„Vita:Covid19-pandémia” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Megértését kérjük, hogy csak most válaszolunk levelére. A kérdésben egyeztettünk az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Bizottságának és Orvosi Nyelvi Munkabizottságának tagjaival, s a következő állásfoglalás született.
Az orvosi szaknyelvben léteznek a megnevezés részét képező római vagy arab számok, amelyeket a szaknyelvi helyesírási szabályzat tartozékszámoknak nevez (pl. B6-vitamin). A nemrég megjelent új orvosi helyesírási útmutató (Bősze Péter: Magyar orvosi nyelv: helyesírási útmutató, Medicina, 2019) alapján a tartozékszámokat közvetlenül, tehát kötőjel nélkül kapcsoljuk a mozaikszókhoz, '''így a 19 és a Covid közé nem teszünk kötőjelet'''.
A Covid a forrásnyelvben létrejött mozaikszó, ún. szóösszevonás (< coronavirus disease). A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásának 286. pontja alapján csak az első betűt írjuk naggyal. A normatív, köznyelvi használatban a Covid79Covid19 formát javasoljuk.
Szaknyelvi, tehát kifejezetten az orvos olvasóknak, szaktudományos használatra szánt szövegtípusokban a betűszói írásmódú COVID19 forma is megfelelő.
A kétféle írásmód közti választás - összhangban az 1992-es Orvosi helyesírási szótár (Fábián Pál, Magasi Péter főszerk., Akadémiai Kiadó) szellemiségével - nagyban függ tehát a szövegalkotótól, a befogadótól, a szövegtípustól.

Navigációs menü