Ř

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az ř a cseh és a felső szorb ábécé egyik betűje. Kiejtése rzs. A nyelvek egyik leggyakoribb hangja.z Ř, ř gráf (R háčekkel, példa a cseh kiejtésre: A hangról "řeka" (help · info)) egy betű, amelyet a cseh és a felső szorb nyelv ábécéiben használnak. A sziléziai nyelv javasolt ortográfiájában is használták. Hasonló mássalhangzó megtalálható néhány norvég nyelvjárásban (Narvik környékén) és berberben (különösen Rif-változatában).

A Unicode karakterjelek U + 0158 Ř és U + 0159 ř. Mindkét ábrázolható az U + 030C ̌ kombinációs karakter felhasználásával.

Ř története

Cseh nyelven az ř fonéma az ókori csehből származik a 13. században. A legrégebbi írásbeli dokumentumok, amelyekből levezethető, 1237-ig nyúlnak vissza [1]. Három elmélet létezik, amelyek magyarázzák a fonéma eredetét. Először az e, í, i magánhangzók előtti r mássalhangzóból származhatott. A második elmélet azt állítja, hogy ř az r fonémából alakult ki, amelyet a proto-szláv magánhangzó yer követett (ь). Végül lehetséges, hogy a fonéma az r és az orr proto-szláv kombinációjából vagy az rj klaszterből alakult ki. Például: r'epa> řepa, r'ěka> řěka> řeka, tr'i> tři, zvěr'ь> zvěr '> zvěř, kur'ę> kur'ě> kuřě> kuře, morje> mor'e> több [2].