Butters Stotch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Butters Stotch
South Park-szereplő
Leopold „Butters” Stotch
Leopold „Butters” Stotch
Megjelenési információk
Első megjelenése Cartman anális beültetése (mint háttérszereplő)
Csupaszon egy forró kádban (első fontosabb szereplése)
Megalkotta Trey Parker, Matt Stone
Eredeti hang Matt Stone
Magyar hang Minárovits Péter, Fekete Zoltán[1]
Butters Stotch adatai
Valódi neve Leopold Stotch
Születési neve Leopold "Butters" Stotch
Beceneve Butters
Álneve Káosz Professzor, Marjorine, Mantequilla, Swanson, Triceritops, Boy with Balls on His Chin, Mr. Biggles, Victor Chaos
Neme férfi
Életkora 9 éves
Született szeptember 11.
Foglalkozása tanuló
Családja Stotch
Szülei Stephen és Linda Stotch
Lakóhelye South Park
Vallása római katolikus
Nemzetisége amerikai

Leopold „Butters” Stotch a South Park című amerikai animációs sorozat egyik szereplője. Eredeti hangját Matt Stone, magyar hangját Minárovits Péter, illetve Fekete Zoltán kölcsönzi – alakját némileg a South Park társproducere, Eric Stough ihlette. Butters negyedikes tanuló, aki a coloradói South Parkban él és barátaival együtt gyakran bizarr kalandokba keveredik. A szereplő jókedvű, hiszékeny, optimista és a sorozat többi gyerekszereplőjénél passzívabb természetű; hajlamos a szorongásra, különösen akkor, amikor szülei szigorával kell szembenéznie.

Butters a South Park első sugárzásakor, 1997. augusztus 13-án, háttérszereplőként debütált a képernyőn, de a sorozat előrehaladtával szerepe fokozatosan megnőtt, különösen a hatodik évadtól. Azok a jelenetek, melyekben Eric Cartman kihasználja őt, a készítők kedvencei közé tartoznak és az újabb részek visszatérő elemeivé váltak.

Szerepe a sorozatban[szerkesztés]

Butters a South Park-i általános iskolába jár, Mr. Garrison negyedikes osztályának tanulója. A sorozat első 58 epizódjában (1997 és 2000 között, a A negyedik osztályban című résszel bezárólag) a főszereplő gyerekekkel együtt harmadikos volt. Stephen és Linda Stotch egyetlen gyermekeként Butters South Parkban lakik, szigorú szüleinek büntetésével gyakran szembe kell néznie. Amikor Kenny McCormickot 2001-ben, az ötödik évad végén ideiglenesen kiírták a sorozatból, Stan Marsh, Kyle Broflovski, és Cartman befogadta Butterst, aki Kenny után a „negyedik baráttá” vált,[2] egészen a hatodik évad közepéig. Ez alatt az idő alatt a főszereplők rendszeresen kihasználták Butters jámbor természetét és vele végeztettek el kellemetlenebb feladatokat. Végül kiközösítették a csapatból és helyette Tweeket fogadták maguk közé.

Ennek eredményeként a bosszúszomjas Butters létrehozta gonosz alteregóját, Káosz Professzort. Butters Káosz Professzor szerepébe bújva zöld palástot, valamint kartonpapírból és alufóliából készült sisakot, illetve kesztyűt visel. Káosz Professzor a történetileg összefüggő Káosz Professzor és A Simpsonék már megcsinálták… című epizódokban kapott nagyobb figyelmet, melyekben a nála fiatalabb Dougie-t maga mellé veszi, mint segítőjét, Rettenet Tábornokot és együttesen kísérlik meg elpusztítani a világot – természetesen sikertelenül.

A későbbi epizódokban Káosz Professzor még feltűnik néhány alkalommal, legutóbb A Mosómedve című részben szerepelt. Annak ellenére, hogy a főszereplők kizárták maguk közül és Kenny is visszatért a sorozatba, Butters fontos szereplő lett az újabb évadokban. Noha még mindig kívülállónak számít, jelentős időt tölt együtt a többi gyerekkel, különösen Cartmannel, aki ironikus módon a leginkább kihasználja és bántalmazza őt.[3] Stan és Kyle mellett alkalmanként Butters fogalmazza meg az adott epizód cselekményéből fakadó tanulságot egy rövid monológban és néha a szülei vagy a többi felnőtt észszerűtlen viselkedése ellen is fel mer szólalni.[4][5][6][7]

Tulajdonságai[szerkesztés]

Butters, mint Káosz Professzor (jobbra) és Dougie, azaz Rettenet Tábornok

Megjelenése[szerkesztés]

1997. augusztus 13-án Butters háttérszereplőként tűnt fel a Cartman anális beültetése című epizódban, a South Park televíziós debütálásakor.[8] A szereplőt itt még papírkivágásokból alkották meg és stop motion technikával mozgatták.[9] A második epizód óta Butterst már számítógépes programok segítségével keltik életre, de megjelenése továbbra is olyan benyomást kelt, mint az eredeti, papírkivágással készült animációk.[9] A sorozat többi szereplőjéhez hasonlóan Butters alakját is egyszerű geometriai alakzatokból, főként alapszínek felhasználásával jelenítik meg.[9][10]

A kézzel rajzolt rajzfilmszereplőkkel ellentétben nincsen szabad mozgástere, többnyire csupán egyetlen szögből látható és mozgását az alkotók szándékosan egyenetlenné tették.[3][9][10] Buttersnek egy nagy szőke hajcsomó van a feje tetején, és legtöbbször világoskék kabátot hord, sötétzöld nadrággal. Butters hangját Matt Stone úgy alkotja meg, hogy a normál beszédhangján szólal meg, de hozzáad némi gyerekes hanghordozást is. Az elkészült felvétel hangmagasságát ezután a Pro Tools nevű programmal módosítják, ezzel egy negyedikes kisgyerek hangjához hasonló hatást érve el.[11][12]

A szereplő megalkotása[szerkesztés]

Butters alakját némileg a sorozat társproducere és korábbi animációs igazgatója, Eric Stough ihlette,[13] akit Stone és Trey Parker nagyon konfliktuskerülő embernek tart.[14] A „Butters” becenév onnan ered, hogy Parker és Stone körülbelül három éven keresztül „kis haver”-nak („little buddy”) szólították Stough-ot.[15][16] A Csupaszon egy forró kádban című részig, első fontos szerepléséig Butterst az alkotógárda „Puff Puff”-nak hívta.[17] Butters fokozatosan Parker és Stone egyik kedvenc szereplőjévé vált és az ötödik évad végén saját epizódot kapott, Butters Nagyon Saját Epizódja címmel. A cél az volt, hogy Butterst megfelelően bemutassák a South Park nézőinek és felkészítsék őket annak későbbi, nagyobb volumenű szerepeltetésére.[15] Butters egyre több jelenetben tűnik fel, különösen Cartmannel együtt; Parker elmondta, hogy a két szereplőt egyszerre felvonultató jelenetek a kedvencei a sorozatban.[18]

Személyisége és jellemvonásai[szerkesztés]

Butters nem káromkodik annyit, mint a sorozat többi gyerekszereplője, inkább olyan kifejezéseket használ, mint „a csudimudiba” vagy „a kakas csípje meg”. Butters enyhén dadog és hajlamos idegesen babrálni a kezeivel.[19] A többi szereplő „bénának” tartja,[20] de a gyakori támadások és bántalmazások ellenére Butters vidáman viselkedik és jóindulatú marad.[19][21] Könnyed személyiségét az 1950-es évekbeli szituációs komédiák tipikus gyerekszereplőihez hasonlították,[3] amely éles kontrasztban áll barátai és erélyes szülei durva bánásmódjával.[3]

Egyéb szereplései[szerkesztés]

Butters fontos szerepet tölt be a Képzeletfölde-trilógiában, melyet 2008-ban DVD-n is megjelentettek,[22][23] továbbá a South Park Imaginationland elnevezésű iPhone játékban választható szereplő,[24] csakúgy, mint a 2009-es South Park Let's Go Tower Defense Play! című stratégiai játékban.[25] Valamint a 2014-es Stick of Truth-ban.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. South Park (magyar nyelven). magyarszinkron.hu. (Hozzáférés: 2010. február 16.)
 2. Don Kaplan. „South Park Won't Kill Kenny Anymore”, New York Post, 2002. április 8.. [2009. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. február 16.) 
 3. a b c d Weinman, Jaime J.. „South Park grows up”, Macleans.ca, 2008. március 12.. [2009. augusztus 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. február 16.) 
 4. Griffiths, Eric. „Young offenders”, New Statesman, 2007. június 21. (Hozzáférés ideje: 2010. február 16.) 
 5. William Cohen. „Respect Its Authoritah!”, The Cornell American, 2005. november 4.. [2010. január 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. február 16.) 
 6. Fallows, Randy. „The Theology of South Park”, The Institute for the Study of American Popular Culture (Hozzáférés ideje: 2010. február 16.) 
 7. Heffernan, Virginia. „What? Morals in 'South Park'?”, The New York Times, 2004. április 28. (Hozzáférés ideje: 2010. február 16.) 
 8. South Park turns 10. theage.com.au, 2006. szeptember 27. (Hozzáférés: 2010. február 16.)
 9. a b c d Cheplic, Matt. „'As Crappy As Possible': The Method Behind the Madness of South Park”, Penton Media, 1998. május 1.. [2009. március 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. február 16.) 
 10. a b Bernstein, Abbie. „South Park - Volume 2”, AVRev.com, 1998. október 27.. [2013. május 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. február 16.) 
 11. South Park FAQ. South Park Studios, 2009. február 10. [2009. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 16.)
 12. 40 Questions. South Park Studios, 2001. október 4. [2010. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 16.)
 13. CU-Boulder Alum, 'South Park' Animation Director To Work With CU Film Students”, University of Colorado at Boulder, 2008. április 21.. [2011. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. február 16.) 
 14. Trey Parker, Matt Stone. VH1 Goes Inside: South Park [TV]. Viacom International. Interview with Trey Parker and Matt Stone
 15. a b Trey Parker, Matt Stone. "South Park" - The Complete Fifth Season [DVD]. Comedy Central. Mini-commentary for episode "Butters' Very Own Episode"
 16. "An interview with Matt Stone". [2008. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 16.)South Park Studios
 17. FAQ - South Park Studios. southparkstudios.com. [2014. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 16.)
 18. Dudley Price. „Butters one of 'South Park' creator Trey Parker's favorite characters.”, The America's Intelligence Wire, 2003. december 18.. [2012. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. február 16.) 
 19. a b Ryan Nyburg. „Who killed Kenny? South Park defines a generation with its jokes”, Oregon Daily Emerald, 2005. március 3. (Hozzáférés ideje: 2010. február 16.) [halott link]
 20. Todd Vanderwerff. „South Park: The Best of the Bleeping Best”, The Press-Enterprise, 2007. augusztus 13.. [2008. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. február 16.) 
 21. Arp és Yu, p. 27
 22. South Park: Imaginationland Will Bring the Laughs on DVD on March 11th. www.movieweb.com, 2008. január 17. (Hozzáférés: 2010. február 16.)[halott link]
 23. Chitwood, Scott: DVD Roundup: 3.11.08 Blu-ray and DVD Review - ComingSoon.net. www.comingsoon.net, 2008. március 11. [2008. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 16.)
 24. Buchanan, Levi: IGN: South Park Imaginationland Review. wireless.ign.com, 2008. július 12. [2009. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 16.)
 25. Brudvig, Erik: South Park Let's Go Tower Defense Play Review. IGN Entertainment, 2009. október 6. [2009. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 16.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Butters Stotch című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalomjegyzék[szerkesztés]

 • Arp, Robert (Editor), Yu, Catherine. South Park and Philosophy: You Know, I Learned Something Today. Blackwell Publishing (The Blackwell Philosophy & Pop Culture Series) (2006). ISBN 978-1-4051-6160-2 

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak South Park témában.