai televíziós film

Rendező
  • Steve Binder
  • David Acomba
Műfaj
  • sci-fi film
  • sci-fi vígjáték
  • musicalfilm
  • kalandfilm
  • karácsonyi film
Forgatókönyvíró
  • Pat Proft
  • Bruce Vilanch
  • Rod Warren
Főszerepben
ZeneIan Fraser
Gyártás
Gyártó20th Century Fox Television
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő97 perc
Képarány4:3
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató1978. november 17.
Eredeti adóCBS
Kronológia
ElőzőCsillagok háborúja
KövetkezőA Birodalom visszavág
További információk
SablonWikidataSegítség

A Star Wars Holiday Special egy amerikai televíziós különkiadás, amelyet eredetileg 1978. november 17-én sugárzott a CBS. A Steve Binder által rendezett film volt az első Star Wars spin-off film, amely az eredeti film eseményei és az akkor még meg nem jelent folytatás, A Birodalom visszavág (1980) között játszódott. A főszereplők az eredeti Csillagok háborúja főszereplői, és itt mutatkozott be először Boba Fett karaktere, aki a későbbi filmekben is feltűnt.[1]

A különkiadást összekötő történetben az eredeti film eseményeit követően Csubakka és Han Solo megpróbálnak ellátogatni a vukik szülőbolygójára, a Kashyyykra, hogy megünnepeljék az „élet napját”. A Galaktikus Birodalom ügynökei üldözőbe veszik őket, akik a Lázadó Szövetség tagjait keresik a bolygón. A különkiadás bemutatja Csubakka családjának három tagját: az apját, Itchyt, a feleségét, Mallát és a fiát, Lumpyt.

A programban a Star Wars többi főszereplője is szerepel, köztük Luke Skywalker, C-3PO, R2-D2, Darth Vader és Leia hercegnő, akiket mind az eredeti szereposztás szerinti színész alakít (kivéve R2-D2-t, akit egyszerűen csak „önmagaként” mutatnak be). A műsorban szerepelnek felvételek az 1977-es filmből, valamint a torontói Nelvana által készített rajzfilm, amelyben Boba Fett fejvadász felbukkan. A jelenetek az űrben és űrhajókon játszódnak, köztük a Millennium Falconon és egy csillagrombolón; a szegmensek néhány más helyszínen is játszódnak, például az eredeti filmből ismert Mos Eisley kantinában.

A különkiadás nagyon gyenge fogadtatásban részesült, és rettenetes kritikákat kapott, emiatt soha többé nem került újra adásba, és hivatalosan semmilyen formátumban nem adták ki otthoni megjelenésre sem. Az évek során elérhetetlensége és underground minősége miatt afféle popkulturális legendává vált.[2] Az eredeti, 1978-as CBS televíziós adás otthoni felvételeit a rajongók egyfajta bootleg-kópiaként tekintették meg és terjesztették, és tartalommegosztó weboldalakra is feltöltötték. Ezzel szemben a Boba Fettet bemutató animációs szegmens pozitív fogadtatásban részesült, és 2021-ben a Disney+-on is megjelent.[3]

Szereplők

[szerkesztés]

Kenny Baker, aki a filmekben R2-D2-t játszotta, nem vett részt a különkiadás készítésében. A droidot teljes egészében egy rádióvezérlésű egység játszotta, amelyet Mick Garris (Lucas recepciósa) kezelt. A stáblistán R2-D2-t mint saját magát alakító karaktert tüntették fel a szereplők között.

Mivel James Earl Jones eredetileg nem volt feltűntetve a Csillagok háborúja stáblistájában, a különkiadás volt az első alkalom, hogy Darth Vader hangjaként mutatták be.[4]

Malla maszkját az eredeti filmből származó Csubakka maszkjából vették át.[5] Csubakka családjának nevét később úgy magyarázták, hogy becenevek voltak, teljes nevük Mallatobuck (Malla), Attichitcuk (Itchy) és Lumpawarrump vagy Lumpawaroo (Lumpy).[6]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Animator John Celestri's Road to The Star Wars Holiday Special and the First Appearance of Boba Fett. (Hozzáférés: 2024. október 7.)
  2. The Star Wars Holiday Special – Ehhez képest felüdülés a Sarlacc vermében kínok között megrohadni (magyar nyelven). Alfahir.hu, 2020. december 25. (Hozzáférés: 2024. október 7.)
  3. The Star Wars Vintage Collection Has Arrived on Disney+!. (Hozzáférés: 2024. október 7.)
  4. McKairnes, Jim: Remembering that infamously bad 'Star Wars' holiday special, 40 years later (amerikai angol nyelven). USA TODAY. (Hozzáférés: 2024. október 7.)
  5. 'Star Wars Holiday Special' Wookiee Mask Gets Impressive Restoration. comicbook.com. (Hozzáférés: 2024. október 7.)
  6. Agar, Chris: Star Wars: Empire's End Confirms Chewbacca Is a Father In New Canon (angol nyelven). ScreenRant, 2017. február 21. (Hozzáférés: 2024. október 7.)

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Star Wars Holiday Special című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.