Ğ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A „Ğ” betű

A Ğ vagy ğ egy betű a török, az azeri és a láz nyelvben.

A török ábécében[szerkesztés]

A török ábécében a kilencedik betű, neve yumuşak ge IPA: [jumuʃak ɟe]. Az arab غ (arab: غين ghayn) betű török megfelelője. Szó elején sosem található, csak magánhangzó után, szó közben vagy végén állhat.

A betűt magát nem ejtik, de meghosszabbítja az előtte álló magánhangzót: dağ (hegy) IPA: [daː], vagy yağ (olaj) IPA: [jaː]. A és ı betűk után a magánhangzóknak speciális „ízt” ad, a nyelv hátát egy kissé megemeljük, mintha egy k-t vagy g-t próbálnánk kiejteni. Ugyanakkor e és i után a magánhangzó IPA: [j]-s, míg o, ö, u és ü után IPA: [β]-s színezetet kap: Beğiş (egy török tengerparti település) IPA: [beːʲiʃ], oğuz (oguz ember) IPA: [oːβuz].

Török szavak más nyelvekbe történő átvétele során ez a betű általában g betűként, vagy gh betűkapcsolatként kerül át: a török yoğurt szó a magyarba joghurt-ként, az angolba pedig yog(h)urt-ént került át.

Az azeri ábécében[szerkesztés]

Az azeri ábécében a tizedik betű, neve ğe, kiejtése IPA: [ɣ].

A láz ábécében[szerkesztés]

A láz nyelv kétféle ábécét használ, a grúz ábécét, valamint a latin ábécét, mely a török ábécén alapul. Ebben a latin ábécében a ğ a IPA: [ɣ] hangot jelöli, grúz ábécébeli megfelelője a ღ.

Karakterkódolás[szerkesztés]

Karakterkészlet Kisbetű (ğ) Nagybetű (Ğ)
Unicode U+011E U+011F
HTML/XML ğ Ğ