Schwa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A schwa (latin Ə, ə, cirill Ә, ә) egy cirill eredetű betű, amelyet tartalmaz a latin betűs azeri ábécé is.

Karakterkódolás[szerkesztés]

Cirill karakter[szerkesztés]

Karakterkészlet Kisbetű
(ә)
Nagybetű
(Ә)
Unicode U+04D9 U+04D8
HTML/XML &1240; &1241;

Latin karakter[szerkesztés]

Karakterkészlet Kisbetű
(ə)
Nagybetű
(Ə)
Unicode U+0259 U+018F
HTML/XML &601; &399;

Kiejtése különböző nyelveken[szerkesztés]

A cirill írású karakalpak ábécében is szerepelt ez a betű, mióta azonban áttértek a latin írásra, ennek megfelelője az lett.

Az azeri nyelv ə-ja[szerkesztés]

Az azeri nyelvet eleinte cirill betűkkel írták, de később áttértek a latin írásra. Az azeri ábécé alapját képező török ábécében azonban nem volt jel az [æ] hang kiejtésére – amire a cirill betűs írásban a ә szolgált –, ezért átvették a cirill schwát a latin írásba. Ha a ə valamiért nem elérhető, helyette ä-t szoktak írni.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Ə című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Schwa (Cyrillic) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]