Jared HÍV-e

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jared HÍV-e
South Park
6. évad, 1. epizód
Jared és a hívei
Jared és a hívei
Eredeti cím Jared Has Aides
Író Trey Parker
Rendező Trey Parker
Gyártási szám 602
Első sugárzás 2002. március 13.
Első sugárzás Magyarországon 2005. február 17.
Kronológia
ElőzőButters Nagyon Saját Epizódja
KövetkezőSouth Park-i sítúra
A South Park epizódjainak listája

A Jared HÍV-e (Jared Has Aides) a South Park című amerikai animációs sorozat 81. része (a 6. évad 1. epizódja). Elsőként 2002. március 13-án sugározták az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon 2005. február 17-én mutatták be.

Az epizódban Jared Fogle, aki állítása szerint egy gyorsétterem szendvicseinek segítségével fogyott le, South Parkba látogat, hogy fogyókúrás módszerét népszerűsítse, ám egy bizarr félreértés miatt komoly nehézségei támadnak... A főszereplő gyerekek eközben követni akarják példáját, hogy sok pénzt keressenek. A kínai éttermet vezető Tuong Lou Kim ebben a részben szerepel először.

Az epizód az Egyesült Államok lakóinak gyors fogyókúrák iránti megszállottságát parodizálja ki, de az AIDS betegséggel kapcsolatban is tabukat döntöget, amely egyes kritikusok szerint túlzás volt a készítők részéről. Maga Jared Fogle úgy nyilatkozott egy 2003-as interjúban, hogy tetszett neki a paródia. „Onnan tudhatod, hogy befutottál, hogy a South Parkhoz hasonló sorozatokban elkezdenek kifigurázni” - mondta Fogle.[1]

A jelenet, melyben Jared állása elveszítése után a szakadó esőben sétál (beleértve a háttérzenét, Bruce Springsteen Streets of Philadelphia című dalát), az 1993-as Philadelphia – Az érinthetetlen című filmdráma paródiája.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Jared Fogle, a Subway étteremlánc reklámarca South Parkba utazik, hogy bámulatos fogyókúrás eredményeiről beszéljen az embereknek. Azt állítja, hogy a gyorsétterem szendvicseinek segítségével fogyott le, de az őt meglátogató főszereplő gyerekeknek bevallja; a szendvicsek evése mellett akkor kezdett fogyni, amikor megkapta a HIV-ét. A fiúk megdöbbennek, de kiderül, Jared a személyi edzőjét és a dietetikusát nevezi a híveinek, ez okozta a félreértést. Eric Cartman azt javasolja a többieknek, hogy pénzkeresés gyanánt csináljanak ők is hasonló reklámot a helyi kínai étterem tulajdonosának és a cél érdekében hizlalják fel Butters Stotcht.

A gyerekekkel való beszélgetés után Jared a világ elé tárja fogyásának valódi titkát. Barátnőjének is mesél a hívéről és a South Park-iaknak is azt tanácsolja, szerezzenek maguknak hívet. A félreérthető kampánytól a Subway gyorsan elhatárolódik és kirúgja Jaredet, aki persze mit sem ért az egészből.

Cartmanék üzletet kötnek Tuong Lou Kimmel, a helyi kínai étterem vezetőjével és Séf bácsi segítségével fel is hizlalják Butterst, aki azonban kemény edzéssel sem tudja visszanyerni eredeti súlyát. Az egyetlen megoldás a házi zsírleszívás marad, melyet a fiúk Butters otthonában végeznek el. Váratlanul hazaérkeznek Butters szülei, de Stan Marsh, Kyle Broflovski és Cartman még idejében el tud osonni a helyszínről. Szülei alaposan leszidják Butterst, mert állításuk szerint korábban már négyszer is figyelmeztették fiukat, hogy ne végezzen otthon maszek zsírleszívást.

A kiközösített Jared arra a feltételezésre jut, hogy az emberek nem engedhetnek maguknak saját hívet, ezért utálják őt annyira. A pénzét egy alapítványra fordítja és ezzel akar hívet szerezni mindenkinek, és azt is megígéri, a gyerekeknek ő maga adja át a hívüket. A feldühödött tömeg üldözőbe veszi Jaredet, aki bukása miatt érzett dühében szó szerint egy döglött lovat kezd el püfölni (a „beating a dead horse” kifejezés angolul azt jelenti, elcsépelt témán nyargalni; utalva az egész epizódot átívelő HIV/hív poénra).

Stan és Kyle megszökteti otthonról büntetésben lévő Butterst (míg helyét Cartman veszi át, hogy a fiukat telefonon folyamatosan ellenőrző szülőket megtévessze) és elviszik a kínai étterembe, de a tulajdonos nem akar üzletet kötni, mivel Jaredet mindenki meggyűlölte. A fiúk a belvárosba rohannak és sikeresen megakadályozzák Jared meglincselését, ezután tisztázzák a félreértést. Az emberek megállapítják, hogy az AIDS-szel „22,3 év elteltével” ismét lehet viccelődni és ennek a ténynek emlékművet is emelnek. Cartman eközben Butters hangját utánozva a telefonon keresztül trágár szavakkal sértegeti Butters szüleit, akik persze nem tudnak a helycseréről és azt hiszik, saját gyerekükkel beszélnek.

Miután Jared hírneve helyreállt, Tuong Lou Kim fáradozásaikért cserébe mindössze 15 dollárt ad a gyerekeknek, akik csalódottságukban inkább elvetik a reklámkészítés ötletét. Butters hazasiet és megköszöni Cartmannek, amiért fedezte őt és igaz barátjának nevezi. Nem sokkal ezután hazatérnek a felbőszült szülők, akik berontanak a házba és Cartman telefonos tréfája miatt megverik Butterst – Cartman a ház előtt egy nyugágyban fekve elégedetten hallgatja az eseményeket.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Brioux, Bill. 7, Truth and Rumors: The Reality Behind Tv's Most Famous Myths. Praeger, 55. o. (2007. december 30.). ISBN 0275992470. Hozzáférés ideje: 2013. március 6. 
  2. Jacobson, Colin: South Park: The Complete Sixth Season (2002) (angol nyelven). DVD Movie Guide, 2005. december 21. (Hozzáférés: 2013. március 6.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jared Has Aides című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]South Park – Hatodik évad (2002)
601 – Torzszülöttek sztrájkja602 – Jared HÍV-e603 – South Park-i sítúra604 – Az új Terrance és Phillip filmelőzetes605 – Borjúmentési akció606 – Káosz Professzor607 – A Simpsonék már megcsinálták…608 – Katolikus gyerekmolesztálási botrány609 – Rendezői változat610 – Bebe dudái konfliktust okoznak611 – A gyerekmolesztálás nem mulatságos612 – Létra a mennybe613 – A Gyűrűk Ura videókazetta visszatérése a Két torony videotékába614 – A tolerancia haláltábora, avagy mit csinál egy egér a seggben615 – Az Univerzum legnagyobb kóklere616 – Jövőbeli énem és én617 – Karácsony Irakban