A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

vagy fordított g egy olyan latin betű, mely a g 180 °-os elforgatásával jön létre. Ezt a jelet a grúz ábécé betűjének átírására használják. Maga a ჹ a grúz "g" megfordítása. Néhány északkelet-kaukázusi nyelvben ez a ɢ jele.

A ᵷ mint a nemzetközi fonetikai ábécé egyik ajánlott jele.

1900-ban az Exposé des principes alapján ajánlották, hogy a ᵷ legyen a nemzetközi fonetikai ábécé része.

Egy XIX. századi ausztráliai szöveg, melyben fordított G-t használtak a ŋ jelölésére.

Néhány helyen elfordított nagy G-t használnak a hasonló kinézetű ŋ helyett. Ennek Unicode kódja U+2141. Szintén hasonlít a Pe sémi betűre.(פ) A ᵷ-t az Unicode 4.1-ben vették fel 2005-ben, ahol az U+1D77 kódot kapta meg. Többek között a következő betűtípusokban van meg ez a karakter: Code2000, Doulos SIL és Charis SIL. Helyettesítésére használható az egyszintes, kis "ɓ", mely mivel része a nemzetközi fonetikai ábécének, sokkal könnyebben hozzáférhető. Ennek a kódja U+0253, de a vertikális elrendezés nem egyezik meg.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Turned g című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.