Rendezői változat (South Park)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rendezői változat
South Park
6. évad, 9. epizód
A fiúk egy televíziós műsorban szerepelnek, amikor megjelenik George Lucas és Steven Spielberg
A fiúk egy televíziós műsorban szerepelnek, amikor megjelenik George Lucas és Steven Spielberg
Eredeti cím Free Hat
Író Trey Parker
Matt Stone
Rendező Toni Wurts[1]
Gyártási szám 609
Első sugárzás 2002. július 10.
Első sugárzás Magyarországon ismeretlen
Kronológia
ElőzőKatolikus gyerekmolesztálási botrány
KövetkezőBebe dudái konfliktust okoznak
A South Park epizódjainak listája

A Rendezői változat (Free Hat) a South Park című amerikai animációs sorozat 87. része (a 6. évad 9. epizódja). Elsőként 2002. július 10-én sugározták az Egyesült Államokban.

A cselekmény szerint a főszereplő gyerekek megpróbálják megakadályozni George Lucast és Steven Spielberget abban, hogy korábbi, népszerű filmjeiket újra feldolgozzák és ezzel élvezhetetlenné tegyék azokat.

Az epizód során utalások történnek a két rendező filmjeire, különösen az Az elveszett frigyláda fosztogatóira, melynek több híres jelenetét kifigurázzák.[2] Érdekesség, hogy Lucas és Spielberg a 12. évad Nagy zűr nagy Kínával című részében is szerepel, melyben a sorozat készítői az Indiana Jones negyedik részének elkészítése miatt parodizálják ki a két rendezőt, és a filmes sorozat „megerőszakolásával” vádolják őket.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Eric Cartman, Kyle Broflovski, Stan Marsh és Tweek egy filmet készül megnézni a moziban. A filmelőzetesekből megtudják, hogy a rendezők több filmet (például az E. T., a földönkívülit vagy a Ryan közlegény megmentését) megváltoztattak, hogy családbaráttá és politikailag korrektté tegyék őket.[2] A Ryan közlegény megmentésében például a fegyvereket adóvevőkkel helyettesítették, a „náci” szót pedig „politikai ellentéteket hirdető személy”-re változtatták – ezzel azonban teljesen tönkretéve az eredeti mű hangulatát. Az előzetesek után megkezdődik a film, de kiderül róla, hogy az is rendezői változat. Erre a fiúk dühösen elhagyják a mozit, és elhatározzák, hogy klubot alapítana a filmek megóvására az újrarendezéstől. Hirdetést helyeznek ki az utcán, melyben ügyük támogatására embereket toboroznak és az ösztönzés érdekében odaírják, hogy „Free Hat”, azaz a csatlakozó tagoknak ingyen papírsapkákat ajánlanak fel, melyeket Tweeknek kell elkészítenie.

Másnap a fiúk döbbenten veszik tudomásul, hogy több mint 200 ember kíván csatlakozni kezdeményezésükhöz. Ám kiderül, hogy ők mind félreértették a „Free Hat” (ingyen sapka) kiírást és egy csecsemőgyilkos, Sapka Károly (az eredeti, angol nyelvű epizódban Hat McCullough) szabadon engedését akarják kivívni. Stan meggyőzi őket, hogy támogassák a filmek megmentésének ügyét és cserébe Sapka Karcsival is foglalkozhatnak. A kezdeményezéssel a televízió is foglalkozni kezd, ezért a gyerekeket meghívják egy beszélgetős műsorba. A felvételen Steven Spielberg és George Lucas filmrendező is megjelenik, de Kyle véletlenül azt az ötletet adja nekik, hogy rendezzék újra az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói című filmet. A rosszul sikerült találkozó után a fiúk elhatározzák, hogy betörnek George Lucas házába, ahonnan ellopják az Indiana Jones-film átdolgozását tartalmazó tekercset. Ám lebuknak és Spielberg fogságába esnek, de Tweeknek sikerül elmenekülnie.

Spielberg, Lucas és Francis Ford Coppola a premierre egy kanyonon keresztül viszik el a filmtekercset tartalmazó frigyládát és Stanéket, akiket arra kényszerítenek, hogy nézzék meg az új filmet. Tweek megpróbálja megmenteni őket, de őt is elfogják. Egy völgybe hurcolják őket, ahol kinyitják a frigyládát és vetíteni kezdik a filmet. Stan utasítja a többieket, hogy csukják be a szemüket, mert különben meghalnak. Ezután a vászonról gyilkos fénynyalábok törnek elő, mindenkit megölve, aki a filmet nézi. South Parkban mindenki a fiúkat ünneplik, de nem a filmek megmentése, hanem a szabadon engedett Sapka Karcsi támogatása miatt. Stan az elmondja az aggódó Tweek-nek, hogy a frigyládát a titkosszolgálat biztonságos helyre szállította. Az epizód végén látható, amint a faládát egy idős férfi leszögeli, majd egy gigászi méretű, titkos kormányzati raktárba viszi.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "South Park" Free Hat (2002) (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. október 3.)
  2. a b Fickett, Travis: South Park at the Movies (angol nyelven) pp. 7. IGN. (Hozzáférés: 2009. október 3.)
  3. Elsworth, Catherine: South Park episode angers viewers with scenes of Hollywood titans raping Indiana Jones (angol nyelven). The Daily Telegraph, 2008. október 11. (Hozzáférés: 2010. február 5.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]


South Park – Hatodik évad (2002)
601 – Torzszülöttek sztrájkja602 – Jared HÍV-e603 – South Park-i sítúra604 – Az új Terrance és Phillip filmelőzetes605 – Borjúmentési akció606 – Káosz Professzor607 – A Simpsonék már megcsinálták…608 – Katolikus gyerekmolesztálási botrány609 – Rendezői változat610 – Bebe dudái konfliktust okoznak611 – A gyerekmolesztálás nem mulatságos612 – Létra a mennybe613 – A Gyűrűk Ura videokazetta visszatérése a Két torony videotékába614 – A tolerancia haláltábora, avagy mit csinál egy egér a seggben615 – Az Univerzum legnagyobb kóklere616 – Jövőbeli énem és én617 – Karácsony Irakban