Ñ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Ñ, ñ – ejtsd: [enye], IPA [ˈeɲe] – a hivatalos spanyol ábécé 15. betűje, amely az N, n után következik, egyúttal vele egészül ki a nemzetközi latin ábécé. Mint egyedülálló és jellegzetes betű, gyakran a spanyol nyelv jelképeként használják. A betű fölötti hullámvonal neve tilde, amely itt a diakritikus jel szerepét tölti be.

Hangértéke[szerkesztés]

A spanyolban a zöngés palatális orrhangot jelöli: IPA /ɲ/ (magyar ny). Fonetikailag a magyar ny-nél általában valamivel hosszabb (vagyis az ny és nny között van). Több más nyelv (pl. a galícai, baszk stb.) is használja ugyanezzel a hangértékkel.

A breton nyelvben is használják, de ott nincs hangértéke, csak az előző magánhangzó orrhangúságát jelöli.

Története[szerkesztés]

Egy, a klasszikus latinban még nem létező hangról lévén szó, megjelenítése kevésbé egységes az ókori Róma nyelvének közvetlen leszármazottjainál. Míg a katalán az ny, a francia és az olasz a gn, valamint a portugál az nh digráfot választották, addig a spanyol által elfogadott megoldás, sok ingadozás után, eltérő lett. Az óspanyolban szintén egy kettős betű, az nn jelölte ezt a hangot (mivel a legtöbb szóban etimológiailag is a latin -nn-ből származik), azonban ezt hamarosan az n felett egy vonallal kezdték el rövidíteni. E felülvonás – a tilde – később hullámos alakot öltött, amely máig megőrződött. Az így létrejött új betűt más nyelvek is átvették, mint a galiciai, a baszk,[1] a guarani, a tagalog stb.[2]

Érdekesség[szerkesztés]

Habár önálló betű az ábécében, eredetileg nem kezdődik vele spanyol szó; ebben a helyzetben mindössze néhány népies, indián eredetű, idegen vagy hangfestő szóban fordul elő, például ñame (trópusi növény), ñandú ’nandu’, ñoño ’együgyű’, ñoqui ’nokedli’.

Bevitele számítógépes alkalmazásokba[szerkesztés]

A spanyol billentyűzetkiosztáson az L mellett jobbra található (magyar billentyűzetkiosztáson az É-nek megfelelő billentyű). Spanyol billentyűzetkiosztással nem rendelkező személyi számítógépeken az alábbi digitális kódokkal jeleníthető meg:

Kód ñ Ñ
Unicode/ASCII ALT+0241
ALT+164
ALT+0209
ALT+165
HTML ñ
ñ
Ñ
Ñ

A kódokban szereplő számokat a számbillentyűzetről, a NumLock billentyű bekapcsolt állapotában kell bevinni.

Egyes billentyűzetkiosztásokon, mint a nemzetközi amerikai angol billentyűzet esetében a tildét repülő ékezetként az n-nel kombinálva lehet bevinni: ~ + N = Ñ.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A baszkban csak az -in- kapcsolat palatalizált n-jének alternatív jelölése, az egységes irodalmi nyelvben nem használják.
  2. Letra ñ – Observación histórica: Ortografía de la lengua española, Spanyol Királyi Akadémia, Espasa, 1999, p. 26.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]