Ÿ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Latin small and capital letter y with diaeresis.jpg

Az Ÿ ÿ a módosított latin ábécé egyik karaktere, az y betű trémával ellátott formája. A hivatalos magyar ábécé nem tartalmazza. Előfordulása nagyon ritka; főként régebbi családnevekben fordul elő.

Használata[szerkesztés]

A magyar nyelvben ezen betűnek nincs önálló hangértéke: a jelöléssel jelezték, hogy az „y” jel abban a helyzetben „i”-ként ejtendő, nem pedig digráf (kettősbetű, pl. ly, ty, gy) részeként. (Példák: Hutÿra [„ty” helyett „ti”], Konkolÿ-Thege [„ly” helyett „li”].)

Az umlautnak ezt a szétválasztó funkcióját trémának vagy diæresisnek hívják: azt jelenti, hogy a betűt saját hangértéke szerinti, önálló hangnak kell ejteni, és nem alkot betűkapcsolatot az előtte álló betűvel. A franciában mindennapos példa a Noël és a naïve szó; számos nyelvben (francia, holland, spanyol, katalán) találkozhatunk ezen funkciójával.

Gyakori a használata holland kéziratokban az ij betűkapcsolat helyett. Ez a használat az afrikaans nyelvben már y-ra egyszerűsödött.

Számítógépes kódjai[szerkesztés]

A karakter csak az Unicode tábláiban található meg. Kisbetűjének kódja U+00FF, és a „Latin-1 Supplement” táblában, míg nagybetűje U+0178 kóddal a „Latin Extended-A” táblában található.

Példák az ÿ betűt tartalmazó nevekre[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]